Author Topic: Zelo rad bi delil nekaj z vami!  (Read 14681 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
Zelo rad bi delil nekaj z vami!
« on: May 13, 2010, 05:07:32 PM »

Jeseni se v moj domek pridruži neko malo bistro živo bitje:

Tole je papiga, jaz bom dobil sicer samčka, ker naj ne bi bil agresiven tako, kot samička pri tej vrsti, gre pa za vrsto Eklektus!

samčka in samičko lahko ločimo po barvi:
*samec je zeleno pisane barve
*samička pa rdeče modra

LP

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
Re: Zelo rad bi delil nekaj z vami!
« Reply #1 on: May 13, 2010, 05:20:21 PM »
Opis te vrste!

Domovina: papagaji živijo v nižinskih predelih indonezijskega in salomonskega otočja ter na Novi Gvineji.

Opis: to so robustne živali s kratkim, močnim in širokim repom ter velikim zaobljenim kljunom. Delimo jih v dva rodova; rod Eclectus – širokorepi in rod Tanygnathus – velikokljuni papagaji.

Vrste, podvrste in barvni znaki: karakteristično za eklektuse je gosto, kožuhu podobno perje in izrazit spolni dimorfizem. Prevladujoče zelen samček in rdečemodra samička sta videti kot da pripadata dvema različnima vrstama ptic. Zaradi tega je barvni kontrast med parom izredno lep. Rod predstavlja ena vrsta, to je Eclectus roratus z devetimi podvrstami, med katerimi so bolj poznani novogvinejski (E.r. polychloros), solomonski (E.r. solomonensis) ter vosmaerievi (E.r.vosmaeri) eklektusi . Ostale podvrste so zaradi redkosti in visokih cen težko dosegljive.
Papige iz rodu Tanygnathus, ki jih imenujemo tudi velikokljune papige, so ptice, podobne eklektusom, vendar niso tako izzivalno obarvane, saj sta oba partnerja pretežno zelena. Dosežejo velikost od 30 – 41 cm; obstaja pa 5 vrst in 14 podvrst.
Najbolj znani so črnorameni (Tanyignathus megalorynchos), plavoglavi (T. lucionenis) in sumatranski (T. sumatranus) papagaji.

Hrana: ptice veljajo za sadjejedce, zato jim moramo za primeren razvoj nuditi vsaj 70% sveže zelenjave in sadja. Kot dodatno hrano jim polagamo manjše količine zrnate in briketirane mešanice za velike papige, zraven pa še suhe ali sveže smokve, testenine, riž, sir,  kuhane ali nedozorele koruzne storže, jajčka, kalčke in šipek. Potrebujejo mnogo vitamina A, ki se ga največ nahaja v korenčku.

Razmnoževanje: spolno dozorijo v 4. letu starosti, vendar lahko samičke kot prevladujoče partnerke, v določenih okoliščinah agresivno reagirajo do samčka. Zato moramo parčku nameniti dovolj veliko preletalnico. Čeprav plemeniti papagaji niso izbirčni glede oblike gnezda, je temelj vsakega uspešnega valjenja popoln mir in tišina. V tem času so občutljivi na motnje, omogočiti pa jim moramo tudi visoko zračno vlago ali pa jih pogosto pršiti z mlačno vodo. Te ptice se tudi sicer izjemno rade kopajo na dežju.

Temp. občutljivost: aklimatizirane ptice potrebujejo pozimi vsaj 10˚C.

Nadarjenost: edel papagaji lahko pri lastniku, ki z njimi ravna premišljeno, postanejo zelo krotki. So dobri govorci, z lahkoto se naučijo oponašati človeški glas.

Življ.doba: od 50 – 60 let.
Vel.obročka: od 9 – 12 mm odvisno od podvrste.

Prednosti: mirne, krotke, dostojanstvene in čudovito obarvane ptice. Mladiči so izredno simpatični in igrivi.

Slabosti: lahko postanejo leni in se ob nepravilni prehrani hitro zredijo. Imajo močan in prodoren glas, vendar niso pretirani kričači. Pri gojiteljih so zelo zaželjeni, vendar so zaradi težke dostopnosti in zahtevne vzgoje, precej redki.

