Author Topic: KRISTALI in njihova uporaba  (Read 218328 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #75 on: February 18, 2009, 04:52:58 PM »
GRANAT
Kubični X3Y2[SiO4]3 (splošna formula); X = Ca, Mg, Mn, Fe2+, Y = Al, Cr3+, Fe3+, Ti3+, Zr, V
Trdota: 6,5 - 7,5
Gostota: 3,4 - 4,6 g/cm3
Element: ogenj - zrak


Granati so minerali iz družine silikatov, ki jih sestavljajo silicijevi tetraedri SiO4 in aluminijevi oktaedri AlO6, med katerimi so dvovalentni ioni. Ločimo aluminijevo in kalcijevo skupino. Kristalizirajo kubično in tvorijo zelo razširjeno skupino kristalov, različne sestave, a enake kristalne strukture. So različnih barv, gostote in imajo različne lomne količnike, kot okrasne kamne pa uporabljamo predvsem almandin, grosular, pirop, uvarovit in demantoid. V HCl granati niso topni.

Izvor imena:
Ime granat izhaja iz latinščine: granum - zrno, granatus – zrnat.

Skupne lastnosti granatov:
Težko je zaesljivo razmejiti, katere lastnosti so včasih posameznim vrstam granatov pripisovali. Pred nekaj tisoč leti so verjeli, da granati odganjajo nočne more, fantome in nadležne žuželke. Skupna lastnost granatov je, da krepijo pogum, vztrajnost in samozaupanje, raztapljajo nepotrebne zadržke, krepijo pa željo po gibanju in avro. Eliksirji krepijo moč regeneracije telesa in stimulirajo metabolizem.
Nosimo jih kot ogrlice, obeske in ročne kamne. Polagamo jih direktno na prizadeto mesto; pomemben je stik s kožo.

-ALMANDIN Fe2+3Al2[SiO4]3; Pogoste primesi: Cr, K, Mg, Mn, Na, Ti.

Izvor imena: Ime je dobil po Alabandi (Mala Azija), kjer so v antiki polirali granate. Je rdeče barve z odtenkom vijolične. Zaradi pogostih karakterističnih vključkov da brušen v kabošon, pod točkasto svetlobo, večkrat učinek štirikrake zvezde.
Nahajališča: Burma, ZDA, Madagaskar, Tanzanija, Avstralija.
Možnosti zamenjave: Podobna sta mu rubin in pirop.
Ponaredki: Ponarejajo ga iz obarvanega stekla, sintetičnih spinelov in korundov, ter lažnih dublet (dve zlepljeni ploskvi, od katerih je vrhnja kremen, spodnja pa obarvano steklo).
Tradicionalna uporaba: Kose almandina so včasih uporabljali pri izdelavi vitraž v cerkvah in templjih. Na svojo barko naj bi ga vzel tudi Noe.
Uporaba danes: Podarja nam hrepenenje po akciji, delu, dar za imaginacijo, bogastvo novih idej in nujno voljo, da jih realiziramo. Pospešuje celjenje ran. Eliksir iz almandina povečuje absorbcijo železa v črevo.
Astrološke povezave: Je kamen ovnov, z ascendentom v dvojčkih.

-DEMANTOID Ca3(Fe,Cr)2[SiO4]3; Pogosta primes: Al.

Izvor imena: Demantoidi so dobili ime zaradi podobnosti z diamantom. Uvrščamo jih v skupino kalcijevih železovih granatov, imenovano andraditi (po portugalskem mineralogu d'Andradeju).
Običajno je demantoid rumenkasto zelen, pa tudi prozoren z briljantnim sijajem.
Nahajališča: Največkrat nanj naletimo v Rusiji, ZDA, Koreji in na Kitajskem.
Možnosti zamenjave: Podobna sta mu peridot in hrizoberil, včasih pa tudi turmalin, spinel ali smaragd.
Ponaredki: Ponarejajo ga iz sintetičnih korundov, spinelov in stekla.
Tradicionalna uporaba: Ni zanesljivo znana, saj so ga nedvomno pogosto zamenjevali z nekaterimi drugimi kamni (peridot ...).
Uporaba danes: Eliksir iz demantoida deluje stimulativno na jetra ter tvorbo krvi, stabilizira cirkulacijo in krepi imunski sistem. Njegova vibracija nas dela fleksibilne, dinamične in kreativne.
Astrološke povezave: nosilec energij, kakršne so značilne za tehtnice z ascendentom v levu.

