Author Topic: Midpoint-i oz. srednje točke  (Read 10193 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
  • Tam kjer ni nič je vsega dovolj
Midpoint-i oz. srednje točke
« on: October 18, 2010, 12:55:34 PM »
Midpointi so element astrologije, ki ni pretirano razširjen, a pri veliko astrologih zaseda zelo visoko pozicijo.
Tukaj gre za srednjo točko med dvema planetoma, katera predstavlja točko združitve, sprostitve, manifestacije... teh dveh energij.
To točko imenujemo "Fokalna točka" in v natalni karti upoštevamo in tolmačimo predvsem situacije, ko imamo kak planet ki tvori "trde" aspekte na to točko (:kon  :op  :kv).
Midpointe se v glavnem uporabljajo za poglabljanje oz. obogatitev analize.
Uporabni pa so tudi kot pripomoček pri aspeknih konfiguracijah s 3 planeti (t-kvadrat, veliki trigon, yod...)

Primer midpointa bi bil recimo:
 :Me :rak 2°35'
 :Ma :B 27°06'
 :PL :te 21°47'

Fokalna točka med  :Me in :PL je  :Le 27°11'' ki tako tvori skoraj egzakten kvadrat z :Ma (orb 0,05')
To se zapiše takole  :Ma= :Me/ :PL  
V praksi bi tukaj rekli, da se marsovska izraznost (efektiven izkoristek energije) najoptimalneje manifestira skozi merkurovsko-plutonsko "združitev" (moč besed misli in idej; prodorne teorije; globoki koncepti; izražanje prelomnih pogledov...).

Tukaj pa smo pa že, po hitrem postopku, prišli do prakse kar je tudi namen odprtja te teme. Da malo preverimo midpointe.
En (neprostovoljni) prostovolec bo jane, drugi pa jernej.

Zgornji primer je iz karte jane. Bom probal tolmačiti najmočnejše midpointe:
:Ma= :Me/ :PL
Svojo energijo najbolje uporabi, najnaravneje izkoristi preko transformativnih misli, globokih analiz, raziskovanja tabuiziranih področij, intenzivno komunikacijo, prepričevanje/trdoglavost/vztrajnost
Ta ista kombinacija  :Me/ :PL tvori tudi močan midpoint z  :U in tako lahko vidimo, da na to ni samo način, na katerega bi jane naj/lahko dobro izkoriščala svojo orientianost k akciji, aktivno energijo, ampak je to tudi način, kako definira svojo individualnost oz. inovativnosti ( :U )

Potem imamo
:So= :U/ :NE
Življenjska orientacija oz. definicija ega se najbolje najde/izrazi skozi inovativno domišljijo/vizije; skozi neformalen, samosvoj pristop k višjim sferam obstoja; skozi human, sočuten pristop k spremembam
 :Lu= :NE/ :PL
Emocionalno izpolnitev, svoje potrebe po varnosti najbolje zadovolji skozi močne domišljijske izlive, skozi spajanje z nezavednim, skozi prodiranje v višje sfere obstoja. In skozi močno sexualno fantazijo  :P

Še jernej
 :Ve= :J/ :U
Rad ima, ceni, zadovolji ga, samoizraznost na inovativne načine, razdiranje ustaljenih spiritualnih konceptov, osebna ekspanzija skozi drugačnost.
 :NE=  :Sa/AC
Senzibilnost, kreativnost, inspiracijo najbolje doseže preko samodiscipline, efektivnega nastopa, odgovornosti... vendar je to hkrati pokazatelj da je rezerviran, previden okoli tega da  :NE pusti delovati.
 :So= :Lu/ :Sa
Življenjska orientacija, definicija ega, ustvarjanje močne persone, se najbolje doseže preko emocionalne discipline, strukture, ambicij, dominantnega obnašanja.
 :Me=  :Sa/ :PL
Efektivna komunikacija oz. pretok misli je povezan z notranjo tenzijo med status quo in napredkom, z transformativno samodisciplino, kontrolo nad nezavednim.

To je bilo par primerov, kandidata bi prosil za feedback.
Tile primeri so nekoliko iztrgani iz karte, ker bi najprej moral klasično analizirati karto in potem z midpointi vse skupaj poglobiti oz. izostriti, vendar sem uporabil malo bolj široko terminologijo, tako da vidimo koliko je na tem.

