Author Topic: 2. Ogrodje natalne karte (Vesta)  (Read 17707 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vesta

• Mojster
2. Ogrodje natalne karte (Vesta)
« on: August 15, 2017, 10:25:49 AM »
1. Astrološka karta je v ogrodju podobna krogu oziroma 360-stopinjskemu obroču, ki ga razmejuje dvanajst odsekov (hiš). Brez planetov, planetoidov, asteroidov, zvezd in vse-kakršnih drugih označevalcev je videti nekako takole. Upoštevati je treba, da nismo še ničesar označili.

Vir: http://www.internationalastrologers.com/large_blank_astrology_wheel.jpg

2. Hiše vedno določamo (štejemo) v nasprotni smeri urinega kazalca. Začnemo vedno na skrajnem vzhodu, skozi katerega potekata ascendent in descendent, ki sta točno 180* stopinj (pol kroga) narazen. Ascendent ali podznak, pojem, ki ga bomo tekom popotovanja še velikokrat slišali, je torej v resnici znamenje znotraj naše 1. hiše.

V sistemu, po katerem so vse hiše enake velikosti, t.i "equal house system", vsaka izmed hiš zavzema 30* stopinj, pri čemer si vsako izmed dvanajstih astroloških znakov lasti po eno hišo. Konec devetnajstega oziroma osemnajstega stoletja se je začel bolj uveljavljati sistem "Placidus", ki se izračuna tako, da se izračuna pot, ki jo napravi vsaka točka planetarnega mrka, da se povzpne iz svoje najvišje pozicije in obratno, preide v najnižjo. Dolžina je potem razcepljena na tri dele, tako da je postavljeno ogrodje osnova za določanje vogalov 2., 3. 11. in 12. hiše. Posledično zato vsaka od njih nima enake dolžine oz. meri bodisi več kot 30- stopinj, določa tudi lahko tudi dve astrološki znamenji oziroma ju zapre v eno samo hišo, ko bi morali imeti po sistemu celotnih hiš vsak po eno. Takrat pravimo, da je nek znak ograjen (znamenje si ne lasti vrha nobene hiše, je v ''izgonu) - njegova energija je potlačena, nadomeščena s tisto drugega znamenja - a ker le 12 razlik tvori zodiak, se bo primanjkljaj čutil v neravnovesju (o tem bomo poglobljeno pisali kasneje) - za svoj vpliv bosta prikrajšani dve znamenji na nasprotni strani osi.

Na tem mestu moramo zatreti poskus pogoste začetniške napake - to je ta, da recimo, oseba X. opazi, da je glavnina njene sedme hiše v vodnarju. Zaradi tega zmotno sklepa, da je vladar njene sedme hiše vodnar in po njem (napredneje) Uran in Saturn. To ne drži nujno - pogledati moramo namreč, kje se hiša začne oziroma kje je po nasprotni smeri urinega kazalca razmejena z osjo. Iz tega sledi da je začetek sedme hiše lahko v 2. hišah, ki največjo ograjujeta - v tem primeru v ribah ali v kozorogu. Kako zelo drugače si oseba predstavlja kozoroga od ribe ali vodnarja, je jasno - torej, gledati moramo, kje sta dve hiši razmejeni in upoštevati vladarja, ki je na pragu te hiše. Tudi, če se neka hiša začne na 29. ali 28. stopinji leva, to pomeni, da ji vlada levov znak, četudi je glavnina v devici. Osebe, ki imajo prag na tako visoki stopinji, bodo sicer praviloma imele enega ali celo več ograjenih znakov.

SEDAJ BI MORALI PRITI DO SLEDEČE FAZE:

Vir: http://static3.depositphotos.com/1004451/183/i/950/depositphotos_1839005-Empty-astrological-chart.jpg

(opozorilo: tako bi bilo videti ogrodje rojstne karte po sistemu celih hiš, osebe z ascendentom v ovnu. Posebej so označene tudi dekade posameznega znamenja (desetstopinjske, ki dajejo malo bolj specifičen vpogled))

3. Na tem mestu je verjetno čas, da označimo štiri glavne točke horoskopa po sistemu Placidus: to so:

- ascendent (ASC), katerega smo se dotaknili že prej in ki je prag prve hiše. Označuje nas, naravo našega rojstva, osebnost, zunanji izgled in prvi vtis o nas, ki ga prejme neznanec.

- imum coeli oziroma nebesno dno (IC): opisuje družino, v katero smo bili v tem življenju poslani, pa tudi dom, na katerega smo najbolj navezani oz. ga poskušamo poustvariti. Kaže nas izven štirih sten, pove, kako se obnašamo, ko smo lahko najbolj svoji. Je ena izmed komponent, ki jo gledamo, kadar preučujemo starše, praviloma manj dominantnega (največkrat mati). 