-GROSULAR Ca3Al2[SiO4]3; Pogoste primesi: Cr, Fe, Mn, Na, Ni, Sn, V.

Izvor imena: Ime je dobil po kosmulji (lat. grossularia).
Je rumen, zelenkasto rumen, oranžen, rjav, bledordeč ali brezbarven, stekleno diamantnega voščenega sijaja.
Nahajališča: Zeleni grosularji so zelo redki; našli so jih v Keniji, Tanzaniji in Pakistanu, vijolične v Mehiki, hessonite v Braziliji, Rusiji, ZDA in Kanadi.
Možnosti zamenjave: Zelenemu grosularju sta podobna verdelit in peridot, rjavemu pa rjavi topaz, rjavi cirkon in hessonit (vrsta grosularja, v katerem je del Al2O3 zamenjan s Fe2O3, tako, da je njegova formula Ca3(Al, Fe)2Si3O12.
Tradicionalna uporaba: Kolikor toliko zanesljivo lahko govorimo le o tradicionalni uporabi rdečih granatov, zato o uporabi večine grosularjev ni zanesljivih podatkov, saj so jih nedvomno pogosto zamenjevali z drugimi minerali. Iz antike pa so ohranih precej kamej in intaglij iz hessonita.
Uporaba danes: Eliksir deluje sproščujoče ter ugodno na ledvica in kožo, harmonizira sestavo telesnih tekočin ter regulira nastajanje hormonov. Vibracija grosularja pomaga pri revmatizmu in artritisu, na višjih ravneh pa krepi samospoštovanje ter duhovno rast.
Astrološke povezave: Najpogosteje ga pripisujemo tehtnicam z ascendentom v strelcu.

-PIROP Mg3Al2[SiO4]3; Pogoste primesi: Cr, Fe, K, Na, Ni, P, Ti, V.

Izvor imena: Ime izhaja iz grške besede pyropos, kar pomeni vnetljiv, vročekrven in ustreza latinski besedi carbunclus, kar je bilo staro ime za rdeče kamne, zlasti kabošonsko brušene. Za pirope, znane tudi pod imenom češki granat, je značilna kroglasta oblika, pa tudi nekoliko temnejši so. Različek piropa je rodolit (ime je dobil po cvetu rododendrona).
Nahajališča: Najpomembnejša nahajališča piropa so v Južni Afriki, Zimbabveju, Tanzaniji, ZDA, Mehiki, Braziliji, Argentini in Avstraliji.
Možnosti zamenjave: Podobna sta mu rubin in almandin.
Ponaredki: Ponarejajo ga iz obarvanega stekla, sintetičnih spinelov in korundov, ter lažnih dublet.
Tradicionalna uporaba: V srednjem veku so verjeli, da pirop, ki je sicer temno rdeče barve, prinaša luč in upanje tja, kjer se zdi, da je življenjska pot zašla v slepo ulico. Veljal je za kamen herojev, ki so šli skozi težke preizkušnje, da bi dokazali svoj pogum; vgrajevali so si ga v ročaje mečev in v ščite, saj je veljal tudi za zaščitni kamen. V srednjem veku so na granate gravirali lik leva in ga nosili za zaščito zdravja, zlasti na potovanjih. Težko pa je zanesljivo razmejiti tradicionalno uporabo almandina in piropa, saj so jih pogosto zamešali.
Uporaba danes: Življenjsko pot in težave na njej, lahko razumemo kot duhovni proces »poliranja« duše; tudi pirop zasije s svojim notranjim ognjem šele tedaj, ko ga spoliramo. Zaradi teh svojih lastnosti je bil vedno v modi po globalnih krizah npr. po I. in II. svetovni vojni. Pomaga nam nadvladati tako vsakdanje kot tudi ekstremne probleme. Krepi notranji ogenj, željo po samorealizaciji in krepi bazično dinamiko preživetja.
Programiramo ga za zaščito pred tatovi in vdorom tujih energij v avro.
Astrološke povezave: Pripisujemo ga astrološki kombinaciji oven - dvojčka.

