Author Topic: Modre misli, afirmacije, pregovori in reki itd  (Read 304850 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
Re: Modre misli, afirmacije, pregovori in reki itd
« Reply #435 on: August 12, 2010, 12:02:05 PM »
Jedan trenutak strpljenja može odbiti veliku nesreću,
jedan trenutak nestrpljivosti može uništiti život.

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #436 on: August 19, 2010, 12:04:05 PM »
Egoist je človek s slabim okusom:
bolj se zanima zase kot zame.
A.Pierce

;D

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #437 on: August 20, 2010, 07:44:24 AM »
Človek ima strahotno moč, da lahko uniči ves Svet,
 in strahotno nemoč, da premaga samega sebe ..

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #438 on: August 27, 2010, 07:23:41 AM »
A real man doesnt love a million girls, he loves one girl a million ways.

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #439 on: August 27, 2010, 08:14:40 AM »
A real man doesnt love a million girls, he loves one girl a million ways.

Totally true!

:-*
9ZK 674

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #440 on: August 29, 2010, 02:29:16 AM »
Ne čakaj na nasmeh, da bi lahko bil prijazen.

Ne čakaj, da boš ljubljen, da bi lahko ljubil.

Ne čakaj, da boš osamljen, da bi spoznal vrednost prijatelja.

Ne čakaj na najboljšo službo, da bi lahko začel delati.

Ne čakaj, da bi imel veliko, da bi lahko delil malo.

Ne čakaj na izgubo, da bi si lahko zapomnil nasvet.

Ne čakaj na bolečino, da bi lahko verjel v tistega, ki moli.

Ne čakaj, da boš imel čas, da bi lahko služil.

Ne čakaj na bolečino drugega, da bi lahko prosil za opravičilo, niti na ločitev, da bi se lahko spravil.

Ne čakaj, ker ne veš, kako dolgo bo trajalo.
9ZK 674

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #441 on: August 30, 2010, 06:16:58 PM »
...Zaletela sem se v tujca, ki je šel mimo mene.
"Oh, oprostite mi, prosim!" sem se opravičila.
On pa je rekel: "Prosim, vi meni oprostite,nisem vas videl."
Bila sva tako zelo vljudna, ta tujec in jaz. Poslovila sva se in odšla vsak svojo pot. Doma pa se dogaja drugačna zgodba...

Kasneje, ko sem kuhala večerjo, je moj sine stal čisto tiho za mojim hrbtom. Skoraj bi se zaletela vanj, ko sem se obrnila.
"Umakni se s poti!" sem vzkliknila.
Šel je in njegovo malo srčece je bilo zlomljeno. Nisem se zavedala, kako ostro sem govorila. Ko sem budna ležala v postelji, mi je spregovoril tihi Božji glas:

"Medtem, ko si s tujcem vljudna, svojo družino mimogrede prizadeneš! Pojdi in poglej v kuhinjo, ob vratih na tleh boš našla rože. Tvoj sin ti jih je prinesel. Sam jih je nabral: rožnate, rumene in modre. Stal je čisto tiho za tvojim hrbtom, da ne bi pokvaril presenečenja. Nisi videla solz v njegovih očeh!"

Počutila sem se čisto majhno in solze so mi začele teči po licih. Tiho sem šla do njegove postelje in pokleknila.
"Prebudi se, mali moj, prebudi se!" sem rekla.
"Si ti nabral te rože zame?"

Nasmehnil se je:
"Našel sem jih zunaj, pod drevesom. Nabral sem jih, ker so lepe kot ti. Vedel sem, da ti bodo všeč, posebno modre."

Rekla sem:
"Sine, kako mi je žal, da sem se danes tako vedla do tebe; ni mi bilo treba vpiti."

Rekel je: "O, mama, vse je v redu. Vseeno te imam rad."

Odgovorila sem: "Sine, tudi jaz imam tebe rada in rada imam rože, posebno modre."

