Author Topic: KRISTALI in njihova uporaba  (Read 218328 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #60 on: February 18, 2009, 02:22:51 PM »
Kaj pomeni za kristal, če ga pobarvajo? Ali izgubi svoje lastnosti oziroma ali se njegovo delovanje spremeni?

radovedna  ???

a barvajo kristale al kar kakšno navadno steklo ali kaj podobnega?
ker če je v osnovi kristal, zakaj bi ga sploh barvali?
se mi je tole utrnilo ko sem brala tvoje vprašanje mavrica
lepo bodi, nensi
zato, ker ljudje raje kupijo božansko moder ahat, kot pa rjavega, ki ni tak privlačen ;)
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Tea

 • Moderator
 • Lipicanec
 • *****
 • Posts: 22833
 • Sonček je
  • www.Astro-star.net
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #61 on: February 18, 2009, 02:39:33 PM »
Kaj pomeni za kristal, če ga pobarvajo? Ali izgubi svoje lastnosti oziroma ali se njegovo delovanje spremeni?

radovedna  ???

a barvajo kristale al kar kakšno navadno steklo ali kaj podobnega?
ker če je v osnovi kristal, zakaj bi ga sploh barvali?
se mi je tole utrnilo ko sem brala tvoje vprašanje mavrica
lepo bodi, nensi
zato, ker ljudje raje kupijo božansko moder ahat, kot pa rjavega, ki ni tak privlačen ;)

Seveda je privlačen. Pravi cukerček je  ;)
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #62 on: February 18, 2009, 03:51:25 PM »
sej men je tudi lep....tak poseben je...
sam drugi pač bol palijo na take pobarvane :)
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #63 on: February 18, 2009, 03:52:48 PM »


Ahat

Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: Al, Ca, Fe, Mg, Mn
Trdota: 6,5 – 7
Gostota: 2,6 – 2,65 g/cm3

Izvor imena:

Poimenoval ga je Aristotelov učenecTheoprast in sicer po reki Achates na Siciliji, v kateri naj bi ahate prvič našli (današnja reka Dirill)

Najlepši običajno nastanejo iz raztopin v votlinah, ki se zaradi prisotnosti plinov tvorijo v ohlajajoči lavi. Značilnost ahatov so tipične raznobarvne proge, ki so posledica vsebnosti primesi različnih substanc. Plasti so največkrat mikrokristalne kalcedonske, lahko pa poleg opala vsebujejo tudi prozorni debelozrnati kremen oziroma različno obarvane kremenove različke - ametist, karneol, oniks, jaspis pa tudi siderit, kalcit in goethit.Takšna votlina je lahko v celoti zapolnjena (ahatni mandelj), lahko pa ostane v sredini odprta (ahatna geoda). Odprtine v geodah ahata so včasih delno zapolnjene z vodo (enhidros); na trgu jih včasih najdemo pod trgovskim imenom orlovski kamen.

V grobem ahate delimo na trakaste, ki sestojijo iz pravilnih pasov raznobarvnega kalcedona, »mahovne«, kjer vsebuje mlečna osnova kloritove luske in vključke oksidov, kateri spominjajo na mah, strukturo, ki ponazarja pokrajino, ima »pokrajinski ahat«, mavrične barve ognjenega ahata pa povzročajo vključki železovih oksidov med tankimi plastmi kalcedona.

Zaradi plastovite sestave, so ahati zelo priljubljeni za graviranje. Z delnim izrezovanjem ene od plasti lahko oblikujemo neko podobo, ki je drugačne barve kot ozadje. Podoba je lahko izbočena (kameja) ali pa poglobljena (intaglio).

Nahajališča:

Verjetno najbolj znano nahajališče ahatov je Idar – Oberstein v Nemčiji, kjer jih nabirajo že od leta 1548. Zelo lepe ahate najdemo tudi v Braziliji, Urugvaju, Arizoni (ZDA), Madagaskarju, Egiptu itd.

Možnosti zamenjave:

Oblika in struktura ahatov sta zelo specifični, tako da jih zlahka ločimo od ostalih mineralov.

