Znanja vseh časov, medicine vseh časov > Praktična znanja

Kuharski recepti in nasveti II

<< < (66/70) > >>

Jane:
No pri takem receptu bi bolj lačna ostala  :D

Jernej:

--- Quote from: taja6 on December 05, 2010, 07:03:13 PM ---ker so običajno moški nori na meso...vsaj tisti, ki jih jaz poznam...njihov moto : Moja zelenjava je meso.  :D

--- End quote ---

Jaz vidim pečenice in zelje. Torej čisto navaden dnevni obrok, samo malo lepše aranžiran :P

sasa:
Jaz bi tole z veseljem pojedla  ;D

taja6:
jutri bom poskusila nekaj narediti s kvinojo, nisem je še jedla nikoli  ::)

Kvinoja (quinoa)
 
Čeprav mnogi šele zdaj odkrivajo kvinojo, je treba zapisati, da so jo v južnoameriških Andih 3000 let pr.n.š. stari Inki imeli za sveto, popolno hrano in jo s spoštovanjem imenovali »mati vseh zrn«.
Kvinoja je enoletna zel, visoka od 3 do 6 metrov, na vrhu peclja pa so semena v obliki grozda.
 
Kvinoja so majhna semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno je bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (približno 1800 jih je) pa je bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna.
 
Kvinoja vsebuje več beljakovin kot katerakoli druga žita. Povprečno kvinoja vsebuje 16,2 % beljakovin, (riž 7,5%, proso 9,9%) nekatere celo do 20%. Poleg beljakovin, vsebuje kvinoja veliko vitaminov E, B1, B2,B6 in B9 ter železa, magnezija,fosforja in cinka. Vsebuje osem aminokislin, največ pa lyzina, metionina in cisteina.
Kvinoja vsebuje tudi veliko ogljikovih hidratov (okoli 60%) pa tudi nekaj maščob (6%). Energijska vrednost 100 gramov kvinoje je 1540 kJ (368 kcal).
 
Kvinojo pripravimo hitro in enostavno, za pripravo polnovrednega obroka zadošča le 15 minut.
 
Kvinoja je lahka, okusna in hitro prebavljiva. Ni lepljiva kot mnoga druga žita. Ne vsebuje glutena.
 
Kvinoja je vsestransko uporabna: nadomesti lahko katerokoli žito v skoraj vsakem receptu. Lahko je nevtralnega okusa, hitro pa prevzame okuse začimb ali druge hrane. Lahko jo dodajamo v solato, v sladice. Je odličen vir prehrane za dojenčke in otroke.
 
Ko odpremo vrečko, je kvinojo najbolje hraniti v steklenih kozarcih.
 

Prehranske vrednosti na 100 g
Energijska vrednost     1,539 kJ (368 kcal)
Ogljikovi hidrati    64 g
Škrob    52 g
Vlaknine    7 g
Maščobe    6 g
Polinenasičene maščobne kisline     3.3 g
Beljakovine    14 g
Voda    13 g
Vitamin B1    0.36 mg (28%)
Vitamin B2    0.32 mg (21%)
Vitamin B6    0.5 mg (38%)
Vitamin B9    184 μg (46%)
Vitamin E    2.4 mg (16%)
Železo    4.6 mg (37%)
Magnezij    197 mg (53%)
Fosfor    457 mg (65%)
Cink    3.1 mg (31%)
Odstotki v oklepajih so vrednosti glede na dnevno priporočene vnose (RDA). Vir: USDA Nutrient database

 
Osnovni recept – kuhana kvinoja
 
Kvinojo namakamo  nekaj ur. Semena operemo, da odstranimo saponin, zaradi česar se pri pranju voda malo peni. Če želimo eksperimentirati, lahko vodo uporabimo kot detergent, uporabna pa je tudi za razkuževanje in hitrejše celjenje ran.
V loncu zavremo 2 enoti vode in dodamo 1 enoto kvinoje. 100 gramov kvinoje (1 skleda ali kozarec) zadošča za eno osebo.
Če želimo,lahko  v vodo dodamo zelenjavno jušno kocko ali uporabimo jušno osnovo oz. dodamo začimbe po lastnem okusu.
Kuhamo približno 15 minut oz. tako dolgo, da zrna postanejo prozorna in  se pojavijo majhne spirale, podobne kalčkom.

 
Osnovni recept – popečena kvinoja
 
Vok , težko ponev ali drugo posodo segrejemo do vročega. Dodamo sprano kvinojo in pazimo, da je ne zažgemo. Ko zadiši, jo odstranimo z grelnega telesa, poškropimo z zelenjavnim sprejem (ali potrosimo z mletimi zelišči) in po želji solimo.
 