-UVAROVIT Ca3Cr3+2[SiO4]3; Pogoste primesi: Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Ti

Izvor imena: Poimenovali so ga po grofu Uvarovu. Je temno smaragdno zelene barve in zelo lomljiv.
Nahajališča: Rusija, Finska, Poljska, Indija, ZDA in Kanada.
Možnosti zamenjave: Po barvi sta mu podobna smaragd in demantoid.
Ponaredki: Kristali uvarovita so običajno majhni in niso brusne kakovosti. Ponaredki mi niso znani.
Tradicionalna uporaba: Ni znana.
Uporaba danes: Pomaga pri razvoju individualnih kvalitet in vzpodbuja entuziazem. Eliksir iz uvarovita ima detoksifikacijski učinek, blaži pa tudi vnetja in vročino.
Astrološke povezave: Pripada ljudem, rojenim v kombinaciji tehtnica - strelec.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #76 on: February 18, 2009, 04:53:41 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D

Zdaj pa si mene zamisli, ko imam aurum par metrov stran od službe  ;D
ko greš mimo trgovine, zapreš oči in si govoriš fuj to :D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #77 on: February 18, 2009, 04:58:28 PM »
JASPIS
Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: Al, Ca, Fe, K, Mg, Mn, Na, O, OH
Trdota: 6,5 – 7
Gostota: 2,58 – 2,91 g/cm3
Element: zemlja – voda

Je pripadnik družine drobnozrnatega mikrokristalnega vlaknatega kremena – neprosojnega kalcedona, školjkastega loma. Znanih je preko 80 vrst jaspisa. Najpogostejši so rumeni, zeleni, imenovani plazma in rdeči. Poleg enobarvnih, poznamo precej strukturno zanimivih različic kot sta npr. pokrajinski jaspis in turitella jaspis z vključki fosilizirane polžje lupine.
Lahko vsebuje do 20% vključkov različnih drugih mineralov. Brusijo ga kabošonsko.


Tradicionalna uporaba:
V starem Egiptu so iz njega delali zaščitne amulete v obliki skarabeja, egipčanski kralj Nechepsus pa je nosil zeleni jaspis, graviran z zmajem sredi žarkov, za krepitev prebavnega trakta.
V srednjem veku je bil kamen bojevnikov. Vgrajen naj bi bil tudi v ročaj meča legendarnega junaka germanskih epov Siegfrieda. Rdeči jaspis, graviran z likom leva ali lokostrelca, je veljal za zaščito pred strupi. Svojemu lastniku je tudi omogočal vpogled v prihodnost. S polaganjem jaspisa so si pomagali pri zaustavljanju krvavitev in ob posebno močnih menstruacijah.
Ameriški indijanci so jaspis uporabljali pri ceremonijah priklica dežja.
Uporabljala ga je tudi Sveta Hildegarda. Slab sluh je zdravila tako, da je naročila pacientu naj v koščka jaspisa diha tako dolgo, dokler se ne ogrejeta in ovlažita, nato pa jih vtakne v ušesa in pokrije z vato. Podobno je svetovala tudi pri nahodu, le da si je v tem primeru pacient vtaknil topel jaspis v nosnici. Zelo ga je cenila tudi kot zaščitni kamen; menila je, da varuje pred prividi in zračnimi duhovi, če pa ga damo v usta, okrepi razum in prežene misli, ki nas oddaljujejo od cilja.

Uporaba danes:
Eliksirji iz jaspisa delujejo na prebavo, vitalnost, mehur in žolčni mehur, zaradi prisotne energijske komponente elementa vode pa je opazen tudi ugoden vpliv na imunski sistem. Njegovo vibracija pomaga tudi v boju z nočnimi morami in izboljšuje koncentracijo. Polaganje ploščice jaspisa na obolelo mesto deluje proti revmi in protinu, segret manjši ovalni kos jaspisa, potisnjen v nos, pa pomaga pri nahodu. Seveda niso vse vrste jaspisa enako učinkovite za vse tegobe; rdeči je najboljši za stimulacijo cirkulacije in energijskega toka, rumeni krepi imunski sistem, zelenega pa uporabljamo proti vnetjem in za razstrupljanje. Na finoenergijskih ravneh jaspis okrepi pogum in po potrebi agresijo (rdeči), vztrajnost (rumeni) in sposobnost, da se zaščitimo (zeleni).
Glede na to, da so ga v preteklosti uporabljali za izdelavo magijsko defenzivnih obeskov (sovraštvo so vračali proti pošiljatelju), ga tudi danes programiramo v glavnem v zaščitne namene; turitela jaspis programiramo za zaščito pred toksičnimi učinki onesnažene narave, strupi in radiaciji.