Ali se zavedamo, da nas bodo v službi, če jutri umremo, zlahka nadomestili? Družina pa, ki bi jo zapustili, bi izgubo čutila do konca njihovega življenja. Prosim, razmisli o tem: ali se ti zdi modro, da se poslu posveča več pozornosti kot družini?

Veš, kaj pomeni beseda FAMILY?

FAMILY = Father And Mother I Love You
9ZK 674

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #442 on: September 15, 2010, 09:33:01 AM »
"Sovražniki"  so tisti prijatelji,
ki nam pomagajo,
da bi spoznali širšo ljubezen
- tisto, ki zna ljubiti vse enako.

Saša Tasevski

Poleg  miru mora biti še  kaj,
kar daje našemu življenju smisel!?
Res je. Dobrota.

dr. Janez Drnovšek

Ne  glej na to,
kolikim ljudem si všeč.
Če nisi všeč slabim,
to pomeni, da si pohvaljen.

Seneka

Prijateljstva  so… vezi,
ki nas utrjujejo,
ko se nam zdi,
da svet okoli nas razpada.

Rosalyn  Chissick

Bodi  vselej pripravljen,
da boš povedal,
kar misliš
in podel človek se te bo izogibal.

William BLAKE

BISTVO  JE VČASIH ZAPRTO
POD NAJTEŽJIMI SKALAMI,
KI JIH JE POTREBNO PREMAKNITI.
IN TO BOLI.

Človek je lep zaradi tega, KAR IZŽAREVA.
Lepota ni nikoli odvisna od zunanjosti;
lepota je sij, ki ga prinašaš iz notranjosti.

Prava  lepota je postala na svetu brezvredna.
Vse, kar je resnično, je postalo brezvredno.
ZATO SI LJUDJE KUPUJEJO LEPOTO OD ZUNAJ.

NI VEČJEGA  SMISLA OD DAJANJA TEGA,
KAR JE NAJBOLJ TVOJE.
NI VEČJEGA ZADOVOLJSTVA OD TEGA,
KO S TISTIM, KAR DAJEŠ,
PRIŽIGAŠ ISKRE V OČEH SOLJUDI
IN SI ODPIRAŠ SRCE.

Če se mnogi sramujejo
že revnejše obleke in stanovanja,
koliko več bi se jih moralo sramovati
revnih idej in nazorov.

SHAKESPEARE

Telo  - tempelj moje duše,  tempelj tega, kar sem,
smo začeli primerjati z drugimi telesi.
določili smo mu lepotne norme,
ki hromijo njegovo naravnost in ga kalibrirajo.

Pozabljamo, da so vsa telesa lepa.
RAZLIČNO LEPA.

Veselje
bo tvoja večerja,
če si koristno
preživel dan.

Thomas KEMPINSKI

Upanje  v človeškem srcu
je podobno plutovini v vodi.
Včasih jo lahko potisnemo do dna,
toda vedno splava na površje.

Čim prej spoznamo,
da je usoda v nas samih
in ne v zvezdah,
tem bolje za nas.

Axel MUNTHE

Ljudje  se v življenju lovimo
v iste pasti.
Razlika med nami je le v tem,
kako se znamo iz njih osvoboditi.

Olga Kolenc

Lažnivec se kaznuje  s tem,
da se mu ne verjame
niti takrat,
ko govori resnico.

TALMUD

Pravilo  pametnih je,
prej zapustiti stvari,
preden one zapustijo nas,
se pravi, da ne smemo
čakati na svoj sončni zahod.

Žal naj ti bo le za tri reči
tvojih preteklih dni,
za hudo storjeno,
za dobro zamujeno
in za izgubljeni čas.

Anton Martin Slomšek

Štirih reči imamo vselej več,
kot si mislimo:
grehov, dolgov, nadlog in let.

Perzijski pregovor

Svoboda  je edina stvar,
ki jo imate samo,
če jo dajete tudi drugim.

