Morda mi bo katera znala pomagati. Pred časom sem dobila kamenček,ki naj bi bil tektit. Pa sem malo pobrskala po internetu, a na slikah, ki sem jih našla, kamen nič kaj ni podoben mojemu. Na vseh slikah je robato okrogel, moj pa je skoraj ploščata palčka....pribl. 5mm širok in 6 cm dolg. Pa me zanima, ali je lahko tektit tudi tak....ploščat. Pa še njegova raba me zanima in čiščenje. Za zdaj imam lepo shranjenega, ker nisem čisto sigurna kaj imam.
Če katera kaj ve o tektitih, bom zelo vesela odgovora.
Objemček in hvala 
TEKTIT
Amorfni SiO2 + Al2O3
Pogoste primesi: Ba, Ca, Fe, K, Mg, Na, Sr
Trdota: 5,5
Gostota: 2,27 – 2,52 g/cm3
Element: zrak
Tektite uvrščamo med stekla z visoko vsebnostjo amorfne kremenice (SiO2), ki je nastala ob taljenju kamnitih meteoritov ob stiku z atmosfero, ali ob njihovem padcu na Zemljo. Spoznamo jih po razjedeni površini, njihova starost pa je seveda zelo različna. V Severni Ameriki so našli tektit, star celo 35 milijonov let. Običajno imajo imena, ki aludirajo na nahajališča – australit (Avstralija), tajlandit (tajska), moldavit (Moldau – Vltava), libijsko steklo (Libija) itd. Večina tektitov je temne, običajno črne barve, čeprav je tudi nekaj izjem – npr. moldavit. Sestojijo iz 60 – 80 % SiO2, okoli 10 % Al2O3 in cca 10 % ostalih primesi. Nekatere vrste tektitov brusijo kabošonsko, redkeje fasetno.
Izvor imena:
Ime izhaja iz grške besede tektos – stopljen.
Nahajališča:
Našli so jih na češkem, Kitajskem, Tajskem, v Vietnamu, Kambodži, Maleziji, ZDA, …
Možnosti zamenjave:
Zanesljivo jih prepoznamo po razjedeni površini.
Ponaredki:
Iz zelenega stekla ponarejajo nekatere svetlejše vrste tektitov (moldavit, libijsko steklo, darwinovo steklo).
Tradicionalna uporaba:
Za meteorje je včasih veljalo prepričanje, da priletijo na Zemljo zato, ker jih od zgoraj meče nekakšen Gromovnik ali Fulminator. Ponekod so iz tektitov izdelovali zaščitne amulete.
Uporaba danes:
čeprav zaradi razmeroma neprivlačne barve tektit za okrasni kamen ni ravno primeren, pa v energijskem smislu njegova popularnost strmo narašča, saj je tesno povezan s simboliko nove dobe. Vlada mu namreč energijski element zrak, ki je element Vodnarjeve dobe, v kateri nas čaka mnogo vsakovrstnih preobrazb, na katere pa tektit asociira glede na svoj nastanek, saj gre za metamorfni mineral. Uporabljamo ga kot meditacijski kamen, ki nam pomaga pridobiti celostni vpogled v dogajanja okoli nas, ker pa simbolizira transformacijske procese, nam je lahko v pomoč tudi kadar se želimo znebiti zakoreninjenih slabih navad, čeprav je res, da so v takšnih primerih ognjeni metamorfni minerali nekoliko učinkovitejši. Za zdravljenje ga sicer običajno ne uporabljamo, toda kot mineral, ki mu vlada energijski element zrak, je nedvomno uporaben za odpravo kakršnih koli krčev in napetosti, pomaga pa tudi pri revmi. Obeske iz tektita programiramo zlasti za hitrejše ozaveščanje, oziroma doživljanje sebe kot dela živega kosmosa.
Astrološke povezave:
Energijo tektitov povezujemo s tehtnicami, ki imajo ascendent v dvojčkih.