Ponaredki:

Ker so ahati relativno porozni in imajo precejšnjo vsebnost vode (opal), jih je zelo enostavno barvati. To so počeli že Rimljani, danes pa je dodatno kemijsko obarvanih praktično že preko 90 % ahatov na trgu. Najlaže kot obarvane spoznamo tiste, pri katerih so »obrtniki« res pretiravali z intenzivnimi barvami nenaravnega videza – običajno modra, intenzivno roza itd.

Tradicionalna uporaba:

Že Sumerci so ahate zelo cenili in jih nosili kot nakit. V obdobju največje moči rimskega imperija je bil ahat, v katerem so bile vidne plasti raznih odtenkov, tako čislan, da so ga smeli nositi le zaslužni odličniki; nosili so ga na zapestnici leve roke, povezovali pa so ga z božanstvi, ki bedijo nad vsemi vrstami sadežev. Verjeli so tudi, da jih nakit iz ahatov varuje pred trebušnimi boleznimi. Ahate so uporabljali tudi za izdelavo amuletov resnice, ki naj bi zagotavljali, da so besede tistega, ki tak amulet nosi, vedno čiste in pravilno razumljene, ter za ljubezenske uroke. Tudi Kelti so veliko uporabljali ahate, in sicer zlasti za zdravljenje kožnih bolezni. Dioscorides v peti knjigi svojega dela Materia Medica, v kateri je opisal uporabo več kot 200 mineralov, priporoča uživanje mešanice sadnega soka z ahatovim prahom, ki naj bi bila učinkovita pri zdravljenju norosti, proti turom in drugim bulam ter boleznim ledvic in jeter. Plinij je bil mnenja, da s sežiganjem ahatov lahko odvrnemo nevihto, medtem ko Camillo Leonardo v delu Speculum Lapidum (1502) trdi, da nošenje ahata varuje pred bliski in viharji – v ta namen so kmetje pritrdili ahate nad vhodna vrata svojih domov. V nekaterih predelih Evrope so kmetje takrat, ko je bil čas za oranje, ahate privezali za rogove živine ali na konjsko vprego v veri, da jim bo to prineslo bogato žetev. V magijsko moč ahatov so verjeli tudi Vikingi – s pomočjo ahatov so izvajali poseben ritual, kadar so želeli najti izgubljene stvari, zaklade itd. Vikinško sekiro (z rezilom ne obeh straneh) so najprej nad ognjem segreli, da je zažarela. Nato sp ročaj sekire zasadili v zemljo, na vrh kovinskega dela med obe rezili pa previdno položili okrogel ahat. Če je ahat padel s sekire, so smer padca razumeli kot namig, na kateri strani naj iščejo. Veliko manj upov, da bodo izgubljeno stvar našli, pa je bilo takrat, kadar je ahat ostal na sekiri.

Ahati, v sredini katerih je voda, naj bi povečevali plodnost tako pri moških kot ženskah in lajšali porod, izredno ugodno pa delujejo tudi na rast rastlin.

Uporaba danes:

Na duhovni in mentalni ravni ahati spodbujajo ozaveščanje življenjskih izkušenj, pozitiven odnos do medsebojnih razmerij in osredotočenost na tisto, kar je pomembno; za te učinke je dovolj že sama prisotnost ahatov v bivalnem prostoru, saj spremembe v nas povzroča že sam pogled na pestre oblike in prijetne barve ahatov. Na fizični ravni pa je pomembna predvsem vloga ahata pri spodbujanju regeneracije in rasti. Ahati, ki v jedru vsebujejo kameno strelo, stimulirajo spomine na prejšnja življenja. Zaradi pasaste strukture, sestavljene iz različnih kremenov, delujejo ahati na različne organe. Uporabljamo jih kot eliksir, z direktnim polaganjem na prizadeto mesto, močna pa je tudi meditacija v krogu iz ahatovih koščkov.

