Saša, dobrote vabijo ...
CinkCink je sestavni del pomembnih encimov in je prisoten v vseh telesnih tkivih. V precej velikih koncentracijah ga najdemo v prostati, očeh, modih, kosteh, jetrih in trebušni slinavki. Zaloge cinka v telesu so majhne. Pomanjkanje se pokaže na koži ali v zaostajanju rasti in spolnega razvoja, motnjah v celjenju ran, izpadanju las, vnetju kože in sluznic. Dodajanje cinka ima pozitivne učinke, kar s pridom izkoriščamo v dermatologiji, pri motnjah celjenja ran, pri zdravljenju aken in herpesa labialisa (mehurčkast izpuščaj na koži ali sluznici na ustih), pri plešavosti in nekaterih drugih motnjah.
Naravni viri cinka so meso, jetra, morska hrana, kvas, žitni kalčki, jajca, bučna semena.
SelenSelen spodbuja presnovo in ščiti telo pred škodljivim delovanje prostih radikalov. Pomanjkanje se pokaže pri osebah, ki se nepravilno prehranjujejo ali imajo motnje v absorbciji hrane, in pri osebah, ki so dalj časa na parenteralni prehrani (hrani, ki ne gre skozi prebavni trakt). Prevelik vnos selena lahko povzroči zastrupitev. Meja med terapevtskim in toksičnim odmerjanjem je majhna. Znamenja pomanjkanja so staranje kože in izguba življenjske energije.
Naravni viri selena so morska hrana, ledvice, jetra, žitni kalčki, otrobi, tuna, čebula, paradižnik, brokoli, česen, rjavi riž.
(Vir:
http://www.ezdravje.com/si/lasje/vitmin/)