Kar nekajkrat sem prebrala vse zapisano v tem postu. Začela pisati svoje mnenje, pa se premislila. Sedaj bom to vseeno storila, namreč malo opisala svoje izkušnje in svoje mnenje.
Torej iz mojega zornega kota, bi takle post že naslovila drugače. Jaz bi mu dala naslov:
V branje tistim ljudem, ki so nesposobni biti dobri starši. Nisem mladenka, imam skoraj 50 let, v vzgoji delam 28 let in imam dva svoja otroka. Torej z vso pravico lahko trdim, da imam kar nekaj znanja in izkušenj. V svoji družini žal ne morem najti moškega, za katerega bi lahko trdila, da je bil ali je dober oče. Pa nobeden od njih ni bil/je, nasilnež, pretepač,... Večinoma pa so bili, oz. so nesposobni doumeti, da skrb za otroke, torej nega in vzgoja, ni izključno ženska domena (najmanj 10 takih v svoji družini in pri znancih poznam, oz. sem poznala). Tudi pri svojem delu sem žal imela opravka z le malo očeti, ki so aktivno sodelovali pri vzgoji svojih otrok. Le redki so se zavedali svojega poslanstva ( v svoji 28 letni karieri si lahko samo predstavljate koliko staršev sem poznala oz. poznam kajne?) Danes se stvari nekoliko popravljajo, in kapo dol pred tistimi ki se trudijo.
Ja res je, nekatere ženske niso bog vedi kaj matere, ampak izredno veliko moških nima pojma, kaj naj bi pravzaprav moški počel z otrokom, razen da služi denar, plačuje položnice in občasno znori, nadere vse okoli sebe ali celo kaj hujšega. Ko pride iz službe čaka da je postrežen in ...No mislim da ni potrebe, da nadaljujem kajne?
Kljub temu ne morem trditi, da obsojam ne moških, še manj pa žensk, ki se znajdejo v situaciji, da so starši, delavci, ženske najpogosteje tudi hišne "garačice", poleg tega pa naj bi bile še lepotice s popolno postavo, vedno urejene in sploh ponos moškega. Razen seveda ekstremnih primerov (nasilje -fizično ali psihično, verbalno in sploh katerkoli oblike nad sočlovekom, pa naj bo otrok ali pa odrasla oseba v mojih očeh nima opravičila-NIKOLI).
Ampak ljudje božji! Saj smo samo ljudje vsi skupaj. Včasih zmedeni, nezadovoljni, utrujeni, naveličani vsega. Včasih se nam enostavno nič ne ljubi, pa moramo, kdo te pa vpraša.
Pa ne mislite, da je moj namen kogarkoli opravičevati. Nekatere ženske so res nesposobne biti matere v pravem pomenu besede. Ampak verjemite mi, moški so v velikem procentu še slabši. Vsekakor bi bilo nujno stvari hitreje izboljševati, narediti veliko in še več, da bi bilo otrokom lepše na tem svetu. Kot se stvari razvijajo v svetu se bojim, da gre vse le še na slabše, vsaj trenutno. Morda bo sčasoma vse idealno, kaj vem, mi tega vsekakor ne bomo dočakali. Moje skromno mnenj je, da lahko vsi skupaj naredimo vsaj toliko, da ne obsojamo vse povprek, da poskušamo brzdati svojo nestrpnost do drugih in ne vsiljujemo svojega mnenja. Poskrbimo, da smo sami najboljši starši, se trudimo, kot najbolje vemo in znamo. Kot so včasih rekli "pometimo pred svojim pragom najprej, potem pa poglejmo ali sosed potrebuje pomoč".
Sicer pa, kdo na primer sem jaz, ali pa kdorkoli od nas, ki je poklican, da s prstom kaže za nekom in vpije: ti si nesposoben/na, ti nimaš pojma, ti si slab/a...
Ali ni že Jezus Nazarečan rekel: "Kdor je brez greha, naj prvi kamen vrže?"