Author Topic: Kuharski recepti in nasveti  (Read 188426 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Kuharski recepti in nasveti
« on: October 02, 2006, 09:34:31 AM »
Jabolčni žličniki

Moka, jajce, sol in mleko. Zmešate gostejšo maso, vendar ne pregosto. Ravno toliko, da vam stoji na žlici.
Zavrete vodo in jo solite. Medtem narežete jabolko na koščke in jih daste v testo.
Z žlico zajamete testo z koščkom jabolka in daste v vrelo vodo. Kuha se približno 10 minut.

Naredite lahko še preliv z maslom in drobtinami, potresete s sladkorjem in cimetom in jed je pripravljena.

www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #1 on: October 03, 2006, 09:00:04 PM »
              :P   GOBOVA OMAKA

SESTAVINE:gobe (mozno posamezne vrste,mešane,zamrznjene,vložene -obvezno izprat,naboljša izbira sveže)
                čebula,maslo-ali margarina.gorčica-blaga;ali po okusu,česenj,peteršilj,malo bazilike in timijana,sol,poper,smetana navadna ne za stepanje

POSTOPEK:čebulo prepražimo na stekleno(ne prerjavet)dodamo gobe-narezane,koščki,mlete- jih na kratko prepražimo nato dodamo gorčico in pražimo se malo, da se vse veže.Nato zalijemo s smetano(za litersko ponvo približno 1.5dcl. Malo cenejši način je, da v topli vodi raztopite malo omake v kocki,ali pa iz malo slabših ali sterejših gob skuhate v malo vode osnovo,ki jo precedite in dodate med smetano.
So lin začimbe dodajamo po okusu.

UPORABNO: za preliv mesa,za rižoto,za  široke rezance,skrompirjem tudi za juho ,ter lastne ideje.

OPOZORILO:otroci naj nebi uživali  gob oz.manjše količine tam po četrtem letu.
   NABIRAJTE SAMO TISTE KI JIH POZNATE!!!   Dober tek.

na voljo za pojasnila!


Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #2 on: October 03, 2006, 11:14:06 PM »


laomin, prima recept.

Pričela sem uporabljati ostrigarje.Dobrega okusa so.
Poznaš kakšen recept,da jih cele,veliki so za manjši zrezek,okusno pripravim?


Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #3 on: October 04, 2006, 10:05:17 AM »


laomin, prima recept.

Pričela sem uporabljati ostrigarje.Dobrega okusa so.
Poznaš kakšen recept,da jih cele,veliki so za manjši zrezek,okusno pripravim?


hvala


 lepo jih posoliš,malo popra,nahitro popečeš z obeh strani,da ostanejo

  krhki.Nai sti maščobi(najbolj zdravo je olivno olje,ker pri segrevanju oz.pregrevanju nima škodljivih snovi) ppe še narediš toplo tržaško omako-česenj in sesekljan peteršilj.Enako dobra je hladna.

lahko pa jih napol popečene gratiniraš s sirom-izvrstna je gorgonzola ali drug sir. To  se naredi tako da ,pečico ali manšo pečko ali dober opekač za sendviče nastaviš na zgornje gretje  in pustiš da,obvezno dobi rahel zlatorumen obris ali ocvirček.To poveča estetski izgled in mamljivost.
 
enkrat dodam še musako.

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #4 on: October 04, 2006, 04:47:24 PM »
Pohvalno, da se je debata začela odpirati. Moram priznat, da so mi recepti na našem bivšem forumu bili v veliko pomoč. Če drugega ne, sem dobila idejo.  :D
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #5 on: October 05, 2006, 12:27:58 PM »
   

 ČEBULA


PRVA ZAPOVED: kadar za praženje rabimo malo čebule,jo za dober okus jedi zlatorumeno prepražimo,kadar pa jo rabimo veliko,pa jo ali posteklenimo ali pa porjavimo večinoma s tem ko jo drzamo z dna posode,ker le tako bo dala omako in včasih še moke potem ni treba dodati.

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #6 on: October 05, 2006, 12:54:16 PM »
 
KUS-KUS   SLADICA
 Predpriprava!
 Vrečko kus-kusa (bolj grobo zmlet zdrob)skuhamo v ZELO MALO vode in na hitro,ter ga ohladimo.Lahko tudi pod curkom hladne vode.

SESTAVINE

KUS-KUS
razno suho sadje
orehi
mandlji
razni oreščki
limonin in pomrančni sok
čokolada 70%
dober sadni ali mandljev liker
nič sladkorja
PRIPRAVA
Vse sestavine dobro nasekljamo ali zmeljemo(tisti z protezami bodo ploskali) vmešamo med testenino,kar kus-kus tudi je,dodamo po občutku sokove-limonin,pomarančni,limetin,sadni,ali domač-naj domišljija deluje,začinite še z likerjem ali pa ga izpustite,upoštevajte družinske člane,saj je  njim nemenjeno. Vse skupaj za pokrijte ter postavite na hladno,da se sestavine oženijo in to vsaj za eno do dve uri.
UPORABNO
Kot samostojna sladica,lahka večerja,dodatek sladoledu,krepak zajtrk,popldanska malica pa še kaj se bo našlo.
Dober tek

