Author Topic: Psihiatrija  (Read 27244 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
Re: Psihiatrija
« Reply #30 on: December 04, 2006, 04:08:22 PM »
No saj. Depresija je kot rečeno predhodno čisto nekaj drugega kot manipulacija.  Verjamem pa da se zadnja na prvo veže.   Poglej samo logično. Manipulativna oseba to dela iz zlobe ali straha. Oboje je skrajnost in nobena skrajnost ni zdrav duh. Torej, nekako se taka oseba mora vsaj na posvetovanje obrniti, četudi k psihiatru.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline bilka

• Mojster
« Reply #31 on: December 05, 2006, 08:58:43 AM »
manipulatorstvo ni zloba ali strah. je vzorec življenja, vzorec delovanja, ki si se ga naučil. depresija pa nima nobene zveze z manipulacijo. pri depresiji je porušeno razmerje nevrotransmiterjev v možganih, zaradi česar dobivajo zdravila. manipulantu pa se človek ne sme pustiti. on bo vedno manipuliral, dokler bo s tem dosegel svoje. potem si bo pa izbral druge žrtve. sam pa pomoči ne bo poiskal, ker njega to ne moti. njemu v bistvu ustreza, saj dobi vedno svoje, če se mu žrtev pusti.
mene se je dalo dolgo okoli prenašati, ker se nikoli nisem znala postavit za sebe. in ko mi je bilo dovolj izkoriščanja in nategovanja ene osebe (kar se je vleko 2 leti), so se mi začele odpirati oči in sem se počasi začela postavljati zase. bilo je zelo težko, sem se pa utrdila.
čeprav sem bila prizadeta, sem tej osebi na nek način hvaležna, ker mi je dala moč, da se postavim zase. in to mi bo v nadaljnem življenju prišlo prav. lahko me obvaruje pred še večjo bolečino...

Offline Selena

• Novinec
  • *
« Reply #32 on: December 05, 2006, 09:04:27 PM »
Andres, ne glede na tvoje pretekle izkušnje moraš dopustiti, da imamo vsak svoje mnenje. In najini mnenji se v temi moški - ženska vedno krešeta...Žal mi ni blizu tvoj način razmišljanja o odnosih med njima. Pa ne govorim, kdo ima prav in kdo ne. Sploh ne gre za to. O zakonu odločata oba in ne zgolj moški, ki je ali pa ni milosten in obdrži ali pa ne obdrži ženo.

Pa da se ne odmaknemo od teme- se strinjam z Bilko. Očitno ve, o čem govori.
Če človeka nekaj sili leteti, se nikoli ne bo plazil.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #33 on: December 06, 2006, 02:42:36 AM »
Ah, kako te nebi resno jemal.  Itak je tudi Bilka zadnjič rekla, da je v vsaki šali nekaj resnice.  In na koncu, če se prva oglasi ženska je spet desc vsega kriv.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline lipicanka

• Novinec
  • *
  • zivljenje je preprosto
« Reply #34 on: December 09, 2006, 05:32:33 PM »
zanimiva debata.
strinjam se z bilko in z andresom.
sam sebi nesmes dovolit da bi drugi manipulirali s tabo,pometali tko kot se jim zahoce,pogoj pa je da mas sebe rad in se cenis in se ne bojis,sama sem mela probleme s tem k sem se bala da me kao nebojo sprejeli,bojo uzaljeni,zdaj mi je vseen,mnenje drugih mi ni pomenbno delam kar cutim da je prav.
andres lepo si napisal zenske (ne vse)izsiljujejo z telesom,dajo k se njim zahoce ali pa kej zelijo.
hecn jaz sem zelela on pa je vedno mel izgovor.....
ne skrivaj se za kalupi,sprejmizivljenje tako kot je ,ne skusajbiti nekdo ki nisi,predvsem neigraj.....bodi kar si,in ljubezen bo sledila sama od sebe

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #35 on: January 08, 2007, 01:51:18 PM »
Ok. Eno depresijo, torej porodno smo dali skozi.   Zdaj pa me zanima predvsem, če je kje kakšen podatek o depresivnosti danes in pred 60. leti, danes in pred 25 let, skratka, če kje leži statistika  o tem.  Nekako menim, da je vedno več depresivnih ljudi zlasti  zaradi hudo slabo naravnanega delavnika in pritiskov na državljana.  Naj ne pozabim. Tudi zaradi raznolikih zdravil ki ne zdravijo ter le lajšajo bolezen, kar je pravzaprav sramota svetovne farmacije katere del je tudi Slovenija in njeno gospodarstvo..