« Last Edit: October 18, 2010, 01:34:52 PM by Bojan The Bojan »

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
Re: Midpoint-i oz. srednje točke
« Reply #1 on: October 18, 2010, 01:14:49 PM »

Primer midpointa bi bil recimo:
   2°35'
   27°06'
   21°47'

Fokalna točka med   in  je   27°11'' ki tako tvori skoraj egzakten kvadrat z  (orb 0,05')
To se zapiše takole  = /   
V praksi bi tukaj rekli, da se marsovska izraznost (efektiven izkoristek energije) najoptimalneje manifestira skozi merkurovsko-plutonsko "združitev" (moč besed misli in idej; prodorne teorije; globoki koncepti; izražanje prelomnih pogledov...).

Tukaj pa smo pa že, po hitrem postopku, prišli do prakse kar je tudi namen odprtja te teme. Da malo preverimo midpointe.
En (neprostovoljni) prostovolec bo jane, drugi pa jernej.

Zgornji primer je iz karte jane. Bom probal tolmačiti najmočnejše midpointe:
= /
Svojo energijo najbolje uporabi, najnaravneje izkoristi preko transformativnih misli, globokih analiz, raziskovanja tabuiziranih področij, intenzivno komunikacijo, prepričevanje/trdoglavost/vztrajnost
Ta ista kombinacija  /  tvori tudi močan midpoint z   in tako lahko vidimo, da na to ni samo način, na katerega bi jane naj/lahko dobro izkoriščala svojo orientianost k akciji, aktivno energijo, ampak je to tudi način, kako definira svojo individualnost oz. inovativnosti (  )
TRDOGLAVA IN VZTRAJNA PA NISEM, SE MI NE DA NIKOGAR PREPRIČEVATI IN VČASIH RAJE ODNEHAM, KER SE MI NE DA ZABIJAT EERGIJE S PREPRIČEVANJEM NEKOGA. DEFINITIVNO PA SO TRANSFORMATIVNE MISLI, TABUIZIRANA PODROČJA IN KOMUNIKACIJA.
Potem imamo
= /
Življenjska orientacija oz. definicija ega se najbolje najde/izrazi skozi inovativno domišljijo/vizije; skozi neformalen, samosvoj pristop k višjim sferam obstoja; skozi human, sočuten pristop k spremembam DEFINITIVNO
 = /
Emocionalno izpolnitev, svoje potrebe po varnosti najbolje zadovolji skozi močne domišljijske izlive, skozi spajanje z nezavednim, skozi prodiranje v višje sfere obstoja. In skozi močno sexualno fantazijo  FANTAZIJE IN DOMIŠLJIJE MI RES NE MANJKA  ;D

Hehe hvala za neprostovoljno prostovljstvo. Sem ti zraven z velikimi črkami pripisala.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #2 on: October 18, 2010, 01:16:56 PM »
Hmm kam so zginili planetki, nič jasno  ???

Za tele midpointe pa res prvič slišim, no edino uporabljam jih ko delam karto za primerjavo s partnerjem Davidson, ampak da bi jih tudi takole pa nisem še nikoli pomislila.
Kaj je to tradicionalna astrologija?
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #3 on: October 18, 2010, 01:25:54 PM »
Če nisi dala quote ampak označila in kopirala, izginejo.

Pa nisem prepričan, a kar sem do zdaj bral je bilo bolj moderna astrologija.
Vem pa da se je to že v srednjem veku pojavilo.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #4 on: October 18, 2010, 02:07:57 PM »
Hmm kam so zginili planetki, nič jasno  ???

Za tele midpointe pa res prvič slišim, no edino uporabljam jih ko delam karto za primerjavo s partnerjem Davidson, ampak da bi jih tudi takole pa nisem še nikoli pomislila.

Vmesne točke so uporabljali tradicionalni astrologi. Pa tudi arabske in seveda fiksne zvezde....