 
Kalčki od kvinoje
 
Kalčke pripravljamo na klasičen način. Kalčke izpiramo 2 krat dnevno.
 
 
Kvinojino mleko
 
Kvinojo operemo, da odstranimo saponin, ki kvinoji da grenak okus. V oprano kvinojo vlijemo svežo vodo, da so semena pokrita in damo čez noč v hladilnik.
Kvinojo ponovno operemo. Zavremo dvakratno količino sveže vode, dodamo kvinojo in ščepec soli.
V pokriti posodi kuhamo, da kvinoja vpije vso vodo.
Kvinojo damo v električni mešalnik in dodamo še 2 skodelici sveže vode. Sekljamo najmanj 1 minuto pri najvišji hitrosti. Če želimo bolj tekoče mleko, dodamo več vode in obratno. Po okusu dodajamo še druge sestavine: sladila (med, vanilin sladkor, fruktozo…) , mandljevo mleko, riževo mleko, kakav, čokolado v prahu ipd.
Precedimo skozi gazo ali čisto kuhinjsko krpo.
Kvinojino mleko hranimo v hladilniku, dober okus obdrži  vsaj en teden.
 
 
Zajtrk (ali večerja)
 
Zavremo 2 šalici vode, dodamo 1 šalico kvinoje, kuhamo 5 minut. Dodamo koščke enega jabolka, 1/3 šalice rozin, ˝ žličke cimeta in kuhamo dokler voda ne izhlapi. Sladimo z medom, rjavim sladkorjem ali fruktozo.
Postrežemo s toplim sojinim mlekom.
 
 
Kvinoja pilaf (za 6 oseb)
 
6 šalic skuhane kvinoje po osnovnem receptu
˝ šalice korenja ali sladkega krompirja
˝ šalice na drobno narezane čebule
Ľ šalice arašidovega olja
Ľ šalice zelene narezane na kocke
2 stroka česna
Ľ šalice na kocke narezane zelene paprike
Ľ šalice na kocke narezane rdeče paprike
1 skleda narezanih mandljev
Ľ  jušne žlice origana
Sol za okus.
 
Zelenjavo prepražimo v olju toliko, da je še vedno hrustljava. Dodamo origano. Dodamo pred tem skuhano (vročo) kvinojo, mešamo, da se okusi premešajo. Dodamo sol. Blanširane mandlje pražimo na kokosovem olju do zlatega, narežemo na koščke ali lističe in dodamo.
 
 
Kvinoja s sirom (Quinoa con Queso)
 
1 šalica kuhane in odcejene kvinoje
2 dcl lahke smetane
˝ kilograma krompirja
2 jedilni žlici rastlinskega olja ali prečiščenega masla
1 sesekljana čebula
3 stroki sesekljanega česna
30 g paradižnikove omake
1 do 2 na drobno sesekljana nežna zelena čilija
1 in ˝ žlica svežih zelišč (koriander, peteršilj, origano) ali italijanske (mediteranske) začimbe
Nežni sir (npr. cheddar) na koščke narezan ali nariban
Sol in poper po okusu
 
Ko je kvinoja skuhana po osnovnem receptu, dodamo smetano in odstavimo. V drugi posodi kuhamo cel krompir, ko je skuhan, ga olupimo in narežemo na koščke v velikosti približno 1 kubični centimeter. V globoki posodi na srednji temperaturi stopimo maslo. Dodamo čebulo, pražimo do zlato rumene barve, dodamo česen in čili. Dodamo paradižnikovo omako in začimbe. Nato dodamo kvinojo in krompir ter nežno mešamo. Posolimo in popramo. Pred serviranjem dodamo sir.
Jed lahko damo v pečico, ki jo segrejemo na 175 0C in pečemo približno 20 minut, dokler se sir zlato ne zapeče.
V primeru, da krompir skuhamo preveč, ga ne vmešamo v kvinojo, saj bi naredili pire, v pekač damo sloj kvinoje, na njo pa krompir in vse skupaj pokrijemo s sirom in zapečemo.
 
 
Kvinoja s tofujem

200 g kuhane kvinoje
600 ml vode
200 g tofuja
4 žlice sojine omake
300 g brokolija
150 g korenja ali sladkega krompirja
50 ml arašidovega olja
2 stroka stisnjenega česna
Tofu prelijemo z dvemi žlicami sojine omake in mariniramo najmanj 10 minut. Očiščen brokoli in korenje skuhamo na pari in odcedimo. Na arašidovem olju na hitro popražimo mariniran tofu, dodamo kuhan brokoli in korenje, česen, preostalo sojino omako in kuhano kvinojo. Premešamo, dolijemo 50 do 100 ml vode in kuhamo še 2-3minute. Pred serviranjem jed posipamo s sezamom.
 