Andres
« Last Edit: January 08, 2007, 02:25:20 PM by Andres »
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline bilka

• Mojster
« Reply #36 on: February 05, 2007, 11:34:14 AM »
Ok. Eno depresijo, torej porodno smo dali skozi.   Zdaj pa me zanima predvsem, če je kje kakšen podatek o depresivnosti danes in pred 60. leti, danes in pred 25 let, skratka, če kje leži statistika  o tem.  Nekako menim, da je vedno več depresivnih ljudi zlasti  zaradi hudo slabo naravnanega delavnika in pritiskov na državljana.  Naj ne pozabim. Tudi zaradi raznolikih zdravil ki ne zdravijo ter le lajšajo bolezen, kar je pravzaprav sramota svetovne farmacije katere del je tudi Slovenija in njeno gospodarstvo..

Andres
mislim, da ni razlike v pogostosti depresije danes ali v preteklosti. ker depresija je genetsko pogojena in če imaš predispozicije, boš razvil, če ne pa ne. tisto, kar danes narašča zaradi stresnega življenja pa so po mojem psihosomatska obolenja, izgorelost pri delu in število samomorov  med mladostniki in "zdravo" populacijo.
zdravila pa ne morejo ozdraviti bolezni, ker je vzrok v genetiki in ni akutni. lahko pomagajo pri vzrževanju nevrotransmiterskega ravnovesja. problem pa nastane, ker obooleli ne jemljejo zdravil redno...
tak da depresija je eno, obup, žalost, stres, psihosomatska motnja ipd pa drugo.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #37 on: February 05, 2007, 11:48:09 AM »
Bilka.  Kadar zdravniki ostanejo brez pravega odgovora navadno to vse pogojujejo z genetiko. Morda pa je genetsko ali dedno pogojena le prehrana, kot pravi Stane na www.salesaute.com ? In nenazadnje so zdravil za psihosomatske bolezni in pa depresijo enaka ter koliko so ta zdravila pravzaprav škodljiva? Kaj poleg kemičnih zdravil psihijatri sploh priporočajo?

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline bilka

• Mojster
« Reply #38 on: February 05, 2007, 12:22:16 PM »
Andres
za depresijo je dokazano, da je genetska predispozicija. tudi če gledam te bolnike, se je vedno kdo od staršev ali sorodnikov zdravil za depresivno motnjo. če bi bila prehrana genetsko pogojena in bi bil to razlog, bi pa moralo biti depresije več oziroma v različnih odstotkih v različnih delih sveta. vendar temu ni tako. poleg tega bi se morala pozdraviti s spremembo prehranjevalnih navad. pa se ne.
psihiatri pa ne uporabljajo drugega kot zdravila, ker je njihovo delo zasnovano na predpostavki (in dokazih), da je pri teh boleznih nevrootransmitersko neravnotežje. in zdravila delujejo na tem nivoju.
če pa hočeš nemedikamenotzno terapijo pa lahko greš v psihoanalizo vendar je postopek zelo zelo zelo dolgotrajen in neučinkovit. pomaga lahko samo pri naučenih reakcijah (travmatska doživetja ipd) in ne povsod. pri endogeni depresiji torej ne more pomagat.
psi psihosomatiki pa ne vem, če dajejo zdravila. če že, je to le akutna faza, in so lahko samo kaka pomirjevala ali pa kaj. tam gre za odpravljanje stresa iz vsakdanjega življenja in zato zdravljenje poteka na drugačen način.