Vmesne točke se uporabljajo pri progresivnih kartah in sicer je pomembno kadar se kaj dogaja na tej točki v razvojnem smislu.  O tem bomo govorili v nadaljevalnem delu našega tečaja astrologije.

www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #5 on: October 18, 2010, 02:23:38 PM »
No fino potem mi pa ta lekcija ne uide  :)

Moja astro karta

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #6 on: October 18, 2010, 02:29:39 PM »
No fino potem mi pa ta lekcija ne uide  :)

Ne, ne bo ti ušlo  ;D
www.Astro-Star.net

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #7 on: October 19, 2010, 11:31:07 AM »
Da še malo probam

taja6
 :Ve= :Lu/ :Me
Rada ima, všeč ji je, zadovolji jo čustvena komunikacija, izražanje občutkov, verbalni komplimenti, lepe besede  
 :PL= :So/ :J
Osebno se transformira skozi; moč pridobi preko neomejene, svobodne ekspanzije ega, zastavljanja in doseganja entuziastičnih ciljev, večanja pomena spiritualnih vrednot
 :Lu= :Ve/ :U
Emocionalne potrebe zadovolji preko; občutek varnosti doseže, ko počne njej ljube stvari čeprav so nekovencionalne/nenavadne, ko svobodno živi in izraža svoje socialno življenje, čeprav je nekonformno, ko si dopusti biti drugačna.
 :So= :LM/AC
 Rast ega, jačanje persone, osebna izpolnitev se doseže preko enostavnega;hitrega povezovanja z širšo družbo, grajenja družbenih kontaktov, iskanja pozornosti/mesta v družbi, definiranja sebe preko drugih

princes
 :Ma= :So/ :Ve
Najbolje lahko izraži svoje energijo, najlažje je aktivna ko počne stvari ki razsvetljijo/obogatijo njeno socialno okolje, ko ustvarja estetiko okoli sebe.
 :U= :Sa/ :PL
Biti samosvoj, unikatnost, izražanje nekonvencionalnosti je plod vlaganja ogromno energije, discipliniranje in spoznavanje nezavednih motivov, rušenje blokad
 :LM= :So/ :U
Odnos z javnostjo je najboljši, delo z drugimi najlažje ko ona časti drugačnosti, izraža željo po spremebah in svobodi.

Da razjasnim, tukaj ne govorimo o danih lastnostih, ampak o tem, kaj je primeren način izražanja posemeznih karakternih lastnosti.

Ker so midpointi primerni tudi za interpretacijo aspektnih konfiguracij, bom probal enga, čeprav tega še nisem počel  :D
jane... yod?

:Lu :B 11.H = :NE 6.H / :PL 5.H
Pro yodu se postavi vprašanje kakšne spremembe/adaptacije so potrebne, da dosežemo prost pretok energije na tem področju.
Planeta na dnu yoda (:NE :PL) zahtevata od vrha, oz. pri midpointih fokalne točke(:Lu), da se jima prilagodi.
Pozitivna stran je, da sta si  :NE in :PL zelo skladna v tem kaj želita (:sek), "problem" je, da je tako pritisk na :Lu večji.
V svojem prvem postu sem že podal eno interpretacijo tega midpointa:
Emocionalno izpolnitev, svoje potrebe po varnosti najbolje zadovolji skozi močne domišljijske izlive, skozi spajanje z nezavednim, skozi prodiranje v višje sfere obstoja. In skozi močno sexualno fantazijo
Ko dodamo še znak(:B), vidimo, da taka :Lu ni najbolj odprta za pogljabljanje v lastne psihične globine in prepuščanje neznanim/sumljivim/nekonkretnim impulzom. Tukaj je jasno vidno, da je v osnovi, to težje združljivo, obstaja napetost.
Ko dodamo še hišo vidimo, da jane to najlažje naredi pri delu v skupinah z isto mislečih, kjer najde potrebno okolje, za varno izražanje tega dela njene osebnosti.

No, zdaj pa povej jane, a si se preko prijateljev/tečajev na začetku spoznala z mejnimi področji? Je bila to najlažja metoda?

jernej, si spregledal tvojo udeležbo v mojem prvem postu, ali ne želiš komentirat?

Offline pikica53

• Uporabnik
  • **
« Reply #8 on: October 19, 2010, 12:29:51 PM »
Bojan The Bojan ali ti sam midpointe zračunaš  ???, ali je funkcija v Solar Fire  ;D, imam ga, pa nisva glih na ti  ;)

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #9 on: October 19, 2010, 12:34:02 PM »
Solar Fire ima midpointe - poiščeš jih tam kjer so arabske točke ipd...... v obliki tabele
www.Astro-Star.net

Offline Jernej

• Mojster
« Reply #10 on: October 19, 2010, 12:57:17 PM »
Še jernej
 :Ve= :J/ :U
Rad ima, ceni, zadovolji ga, samoizraznost na inovativne načine, razdiranje ustaljenih spiritualnih konceptov, osebna ekspanzija skozi drugačnost.
 :NE:Sa/AC
Senzibilnost, kreativnost, inspiracijo najbolje doseže preko samodiscipline, efektivnega nastopa, odgovornosti... vendar je to hkrati pokazatelj da je rezerviran, previden okoli tega da  :NE pusti delovati.
 :So= :Lu/ :Sa
Življenjska orientacija, definicija ega, ustvarjanje močne persone, se najbolje doseže preko emocionalne discipline, strukture, ambicij, dominantnega obnašanja.
 :Me:Sa/ :PL
Efektivna komunikacija oz. pretok misli je povezan z notranjo tenzijo med status quo in napredkom, z transformativno samodisciplino, kontrolo nad nezavednim.

