Author Topic: rune  (Read 20710 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: rune
« Reply #15 on: October 09, 2006, 09:27:05 AM »
Absolutno se strinjam s tabo Luka. Tako je namreč z vsako stvarjo.
Hvala za tvoj odgovor. Si mi dal misliti.
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline laomin

• Uporabnik
  • **
« Reply #16 on: October 12, 2006, 10:47:08 PM »
  hay  luka; pa spet šibamo.

Rad bi ,da pogledaš za tole naše počenjanje tu in kaj nam svetujejo da bomo čimbolj koristni vsem.

Hvala

Offline Mojzes

• Uporabnik
  • **
« Reply #17 on: October 18, 2006, 10:08:21 PM »
@Mojzes: Rune so po eni strani preproste, a to je zgolj površinsko. Globoke so toliko, kolikor si sam sposoben pogledati. Seveda ti glede na tvoje znanje potem tudi same dajejo temu primerne rezultate. So pa zelo prvinske, povezane z Evropo in z naravo. Zato jih je kar težko prenesti v sodoben čas. Razumeti moramo namreč simbolizem tistega časa, nato pa ga prenesti na sedanji čas. Spotjo se je pa še treba otresti določenih družbeno privzgojenih norm.
  ;) ok
let it be

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #18 on: November 04, 2006, 10:30:41 AM »
No pa sem končno spisal razlago branja Run, za katerega me je prosil laomin. Uporabil sem Runske karte in sicer sem postavil tri vprašanja, za vsako vprašanje pa sem potegnil tri Rune.
---
Kakšni so ti ljudje
Othala, Mannaz, Gebo
Kombinacijo vidim kot zelo dobro medsebojno sodelujočo: Othala kot Runa skupnosti, Mannaz kot Runa harmonije in Gebo kot Runa medsebojnih komunikacij. Rune skupaj kažejo v isto smer: skupinica ljudi oblikuje svoj krog znancev, ki jih druži skupen interes. Othala sicer kaže na skupnost, družino v duhovnem pomenu besede, kar lahko pomeni tudi, da gre za ozek, zaprt krog ljudi, če pričnejo izgubljati stik s pravo identiteto. Sicer pa skupinica kaže željo po medsebojnem sodelovanju, izmenjavi znanj, a tudi po tkanju medsebojnih vezi.
Kakšno je naše skupno ustvarjanje
Ehwaz, Elhaz, Naudhiz
Ehwaz je pogosto upodobljen kot dvojčka ali kot dva konja in simbolizira usklajenost, zaupanje, harmoničnost. Elhaz pa je zaščitna Runa, ki lahko predstavlja tudi opozorilo. Naudhiz si lahko predstavljamo kot nujo, potrebo, nekaj, kar moramo nujno narediti, a nimamo časa ali sredstev za to. Če povzamem vse Rune med seboj bi lahko rekel, da sicer skupina stremi za podobnimi cilji, a se zna razviti kakšno merjenje moči, pri katerem bodo člani medsebojno tekmovali za uveljavitev svojih mišljen. Če se bo članom uspelo dvigniti nad ta zemeljski nivo in širiti ter sprejemati znanje drug od drugega, bodo presegli to zapreko.
Teme našega sodelovanja
Tiwaz, Jera, Ingwaz
Tiwaz je Runa pravičnosti in samožrtvovanja. Bog Tyr je namreč za obstanek bogov Aesira žrtvoval svojo roko in Tiwaz opisuje njegovo dejanje. Jera predstavlja življenjski cikel, lahko tudi letni cikel, in pa dobro letino oziroma nagrado za uspešno opravljeno delo. Ingwaz simbolizira končanje zastavljenega dela. Sodelovanje je lahko plodno in pravično, a potrebna je premišljenost in potrpežljivost. Sajenje idej spomladi ne bo prineslo plodov maja, ampak šele v jeseni. Teme sodelovanje bodo povezane z Runami kot celoto in njihovo prenosljivostjo v življenje.
---
Sem pa malce z vaje kar se samih Run tiče, tako da sem se lahko kje zmotil pri interpretaciji. Če kdo drug vidi kakšno drugačno razlago, naj kar komentira!

