Spletni simbol

Znanja vseh časov, medicine vseh časov => Praktična znanja => Topic started by: Andres on June 23, 2011, 02:01:42 AM

Title: Bezgov sok
Post by: Andres on June 23, 2011, 02:01:42 AM
Te dni gledam bezek, ki raste okoli mene in dobil sem dobil en navdih, da ga letos naredim in ga bomo z otrokoma pili čez zimo.

Zanima me kakšen je recept za Bezgov sok s čimer mislim na tistega za z vodo zmešat in seveda koliko cvetov je potrebno nabrati za liter soka in podobno.
Ker še nikoli nisem delal podobnega soka in sem v kuhinji bol levak kot ne, bi prosil tudi temu primeren recept oziroma obrazložitev.. :)   :)


Andres
Title: Re: Bezgov sok
Post by: sasa on June 23, 2011, 08:07:14 AM
Andres, običajen recept je tak:

3 litre vode, 30-35 bezgovih cvetov, 3 kg sladkorja in 4 citronke.

Vodo najprej prekuhaš, potem jo ohladiš, dodaš notri bezgove cvetove, pustiš stat 24ur, vse skupaj precediš, dodaš sladkor in pa citronko ter dobro premešaš.

Namesto citronke lahko dodaš sok 3 limon. (sok 3 limon = 1 citronka). Iz tega pripravka dobiš okoli 5, 6 litrov sirupa. Če hočeš manj soka, temu primerno prilagodiš količine :)

Sirup je najbolje shranjevat v steklene steklenice, plastične niso primerne, pa gumijast zamašek je najbl fajn ;)
Title: Re: Bezgov sok
Post by: Jane on June 23, 2011, 08:12:58 AM
Ja tako ja 30 listov za cirka 3 litre vode pustiš namočeno 24 ur, da se to dobro prepoji, dodaš 6 dag citronke, ter od 2- 3 kile sladkorja. Potem to premešaš, da se sladkor stopi in naliješ v steklenice in je končano.
Title: Re: Bezgov sok
Post by: Daia* on June 23, 2011, 09:06:50 AM
Mi dodajamo še sok 6-8 limon  ;)
Title: Re: Bezgov sok
Post by: Andres on June 23, 2011, 06:30:33 PM
Se lepo zahvaljujem za tale recept. Kot sem napisal, tega še nikoli nisem delal, ampak upam, da bo uspelo, čeprav je v mojem okolju bezeg malo drugačen od tistega slovenskega in tudi nima  toliko vonja.  Verjetno da bom potem moral dodati več cvetov.

Andres
Title: Re: Bezgov sok
Post by: Daia* on June 23, 2011, 09:56:22 PM
Pa za najboljši okus (preverjeno) ga je treba nabirat dopoldan na sončen dan  :)