HELIOTROP(krvavi jaspis)
Trigonalni SiO2
Pogoste primesi: Al, Fe, K, Mg, OH,
Trdota: 6,5 – 7
Gostota: 2,58 – 2,64 g/cm3
Element: zemlja - voda

Heliotrop je mikrokristalni zeleni različek jaspisa oziroma plazme, z rdečimi pegami, ki so posledica prisotnosti železovih oksidov. Te rdeče pege nekoliko spominjajo na kapljice krvi, zato mu pravijo tudi krvavi jaspis (bloodstone). Počasi ga najeda KOH. Brusijo ga v kabošone.


Uporaba danes:
Danes velja za najboljši zaščitni mineral proti akutnim infekcijam. Eliksir stimulira limfne žleze, deluje pa tudi razstrupljajoče in reducira pretirano kislost telesa. Sorodne učinke ima na višjih energijskih ravneh, saj ga uporabljamo za zaščito pred škodljivimi zunanjimi vplivi, revitalizacijo ob psihični izčrpanosti, vzpostavitev kontrole nad aktualnimi dogodki, blaži pa tudi razdražljivost in stimulira sanjanje. Za zaščito pred infekcijami ga nosimo na timusu, sicer pa ga polagamo na prizadeto mesto. Tudi programiramo ga običajno v zaščitne namene.
« Last Edit: February 18, 2009, 07:38:02 PM by klarus »
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #78 on: February 18, 2009, 05:08:36 PM »
SODALIT
Kubični Na8[Cl2 | (AlSiO4)6]
Pogoste primesi: Be, K, Mg, Mo
Trdota: 5,5–6
Gostota: 2,13–2,29 g/cm3
Element: voda-zrak

Običajno je zrnat, tvori pa tudi lepe, oblikovno ne preveč bogate kristale. Največkrat je moder, pa tudi bel, siv ali zelen. Ima razmeroma dobro razkolnost, školjkast ali zrnat lom pa je steklenega, včasih mastnega sijaja. Je prozoren do prosojen, moder, bel, sivkasto bel, rumenkasto bel, sivkasto zelen ali pistacijino zelen. Zeleni in modri sodaliti izgubijo barvo že pri zelo šibkem žarjenju. Topen je v koncentriranih kislinah. Iz sodalita izdelujejo kameje in kabošone.

Izvor imena: Ime je dobil po natriju, ki ga vsebuje (sodium).

Nahajališča: Glavna nahajališča so v Braziliji, Kanadi, Indiji, Namibiji in ZDA.

Možnosti zamenjave: Če je moder, ga od lapis lazulija ločimo po tem, da nima piritnih vključkov, primerke drugih barv pa ločimo od analkima in levcita po tem, da je sodalit topen v HCl.

Ponaredki: Sodalita zaenkrat ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Pod tem imenom ga poznamo približno 200 let, tako da posebno bogata tradicionalna uporaba ni znana. Veljal je za kamen govornikov.

Uporaba danes: Ima ohlajujoč učinek in kot eliksir stimulira absorbcijo tekočin v telo in niža pritisk. Nošen kot nakit na grlenem predelu zdravi kronične bolezni grla, sapnika, glasilk in pomaga pri hripavosti. Uporabljamo ga tudi kot ročni kamen. Deluje na peto in šesto čakro, zaradi nežne vibracije pa odpira tudi srčno, čeprav mu na prvi pogled, že zaradi barve, tega nebi pripisali. Krepi idealizem, željo po resnici in nas opozori na vedenjske vzorce, ki predstavljajo oviro našemu razvoju. Pomaga pri ozaveščanju in izražanju prepričanj tako na verbalni ravni kot tudi skozi akcijo.

Astrološke povezave: Je kamen vodnarjev z ascendentom v ribah.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #79 on: February 18, 2009, 05:09:53 PM »
ŽAD

Leta 1863 je francoski znanstvenik Damour dokazal, da so stari viri pod imenom žad dejansko obravnavali dva različna minerala – jadeit in nefrit. Danes ime žad označuje mineral, ki v glavnem vsebuje jadeit. Žadov albit (pravijo mu tudi mav-sit-sit) je albit (kalijev glinenec), ki vsebuje okoli 20 % zelenega kromovega jadeita.