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #443 on: September 17, 2010, 09:45:59 AM »
DON`T GRIEVE.
ANYTHING YOU LOOSE COMES AROUND IN ANOTHER FORM.

RUMI

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #444 on: September 17, 2010, 10:50:57 AM »
Nobena pot ni ravna.
Nobena pot ni revna,
a vsaka je zahtevna
in tvoja ena sama - glavna.

(Tone Pavček)

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
  • Tam kjer ni nič je vsega dovolj
« Reply #445 on: September 27, 2010, 10:36:25 PM »
Zipporah Dobyns je rekla.

Character is destiny

Mislim, da bolje ne moreš zajeti jedra astrologije, kot jo jaz razumem.

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #446 on: October 03, 2010, 12:34:04 PM »
Joie de vivre - Varja Kališnik

Ko je otrok še v plenicah, že proučuje starše in se ravna po tem, kaj je staršem všeč in kaj ni, deluje tako, kot odobravajo, sprejemajo, in se izogiba temu, česar ne marajo, sodijo. Saj le tako dobi njihovo ljubezen, je sprejet in pohvaljen. Drugače je obsojen, grajan, kritiziran.

Kako se počutite, ko vas kritizirajo, ko vas grajajo, sodijo?

Grozno kajne? Kako, menite, se počuti otrok? Še huje, zato že v rosni mladosti postane politik. V sebi občuti čustveno bolečino (upor, strah, žalost, jezo), to zatre, kajti že zgodaj je spoznal, da ne sme izraziti bolečine, saj bo kritiziran, zato si nadene masko in na zunaj pokaže to, kar starši sprejmejo. Ko majhen otrok pristopi k staršem in jim zaupa, da ga je strah, starši rečejo, da je prav, da ga je strah, ali pa, da strahu ni, je le prazna luknja, obkrožena z ničem. Starši svoj vzorec ravnanja s strahom prenesejo na otroka in otrok to posvoji, saj nima druge izbire na voljo. Ni mu všeč, išče, toda pri kom naj najde rešitev? Naj gre k svojemu prijateljčku in naj ga prosi, za pomoč? Absurdno, saj to še odrasli ne naredijo. Če otrok pokaže jezo, ga takoj zatrejo in obsodijo, češ da je zloben in neprimeren. Kaj naj potem malček naredi? Edino, kar lahko, je, da jezo požre. Ko pokaže žalost, mu to dovolijo in potem še rečejo »o, ubožček ti«, razen če spoznajo, da se otrok žalosti zaradi njih. Potem je seveda spet obsojen.

Zato postane diplomat. Občuti čustveno bolečino, jo zatre, iz rokava potegne masko, si jo nadene in ta maska pomeni ravnanje in vedenje, ki ga starši lahko sprejmejo. Živeti tako, da v sebi čutiš nekaj, a to zatreš in ne izraziš, nato pa ravnaš tako, da si sprejet, je kaotično, v človeku se tako dogaja kaos. Zato izključimo zaznavo notranjega in ne čutimo samih sebe. Ljudje tako postanejo prazni. Pred drugimi igrajo igro, ki bo sprejeta, vendar to ni njihovo življenje, toda če želijo preživeti, jo morajo igrati. Vsak človek proučuje drugega človeka. Kar spomnite se, ko spoznate novega človeka, ga opazujete in zaznavate, kaj človek sprejema in česa ne. Potem se v skladu s potrebami tistega človeka vedete. Postanete igralec, igrate po scenariju, ki ni vaš, igrate igro nekoga drugega. Kot nemočna marioneta v rokah močnega življenja. Zato se človek danes ne pozna, na nič ne more vplivati, vse se mu dogaja samo po sebi in ničesar ne razume. Zato ker ni v stiku s seboj, temveč z okolico. Je odklopljen, ne zaveda se tega, kar se mu dogaja v notranjosti.