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #2 on: May 13, 2010, 05:42:19 PM »
Lepega sopotnika boš dobil  ;) Pa si pripravljen skrbeti zanj 50 let, kot vidim da ima življensko dobo  :o
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #3 on: May 13, 2010, 09:25:23 PM »
Lušno pernato bitje :). Me pa zanima kdo ji vzreja, če je sploh kak slovenski vzreditelj.
Nekaj podobnega išče prijateljica, pa razen ilegalnih ponudb (te je prijavila na VURS ker s švercanjem revežev v ceveh, da jih 3/4 niti poti ne preživi... kršijo nemalo zakonov, da o moralnih načelih ne govorim) ni našla nikjer nič.
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #4 on: May 14, 2010, 03:25:46 PM »
Lušno pernato bitje :). Me pa zanima kdo ji vzreja, če je sploh kak slovenski vzreditelj.
Nekaj podobnega išče prijateljica, pa razen ilegalnih ponudb (te je prijavila na VURS ker s švercanjem revežev v ceveh, da jih 3/4 niti poti ne preživi... kršijo nemalo zakonov, da o moralnih načelih ne govorim) ni našla nikjer nič.

V naši mali hriboviti deželici, so vzreditelji oz. rejci teh pernatih živalic... ampak poiskati, resnično vdanega rejca je pa zelo težko! Jaz sem pri tem prvem papagaju šel, priznam z glavo skozi zid, ker sem si ga tako želel, pri nakupu bi moral vztrajati, papigo mladiča ročno hranjenega ne pa starega že dve leti, tako, da to naj tvoja prijateljica vztraja pri ročno hranjenem mladiču...

Zakaj ročno hranjen?
Upam, da boš razumela, ker nekateri ne, še sam nisem... Ročno hranjen--> ROKA JE MOJA MAMA!!! In taki papigi lahko vse počneš, ne bo ugriznila, pustila se bo božati, celo spala bo z vami itd., taka bo kakor otrok... SAMO NE MU STRIŽITI KRILA, TO JE PA NAŠA POGOSTA ČLOVEŠKA NAPAKA, TO JE NPR. TAKO, DA SI BOSTE LAŽJE PREDSTAVLJALI, KOT ČE BI NAM LJUDJEM NEKDO POSEKAL NOGE, SLIŠI SE KRUTO AMPAK TAKO PAČ JE... JE PA TAKO PAPIGE SO IZREDNO DOBRI PLEZALCI IN CELO ŽIVLJENJE NAM NAPOLNIJO S SMEHOM, SAJ SO KOT NEKAKŠNI CIRKUSANTJE, Z OBRAČANJEM GLAVE NO TEGA SE UBISTVU SPLOH NE DA RAZLOŽITI, TO BI MORALI VIDETI, VIDIŠ PA TO ŠELE TAKRAT, KO GA IMAŠ ŽE LEP ČAS... IN ŠE ENO OPOZORILO, KO DOBITE PAPAGAJA, NE MISLITI, DA BO VSE KAR TAKO ČEZ NOČ, ŽIVALI SO IZREDNO ITELIGENTNO ČUTEČA BITJA, VIDIJO IN ČUTIJO VEČ KOT MI IN NA PROSTOR SE NAVAJAJO LAHKO CCA. VEČ KOT 6MESECEV TAKO, DA MORAMO BITI ZELO POTRPEŽLJIVI Z NJIMI!

Sedaj odvisno, kakšno papigo bi sploh ta prijateljica želela, in koliko je zanj pripravljena odšteti... Jaz sem sicer govoril, s tem mojim rejcem, ki ima nekaj vrst papig, njegovo vprašanje je bilo sicer takšno, kakšno papigo si želim in moj odg. je bil sledeči: inteligentno, manj stresno, da se naveže na vse možne družinske člane, in da ni pretirano kričeč ter da se rad corta, pomembno mi pa je, da je ročno hranjen, kot sem že omenil... potem sem nadaljeval, da sem zanj pripravljen z kletko ter z igračami vred pripravljen odšteti največ cca. 1500€... ta rejec mi je pa začel predstavljati razne vrste a odločil sem se za vrsto Eklektus!

Če želiš oz. če tvoja prijateljica želi kontaktirati z rejcem ti lahko na Z(asebno)S(poročilo) posredujem njegov kontakt...