JADEIT
Monoklinski NaAl[Si2O6]
Pogoste primesi: Ca, Cr, Fe, Mg, Mn, Zn, K, H2O
Trdota: 6,5–7
Gostota: 3,3–3,36 g/cm3
Element: voda-zrak


Običajno je vlaknat in masiven, nastaja pa v metamorfnih kamninah. Kristali so zelo redki. Sestoji iz drobnih zrn in vlaken, ki se med seboj prepletajo. Kot razkolnosti je 30 do 45 o. Lom je iverast in steklenega sijaja. Pojavlja se v različnih barvah, najpogosteje pa je jabolčno do smaragdno zelen, tudi bel, bel z zelenimi pegami … Smaragdno zelen je najbolj cenjen, imenujemo pa ga cesarski žad. V kislinah je jadeit netopen. Brusijo ga kabošonsko, v krogle, pogosto pa izdelujejo tudi kameje.

Izvor imena: Ime je španskega izvora – piedra de hyada, kar pomeni ledveni kamen, saj pomaga pri ledvičnih krčih.

Možnosti zamenjave: Pogosto ga mešajo z nefritom, ki pa je bolj rumenkasto ali špinačno zelen, zelena barva kloromelanita pa ima smaragdni odtenek. Pod imenom afriški žad včasih prodajajo prasem, transvaalski žad pa je trgovsko ime za zeleni grosular, ki je nekoliko temnejši od jadeita.

Ponaredki: Najpogosteje naletimo na ponaredke iz serpentina in kalcita. Izdelujejo ga tudi sintetično. Včasih ga dodatno obarvajo ali pa mu odstranijo nečistoče in jih zapolnijo s smolami.

Tradicionalna uporaba: Že tisočletja velja za kamen sreče, zlasti na Kitajskem. V želji, da bi priklicali več ljubezni v svoja življenja, so nosili obeske iz jadeita oblikovane kot metulj; takšne metulje so podarjali ljubljeni osebi.
Okoli leta 500 so kitajski zdravniki uporabljali eliksir iz sadnega soka in jadeitovega prahu zoper srčno aritmijo in astmo. Pitje takšnega eliksirja naj bi tudi okrepilo glas, dajalo lasem lesk in pomirjalo. Na Kitajskem je bil jadeit simbol kraljevske funkcije, v Mehiki je simboliziral vodo in rojstvo leta, pri afriških Dogonih pa je bil povezan s plodnostjo. Iz ploščic jadeita so delali ksilofone, gonge in vetrne zvončke tako Kitajci, kot tudi Hopi indijanci. V nekaterih predelih so verjeli, da s pomočjo jadeita lahko vplivaš na vreme; jadeit ritualno vržeš v vodo, kar povzroči deževje ali sneženje.

Uporaba danes: Eliksir iz jadeita lajša bolečine zaradi ledvičnih kamnov, pomaga pri želodčnih težavah in uravnava metabolizem glede vode, soli, kislosti in lužnosti. Stimulira živčni sistem in nadledvično žlezo in s tem pravzaprav skrajša reakcijski čas. Položen na čelo prinaša modrost (zrak – intuicija), nam pomaga spoznati sebe kot duhovno bitje, pospešuje samorealizacijo in prinaša notranji mir. Vibracija jadeita krepi željo po duhovnih aktivnostih v času fizičnega počitka, odločitve pa transformira v akcijo.
Jadeit velja za varovalni kamen pred nesrečami in ga uporabljamo v zaščitni magiji. Pri razmišljanju o poslovnih odločitvah je dobro nekaj časa držati jadeit v levi roki. Pogosto ga programiramo v cilju pridobitve materialnih dobrin. Črnemu jadeitu vlada element zemlja in ga uporabljamo za energiziranje oziroma vzpostavitev energijskih tokov v fizičnem telesu. Energijsko jadeit polnimo z ametistom.


