Namenjeno članom, torej vam in nam. > Prostor za razvedrilo
Uslužbenci hotela Spletni simbol 65. del.
sanjalka:
--- Quote from: Pika on October 17, 2019, 09:22:15 AM ---
--- Quote from: sanjalka on October 16, 2019, 11:06:43 AM ---Pika in hvala, da to deliš z nami :-*
Meni je zelo zanimivo to doživljanje več čutov hkrati, to je res poseben talent.
Verjetno ima to tudi tvoja hči.
--- End quote ---
Z veseljem, Sanjalka.
Tudi hči ima to, ja. Ker gre za deden pojav.
In moj brat. Z njim sva se sploh veliko zabavala okoli tega, v otroštvu.
Je tako, kot si napisala. Možgani delujejo pri sinestetikih drugače in med seboj so povezani drugi deli možganov, tudi z drugačnimi povezavami.
Enkrat sem omenila, da se spomnim (spomina) na bivanje v maternici. Če bi opisala to bivanje, ki je "brez asociativnega spomina", gre za sinestetično doživetje. Obstajala so prijetna in neprijetna občutja, ki jih je bilo težko povezati z realnim svetom. Barve, ki sem jih "videla", so bile drugačne "kromatične" lestvice kot barve, ki jih zaznavamo v resničnosti oz. so se pojavljale v nekih "rjavo-rumenih" tonih, svetlejših in temnejših, večinoma je šlo za tople odtenke. Ne vem, ali je povezano z bitjem maminega srca, ampak obstajal je ritem. Velikosti elementov tvorb so se spreminjale vzporedno s tem, ali so bili občutki prijetni ali neprijetni. Ko ni bilo prijetno, so bili elementi večji, zvok močnejši, bobneč, ritem konkretnejši in "grozeč". Bilo je več "rjave" barve in elementi so dobili nekakšne bule. Ko je bilo prijetno, so bile tudi oblike bolj božajoče, zvoki mehkejši, vse je bilo bolj prefinjeno, tudi barvno bolj usklajeno in bližje pravim barvam, harmonija, skratka.
Verjetno sem zaradi vsega skupaj tako zgodaj spregovorila in vse ostalo, ker so bili možgani toliko razviti, da so imeli samo za "nadomestiti sinestetične občutke "predbivanja" z občutki "bivanja" oz. so jih začeli "samo" izpopolnjevati". Bili so drugače pripravljeni za učenje, ker so imeli več "nastavkov", saj so se le-ti zaradi sposobnosti sinestezije oblikovali že v času pred rojstvom.
--- End quote ---
Vauuu, res zanimivo.
Tega področja ne poznam, si me pa s svojim zpisom vzpodbudila k zanimanju :-*
Lahko bi odprla posebno temo, kjer bi delila to z nami na forumu.
Škratinja Nagaya:
--- Quote from: sanjalka on October 17, 2019, 09:29:19 AM ---
--- Quote from: Pika on October 17, 2019, 09:22:15 AM ---
--- Quote from: sanjalka on October 16, 2019, 11:06:43 AM ---Pika in hvala, da to deliš z nami :-*
Meni je zelo zanimivo to doživljanje več čutov hkrati, to je res poseben talent.
Verjetno ima to tudi tvoja hči.
--- End quote ---
Z veseljem, Sanjalka.
Tudi hči ima to, ja. Ker gre za deden pojav.
In moj brat. Z njim sva se sploh veliko zabavala okoli tega, v otroštvu.
Je tako, kot si napisala. Možgani delujejo pri sinestetikih drugače in med seboj so povezani drugi deli možganov, tudi z drugačnimi povezavami.
Enkrat sem omenila, da se spomnim (spomina) na bivanje v maternici. Če bi opisala to bivanje, ki je "brez asociativnega spomina", gre za sinestetično doživetje. Obstajala so prijetna in neprijetna občutja, ki jih je bilo težko povezati z realnim svetom. Barve, ki sem jih "videla", so bile drugačne "kromatične" lestvice kot barve, ki jih zaznavamo v resničnosti oz. so se pojavljale v nekih "rjavo-rumenih" tonih, svetlejših in temnejših, večinoma je šlo za tople odtenke. Ne vem, ali je povezano z bitjem maminega srca, ampak obstajal je ritem. Velikosti elementov tvorb so se spreminjale vzporedno s tem, ali so bili občutki prijetni ali neprijetni. Ko ni bilo prijetno, so bili elementi večji, zvok močnejši, bobneč, ritem konkretnejši in "grozeč". Bilo je več "rjave" barve in elementi so dobili nekakšne bule. Ko je bilo prijetno, so bile tudi oblike bolj božajoče, zvoki mehkejši, vse je bilo bolj prefinjeno, tudi barvno bolj usklajeno in bližje pravim barvam, harmonija, skratka.
Verjetno sem zaradi vsega skupaj tako zgodaj spregovorila in vse ostalo, ker so bili možgani toliko razviti, da so imeli samo za "nadomestiti sinestetične občutke "predbivanja" z občutki "bivanja" oz. so jih začeli "samo" izpopolnjevati". Bili so drugače pripravljeni za učenje, ker so imeli več "nastavkov", saj so se le-ti zaradi sposobnosti sinestezije oblikovali že v času pred rojstvom.
--- End quote ---
Vauuu, res zanimivo.
Tega področja ne poznam, si me pa s svojim zpisom vzpodbudila k zanimanju :-*
Lahko bi odprla posebno temo, kjer bi delila to z nami na forumu.
--- End quote ---
Hvala, Sanjalka. :-* Me res veseli.
Sem že sama pomislila, ja, da bi odprli to temo.
Mogoče bi vse skopirali v novo temo, česar jaz ne znam. Bi kdo pomagal? Hvala!
Mogoče Rena, ki je to zakuhala? :laugh: :P
sanjalka:
Ja, Pika, to bi bilo res super :-*
Temo lahko odprem tudi jaz, skopirati pa ne znam ::)
Samo naslov teme povej ;)
Škratinja Nagaya:
--- Quote from: sanjalka on October 17, 2019, 09:51:22 AM ---Ja, Pika, to bi bilo res super :-*
Temo lahko odprem tudi jaz, skopirati pa ne znam ::)
Samo naslov teme povej ;)
--- End quote ---
Mogoče ne bomo preveč direktni in naslovimo "Oblike okusov" ali kaj podobnega, mogoče "Vonj po rdeči"... ali "Oblika modrega zvoka"...
Rena:
Nimam admin dostopa in zato ne morem odpirati nove teme. Vsaj mislim, da ne ::) Verjetno bo Andres pomagal. Eno od možnih imen za novo temo: Harmonija zaznav ?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version