LP
Luka

8)

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #5 on: May 14, 2010, 03:40:21 PM »
Lepega sopotnika boš dobil  ;) Pa si pripravljen skrbeti zanj 50 let, kot vidim da ima življensko dobo  :o

Poglej ni nujno, da bo res točno 50let... njegova življenska doba naj bi bila povprečno (najdaljša) 50let... je pa to takole, rajši imam za tak denar tako živalco, ki ni na dolgi rok tako, draga govorim seveda o vzdrževanju, ker če bi npr. vzel psa je vzdrževanje bistveno dražje oz. kar pre-drago (redni obiski pri veterinarju, hrana je bistveno dražja pa še sprehajat ga je vsak dan nujno potrebno), ker psa bi iz meseca v mesec preplačeval... papiga pa ne rabi veliko in tudi poje ne... njihova hrana je predvsem sadje, sveže, eksotično sadje, zelenjava, semena, sončnična semena, za katere mesečno izplačujeješ cca. 30€ seveda po pameti, samo pri nas bo že ta plus, ker mi imamo tako ali tako sadovnjak, in nam ne-bo potrebno toliko vlagati oz. hoditi po trgovinah za sadjem!

LP
Luka

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #6 on: May 14, 2010, 03:44:59 PM »
Super Luka vidim, da si res že vse naštudiral in sem izjemno vesela in zate in za papigo, da bosta uživala en v drugem  ;)
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #7 on: May 14, 2010, 03:57:36 PM »
Oj Luka, si pa res super to preštudiral in veš, kaj želiš. Moj mlajši sin ima papagaja, malega aleksandra. Pa še činčilo imamo  ;D. Zdaj šele razumem, zakaj je naš tako plašen in se še vedno ne pusti pobožat, pa ga imamo že 3 leta. Sin je seveda gledal na ceno. Lepo ga imamo, spuščamo ga iz kletke vsak dan, ne silimo vanj z božanjem itd...Pride na roko, ampak tako kot on hoče. Prvo leto je bil tako plašen, da je norel po kletki, če smo samo mimo šli. Sedaj že oponaša nekatere melodije žvižganja, pa čeblja cele dneve. Glasen je skoraj preveč, a smo se ga navadili in kar pogrešamo, če je tišina.

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #8 on: May 14, 2010, 04:10:53 PM »
Oj Luka, si pa res super to preštudiral in veš, kaj želiš. Moj mlajši sin ima papagaja, malega aleksandra. Pa še činčilo imamo  ;D. Zdaj šele razumem, zakaj je naš tako plašen in se še vedno ne pusti pobožat, pa ga imamo že 3 leta. Sin je seveda gledal na ceno. Lepo ga imamo, spuščamo ga iz kletke vsak dan, ne silimo vanj z božanjem itd...Pride na roko, ampak tako kot on hoče. Prvo leto je bil tako plašen, da je norel po kletki, če smo samo mimo šli. Sedaj že oponaša nekatere melodije žvižganja, pa čeblja cele dneve. Glasen je skoraj preveč, a smo se ga navadili in kar pogrešamo, če je tišina.

Živjo!
Zanima me koliko se ukvarjate z njim? Več se boste, in vedno več vam bo dovolil...

Moj prijatelj ima isto vrsto papige in, ker so ga dobili pri rejcu, se mu po letu dni stalnega ukrajanja z njim pusti skoraj vse, spi z njimi, se pusti božat, sicer malo nagaja, ampak jo imajo vsi zelo radi... prijatelj pa pravi in pokaže jaz lahko z njo vse počnem, tako smo jo zdresirali in jo obrača za 360stopinj paiga pa nič, pusti vse...

Naš Jaka ta prvi (ki sem se zaletel z glavo skozi zid), še sedaj ne-prenese, da gremo z roko v kletko (hja vaš je bil očitno preplašen tudi zaradi tega, ker je rabil veliko časa, da je smatral, to kletko, kot svoj dom, sedaj, ko jo je je to njegov teritorij in stran od njega, razen, ko boste menjali pesek ali papir, ter hrano) ali proti njemu, tudi pri meni je tako, ve da sem njegov gospodar in me zelo ''obrajta'' lubčka tudi že da, na ramo pride, pleza po meni vendar božat se pa še ne pusti, sicer imamo tudi mi oz. jaz 24ur na dan odprto kletko, da se pokaže malo ven, da si krila raztegne itd.... Seveda pozabil sem omeniti tudi to, NE KUPUJTE PAPIG V TRGOVINAH Z ŽIVALMI!!! ZAKAJ? NIKOLI NE VEŠ KOLIKO ČASA JE ŽE TAM, KOLIKO STRANK IN MALIH OTROK JE ŠLO MIMO KLETKE IN NE MORETE VEDETI, KOLIKO SO GA PREPLAŠILI V TISTI TRGOVINI... take živali kupujte od rejcev še posebno pa pri takih, ki se od 100%-ov, da ste 200%-no prepričani, da je res tisti ''ta-pravi'' in, da vam bo še v bodoče pomagal, pri samem razvoju papige ali ostale živali!

