Author Topic: PREHRANA  (Read 43500 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Iza

• Uporabnik
  • **
    • KALI
Re: PREHRANA
« Reply #45 on: October 21, 2008, 06:23:28 PM »
no, in torej se vedno sprica :o

Mi sadnega drevja ne spricamo pa je vse ok (mogoce pa sosedje toliko vec, da gre se na nasa drevesa) ::)

Ni nujno da se šprica - odvisno od sorte, vremena, bolezni,....
In tudi sčim se šprica, je pomembno. Čeprav se ponavadi zgrozim na kaki biološki tržnici, kjer prodajajo sadje in zelenjavo, ki pri nas roma na kompost  :).
Tudi brez špricanja lahko zraste hudo lepo, zdravo in veliko....

Je pa tako, če hočeš dobiti certifikat ekološko ali biološko, moraš kar precej let delati na tak način brez certifikata - da se zemlja razstrupi.

Sigurno veliko dobimo tudi od sosedov, bližnjih in daljnih, celo iz kakega drugega kontinenta vetrovi kaj prinesejo k nam.
Toda, jaz sem mnenja, da čim manj, tem bolje za telo.
Jaz npr. kupujem biološke banane, ki za razliko od "navadnih" ostanejo lepe in okusne precej dlje...

Lep dan!

Iza
Live, love, laugh and be happy or at least have some fun!
http://www.kali.si/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58
ThetaHealing™ Instructor

Offline nensi

• Sple. Simbol
  • There's no such place as far away.
« Reply #46 on: October 21, 2008, 10:48:17 PM »
sem bolj imela v mislih tisto kar se komercialno trži po trgovinah, tisto je itak vse špricano, vprašanje samo koliko in s čim

na žalost so zadaj lobiji zaščitnih sredstev ki so v pravilnike o izgledu vnesli čisto "plastičen" izgled, tako da se kaj drugega kar težko prodaja, za tak izgled mora biti pa seveda špricano, pa v rastlinjakih, da je čimbolj poenotene oblike, velikosti... okusa pa tako nima od kje imeti če raste na stekleni volni in zemlje tudi slučajno od blizu ni videlo, "hranila" (=praške) pa dodajajo z najsodobnejšo tehnologijo po kapljicah 

Offline r1ta

• Novinec
  • *
  • Nikoli ne reci nikoli
« Reply #47 on: October 22, 2008, 09:59:06 AM »
Odločila sem se, da bi tukaj še jaz pristavila svoj lonček, kot se reče  :). O načinu prehranjevanja raje ne bi kaj dosti razglabljala. Vsak naj se prehranjuje kot mu "paše". Mislim pa, da nobeno pretiravanje v nobeno smer ni zdravo.
Rada pa bi napisala nekaj o biološki pridelavi in "špricanju" ali ne "špricanju" poljščin.

-Še ne tako dolgo nazaj, sem živela nasproti precej velike kmetije. Dnevno sem hodila mimo njihovega dvorišča in iznenada sem začela opažati, da so očitno začeli na veliko uporabljati umetna gnojila, kajti na dvorišču so se pojavile  dobesedbo tone vreč s temi strupi. Nekako v enem letu po tem, je kmetica začela prodajati svoje pridelke na tržnici. Bilo bi mi vseeno, če ne bi ta ista kmetica svoje pridelke prodajala pod oznako "BIO". Ko sem ji omenila, da vem za zaloge na njihovem dvorišču, me je verbalno napadla in zmerjala . Seveda nisem nikoli nobene stvari od nje kupila. Jaz mislim, da zelenjava, ki je gnojena z toliko umetnimi gnojili in škropivi ni BIO.  Kaj pravite?  ???

-Na Vrhniki imam sorodnico, ki se ukvarja (ljubiteljsko) z pridelavo zelenjave. Sicer za lastno uporabo, ampak pridela je dovolj, da jo jemo (zelenjavo seveda, ne moje sorodnice... ;D) tudi njena hči z družino, pa moja družina, pa še kakšni sosedje in prijatelji. Nič posebnega,  če ta moja sorodnica za pridelavo ne bi uporabljala strogo samo naravna gnojila in škropiva, ki jih izdela sama iz zelišč in naravnega gnoja njenih kokošk, (ki so tudi hranjene popolnoma naravno- zrnje koruze, pšenice..., trava,...). Zelenjava je izredno okusna, lepo izgleda, plodovi so zdravi, lepe oblike, pa tudi dovolj je pridela.
Vse znanje o ekološki oziroma BIO (ne vem ali je to isto, ali ne??) pridelavi zelenjave si pridobiva na različnih predavanjih, z branjem raznih revij, knjig,...
Uspeh je viden in prav gotovo drži, da ni treba, da s takim načinom pridelave dobimo majhno količino in ne ravno lepo zelenjavo, kar bi po ponudbi na EKO Ljubljanski tržnici lahko sklepali.