Ljudje uporabljajo več načinov izklopa. Najbolj običajen je, da nenehno razmišljajo, medtem ko počnejo nekaj čisto drugega: počivajo doma na kavču, a niso sproščeni, temveč napeti, ker se v glavi prepirajo s sodelavko. V mislih so v dogodku, ki je že zdavnaj mimo, ali pa v prihodnosti, ki se nikoli ne bo zgodila. Ne zaznavajo tega, kar se jim ravnokar dogaja. Kolikokrat ste vozili avtomatično, ne da bi se zavedali prevoženega? Vendar vedno ni bilo tako, ko ste se učili voziti, je bilo vse živo, bili ste pozorni, čutili ste nevarnost, ki je na vas prežala, bili ste živi in navzoči. Zdaj pa ste samo še robot. Robot, ki krmili avto, ne da bi se tega zavedal, in se vase obrne šele, če ga na cesti nekaj preseneti. Taka avtomatika, takšen izklop je smrt. Človek je mrtev pri živem telesu. Človek sanja, spi in ne živi. V njem ni življenja. Nekaj malega občuti samo, ko se mu zgodi kaj prijetnega, ko doseže neki cilj, ko se vzvišeno postavi nad druge, ko pokadi cigareto, spije kozarček vina in se omami s kakšno drugo vrsto opijata. Ko seksa vsepovprek, ko se baše s hrano, ko si nenehno nekaj kupuje, ker le v tem zazna kanček vznemirjenja in potešitev prazne luknje. Ne razumite me narobe. Vse, kar sem naštela, je v redu, z ničimer ni nič narobe, razen če vse to potrebujete zato, da ste srečni, če brez tega ne morete živeti. Potem ste odvisni.

Potem je tu domišljija. Ko se recimo ona loti pomivanja posode in to opravilo neznansko sovraži, v svoji glavi leži na ležalniku v Karibih, v tangicah s popolno postavo in prečudovitim mačem, ki je nor nanjo. Domišljija je čudovito orodje ustvarjanja nove realnosti in ne pogube. Vse je najprej nastalo v domišljiji. Avto, hiša, tudi moj računalnik. Toda ti ljudje, ki so vse to ustvarili najprej v svoji glavi, so svojo domišljijo uresničili, realizirali. Če pa se po domišljiji sprehajaš samo zato, da realnosti ubežiš, ne ustvarjaš in ne živiš, ampak sanjariš. Tvoje telo nekaj počne, v glavi pa tavaš po vesolju. To je enako kakor mamilo in to tudi je. Takšno najcenejše vrste, ki pa ima enake stranske učinke. Z njim se ubiješ. Tudi zato, ker okolica težko živi z nekom, ki je izklopljen, prazen, ki je kot votla lutka s plastičnim nasmehom. Zato težko živi. Je, kot da bi živeli s kipom, in potem okolica začne provocirati takšnega človeka, samo da bi prišel v sebe, da bi ga začutila. Provocira žal na boleč način, ker ne zna drugače mrtveca priklicati nazaj v življenje. In potem se vse tako zgosti, da se prej ali slej zgodijo hude stvari, tragedije, in potem se tak človek vrne v sebe in končno nekaj čuti. Čuti moro, kaos in umira na obroke in spet ne razume. Meni, da je okolica grozna in življenje kruto. Ne vidi pa, da mu je tako, žal, na boleč način bila dana priložnost, da se vrne vase in spet čuti, da živi polno, popolno in z zavedanjem.

Življenje je krhko. Življenje ni logično in racionalno, temveč nerazumljivo in mistično. Ta trenutek si v redu in v naslednjem izveš, da se ti je zgodila tragedija. V delčku sekunde izgubiš vse. Življenje ni varno, predvidljivo ali gotovo. Če ga tako živite, ste mrtvi. Vsi smo ves čas v nevarnosti, in v trenutku, ko je nevarnost blizu in velika, se vrnemo vase in postanemo živi. Takrat se zavemo, da morda ne bo obstajal jutri. Časi tragedij nam ponujajo mnoga spoznanja. Ne prinesejo nič novega na svet, samo preprosto se zavemo, v kakšnem svetu živimo in kaj si počnemo. Zbudijo nas.