V ahatih zasledimo vpliv praktično vseh elementov, kateri prevladuje, pa je odvisno od sestave posameznega ahata. Nekateri ahati so zelo specifični že po naravni obliki (ali pa jih v želene oblike zbrusimo) včasih pa v njih prevladuje posamezna barva; na trgu največkrat naletimo na:

Ahatovo oko: Element zemlja/ogenj. Tako imenujemo ahate, ki vsebujejo specifične manjše koncentrične kroge v različnih plasteh, iz katerih je z brušenjem moč oblikovati formo očesa. Uporabljali so jih za očesa nekaterih kipov tako v Arabiji, kot tudi med ameriškimi Indijanci. V Arabiji so bili najdeni tudi prstani z ahatovim očesom, ki so jih uporabljali kot amulet proti zlemu očesu, prebivalci današnje Sirije pa so bili prepričani v njegovo protibolečinsko delovanje. Danes jih uporabljamo predvsem kot ročne kamne. Krepijo pretok energije po telesu, spodbujajo regeneracijske procese, simbolizirajo pa usmerjenost k cilju in odločnost.

Dendritni (mahovinasti) ahat: Element zemlja/ogenj. Gre za kremen z dendriti, zelenimi vključki drugih kristalčkov, ki simbolizirajo vztrajnost in moč. Eliksir iz tega kamna dobro vpliva na vitalnost in odpornost proti infekcijam. Krepi samozavest, notranji mir, vztrajnost in nam pomaga, da se zavemo svoje notranje moči. Navdahne nas s čutom za potrebe ljudi, s katerimi prihajamo v stik. Obeski in ročni kamni krepijo samozavest, usmerjenost k cilju in pretok energije v telesu.

Kačji ahat: Element zemlja/ogenj. Formira se sekundarno v prostorih majhnih zračnih mehurčkov v že strjeni lavi. Ker so stene teh mehurčkov nagubane, dobimo na površini kačjega ahata značilne forme, ki spominjajo na kačjo kožo. Ti ahati simbolizirajo energijo kundalinija, ki po vzhodnjaškem učenju domuje v trtici (element zemlja), z ustreznimi postopki pa jo lahko prebudimo v njeno ognjeno moč. Simbolizira tudi neodvisnost in ambicioznost. To pa sta kvaliteti, ki ju želimo z nošenjem ročnih kamnov ali obeskov iz kačjega ahata prebuditi v sebi.

Oker ali rjavkasti ahat: Element zemlja. Rimljani so iz njih izdelovali talismane za hrabrost vojščakov, zaščito pred piki insektov in krepitev krvi. Eliksir krepi dlesni in nas tudi čustveno dela bolj odporne pred zunanjim vplivom.

Obstaja še več vrst ahatov, ki so glede na prevladujočo barvo energijsko primerljivi z nekaterimi drugimi sorodnimi minerali: modrikasti ahat – kalcedon, zelenkasti ahat – hrizopraz, rdečkasti ahat – karneol itd.

Zvezdni ahati pravzaprav niso pravi ahati, saj gre za razpokano vulkansko kamnino bogato z glinencem in kremenom, zapolnjeno s kalcedonom ali kalcitom.

Astrološke povezave:

Ahatovo oko : Moč za dosego cilja daje predvsem osebam, rojenim v astroloških kombinacijah rak – ribi, ribi – vodnar, običajno pa energijsko ustreza tudi rojenim v kombinaciji strelec – kozorog.

Dendritni ahat : Je energijski odsev energij, ki so vladale ob rojstvu ljudi, rojenih v kombinaciji sončno znamenje strelec – ascendent kozorog, ustreza pa tudi kombinaciji kozorog – oven. Energijsko uravnoteža ljudi, rojene v naslednjih nebesnih kombinacijah: strelec – ribi, rak – kozorog, ribi – vodnar in devica – oven.

Kačji ahat : Devica – oven,

Oker ali rjavkasti ahat : Prizemljuje osebe, rojene v kombinaciji rak – vodnar, primeren pa je tudi za druge osebe, rojene v kombinacijo voda – zrak, ali zrak – voda, če jim le barva ustreza.
« Last Edit: February 18, 2009, 03:56:03 PM by klarus »
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Iza

 • Uporabnik
 • **
 • Posts: 987
  • KALI
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #64 on: February 18, 2009, 03:59:32 PM »
Oker ali rjavkasti ahat: Element zemlja. Rimljani so iz njih izdelovali talismane za hrabrost vojščakov, zaščito pred piki insektov in krepitev krvi. Eliksir krepi dlesni in nas tudi čustveno dela bolj odporne pred zunanjim vplivom.