 
Rižota iz kvinoje
 
1 šalica kuhane kvinoje,
2 - 3 žlice koruzne moke,
1 čebula,
2 stroka česna,
1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika),
arašidovo olje,
juha,
1 koren, grah, ˝ rdeče paprike
sol
 
Skuhamo kvinojo. Na pari skuhamo zelenjavo. Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo kuhano kvinojo in zelenjavo ter še malce popečemo, da se okusi pomešajo. Po potrebi zalijemo z malo zelenjavne juhe. Postrežemo in na krožniku potresemo s svežimi zelišči in soljo.
 
 
Hlebčki iz kvinoje
 
1 šalica kuhane kvinoje,
2 - 3 žlice koruzne moke,
1 čebula,
2 stroka česna,
1 žlica svežih, sesekljanih zelišč (bazilika, peteršilj, drobnjak, žafranika),
arašidovo olje,
juha
sol
 
Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo strt česen. Ko čebula postekleni, dodamo odcejeno kvinojo in po potrebi zalijemo z ˝ žličke zelenjavne juhe. Pustimo stati 10 minut, da se malo ohladi, nato oblikujemo hlebčke ali cmoke. Hlebčke na hitro prepražimo na vročem olju, da zlato porumenijo. Postrežemo na krožniku  s potresenimi  svežimi zelišči in soljo.
 
Če delamo cmoke, jih lahko uporabimo kot zakuho v juhi ali v enolončnici. Pazimo le, da jih dodamo čisto na koncu, da ne razpadejo.
 
Puding od kvinoje (4 do 6 oseb)

2 šalici kuhane kvinoje
˝ šalice rozin
3 šalice sojinega mleka
˝  šalice naribanega kokosa
1/3 šalice medu ali ˝ šalic rjavega sladkorja
1 žlica vaniljevega sladkorja
˝ šalice mletih mandljev
3 jajca, stepena
˝ žličke cimeta
1/8  žlice soli
1 žlica naribane skorje pomaranče
1 žlica masla
1 čajna žlička limoninega soka
 
Vse sestavine premešamo. V namaščen pekač vlijemo maso, lahko pa damo v posamezne posode za puding. Pečemo pri 175 stopinj C približno 45 minut, dokler ne porumeni.
Ponudimo vroče ali hladno. Nekateri bodo uživali, če bodo zraven jedli jogurt ali smetano, drugim pa se bo bolj prilegel npr. jabolčni sok.
 
 
Polnjene paprike s kvinojo
 
6 rumenih paprik
približno 2 skodelic rumene leče
nariban ingver
eno in pol šalico kvinoje
3-4 jušne žlice arašidovega olja
sesekljane bučke (cukini) in mesa rumene buče
3 stroki česna, mletega
5-6 šampinjonov, sesekljan
5-6 gob šitake, sesekljane
približno 2 / 3 šalic sesekljanega svežega peteršilja
feta sir
 
Ločeno skuhamo lečo in kvinojo. Precedimo in ohladimo.
V arašidovem olju pražimo bučke s česnom. Dodamo gobe in kuhamo, dokler se gobe ne se zmehčajo. Posolimo in popramo ter pustimo počivati. Premešamo h kvinoji.
Pečico segrejemo na 190 0C.
Paprikam odrežemo vrhove, odstranimo notranjost in jih premažemo z oljem žafranike.
Pečemo 20 minut. Temperaturo dvignemo na 200 0C in pečemo še 20 minut, dokler  paprike niso mehke in zapečene. Pred serviranjem potrosimo z zdrobljenim feta sirom, ki ga popramo.
 
 
Solata od kvinoje
 
50 g skuhane kvinoje
Korenček
Zelena soleta – nekaj listov
Rdeča solata – nekaj listov
Kalčki
Olje, kis, sol
 
Kvinojo skuhamo po osnovnem receptu. Korenček olupimo in z lupilnikom naredimo trakove ali pa narežemo na palčke. Dodamo solato, kalčke in začimbe.
 

taja6:
sem se premislila in kupila bulgur;
polnjene paprike z maso od bulgurja, zelenjave in piščančjega mesa,
malo sira, mozzarele gor in pečene v pečici  :P
to bo to

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version