Se opravičujem, seveda rade volje komentiram. Le prebiral še nisem tele teme.
V splošnem se z napisanim strinjam, ja. Čeprav vsega ne izvajam 100% intenzivno. Prva točka je zadetek v črno, druga je tudi zelo blizu. Za tretjo in četrto pa lahko rečem, da sta kar pravi, ja.
« Last Edit: October 19, 2010, 12:59:45 PM by Jernej »

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #11 on: October 19, 2010, 01:06:20 PM »
Bojan The Bojan ali ti sam midpointe zračunaš  ???, ali je funkcija v Solar Fire  ;D, imam ga, pa nisva glih na ti  ;)
Ko odpreš karto greš na reports (maš na desni stani zaslona).
Tam imaš potem seznam, med drugim tudi 4 opcije za prikaz midpointov. V tem istem okencu maš tudi tabulations, kjer je "midpoint trees", kateri je meni najljubši prikaz.

Lahko pa si narediš direkt v karto:

Se opravičujem, seveda rade volje komentiram. Le prebiral še nisem tele teme.
V splošnem se z napisanim strinjam, ja. Čeprav vsega ne izvajam 100% intenzivno. Prva točka je zadetek v črno, druga je tudi zelo blizu. Za tretjo in četrto pa lahko rečem, da sta kar pravi, ja.
tnx, dude.

Offline pikica53

• Uporabnik
  • **
« Reply #12 on: October 19, 2010, 01:29:44 PM »
Najlepša hvala obema   :-*
Tea, sem preklikala vse  ::) in nisem našla.... a sem vsaj videla kaj vse še je  ;D
Bojan The Bojan sem padla direkt  ;D in spet čist nov svet  :o

Sej zdej ne vem kaj bi čist počela s podatkom o mojih midpointih  ::) , a vsaj veliko novega sem se naučila najti... sej bo... počasi.... ;D...  sem še čisti ciciban  ;)

Offline Princes

• Mojster
« Reply #13 on: October 19, 2010, 01:33:12 PM »
Da še malo probam

princes
 :Ma= :So/ :Ve
Najbolje lahko izraži svoje energijo, najlažje je aktivna ko počne stvari ki razsvetljijo/obogatijo njeno socialno okolje, ko ustvarja estetiko okoli sebe.
BRAVO, točno to!

:U= :Sa/ :PL
Biti samosvoj, unikatnost, izražanje nekonvencionalnosti je plod vlaganja ogromno energije, discipliniranje in spoznavanje nezavednih motivov, rušenje blokad

NE MORE BITI BOLJ RES, KOT JE!

:LM= :So/ :U
Odnos z javnostjo je najboljši, delo z drugimi najlažje ko ona časti drugačnosti, izraža željo po spremebah in svobodi.

TO ME PA ŠE ČAKA, DA URESNIČIM MOJE POSLANSTVO V TEM ŽIVLJENJU!

Hvala Bojan, res si me presenetil z razlago. Ti bom zelo hvaležna, če pogledaš še moj JOD. Hvala ti :-*
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #14 on: October 19, 2010, 02:00:08 PM »
Sej zdej ne vem kaj bi čist počela s podatkom o mojih midpointih  ::) , a vsaj veliko novega sem se naučila najti... sej bo... počasi.... ;D...  sem še čisti ciciban  ;)

Če si res še na začetku, ni potrebe da se s tem ukvarjaš. Najprej raje dobro začuti same planete, hiše, znamenja.
Ko boš razumela to abecedo, boš se lahko vrgla na midpointe, ker tukaj moraš videt dinamiko že iz samih simbolov. Če sproti še preverjaš v smislu "kaj je že luna v biku?"; "kako se že kaže venera v 7.hiši?" bo vse skupaj občutno prezakomplicirano.