- descendent (DSC): opisuje tisto, kar projeciramo na druge, tisto, skozi kar živimo. Največkrat ta točka karte pokaže, kakšnega partnerja si podzavestno želimo, vse, kar bi radi bili, pa tega ne zmoremo uresničiti. V primeru samskosti opisuje odnose z ljudmi, ki so nam najbolj blizu (najboljši prijatelj). Nanj se oziramo tudi, ko preučujemo vse vrste pogodb in poslovne odnose.

(opozorilo: kadar se želimo poučiti o karakteristikah bodoče partner/ke, zgolj pogled na 7. hišo ne bo dovolj za stvaritev širše slike - v obzir je treba vzeti tudi druge pokazatelje)

- medium coeli, vrh neba (MC) opisuje naš javni jaz. Pove, kako nas vidijo v javnosti, v položaju moči, nakaže naše karierne želje in ambicije ter vodstveni potencial. Pokaže naše instinkte, obrambne mehanizme in to, kako se odzovemo na krizo. V rojstni karti pogosto opisuje dominantnejšega starša (praviloma očeta). V kombinaciji z 2. in 8. hišo nakazuje poklic in medije, prek katerih prejemamo sredstva.

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
Re: 2. Ogrodje natalne karte (Vesta)
« Reply #1 on: August 16, 2017, 11:58:52 AM »
Hvala Vesta za vse napisano koristno znanje :)
Sem skozi čas preučevanja 4. in 10. hiše, se vedno spraševala katerega starša kam vtakniti ;D
Pa sem ugotovila, da večinoma so očetje v 4. hiši in matere v 10. hiši, kar očtino kaže na našo slovensko dinamiko, kjer so matere tiste,
ki so bolj vidne, bolj dominantne in bolj utirajo otrokom pot v zunanji svet.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #2 on: August 17, 2017, 10:53:09 AM »
Sanjalka, tudi pri meni drži tako.

Očitno gre res za slovensko folkloro, kjer so mame bolj dominantne ...

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #3 on: August 25, 2017, 12:54:36 PM »
Hvala Vesta za vse napisano koristno znanje :)
Sem skozi čas preučevanja 4. in 10. hiše, se vedno spraševala katerega starša kam vtakniti ;D
Pa sem ugotovila, da večinoma so očetje v 4. hiši in matere v 10. hiši, kar očtino kaže na našo slovensko dinamiko, kjer so matere tiste,
ki so bolj vidne, bolj dominantne in bolj utirajo otrokom pot v zunanji svet.

se strinjam...pri nas je isto..mama dominantna in mi je bilo od začetka jasno, da jo kaže moja 10 hiša ( in ne 4. kot je bilo običajno v literaturi zapisano ) ( še luno imam tam v dvojčkih, na rakovi stopinji ), oče pa v 4. hiši - ker imam tam mars in neptun je najin odnos bolj zakompliciran...vedno nekaj globja povezava, karakterna sorodnost, a pri odraščanju konflikt ( ko očijeva punčka odhaja, se odceplja in oče izgubi pediestal )...

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #4 on: August 25, 2017, 03:04:17 PM »
Pri nas je zgleda bolj kontra. Sin ima deseto hišo v ovnu - mož je oven. Tamala pa 10 vodnarsko, mož ma en kup planetov v vodnarju.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #5 on: August 25, 2017, 03:13:57 PM »
Pri nas je zgleda bolj kontra. Sin ima deseto hišo v ovnu - mož je oven. Tamala pa 10 vodnarsko, mož ma en kup planetov v vodnarju.

Jane, potem je pa ze čas, da po mizi udariš, da ne boš izstopala preveč od klasične slovenske dominantne matere ;D  ;D
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #6 on: August 25, 2017, 03:56:12 PM »

Jane, potem je pa ze čas, da po mizi udariš, da ne boš izstopala preveč od klasične slovenske dominantne matere ;D  ;D

Veš kaj, naj jim oče utira pot v svet, saj tako naj bi bilo a ne. Bo jim mama dala toplino in varnost...ta mi je bližja ;)
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #7 on: August 28, 2017, 03:03:23 PM »

Veš kaj, naj jim oče utira pot v svet, saj tako naj bi bilo a ne. Bo jim mama dala toplino in varnost...ta mi je bližja ;)

Jane, mal sem si dovolila pobrskat ... tvoja otroka imata oba zelo zanimive karte, kar se teh ustaljenih dojemanj vlog piše ... oba trmasta in svojeglava, pa niti slučajno iz kalupa  :laugh:

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #8 on: August 28, 2017, 05:51:57 PM »

Jane, mal sem si dovolila pobrskat ... tvoja otroka imata oba zelo zanimive karte, kar se teh ustaljenih dojemanj vlog piše ... oba trmasta in svojeglava, pa niti slučajno iz kalupa  :laugh:

A maš njune podatke ali gledaš iz moje karte? Oh...tamala je izven kalupa čist....njo iskreno ne vem kako bom krotila čez par let SPLOH. Tamalega se pa da, je le tehtnica, polna 4-ta. Nekako sva kar fajn povezana. Kaj pa bo, pa ne vem :D
Sicer pa itak, da mata drugačna dojemanja, če pa skor da ne vzgaja samo mama, pa še ta je čarovnica haha.