Znanje si pridobiš, šele potem, ko papigo dejansko imaš oz. ga samo nagrajuješ in to je za tiste lastnike papig, ki jim ni mar, ki nimajo papige samo za okras velik plus...
Moram pa priznati, da se moram še veliko naučiti, to je samo en majhen košček znanja o teh čudovitih živalih...

LP
Luka

« Last Edit: May 14, 2010, 04:31:42 PM by luka »

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #9 on: May 14, 2010, 04:19:24 PM »
Res je Luka. Nakup živalce ni kar tako, se je treba prepričat, kaj in kako. In še pomembneje: lepo skrbeti zanjo. Škoda da za našega "najglasnejšega člana" nimamo več časa oz. da bi bil cel dan kdo doma. Sem prepričana, da bi ga naučili še veliko več.

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #10 on: May 14, 2010, 05:01:09 PM »
Res je Luka. Nakup živalce ni kar tako, se je treba prepričat, kaj in kako. In še pomembneje: lepo skrbeti zanjo. Škoda da za našega "najglasnejšega člana" nimamo več časa oz. da bi bil cel dan kdo doma. Sem prepričana, da bi ga naučili še veliko več.

Kot sem omenil, samo potrpežljivost in veliko časa mu bo treba posvetiti... (vmes, ko si poslala, post sem še nekaj dopisal..)

LP
Luka

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #11 on: May 14, 2010, 06:45:58 PM »
Vidim luka, kaj si dopisal. Si mi dal kar veselje, da se bom še več ukvarjala z njim, a taprvi njegov "starš" je itak sin. Kljub vsemu pa toliko le ne bomo mogli, ker je sam dopoldne, in še popoldne se potepemo kam ven ... Kadar smo pa doma, ne moremo, da ga ne bi "opazili"  :D.

In tudi sama menim, da se papagaju ne sme porezat kril, sem enkrat gledala na tv (to pa na prej napisano).

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #12 on: May 15, 2010, 11:59:42 AM »
Super Luka. Glede na to, da sem kar aktivna na področju zaščite živali se tudi sama trudim ozavestit čimveč ljudi okoli nakupovanja živali in se kar strinjam s teboj. Sploh okoli rejcev, trgovin in preverjanja od koga kupiš živo bitje in da je to nakup živega bitja, ki te bo spremljal celo (njegovo) življenje... Pa saj si večino že napisal ;)
Bi te pa prosila za kontakt na ZS, da ga posredujem prijateljici. Sicer sem sama bolj privržena dlakam kot perju in ji zato pri tem nakupu, razen z nasveti, ne morem bit v prav veliko pomoč.
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #13 on: May 17, 2010, 02:53:11 PM »
Vidim luka, kaj si dopisal. Si mi dal kar veselje, da se bom še več ukvarjala z njim, a taprvi njegov "starš" je itak sin. Kljub vsemu pa toliko le ne bomo mogli, ker je sam dopoldne, in še popoldne se potepemo kam ven ... Kadar smo pa doma, ne moremo, da ga ne bi "opazili"  :D.

In tudi sama menim, da se papagaju ne sme porezat kril, sem enkrat gledala na tv (to pa na prej napisano).

Nasvet: Probajte, ga kdaj pa kdaj s kletko vred peljat malo ven na sonček, da bo malo opazoval... samo previdno, da vam ne uide!

LP
Luka

Offline luka

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #14 on: May 17, 2010, 02:53:49 PM »
Super Luka. Glede na to, da sem kar aktivna na področju zaščite živali se tudi sama trudim ozavestit čimveč ljudi okoli nakupovanja živali in se kar strinjam s teboj. Sploh okoli rejcev, trgovin in preverjanja od koga kupiš živo bitje in da je to nakup živega bitja, ki te bo spremljal celo (njegovo) življenje... Pa saj si večino že napisal ;)
Bi te pa prosila za kontakt na ZS, da ga posredujem prijateljici. Sicer sem sama bolj privržena dlakam kot perju in ji zato pri tem nakupu, razen z nasveti, ne morem bit v prav veliko pomoč.

Sem poslal...

LP
Luka