Preverjeno in drži. En ahatek v žepu, pa ni klopov.
Lep dan!
Iza
Live, love, laugh and be happy or at least have some fun!
http://www.kali.si/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58
ThetaHealing™ Instructor

Offline Tea

 • Moderator
 • Lipicanec
 • *****
 • Posts: 22833
 • Sonček je
  • www.Astro-star.net
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #65 on: February 18, 2009, 04:00:38 PM »
Hvala Klarus
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Regina

 • Spletn. Simbol
 • *********
 • Posts: 7926
 • Ustavi se tam, kjer sije sonce
  • Šepet sanj
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #66 on: February 18, 2009, 04:18:24 PM »
Mene so spet premagali kamenčki. Najprej mi je pomežikala ena skalina ametista, potem sta pa na vsak način hotela še z mano dumortierit in karneol.
Se je sploh mogoče tem čarom upret? ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #67 on: February 18, 2009, 04:27:20 PM »
ne moreš se :D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #68 on: February 18, 2009, 04:27:43 PM »
Oker ali rjavkasti ahat: Element zemlja. Rimljani so iz njih izdelovali talismane za hrabrost vojščakov, zaščito pred piki insektov in krepitev krvi. Eliksir krepi dlesni in nas tudi čustveno dela bolj odporne pred zunanjim vplivom.

Preverjeno in drži. En ahatek v žepu, pa ni klopov.
Lep dan!
Iza
ali pa ametist :)
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Regina

 • Spletn. Simbol
 • *********
 • Posts: 7926
 • Ustavi se tam, kjer sije sonce
  • Šepet sanj
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #69 on: February 18, 2009, 04:32:59 PM »
ne moreš se :D

Jojjj, klarus.... Če ne bi videla tvoje skladovnice, ki me je itak povsem očarala, ti mogoče ne bi niti verjela  ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #70 on: February 18, 2009, 04:39:44 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #71 on: February 18, 2009, 04:45:35 PM »

Ametist

Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: AL, Fe, Ca, Mg, Li, Na
Trdota: 7
Gostota: 2,63 – 2,65 g/cm3
Element: ogenj/voda

Izvor imena:

Ime ametist izhaja iz grške besede amethustos, kar pomeni neopijanjen.

Ametist je različek kremena, ki ga svetlo do temnovijolično obarva majhna primes dvovalentnega železa. Topen je v HF. Pri žarjenju med 250 oC in 450 oC, preide vijolična barva ametista v rumeno. Pri višjih temperaturah se mineral obarva še bolj intenzivno rumeno, s prehodom na rjavo. Zelo redki so zeleni ametisti (prasiolit).

Nahajališča:

Velika nahajališča ametista so v Braziliji, Urugvaju, Indiji, Sri Lanki, Rusiji (Ural), najdemo pa ga tudi na Madagaskarju, v ZDA, Nemčiji, Zambiji, Burmi …

Možnosti zamenjave:

Glede na to, da se barva ametista giba od svetlo do temno vijoličnih nians, so mu lahko včasih podobni fluorit, kunzit, spinel, topaz ali turmalin.

Ponaredki:

Na trgu najdemo sintetične in ponarejene ametiste. Ponaredki so običajno iz sintetičnega korunda ali vijoličnega stekla. . Od obarvanega umetnega korunda ločimo ametist po nižji, od stekla pa po višji trdoti, zelo težko pa ločimo umetni ametist od pravega. Ponarejajo tudi prasiolite. Umetno lahko zeleno barvo, značilno zanje dosežemo z žarjenjem nekaterih vrst ametista (iz Brazilije in Arizone) na temperaturi 500 oC; barva se sčasoma povrne na vijolično

Tradicionalna uporaba:

