Author Topic: Demonstracije na Islandiji. Zadeva, finančna kriza in korupcija  (Read 44240 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
Re: Demonstracija na Islandiji. Zadeva, finančna kriza in korupcija
« Reply #60 on: July 18, 2009, 12:04:28 AM »
JOJ Danes sem jih videl te štiri. Čisto slučajno so prišli pred parlament, ko sem tam sedel na travi s Herculesom.  Škoda da se nisem na tale post spomnil.  Če gre za te štiri fante, potem ti jih opišem kot mlajše od 30 prišli so za 12 dni in potovali so sami.   

Jutri gredo še na eno mesto v neke termalne vodice se namakat, potem imajo še nekaj podobnega v planu in čez tri dni nazaj domov.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #61 on: July 18, 2009, 12:26:08 AM »
4 fantje + 1 punca, razen ce so jo zalozili kje.  :D

Ampak dvomim, da bi se sli tile kamle namakat, so taksni odpiceni rockerji. Bom pa povprasala, vcasih zanjo presenetit s kakno noviteto.  :)

Hvala za info, Andres.

:-*
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #62 on: July 18, 2009, 01:49:49 AM »
Ni bilo nobene punce. Mogoče se je pa že tu udomačila. :)   Mogoče pa le ne gre za iste fante. Sicer pa so rekli, da so vedno na kakšne Slovence naleteli po poti.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #63 on: July 18, 2009, 03:47:23 PM »
Ni bilo nobene punce. Mogoče se je pa že tu udomačila. :)   Mogoče pa le ne gre za iste fante. Sicer pa so rekli, da so vedno na kakšne Slovence naleteli po poti.

Andres

zanimiva ura, Andres  ;)  ang:

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #64 on: July 19, 2009, 02:26:30 AM »
Madona, saj res.  Niti nisem opazil. :)

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #65 on: July 20, 2009, 05:59:15 PM »
Sem slišala da greste v EU? In to brez (demokratičnega) referenduma  ;)
lily

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #66 on: July 20, 2009, 08:54:27 PM »
Narobe si slišala. 
Zahteva je bila po dvojnem referendumu. Enemu za pogajanja in za prošnjo Bruslju, drugega pa za referendum za vstop. 
Vladajoča stranka se je obnašala zelo arogantno, celo stalinistično in enim iz koalicije so celo grozili, da morado v parlamentu glasovati za pogajanja z EU. 
Na facebooku je anketa, ki kaže da okrog 75% Islandcev noče v EU.  Tudi jaz bom glasoval proti. 

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #67 on: July 20, 2009, 09:00:07 PM »
"Islandija v EU-ju leta 2011 ali 2012?
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v zadnjih mesecih že večkrat poudaril, da bi lahko pogajanja z Islandijo v primeru vložitve prošnje za članstvo stekla zelo hitro. Švedsko predsedstvo EU-ja je presodilo, da bi se lahko Islandija povezavi priključila najprej leta 2012, nekateri viri pa omenjajo celo leto 2011."

To sem zasledila....kdaj bo pa Rhen ugotovil,da nam dela škodo??  >:( >:(

Mislim,da Islandiji ni potrebna EU.Nekaj bi bilo edino potrebno ukreniti glede denarja.Če se ne motim imajo vse rezerve v UK  :-\
Zaradi tega jih je tudi doletela kriza.Ali bolje vas je  :)
lily

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #68 on: July 20, 2009, 10:41:18 PM »
Na žalost lahko pride do tega, da Islandije vstopi v EU nedemokratično, torej brez referenduma za katerega verjamem, da bo. En del ustave navaja, da referendum ni potreben, trenutna leva nič patriotska vlada pa to tačas tudi izrablja.  Možno je da bo vlada padla, tista, ki pride za njo, pa bo spremenila ustavo.   Bomo videli.

Sicer pa to kar Rhen pravi je vse skupaj naštimano.  Itak, da se je to zgodilo zdaj, ko je Švedska v predsedstvu, enako kot se je zgodila osamosvojitev Kosova, ko je bila Slovenija predsedujoča. Torej?  To ni narod niti parlament, ki vse skupaj vodi. Preprosto je celo EU oblikavana zaradi višjih interesov ne pa potrebe.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #69 on: July 21, 2009, 12:05:13 AM »
http://www.mladina.si/dnevnik/16-07-2009-islandija_za_clanstvo_v_eu/