NEFRIT
Monoklinski Ca2(Mg, Fe)5[(OH, F) | (Si4O11]2
Trdota: 6–6,5
Gostota: 2,9–3,02 g/cm3
Element: voda-zrak

Nefrit je izredno žilav drobnokristalen agregat iz prepletenih vlaken tremolita ali aktinolita. Lom je iverast, steklenega sijaja, razkolnosti ne opazimo. Pogosto ga prodajajo pod imenom ruski žad. Običajno je značilne špinačne barve, ki je posledica vsebnosti železa, lahko pa je tudi bel ali motno rumen. V HCl ni topen. Obdelujejo ga na enake načine kot jadeit.

Izvor imena: Izvirno ime je bilo Lapis nephriticus (ledvični kamen), saj je bilo že od nekdaj znano, da njegova vibracija zdravi vnetja ledvic (eliksir).

Možnosti zamenjave: Zelo je podoben jadeitu. Razlikujeta se po kemijski sestavi, pri zelenih primerkih pa ju ločimo po tem, da je jadeit običajno jabolčno do smaragdno zelen, barva nefrita pa je bolj špinačno zelena.

Ponaredki: Nefrita zaenkrat ne ponarejajo.

Tradicionalna uporaba: Zaradi njegove žilavosti so v prazgodovini iz nefrita izdelovali nože, konice puščic ipd.
Kitajci so nekdaj zavijali trupla v ploščice iz nefrita, povezane z zlatom (pogrebna obleka), saj so verjeli v nefritovo moč oživljanja. V kulturah antike, Južne Amerike in Nove Zelandije je veljal za močan zdravilni kamen. Iz njega so izdelovali amulete, saj je vedno veljal za zaščitni kamen proti sovražnim vplivom, zlasti pred raznovrstnimi izsiljevanji. Prinašal je varnost, raztaplja napetost in sovraštvo; v ta namen so v prostor postavljali kipce zaščitnih bogov iz nefrita, na kakršne naletimo še danes.

Uporaba danes: Poleg tega, da zdravi ledvica tudi v primerih ledvičnih kamnov, deluje razstrupljajoče na telesne fluide in tkiva. Uporabljamo ga kot eliksir ali pa ga polagamo neposredno na ledveni predel. Obeski iz nefrita nas delajo nevtralne in tolerantne, raztapljajo dvom in stimulirajo kreativnost. Za različna programiranja je nefrit zelo primeren.
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Regina

 • Spletn. Simbol
 • *********
 • Posts: 7926
 • Ustavi se tam, kjer sije sonce
  • Šepet sanj
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #80 on: February 18, 2009, 05:19:29 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D

Zdaj pa si mene zamisli, ko imam aurum par metrov stran od službe  ;D
ko greš mimo trgovine, zapreš oči in si govoriš fuj to :D

Govoriš iz lastnih izkušenj?  :o :P ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com
ThetaHealing Practitioner™

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #81 on: February 18, 2009, 05:22:09 PM »
pri men je trenutno tak, da se na daleč izogibam ahata(trgovina), ker če grem sam kupit darilo za koga...greta obvezno dva kamenčka  z mano domov ;D

Zdaj pa si mene zamisli, ko imam aurum par metrov stran od službe  ;D
ko greš mimo trgovine, zapreš oči in si govoriš fuj to :D

Govoriš iz lastnih izkušenj?  :o :P ;D
ja ;D če pa stopim notr, sem pa pečena ;D
itak bo čez dobra dva meseca  altermed....se že vidim, kak bom pri rakovcu zapravljala :P
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Iza

 • Uporabnik
 • **
 • Posts: 987
  • KALI
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #82 on: February 18, 2009, 06:05:17 PM »
JASPIS
Uporaba danes:
Na finoenergijskih ravneh jaspis okrepi pogum in po potrebi agresijo (rdeči), vztrajnost (rumeni) in sposobnost, da se zaščitimo (zeleni).
Glede na to, da so ga v preteklosti uporabljali za izdelavo magijsko defenzivnih obeskov (sovraštvo so vračali proti pošiljatelju), ga tudi danes programiramo v glavnem v zaščitne namene; turitela jaspis programiramo za zaščito pred toksičnimi učinki onesnažene narave, strupi in radiaciji.