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #19 on: November 04, 2006, 10:35:20 AM »
Mimogrede: na prijateljevem forumu bo pričel teči manjši projekt, kjer bomo zainteresirani preučevali posamezne Rune. Vsak teden nova Runa, poskusil bom celo podati kakšno preskenirano literaturo za to Runo. Nato pa izmenjamo svoje vtise in občutke,  si odgovorimo na morebitna vprašanja. Sicer verjamem, da moderatorji in lastniki forumov niso najbolj veseli, če kdo dela reklamo za drug forum, ampak konec koncev smo vsi zgolj popotniki, katerim prav pride vsak košček sestavljanke mozaika življenja.
Forum: http://houseofsutekh.jconserv.net/index.php
Izba: http://houseofsutekh.jconserv.net/viewforum.php?f=10&sid=36db2f332b64ca2c07fce7de07e48976
S projektom pričnemo v ponedeljek...

LP Luka

Offline laomin

• Uporabnik
  • **
« Reply #20 on: November 04, 2006, 11:07:29 AM »

Pa sem le dočakal,res iz srca.Vsakič sem iskal,če je že kaj.

To mislim,da je res glavna stvar,da gojimo odprtost do vseh in vsakega,ker smo pač na različnih nivojih.Je pa res le tanka črta za skok v stran.
Mislim,da bo naša veličina prav v tem,da si  brez  strahu izrečemo opozrilo,da potem sam lažje izbrskaš kam si skrenil.Če pa bomo vaše napotke in to kar vam , ki se stem ukvarjate nakazujejo izkušnje in znanje , upoštevali smo pa na dobri poti,da se bo poznalo na S S.

Glede širitve in seznanjanja z drugimi forumi mene ne moti,ker to predlagate tisti, ki zadeve poznate. Svoje pač morajo reč ustanovitelji.

Pa srečno.

Offline Mojzes

• Uporabnik
  • **
« Reply #21 on: November 05, 2006, 03:08:57 AM »
lepo
fino, bom poizusa sodelovat kaj,
hvala vam.
let it be

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #22 on: November 05, 2006, 10:56:28 AM »
Mojzes: če si se zahvaljeval meni potem me kar tikaj  :) Mi je nerodno, če me kdo na forumih vika... Saj je res, da me je za dva skupaj, samo za tri me pa tudi ni, da bi moral množino uporabljat  ;D  ;)
Sicer pa za tiste, ki znajo angleško in jih Rune zanimajo: del knjig E. Thorssona sem preskeniral in jih ravnokar poskušam združiti v pdf e-knjigo. Trenutno delam na prvem Aettu (prvih 8 Runah), kasneje prideta še preostala dela... Bo končano do konca tedna, tako da me interesenti lahko kontaktirajo prek maila in jim bom poslal kopijo...

LP Luka

Offline Mojzes

• Uporabnik
  • **
« Reply #23 on: November 05, 2006, 02:34:57 PM »
hvala ti,
da se pa res da poglobit, ker jih ni veliko, ane
ti,Ali bi s svojim znanjem,ki ga imaš trenutno o teh zadevah"tudi nekako priredil moderni ,dostopni Slo.?
let it be