Nesmiselno pa je biti zaskrbljen, če boste, boste izgubili ta trenutek in še naslednjega in življenje bo spolzelo mimo vas, ne da bi ga živeli.

Skrivnost je: živi popolno in z zavedanjem, kot da imaš pred sabo le še eno uro. Začutite in izkusite vse, kar ste si želeli, a ste prelagali na jutri, ki nikoli ni prišel.

To bo edino zavetje, edina varnost. In edino temu lahko rečemo življenje

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #447 on: October 03, 2010, 01:29:38 PM »
Shirley Maclaine, The Camino

Ko bolje premislim, lahko rečem, da so me običajno privlačili moški, 'ki si ne pustijo zlahka blizu'. Moški, ki so si veliko dali opraviti s prikrivanjem, kdo v resnici so. Tako sva jaz in moj partner vrtala drug v drugega, dokler se ni njemu zazdelo, da pretirano vdiram v njegovo zasebnost, jaz pa sem gnala svoje in samo rekla:''Kaj zato.'' Nestrpno sem pričakovala, da me bo moj ljubimec doumel do potankosti, enako kot sem si sama želela razumeti njegove notranje vzgibe. Vendar so moški običajno potegnili ločnico, brž ko se jim je zazdelo, da pred menoj kmalu ne bodo imeli ničesar več skrivati. Po mojem mnenju pa je ravno to tista šibka točka, kjer se pri nas ljudeh vse konča. Preveč moških po nepotrebnem skriva skriva svoje zasebne načrte. Nadaljevalo se je tako, da so se kopičila razočaranja, dokler ni prišlo so izbruha, takrat pa so se moji moški prelevili v vojščake, ki so branili svoje meje. Meni je na tej stopnji začel položaj presedati (ker mi bitke niso po volji) in sem se ohladila. Vsi moji partnerji po vrsti so mi običajno zatrdili, da so se o sebi marsikaj naučili, in si oddahnili, ker sem odšla. Jaz pa sem to dojela tako, da so bili oni tisti, ki so odšli. Odšli nekam drugam, kjer bodo lahko ostali zaklenjeni v lastni notranji ječi, tja, kjer si bodo poiskali drugo žensko, ki bo vzela v zakup njihove strahove in jih ne bo preveč vztrajno izzivala k rasti. Udobno živeti v ječi, kjer ždiš po lastni zapovedi, je bilo zanje lažje, kot da bi se zares ozrli vase. Od tod izvira večna tožba žensk, da 'moški nikdar nočejo izražati svojih čustev'. Jaz pa se sprašujem, ali ni vse skupaj še mnogo bolj zapleteno.

Zdaj, ko sem dopolnila šestdeseto, me nič več ne zanima igra, ki spremlja marsikatero partnersko zvezo. če me sploh zanima partnerstvo, potem bo z nekom, ki bo čutil kakor jaz. Kaj naj bi človek skrival, razen resnice? A ne le resnice o tistem, kar se je dogajalo od njegovega otroštva in vse do današnjega dne, marveč tudi o tistem, kar se je nemara pripetilo davno pred sedanjim življenjem.

V svojih prejšnjih razmerjih nisem nikoli nikogar priganjala k takšnim poizvedbam, pač pa sem bila za to nared sedaj. Kako naj sicer drugače spoznamo, kdo smo v resnici? Mar ni to glavni razlog, zakaj sploh stopiti v intimno partnerstvo?