Za predlog vlade premierke Johanne Sigurdardottir je po dolgi razpravi, ki se je začela minuli petek, glasovalo 33 poslancev, proti njemu 28, dva pa sta se glasovanja vzdržala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proti vladnemu predlogu je med drugim glasovalo tudi pet poslancev iz vrst koalicijskega Levega zelenega gibanja, ki je skupaj z vladajočimi socialdemokrati vlado oblikovalo konec aprila, po predčasnih parlamentarnih volitvah. Med njimi je bil tudi minister za kmetijstvo in ribištvo Jon Bjarnason, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reykjaviku današnja odločitev islandskega parlamenta, althinga, omogoča vložitev prošnje za članstvo v uniji - Sigurdardottirjeva je napovedala, da bo to storila na zasedanju zunanjih ministrov unije 27. julija - in začetek pristopnih pogajanj. Zatem naj bi v skladu z željo vlade o morebitnem članstvu v uniji Islandci glasovali še na referendumu.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v zadnjih mesecih večkrat poudaril, da bi lahko pogajanja z Islandijo stekla zelo hitro, če se bo Reykjavik odločil vložiti prošnjo za vstop. Švedsko predsedstvo EU pa naj bi ocenilo, da bi se lahko Islandija povezavi priključila najprej leta 2012.

Do nedavnega sicer Islandija ni kazala pretiranega zanimanja za tesnejše vezi z unijo. A po lanskem propadu treh največjih islandskih bank, gigantskem državnem dolgu, dramatičnem porastu brezposelnosti, bliskoviti rasti cen in razvrednotenju nacionalne valute krone se je v državi začela krepiti želja, da se priključi uniji.

Vneta zagovornica tega je bila prav premierka Sigurdardottirjeva, ki se že od začetka vodenja vlade - najprej prehodne v začetku leta, sedanje pa po aprilskih volitvah - zavzema za čimhitrejši vstop države s 320.000 prebivalci v EU. Kot je zatrjevala, Islandija drugače ne bo rešila svojih velikih gospodarskih problemov.

Njena vlada je predlog zakona o vključitvi Islandije v EU parlamentu posredovala že konec maja. Da bi si zagotovila večino, je vlada parlamentu tudi obljubila referendum o tem vprašanju.

Islandija je sicer že članica tako Evropskega gospodarskega prostora kot tudi schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah, kar pomeni, da je že prevzela velik del pravnega reda EU. Edino težavno poglavje je ribištvo, saj se Islandija, za katero je to ena glavnih gospodarskih panog, boji, da bo preveč odvisna od odločitev Bruslja.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, bi bila Islandija, če se bo dejansko priključila EU, po Danski, Finski in Švedski četrta severnoevropska država v uniji. Norvežani so pristop k uniji kljub predlogu vlade na referendumu zavrnili dvakrat - leta 1972 in 1992. (STA, lpč)
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #70 on: July 21, 2009, 01:00:11 AM »
Azra.  Ne da bi se hvalil imam od teh demonstracij brez dvoma več video posnetkov in fotografij kot kdor koli na svetu. Situacija  kakršno si podala iz Mladine sploh ni resnične. Tam se govori v imenu stranke Sigurdatottirjeve, ki je bila prej stevardesa. :)  Če hočeš videti več kot to moraš med narod in pa tudi na splet. Konkretno na Facebooku je zdaj ena anketa za ali proti EU.  1650 jih je oddalo proti 870 pa ZA.  Torej je vsaj po tej anketi stanje več kot zgovorno.  Bom pa dal tule spodaj video iz časa, ko so glasovali tole o čemer piše članek. 
[youtube=425,350]zNjz3296WUU[/youtube]

Tule se en bivši župnik, sicer izredno pameten in moder človek, ter velik domoljub dere na vlado. Škoda, ker jezika ne razumete.

[youtube=425,350]iu2liOywzS8[/youtube]

Na tem videu je Sigurdadottirjeva pred Jonov Valurjem pobegnila.

[youtube=425,350]3ju20MxeMAg[/youtube]
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #71 on: July 21, 2009, 03:52:14 AM »
Da, Andres - vem. Na SLO Googlu so po vecini tvoji prispevki.  ang:

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #72 on: July 21, 2009, 02:18:14 PM »
:) Joj, a so res??   Bo treba malo konje ustaviiti.  Sicer pa tako. Če bi se kdo od medijev v Slo. kaj resno zanimal bi me že poklicali, ne pa samo takrat, ko je treba delat enodnevni intervju z avtorjem pravljice. :) :)

[youtube=425,350]NP9T8khyH5s[/youtube]
« Last Edit: July 21, 2009, 02:30:09 PM by Andres »
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Azra

• Spl. simbol
« Reply #73 on: July 21, 2009, 03:22:32 PM »
Nic 'ustavljat konjev.'
Andres, to je super. Ti kar objavljaj.
In vse shranjuj.  :)

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #74 on: July 21, 2009, 04:56:05 PM »
Morda se kdaj najde kdo, ki bi mi želel del fotografij in posnetkov tudi odkupiti.  Govorimo namreč o revoluciji, ki na testnem trgu sveta zadeva tudi preostale države Evrope, čeravno se tako ne vidi.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858