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #24 on: November 06, 2006, 09:05:40 AM »
Mojzes: Ali s tem misliš da bi nauke prenesel v sedanji čas? Da, to se da narediti, praktično je že narejeno - vsak od raziskovalcev Run, ki se je poglobil v sistem in ga sprejel vase je prenesel ta simbolizem v sebi primerno okolje. Sicer pa v večini primerov ti simboli ne odstopajo od sodobnega življenja, lahko so celo lažje razumljivi kot pa vzhodnjaške filozofije, saj so v bistvu nastali tu, pri nas (no malce proti severu). In ljudje, ki so jih uporabljali, so bili v bistvu Evropejci, z evropejskim karakterjem - kmetje, bojevniki. Težje je sicer razložiti Rune kot je Ingwaz, saj je vezana na rodnost in na boga Inga (kasneje Freyra), pa morda je težko ujeti tudi smisel svobode pri Fehu in Uruzu, saj je prava, divja svoboda v današnji od medijev odvisni družbi malce neznan pojem. A recimo Isa, ki simbolizira stagnacijo, neaktivnost in nezmožnost delovanja je dobro poznan pojem tudi sedaj - recimo rek "prepusti se toku" je direktna izpeljava iz Isa-e. Pa recimo Naudhiz je sedaj, ko nam vedno manjka sredstev, da bi izpeljali zastavljene cilje, zelo poznan pojem :) Pa Jera: "kar si sejal, to boš žel"...
Drugače pa poskušam na svoji strani (čez kake pol leta pridejo ven izpopolnjeni opisi Run, kasneje pa še mitologija...) opisati originalni pomen Rune in ga tudi prestaviti v moderno okolje. A ker gledam predvsem skozi svoje oči lahko kaj spregledam...
Če si pa imel v mislih kaj drugega pa še enkrat povprašaj...

LP Luka

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #25 on: November 06, 2006, 11:35:56 AM »
Rune je zelo težko interpretirat, brez svojega subjektivnega gledanja na zadevo. Vendar je to tako z večino vedeževalskih pripomočkov.

Bomo pa hvaležni za znanje Luka  ;D
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #26 on: November 06, 2006, 12:43:01 PM »
Bajduej, nekoč sem se z eno punco dopisoval v runah. Pač namesto latinice sva pisala v runah. Ker je že dolgo od tega, sem ugotovil, da sem kaj hitro pozabil, kako se pišejo. Je kakšna povezava z simboli run?
Hvala
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #27 on: November 07, 2006, 04:38:38 PM »
@lordwolf: Rune so simbolni sistem in abeceda. Uporabljale so se tudi, morda bi bilo bolje reči predvsem, za pisanje in medsebojno sporazumevanje. A ker je bila včasih pismenost precej nizka so zapisovali samo resnično "pomembne" stvari. To je v bistvu pomenilo, da je večina besedil vsebovala tako ali drugačno magično naravo (zaščica, varovanje, moč, sposobnosti, plodnost, dobra letina,...) ali pa so bili zapisi na nagrobnikih, ki so sporočali, kdo tam leži in varovali grob pred vsiljivci. Res pa je, da se je tekom stoletij kar nekaj materialov, na katera so verjetno pisali, uničilo (živalske kože, leseni predmeti, stavbe, kamenje), zato je skoraj nemogoče zagotovo trditi, da moje zgoraj zapisane besede tudi dejansko držijo.
V kolikor sta zapisovala pisma v obliki Runskih simbolov sta verjetno uporabljala tako njihovo podobnost z latinico, ali pa sta sledila principu, da ima vsak znak svojo črko. Bolj "pravilen" način je slednji, a je težji (znako podoben O-ju je v resnici NG oziroma N).

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #28 on: November 08, 2006, 12:28:34 PM »
Omci, vem,  da se vse ni ravno ujemalo. Pač nekje približno sva speljala to stvar. NO ona jo je... vsekakor pa so določene rune pripisane črkam iz latinice. Glede mističnih pomenov Run, pa se več kot toliko nisem poglabljal. Tako da smo pač približni pomen uporabljali in se dopisovali. Bilo je zabavno. Verjetno bi bilo še bolj zabavno zvedeti, kake simbole imamo v Imenih, če jih izpišemo z runami.

Mogoče se pa kak prostovoljec tukaj najde ;) Če ne pa vsaj da dobimo nekje eno abecedo in si potem pogledamo vsako črko posebej.

Vsekakor hvala za razlago pomena run.
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline omci

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Stran o Runah
« Reply #29 on: November 08, 2006, 04:51:31 PM »
glede slikic posameznih run in pomenov obišči mojo stran, imam namreč to narejeno... glede zapisovanja naših imen ti bo v pomoč tale povezava: http://www.sunnyway.com/runes/write_in_runes.html (vse zapiši z malimi črkami!), glede izgovorjave pa tale: http://www.sunnyway.com/runes/pronunciation.html . Pa veliko užitkov ob igranju! Če te pa še kaj zanima pa kar povprašaj!