Zdi se mi, da sem tisto noč sanjala o vseh moških, kar sem jih kdaj srečala. Skoraj tako je bilo, kot bi se v sanjah lotila temeljitega čiščenja vsega, kar se je v teh zvezah dogodilo. Končala sem z njimi, bila sem pripravljena , da se svoji seksualnosti posvetim na drugačen način. Sanje pa niso bile povsem jasne. V njih se je nakopičilo precej bremen, ki smo jih tako jaz kot oni pritovorili v skupno življenje. Dojela sem, da v vseh teh povezavah nihče od nas ni bil celovit človek. Vsak je pri drugem iskal nekaj, kar bi zapolnilo praznino v njem samem, namesto, da bi znal uživati v lastni notranji polnosti - vsakič je šlo za poskus, kako najti izgubljeno polovico svojega pravega jaza.

Ne, jaz nameravam še naprej slaviti vse, kar nam je dosegljivo, slediti načelu, da s svojimi prepričanji sama snujem svojo resničnost, ne glede na dogodke, ki so se v dolgih vekih zvrstili v človeški zgodovini. Res je, preprosta duša sem in polna otroške začudenosti. Nočem se prepustiti cinizmu in nočem izgubiti svojega občutka prostodušnega optimizma. Vendar vsekakor želim izvedeti, zaradi česa sem takšna, kakršna sem. Kaj je tisto, kar mi vliva trdno vero, da je vsebina moje duše bolj resnična od vsebine mojega uma?

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #448 on: October 03, 2010, 02:14:40 PM »
Počasi umira,
kdor postane suženj navad, ki si vsak dan postavlja iste omejitve,
 kdor ne zamenja rutine, kdor si ne upa zamenjati barv,
kdor ne govori s tistimi, ki jih ne pozna...
Pablo Neruda

Offline taja6

• Splet. Simbol
« Reply #449 on: October 16, 2010, 07:49:56 PM »
R E K L I   S O   O   Ž E N S K A H  :

Vsaka ženska je nemočna, dokler se ji ne posuši lak na nohtih.
- Burt Reynolds

Treba se je poročati samo z lepimi ženskami, drugače se jih kasneje ni mogoče znebiti.
- Rod Stewart

Moji ženi je popolnoma vseeno kaj delam brez nje, dokler se pri tem ne zabavam.
- Jerry Seinfeld

Ne bi rekel, da so vse ženske enake, so še hujše...
- Stipe iz Muća (kod Splita)

Kdor v zakonu ne znori, ta resnično ni normalen.
- Princ Charles

Tisti, ki o ženskah govorijo samo dobro, jih ne poznajo dovolj.
Tisti, ki o ženskah govorijo samo slabo, jih sploh ne poznajo.
- G. Pigault Lebrun

Bolje je biti dobro obešen, kakor slabo poročen.
- Shakespeare

Moja prva žena je umla, ker je pojedla strupene gobe.
Druga žena je preminula zaradi zastrupitve z gobami.
Tretjo sem zadavil, ker ni hotela jesti gob.
- Henrik VIII (ali VII)

Žena ti pravi "Pojdi k vragu!". Ti odideš tja, tam pa te potem tudi pričaka.
- Dante Alighieri

Lepe ženske so za moške, ki nimajo fantazije,
pametne pa za tiste, ki nimajo sreče!
- Casanova

Dobro odpri oči, ko se ženiš, potem jih pa zapri.
- Shakespeare

Ni zanimivo to, kar vam ženske povedo, ampak tisto, kar vam zamolčijo.
- Shakespeare

Moški je lahko srečen z katerokoli žensko, dokler je ne vzljubi.
- Petrarca

Moški nikoli ne more varati ženo toliko, kolikor se lahko ona pretvarja, da mu je zvesta.
- Zdravko Mamić

Sploh nisem opazil, da se žena utaplja, kričala je kot ponavadi.
- Željko Rogošić

Ženske imajo "problem" za vsako rešitev!
- Stephen W. Howking

Povejte mi vzrok. Vem, da se za njem skriva ženska...
- Beaumont

Kako naj razumem tole: "Ubiti se zaradi ene ženske?"
Kje pa so potem vse ostale?
- Tin Ujević

Jaz sem vse probleme z ženskamki rešil!
Sir Elton John

;D