Mislim da ima beseda UKAZ po nepotrebnem tako slabo konotacijo. Seveda imajo vse stvari, besede, lahko pozitivni ali negativni prizvok.
Primorci naprimer rečejo: "kdo pri tej hiši ukaže?" ali "Kakor ukažeš", pa to ne pomeni prav nič slabšalnega ali nespoštljivega. Je pač njihov način sporazumevanja, ki v globalu pomeni samo, da nekdo organizira stvar, jo vodi itd.........
Prav tako sem se težko navadila besede UPATI. Oni napr. rečejo, če bom upal, ti bom pomagal ... ali bom naredil
Pri nas ima pomen upati ... ali pričakovati, ali pa si upati, kar pomeni, da te ni strah. Oni pa to besedo nadomestijo z "če bom mogel", "v kolikor bi mi zneslo" itd....
Tako da beseda UKAZ, če gremo gledat v latinščino pomeni:
CO - intenzivno, sodelovati z ...
MANDARE - naročiti
Ker smo tehniko dobili iz Amerike, po njihovo pa je COMAND, kar pomeni nadzirati ali pa imeti na razpolago npr.
No pa verjamem, da je nekaj slavistov tukaj, bodo lahko še kaj dodali.
Sicer pa jaz mislim, da nas Theta odvadi tudi tega, da tako enosmerno gledamo na vse stvari. Ker delamo z vsemi dimenzijami, potem se obzorja bistveno razširijo, ravno tako tudi razumevanje "naše ozkotirnosti"

Priznam, da sem jo na začetku tudi jaz težko uporabila. Ampak če ne znamo nekaj zahtevati zase, potem smo ene mone - bi rekli primorci