Offline exorcist

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #39 on: July 09, 2007, 04:03:47 AM »
Psihiatrija nasploh velja kot veja medicine, ki je bržkone precej skrita očem bolnikov, ali nasploh vsem državljanom.  Kljub vsemu ponekod pricurlja na dan kakšna nespametna, ki so jo zakrivili zdravniki za um, oziroma se tisto kar je pozitivno niti ne sliši.  Na starem forumu smo imeli registriranega Janeza Ruglja, ki se debate ni udeležil nikoli, saj govorili smo o spolnosti in partnerstvu in ko je to on prebral mi je v mailu napisal, da nismo dovolj zreli. :)  Vse lepo, toda po tistem času sem bil na priporočilo Tatjane Malec in drugih rednih pisarjev na  Pozitivkah poslan k psihiatru.  In ker me ta vrsta medicine vključno s psihologijo zelo privlači sem se poleti k Ruglju tudi napotil.   Hmm. Diagnoze mi ni postavil, saj ne izpolnjujem njegovih kriterijev diagnosticiranja, pač najprej bi moral prebrati obe njegovi knjigi, napisati življenjepis nakar bi se lahko naročil. 

Morda ima name psihiatrija tudi poseben vpliv, saj v odraščajoči dobi smo imeli družinskega prijatelja psihijatra, ki je svojo doktorsko kariero nadaljeval in končal v Parizu.  Pravzaprav je imel v vsakdanjih pogovorih ta človek posebne prijeme, ki so se ga bržkone držali iz ordinacije, toda kljub vsemu govorim o človeku, ki ga spoštujem, tačas pa penzijo uživa v Franciji.

In sedaj nazaj v Slovenijo.  Pravzaprav so bili predvsem v starem režimu mnogi zdravi proglašeni kot bolniki, ki so jih nadalje šopali z Valiumom. In ravno v starem sistemu, naše stare države, katera bi danes slavila 63. rojstni dan smo imeli ene najboljših zdravnikov na svetu. Kot kaže so bili takrat psihijatri podvrženi partiji in UDBA-i, dandanes pač po večini verjamem farmacevtskim gigantom. Drži?

In nenazadnje. Če smo vsi zemljani neki bolniki, kje potemtakem stroka potegne črto med naravnim in pravim psihiatričnim bolnikom? To sicer najbolje ve Tatjana Malec in njena druščina ;D ;D. Razen če se med nami kak doktor ne skriva. Tisti iz Francije po forumih zagotovo ne piše.

Andres

Hehe, dvomim, da ima Rugelj čas in voljo, da bi se posluževal spletnih forumov, ker menda dela od sedmih zjutraj in do dveh ponoči.  ;D Imel je menda neko rubriko na med.over.si, ampak tudi tam je menda samo kopiral izseke in razne citate, ki so zajeti v njegovih knjigah, ne da bi se aktivno vključeval v debate. Rugelj je seveda zelo kontraverzen in njegovi uspehi zdravljenja kažejo uspehe predvsem področje alkoholizma. Tudi meščanska intelektualna srenja ga je že zdavnaj odpisala.

Naslednja stvar ,ki me moti, je ta, da resne duševne težave, kot so npr. razne psihoze, npr. shizofrenija, klinične depresije, bipolarna motnja itd-, niso drugače (o)zdravljive kot z zdravili, ker gre za kemično neravnovesje v možganih, ki je lahko tudi dednega izvora, zato so nekateri bolniki prisiljeni jemati zdravila praktično do smrti. Psihiater je pač strokovnjak na svojem področju, in pogosto je zmotno laično mišljenje, da predpisujejo zgolj zdravila kot za šalo, da se "losajo" bolnikov, ampak to ni tako enostavno, to on že presodi, v katerih primerih so potrebna.
« Last Edit: July 09, 2007, 04:07:35 AM by exorcist »

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #40 on: October 01, 2009, 10:00:42 PM »
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Alex

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #41 on: October 06, 2009, 08:11:01 PM »
Glede tega, da so psihoze itd neozdravljive se ne strinjam. Jung sam je zapisal, da mu je uspel "ozdravit" ozdravit žensko, ki je bla dost na psihiatriji ter je mela hude bleme(psihoza) ter ga je clo hotla ubit. Izkazal se je da je bla zlorablena itd. Po psihoanalizi se je poročila ter mela otroke ter mela vredu življenje. V bistvu je tk, da se vsak ozdravi sam.
Tko da tlele nebi prevč iskal vzrokov v genetiki, če je človk prpravlen ter res hoče spremembo se lahk take stvari pozdravjo.
Sam je pa treba res ogromno dela, pa ni skos lepo.

Zdj vas pa vprašam al je otrok po naravi depresivn, če ma normalna starša? NE. Depresija je ozdravljiva, razn res v nekaterih primerih ko je genska bolezen. :)