:-* Lp Renata

Offline Nena

• Grupa Biokibernetika
  • Sple. Simbol
« Reply #48 on: October 23, 2008, 07:57:41 PM »
Na, pa smo tam..tudi BIO ni več to, kar je bil nekoč :-\ Mi imamo doma vrt in pridelamo kar nekaj zelenjave..pa lepo zraste čist vse in to brez kakršnegakoli špricanja :)
Še dobro, da so naša telesa tako dobro narejena, da prenesejo vse to in še več... :)
Klasične masaže
Theta Practitioner™
"whether you think you can or you can't, either way you're right"
http://nena1309.blogspot.com/

astro karta

DZK 115

Offline nensi

• Sple. Simbol
« Reply #49 on: October 23, 2008, 08:53:09 PM »
... so očitno začeli na veliko uporabljati umetna gnojila, kajti na dvorišču so se pojavile  dobesedbo tone vreč s temi strupi. Nekako v enem letu po tem, je kmetica začela prodajati svoje pridelke na tržnici. Bilo bi mi vseeno, če ne bi ta ista kmetica svoje pridelke prodajala pod oznako "BIO".

... Vse znanje o ekološki oziroma BIO (ne vem ali je to isto, ali ne??) pridelavi zelenjave si pridobiva na različnih predavanjih, z branjem raznih revij, knjig,...
Uspeh je viden in prav gotovo drži, da ni treba, da s takim načinom pridelave dobimo majhno količino in ne ravno lepo zelenjavo, kar bi po ponudbi na EKO Ljubljanski tržnici lahko sklepali.

:-* Lp Renata

Kar prave dileme si načela v tvojem razmišljanju.
Jaz sem se v določenem obdobju svojega življenja poklicno ubadala s to tematiko in jo poznam z različnih zornih kotov - od pridelovalcev, prodajalcev, zakonodajalcev...
Eko/bio je eno in isto, pri nas obstaja pravilnik o eko pridelavi, pogovorno se uporablja izraz bio, ki se je tudi uveljavil v tujini. V Angliji imajo izraz "organic" ki se ga pri nas prevaja kot organsko kar pa sploh ni ustrezno v tem kontekstu.

Od vseh evropskih držav kjer sem gledala eko pridelavo in zakonodajo smo pri nas lahko nase kar ponosni, zakonodaja je precej urejena, kontrole kar dosledne na precej velikem vzorcu pridelovalcev.
Problem naše eko pridelave je da količinsko ne zadošča za naraščajoče potrebe ki se pojavljajo na trgu, saj se zavest ljudi prebuja tudi pri prehranjevalnih navadah.
Odtod tudi skomine nekaterih, da bi malo poenostavili svojo "eko" pridelavo in z uporabo gnojil in škropiv ter hranil povečali pridelek in posledično prihodek, tako da seveda prihaja tudi do tega, kar si napisala v uvodu.

Zgrozila sem se pa ko sem hodila po plantažah v Španiji, Holandiji, Italiji, pa še kje, kjer so cele pokrajine s tako intenzivno pridelavo in uporabo vseh mogočih "zvarkov" da ti kar slabo postane, ker to pa ni podobno ničemur več.
Preračunala sem koliko količinsko po teži uporabijo pesticidov, hranil, gnojiv... na težo pridelka - 10%.
Vse raste na hidroponiji, stekleni volni, kokosovih olupkih... zemlje iz katere naj bi ta zelenjava črpala hranilne snovi tudi slučajno ni videla.
Ko tega vidiš preveč pač ne gre več. Si poiščeš drugo službo.

Jaz sem pristaš teorije, ki se tudi znanstveno podprta vse bolj uveljavlja - čimveč tistega kar zraste v neposredni okolici kjer bivamo in v tistem letnem času ko raste.
Saj če pomislimo na razne pijače ali ostalo hrano, ki nam tako zelo tekne ko smo na potovanju v tistem okolju in jo veselo kupimo še za domov, kjer pa to ni več to se teorija kar hitro potrdi.

