... so očitno začeli na veliko uporabljati umetna gnojila, kajti na dvorišču so se pojavile dobesedbo tone vreč s temi strupi. Nekako v enem letu po tem, je kmetica začela prodajati svoje pridelke na tržnici. Bilo bi mi vseeno, če ne bi ta ista kmetica svoje pridelke prodajala pod oznako "BIO".
... Vse znanje o ekološki oziroma BIO (ne vem ali je to isto, ali ne??) pridelavi zelenjave si pridobiva na različnih predavanjih, z branjem raznih revij, knjig,...
Uspeh je viden in prav gotovo drži, da ni treba, da s takim načinom pridelave dobimo majhno količino in ne ravno lepo zelenjavo, kar bi po ponudbi na EKO Ljubljanski tržnici lahko sklepali.
Lp Renata
Kar prave dileme si načela v tvojem razmišljanju.
Jaz sem se v določenem obdobju svojega življenja poklicno ubadala s to tematiko in jo poznam z različnih zornih kotov - od pridelovalcev, prodajalcev, zakonodajalcev...
Eko/bio je eno in isto, pri nas obstaja pravilnik o eko pridelavi, pogovorno se uporablja izraz bio, ki se je tudi uveljavil v tujini. V Angliji imajo izraz "organic" ki se ga pri nas prevaja kot organsko kar pa sploh ni ustrezno v tem kontekstu.
Od vseh evropskih držav kjer sem gledala eko pridelavo in zakonodajo smo pri nas lahko nase kar ponosni, zakonodaja je precej urejena, kontrole kar dosledne na precej velikem vzorcu pridelovalcev.
Problem naše eko pridelave je da količinsko ne zadošča za naraščajoče potrebe ki se pojavljajo na trgu, saj se zavest ljudi prebuja tudi pri prehranjevalnih navadah.
Odtod tudi skomine nekaterih, da bi malo poenostavili svojo "eko" pridelavo in z uporabo gnojil in škropiv ter hranil povečali pridelek in posledično prihodek, tako da seveda prihaja tudi do tega, kar si napisala v uvodu.
Zgrozila sem se pa ko sem hodila po plantažah v Španiji, Holandiji, Italiji, pa še kje, kjer so cele pokrajine s tako intenzivno pridelavo in uporabo vseh mogočih "zvarkov" da ti kar slabo postane, ker to pa ni podobno ničemur več.
Preračunala sem koliko količinsko po teži uporabijo pesticidov, hranil, gnojiv... na težo pridelka - 10%.
Vse raste na hidroponiji, stekleni volni, kokosovih olupkih... zemlje iz katere naj bi ta zelenjava črpala hranilne snovi tudi slučajno ni videla.
Ko tega vidiš preveč pač ne gre več. Si poiščeš drugo službo.
Jaz sem pristaš teorije, ki se tudi znanstveno podprta vse bolj uveljavlja - čimveč tistega kar zraste v neposredni okolici kjer bivamo in v tistem letnem času ko raste.
Saj če pomislimo na razne pijače ali ostalo hrano, ki nam tako zelo tekne ko smo na potovanju v tistem okolju in jo veselo kupimo še za domov, kjer pa to ni več to se teorija kar hitro potrdi.
Pa naj bo dovolj preden preveč zatežim