Kaj pa proti agresiji - če je nekdo preveč agresiven?
V moji buklci Crystal Prescription piše: krvavi jaspis, karneol, ametist, roževec in rubin.
Torej?  ;)
Lep dan!
Iza
Live, love, laugh and be happy or at least have some fun!
http://www.kali.si/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58
ThetaHealing™ Instructor

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #83 on: February 18, 2009, 06:55:44 PM »
proti agresiji nimam pojma....mogoče kaj, kar pripomore pri uravnotežanju

uravnotežanje: aleksandrit, amazonit, antimonit, elbait, kamena strela, stavrolit;

sicer je pa uporaba kristalov samo kot aspirin, ki ti prežene bolečino....
je potrebno poiskat, kje je vzorec oz vzrok, ki botruje temu :)
« Last Edit: February 18, 2009, 07:36:05 PM by klarus »
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline strela

 • Novinec
 • *
 • Posts: 199
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #84 on: February 18, 2009, 07:33:06 PM »

Klarus, hvala za toliko koristnih informacij. Cela si angelska ang:, tudi po številkah  :)
ThetaHealing Practitioner™

Offline Gaia

 • Splet. Simbol
 • ********
 • Posts: 6294
 • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
  • www.theta.si
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #85 on: February 19, 2009, 11:18:36 AM »
itak bo čez dobra dva meseca  altermed....se že vidim, kak bom pri rakovcu zapravljala :P

Letos je Altermed že 21. in 22. marca, so ga združili s sejmom Čebelarstva in Flora. Boš imela priložnost prej zapravljati. ;)

Gaja
Praktik Reconnective Healinga® in Reconnectiona®
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom Znanosti
Angelska terapevtka®, Medij
www.theta.si
DZK 519
http://www.shrani.si/f/1S/bz/4g4xuymc/karta-gaia.gif
http://www.shrani.si/f/1g/TD/3qcGvQgv/karta-vlado.gif

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #86 on: February 23, 2009, 07:28:18 AM »
ja sem vidla :D
najbolš, da denarnico doma pustim ;D
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Gaia

 • Splet. Simbol
 • ********
 • Posts: 6294
 • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
  • www.theta.si
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #87 on: February 23, 2009, 10:53:02 AM »
Klarus, eno vprašanje imam. Pred časom sem uporabljala kristal angelita za eliksir. Kristale dajem v filtrirano vodo in pred časom se mi je zgodilo, da mi je angelit popolnoma pobelil. Kot da bi se na njem nalovil vodni kamen. Res je, da je bil v vodi kar precej časa in ko sem ga prijela v roko je vrhnja plast bila čisto mehka. Kaj predlagaš, da naredim? Prilagam slike, da boš videla, kako sedaj zgleda kristal.

 :-* Gaja

Takole je kristal izgledal prej:In takole potem:

Praktik Reconnective Healinga® in Reconnectiona®
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom Znanosti
Angelska terapevtka®, Medij
www.theta.si
DZK 519
http://www.shrani.si/f/1S/bz/4g4xuymc/karta-gaia.gif
http://www.shrani.si/f/1g/TD/3qcGvQgv/karta-vlado.gif

Offline klarus

 • Mojster
 • ***
 • Posts: 1069
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #88 on: February 23, 2009, 11:00:09 AM »
angelit je v bistvu sadra brez vode.....najbrš se je vrhnja plast kemijsko spremenila....
anhydryta v bistvu ne poznam tako dobro...mogoče bi ga pustila nekaj časa na zraku, da gre voda ven...
tu res nimam pojma, tud kar se tiče uporabo eliksirja...
zadnja možnost je, da se ga da zbrusit :)
There is
One Mind,
One Truth,
One Source in the Universe,
and I AM ONE with ALL there is."


moja karta

9ZK 822

Offline Gaia

 • Splet. Simbol
 • ********
 • Posts: 6294
 • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
  • www.theta.si
Re: KRISTALI in njihova uporaba
« Reply #89 on: February 23, 2009, 11:47:08 AM »
Saj je že dolgo časa na zraku pa se ni spremenil. Mislim, da ga bo res treba dat zbrusit, kako pa in kam?

 :-* Gaja
Praktik Reconnective Healinga® in Reconnectiona®
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom Znanosti
Angelska terapevtka®, Medij
www.theta.si
DZK 519
http://www.shrani.si/f/1S/bz/4g4xuymc/karta-gaia.gif
http://www.shrani.si/f/1g/TD/3qcGvQgv/karta-vlado.gif