Grki in Rimljani so menili, da ametist ščiti pred pijanostjo in obstaja več pričevanj, da tisti, ki so pili vino iz ametistove čaše, niso občutili nikakršnega vpliva alkohola. Tudi Kleopatro naj bi njen ametistni prstan varoval pred opitostjo. Je torej kamen zmernosti in zato so ga po verovanju pravoslavnih kristjanov nosili škofje; škof je pastir duš, naložena mu je duhovna in posvetna odgovornost in opitosti, čeprav le duhovne, se mora zato varovati. Vse to kaže na transformacijsko moč kamna. Arabci so ga dajali pod posteljno blazino, kot zaščito pred nočnimi morami. Sveta Hildegarda priporoča pri aknah umivanje kože z ametistovo vodo, čeprav so sicer za boj proti aknam primernejši kamni, ki vsebujejo energiji zemlje in zraka. Po ruskem ljudskem izročilu eliksir iz ametista zdravi neplodnost pri ženskah.

Tradicionalno so ametist uporabljali kot zaščitni kamen. Plinij Starejši je zapisal, da ametist ščiti pred uroki, če sta na njem vgravirana lika sonca in meseca in ga nosimo okoli vratu skupaj s pavjim puhom in lastovičjim perjem. V Egiptu so ga na osnovi instrukcij Knjige mrtvih, dajali k pokojnikom in v grobnicah faraonov je bilo najdeno večje število ametistov, oblikovanih kot srce. Veljal je za amulet moči popotnikov in jih varoval pred tatovi, nevarnostmi in slabostjo.

Uporaba danes:

Marsikdo je prepričan, da ametistu vlada zgolj element voda in da gre za receptivni kamen. Sam sem ga uvrstil k ognjenim kamnom, ker sem se prepričal, da deluje transformacijsko, očitno pa skriva v sebi tudi vibracijo elementa vode, saj se v mnogih primerih ne obnaša kot čisti ognjeni kamen. H kamnom, ki vsebujejo predvsem element ogenj, sem ga uvrstil iz naslednjih razlogov:

- Je vijoličaste barve (Jupiter - ogenj).

- Vsebuje primes železa (Mars - ogenj). Železu sicer vlada tudi Pluton - voda, vendar Kirlianova fotografija pokaže, da ima ametist zlato avro, kar je spet atribut ognja.

- Minerali elementa vode so receptivni, sam pa sem se prepričal v projektivno moč kristala ametista. Pred leti sem se namreč udeležil skupinske meditacije; udeleženci smo sedeli v krogu, v sredini med nami pa je bil kristal ametista. Očitno smo z našo mentalno energijo kristal aktivirali, kajti po zaključku meditacije je bila atmosfera v sobi dobesedno gosta, vsi smo se čudno počutili, neko dekle pa je moralo celo zapustiti prostor, ker je imelo na področju čaker občutek utripanja. Hitro smo spoznali, da je energijske spremembe povzročil ametist, njegovo energijo pa je bilo moč zaznati na razdalji preko 5 m. V stanju takšne aktivnosti je bil približno pet ur.

Da mu poleg ognja vlada tudi element voda, dokazuje dejstvo, da je polaganje ametista na prizadeto mesto odlično za odpravo oteklin, pomaga pri astmi, črevesnim obolenjem, eliksir pa povečuje absorbcijo vode. Je duhovni kamen in razvija “šesti čut”, čut pravice in očisti notranji svet fantazij in sanj. Spodbuja zmernost in zavestnost, kar nam omogoča večji nadzor nad energijskimi blokadami, t.i. podzavestnimi reakcijami in različnimi zasvojenostmi. Primeren je za programiranje v cilju razvitja duhovnih vrednot, prav tako pa tudi za pritegnitev ustreznega partnerja. Rimljani so ga kombinirali z bronom, ki sta ga danes zamenjala srebro in zlato. Ker prebija blokade, pa deluje tudi pri glavobolih, zobobolih in drugih bolečinah. Njegovo transformacijsko moč občutimo tudi pri polaganju ametista na mesta žuželčjega pika. Kaže pa, da njegova vibracija tudi ščiti pred piki nekaterih žuželk. Znanec mi je npr. povedal, da je kristal ametista privezal svojemu psu na vratnico; pes potem ni imel več klopov. Ko je mnogo kasneje na njem spet našel klopa, je ugotovil, da je pes ametist izgubil. Kot ognjeni kamen je ametist primeren tudi za zaščito prostora. Zanimivo pa je, da položen pod posteljno blazino, deluje proti nespečnosti, kar sicer ni odlika ognjenih kamnov. Na sonce ametistov ne dajemo.