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #7 on: October 05, 2006, 01:07:12 PM »
 AJDA
ti zlata dobrotnica


   PREŽGANKA Z AJDO

Moko počasi zlato zarumenimo ne porjavimo,ter zalijemo z vročo vodo in  z metlico premešamo,da ni grudic,posolimo,dodamo mleto kumino in pustimo par minut vret. ko smo z ukusom zadovoljni dodamo ajdovo kašo in kuhamo nekje 10min.da opazimo prva razpočena zrnca.
Medtem smo žvrkljali eno jajce,ki ga sedaj vmešamo in takoj prekinemo vir toplote.Kašen peteršiljček tudi ni odveč,mogoče drobnjak za videz.

dober tek

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #8 on: October 05, 2006, 01:28:05 PM »
 

  AJDA v SOLATI


SESTAVINE
-ajda v zrnju
-paradižnik
-paprike-raznobarvne
-kumarice po želji
-rukola-alternativa,stvar ukusa
-kakšen sir(mozarela,feta,domač...)alternativa
-kis,najbolše balzamični,sicer stvar navad in ukusov
-sol,popri-lahko razni
-olja-olivno,repično,bučno,sončnično(po želji)

 Ajdo skuhamo in takoj ohladimo.Najbolje,če jo z cedilom vred potopimo v pripravljeno hladno vodo za nekaj minut in jo odcedimo.Zelenjavo poskusimo zrezat na velikost zrn na kockice,enako sir-razen rukole.ki je lahko natrgana.Solimo,poporamo,okisamo in dodamo se olje.Vse narahlo premešamo in lahko serviramo.

Sestavine kombinirajte po zmožnostih,okusih in hišnih navadah.
Za okras pa enostavno na sredino dajte cvet motovilca itd...

UPORABNO
-kot solata,pobedek,malica,lahka večerja in še več

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #9 on: October 05, 2006, 02:02:06 PM »


 Jutri pa k zelju,o zelju,z zeljem,po zelju itd.


Zdaj pa samo na hitro,ne boste verjel KISLO ZELJE Z ANANASOM


 Kislo zelje opremo ga po svojem okusu začinimo in dodamo na kocke narezan anans. Bogovsko in zdravo.

Lahko pa še kakšna pinjolca noter pade al prepražen mandelj. JoJ to je pa že nov recepet. PA NE OKOL GOVORT.

Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #10 on: October 05, 2006, 04:03:26 PM »

Jao laomin,

hvala za replike ,na moje vprašanje.Bom probala naredit ostrigarje po tvojem receptu.Sporočim rezultate.

Danes sem naredila juho iz zeljnih krpic pa je nekaj manjkalo  ::)
V juho sem dala koprc,malo kumine,drobnjak in na koncu peteršilj.
Bila je dobra vendar pika na I je manjkala.

Bom vesela vsakega recepta tudi za juho iz bučk.

Pri čebuli je pa tako,da jo ,v primeru,da jo želim dodati samo kot začimbo kakšni župci,v teflon ponvi popečem samo toliko ,da zadiši.Za golaže oz.omake pa
jo dooolgo časa in počaaasi,bolj ko ne,kuham.Najprej malo popečem potem pa pričnem dolivati čisto malo vode in mešam in mešam...pa sol ne smem pozabiti ker se tako hitreje zmehča.

NAUM NČ OKOL GOVORILA  ;D ;D ;D


Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #11 on: October 05, 2006, 08:57:31 PM »
oj dušca


To je pa šmentana reč,pa tolk dobrga s not dava.

Tu so štiri  rešitve. 1.poješ in pohvališ,da gospodinja ni užaljena.
     
                         2.narediš svetlo prežganje na čebulici

                         3.pripraviš bolj tekoč bešamel

                         4.ustvariš podmet s smetano,če je kisla vanjo umešaš malo vroče juhice ,pomešaš, dodaš in takoj z ognja-vira toplote.
 
Še trik za vegeto-da ni vidna jo v majhnem cedilčku namoči v tekočino;juho,vodo ...                 
         

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #12 on: October 05, 2006, 09:12:34 PM »
Že vidim, že vidim, že vidim.

Tukaj sta se dva najdla, ki imata oba Luno konj. Uran. Uh, recepti nikol ne bodo taki, kot so zapisani v kakšni knjigi.

www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #13 on: October 05, 2006, 10:35:34 PM »
 

in to pomeni?

Tistih lekarniških kar mrgoli na netu. Za peciva je pa bolj važno. To so bolj variacije na temo-saj luna?!

Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #14 on: October 05, 2006, 10:40:06 PM »
Že vidim, že vidim, že vidim.

Tukaj sta se dva najdla, ki imata oba Luno konj. Uran. Uh, recepti nikol ne bodo taki, kot so zapisani v kakšni knjigi.




 ;D ;D ;D ;D tega pa nisem vedla.Bom tvojo karto mal prečekirala laomin.