Pa naj bo dovolj preden preveč zatežim  :D

Offline apemaya

• Veteran
« Reply #50 on: October 23, 2008, 09:47:59 PM »
Ker je ravno tema o bio hrani in je nensi omenila, kako se tem izdelkom rece v tujini, sem se spomnila na gospoda s katerim sodelujem in ki proizvaja bio izdelke.

Ko sva se vracala iz ene poti iz tujine, sem ga vprasala, kaj pravzaprav pomeni bio mleko. Pa mi je rekel: Krave se prosto pasejo po pasnikih, ki ne smejo biti obdelani z nobenimi gnojili/pesticidi.... Najpomembnejse je, da krava dela kar se ji zahoce (tako kot tiste v hribih, ki so jih posiljali na paso cez poletje), torej je nihce ne sili ali jo zapira v hlev, je' kar ji pase in seveda neobdelano s pesticidi. Pozimi, ker je bolj mrzlo, gredo same v hlev. Take krave so manj pod stresom, imajo manj mastitisa in posledicno dajo vec mleka in boljse kakovosti. Pri takih kmetovalcih redno izvajajo kontrole in sele ko je nekaj casa stanje "bio" potem jim dodelijo certifikat ekoloske kmetije (kontrole pa sledijo tudi potem).

Offline nensi

• Sple. Simbol
« Reply #51 on: November 10, 2008, 11:32:07 AM »
sem na mail dobila eno zelo zanimivo e-knjigo o prehrani, samozdravljenju
sem sicer Andresa hecala naj jo objavi pa je po mojem v obilici dela z Afrodito malo pozabil nanjo, tako da sem se "osamosvojila" in jo shranila na shrani.si, pa da zdaj vidim če znam še link tako semle prenesti da bo delovalo:

http://shrani.si/f/1W/Ed/22yJL8Ug/pozdravimosesami-2.pdf

Offline Princes

• Mojster
« Reply #52 on: November 10, 2008, 12:24:54 PM »
Super zadeva Nensi, Hvala :-*
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151

Offline Nena

• Grupa Biokibernetika
  • Sple. Simbol
« Reply #53 on: November 10, 2008, 12:55:53 PM »
Hvala, nensi :-*
Klasične masaže
Theta Practitioner™
"whether you think you can or you can't, either way you're right"
http://nena1309.blogspot.com/

astro karta

DZK 115

Offline Neska

• Veteran
  • It is always time to change...
    • aurora
« Reply #54 on: November 10, 2008, 01:08:07 PM »
Res super :). Hvala Nensi :-*
ThetaHealing Practitioner™
Masaže

http://shrani.si/f/3g/3u/2vZ38ih7/astro2at01snezana7288415.gif
DZK 555

Offline cvetka

• Sp.simbol
« Reply #55 on: November 10, 2008, 07:34:25 PM »
sem na mail dobila eno zelo zanimivo e-knjigo o prehrani, samozdravljenju
sem sicer Andresa hecala naj jo objavi pa je po mojem v obilici dela z Afrodito malo pozabil nanjo, tako da sem se "osamosvojila" in jo shranila na shrani.si, pa da zdaj vidim če znam še link tako semle prenesti da bo delovalo:

http://shrani.si/f/1W/Ed/22yJL8Ug/pozdravimosesami-2.pdf

in tale post je tvoj ta 2009, kar pa tudi nekaj pomeni, hvala in lp
nensi
Veteran

Offline nensi

• Sple. Simbol
« Reply #56 on: November 10, 2008, 09:58:16 PM »
Me veseli da je uporabno še za koga.
Ja tehle 2009 postov pa tudi ni kar tako, imaš prav Cvetka.
Se na skrivaj pripravljam za leto 2009... pa naprej  ;)

Offline Regina

• Spletn. Simbol
  • Ustavi se tam, kjer sije sonce
    • Šepet sanj
« Reply #57 on: November 21, 2008, 03:36:48 PM »
Ej, kdo je že tukaj enkrat priporočal čemaž? Tistemu trikrat poklon.  :-*
Danes sem ga kupila na eko tržnici z bučnicami.  Ufff, noro dobro. Za vseh 10 prstov polizat.  ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com

Offline Princes

• Mojster
« Reply #58 on: November 21, 2008, 04:38:30 PM »
mislim, da je bila Iza
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151

Offline Regina

• Spletn. Simbol
  • Ustavi se tam, kjer sije sonce
    • Šepet sanj
« Reply #59 on: November 21, 2008, 06:39:28 PM »
mislim, da je bila Iza

Bo držalo. Hvala, Iza  ;D
Za profesionalno analizo sanj in dešifriranje sporočila, ki je namenjeno samo vam! 
www.sepet-sanj.com