Astrološke povezave:

Klasični astrologi ga v glavnem pripisujejo strelcu. Ob upoštevanju sončnega znamenja in ascendenta, najdemo v njem energije, ki vladajo astrološkim kombinacijam oven/rak, oven/ribi in strelec/ribi. Energijsko uravnava ljudi, rojene v kombinacijah oven/strelec, strelec/strelec, strelec/lev, strelec/oven, oven/dvojčka, primeren pa je tudi za osebe, rojene v kombinacijah lev/škorpijon, strelec/rak, rak/oven, rak/strelec in škorpijon/strelec.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline taja6

 • Splet. Simbol
 • ********
 • Posts: 5558
 • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #72 on: February 18, 2009, 04:46:01 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D

kamenko si pravi  ;)  :D

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #73 on: February 18, 2009, 04:47:34 PM »
SADRA (GIPS, SELENIT, MARIJINO STEKLO)
Monoklinski Ca[SO4] . 2H2O
Pogoste primesi: Al, Fe, C
Trdota: 1,5–2
Gostota: 2,3–2,3 g/cm3
Element: voda

Sadra nastaja v soliščih pri izhlapevanju vode, pa tudi pod vplivom delovanja H2S in SO2 na apnence v okolici vulkanov. Običajno je brezbarvna ali bela. Najpogostejša pojavna oblika sadre so ploščasti kristali, mnogokrat z značilnim lastovičjim repom, a naletimo tudi na več deset centimetrov visoke paličaste kristale. Pogosto je vlaknata. Vlakna ali igle včasih izhajajo iz središča in tvorijo obliko podobno cvetnim listom, ki se lahko na podlagi tudi združujejo (puščavska roža). Je popolno razkolna, školjkastega loma in steklenega sijaja. Plošče sadre so popolnoma prozorne in včasih je bil običaj, da so z njimi prekrivali slike, zlasti Marijine (marijino steklo). V vodi in kislinah je slabo topna. Drobnozrnata sadra je bolj znana pod imenom alabaster. Kadar sadro segrevamo, tvori bel prah, ki se, zmešan z vodo, strdi. Imenujemo ga pariški mavec. Sadro pogosto brusijo v večje krogle in kabošone.

Izvor imena: Ime sadra je češkega izvora, z imenom gifos (gips), pa jo je poimenoval Teofrast. Prozorno sadro imenujemo selenit, po grški boginji meseca Seleni.

Nahajališča: Selenit najpogosteje najdemo v Italiji, Mehiki, ZDA in Čilu, alabaster pa v Italiji in Angliji.

Možnosti zamenjave: Po popolni razkolnosti in nizki trdoti se loči od drugih mineralov.

Ponaredki: Sadre ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Ko so ljudje v verskem zanosu gledali v slike Marije, prekrite s sadrinimi ploščami, je voda, ki je sestavni del sadre, prevzela njihov čustveni naboj in takšne slike so bile energijsko izredno močne. Večkrat so privedle do »čudežnih rešitev« nekaterih problemov vernikov. Izdelke iz alabastra so uporabljali za okras že Asirci.

Uporaba danes: Danes velja sadra za kristal nove dobe, saj s svojimi vibracijami krepi intuicijo ter prinaša v naša življenja vibracijo ljubezni. Večje paličaste kristale sadre lahko uporabljamo kot energijsko palico pri postopkih razkroja blokad, vendar pa se pri delu s takšno palico nikoli ne poslužujemo mentalnih postopkov kreacije energije zemlje ali ognja. Takšne palice se energijsko izredno aktivirajo ob stiku s hematitom. Ker lahko žveplo, ki je sestavni del sadre, kemično odreagira s človeškim znojem, je ne polagamo neposredno na telo.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Regina

 • Spletn. Simbol
 • *********
 • Posts: 7926
 • Ustavi se tam, kjer sije sonce
  • Šepet sanj
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #74 on: February 18, 2009, 04:51:00 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D

Zdaj pa si mene zamisli, ko imam aurum par metrov stran od službe  ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™