Moja astro karta

Offline Gloria82

• Sple. Simbol
  • Sledi svojim sanjam!
« Reply #9 on: August 28, 2017, 07:05:53 PM »
Uf....pr men šima. Oče 10 hiša, mati 4 hiša.....
Ko pa pogledam karto mojega otroka, pa mi ni več nič jasno. To še moram dobro preštudirat
SOLAR RETURN 2022 /2023
https://ibb.co/8XCBDZK
NATAL +SOLAR RETURN 2022 /2023
https://ibb.co/vZK5wZm

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #10 on: August 28, 2017, 07:08:19 PM »

A maš njune podatke ali gledaš iz moje karte? Oh...tamala je izven kalupa čist....njo iskreno ne vem kako bom krotila čez par let SPLOH. Tamalega se pa da, je le tehtnica, polna 4-ta. Nekako sva kar fajn povezana. Kaj pa bo, pa ne vem :D
Sicer pa itak, da mata drugačna dojemanja, če pa skor da ne vzgaja samo mama, pa še ta je čarovnica haha.

Enkrat si na forum objavila, mislim da, Tajevo karto, še Tea je brala iz nje ... Umine pa nimam, še. Sem sklepala iz tvoje pete in sedme pol ...

Offline Gloria82

• Sple. Simbol
  • Sledi svojim sanjam!
« Reply #11 on: August 29, 2017, 07:51:03 PM »
saj ne vem kam naj napišem......bom kar tukaj.
Kaj pa recimo hrana? jaz recimo obožujem testenine, ribjih in morskih stvari pa sploh neeee.
a je katera že kdaj kaj o tem študirala? po mojem bi se tudi to moralo najt v astro karti.
V bistvu me to najbolj zanima zaradi otroka, ker je ful neješča, in bi jo mogoče s pomočjo te analize bilo lažje s ćim našmickat.
trenutno živi iz krompirja, bučk in cvetače...pa palačinke z nutelo pridejo tudi v poštev seveda  :laugh:
SOLAR RETURN 2022 /2023

Offline sasa

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #12 on: August 30, 2017, 09:11:44 AM »
Glorira, že obstaja tema na prehrano. Prehrano je razvila predvsem Jane. Pobrskaj malo po temah, se ne spomnim točno, kako je naslov, vem pa, da je bilo veliko napisanega. Veliko se vidi iz druge hiše, ker je prehrana tudi tam. Sem tudi jaz malo pozabila, je pa tema nekje.
9ZK 674

Offline Gloria82

• Sple. Simbol
  • Sledi svojim sanjam!
« Reply #13 on: August 30, 2017, 07:11:52 PM »
Glorira, že obstaja tema na prehrano. Prehrano je razvila predvsem Jane. Pobrskaj malo po temah, se ne spomnim točno, kako je naslov, vem pa, da je bilo veliko napisanega. Veliko se vidi iz druge hiše, ker je prehrana tudi tam. Sem tudi jaz malo pozabila, je pa tema nekje.

Hvala Saša. moram poiskat. Pa da vidim to mojo dete , kaj ji gre v rit :laugh:
SOLAR RETURN 2022 /2023

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #14 on: September 07, 2017, 10:24:54 PM »

Jane, potem je pa ze čas, da po mizi udariš, da ne boš izstopala preveč od klasične slovenske dominantne matere ;D ;D

Enkrat si na forum objavila, mislim da, Tajevo karto, še Tea je brala iz nje ... Umine pa nimam, še. Sem sklepala iz tvoje pete in sedme pol ...

No evo tole je Uma. Za boga ne vem kam bi vtaknila sebe in kam moža. Domnevam da je mož v deseti ker ima le planete v vodnarju ki tvoriji konjunkcijo z Umino deseto hišo. To potem pomeni da ima z možem uran opozicija luna (čeprav tale drži tudi za naju, ker me zna v sekundi spravit ob živce haha). Če sem pa jaz levovska (nimam nič v levu) sem pa pri njej označena saturn kvadrat sonce in to celo egzaktno. Je pa res da moj saturn pride na njeno luno v sinastriji. V bistvu tamala če gledam iz njene karte ne šmirgla ne mene ne fotra :D :D Ne glede na to kje je kdo postavljen.

Save

Moja astro karta