Tea, pozdravljena! 
Zanima me, če mi lahko lepo prosim poveš, kateri od naslednjih planetov v moji natalni karti vzhaja ali pa zahaja. In sicer Mars, Jupiter, Saturn ali Luna. No, če sploh kateri od teh vzhaja in zahaja.
Hvala ti že v naprej in lep,lep pozdrav 
Lp
Patrik, to so položaji planetov v odnosu do sonca.
"Jutranji" in "večerni" se nanaša predvsem na Merkurja in Venero. V vsakdanjem življenju vemo, da je Venera enkrat danica, drugič pa večernica, čeprav so vsi planeti nekaj časa jutranji, nekaj časa pa večerni, le da vseh ni mogoče videti s prostim očesom.
V astrološki karti se vidi ali so postavljeni pred soncem ali so za soncem.
Torej Jutranji planeti vzhajajo pred Soncem /čeprav v orbitalnem gibanju v bistvu sledijo Soncu/, večerni pa so za Soncem. Zato jim pravimo "vzhodni" in "zahodni" planeti.
V horoskopu so jutranji oz. vzhodni pred Soncem, zahodni oz. večerni pa za soncem.
Izjema pri tem je Luna, za katero pravimo, da je vzhodna za soncem /torej ko je v rastoči fazi/ in zahodna za Soncem /v padajoči fazi/.
Pomen izgubijo, kadar so v konjunkciji s soncem. Takrat pravimo, da je planet "ožgan". Druga beseda za ožganost je kombust. Močnejši kombust je, če je planet v fazi približevanja /aplikativni aspket konjunkcije/ k soncu.
Imamo pa še en termim in sicer KAZIMI /ali v srcu sonca/, kar pomeni na isti stopinji kot sonce.
Planet je OŽARJEN, ko je od sonca oddaljen 8 - 17°in je torej znotraj sončeve aure. V tem primeru gre za šiko ožganost, v primeru Kazimi pa planet zažari v vsej svoji moči. Kazimi velja za naključno moč planeta.
Obstaja še drug način delitve planetov na vzhodne in zahodne. Odvisno ali so na levi ali desni strani karte. Vendar pa večinoma upoštevamo samo odnos do Sonca.