Psihiatrija nasploh velja kot veja medicine, ki je bržkone precej skrita očem bolnikov, ali nasploh vsem državljanom. Kljub vsemu ponekod pricurlja na dan kakšna nespametna, ki so jo zakrivili zdravniki za um, oziroma se tisto kar je pozitivno niti ne sliši. Na starem forumu smo imeli registriranega Janeza Ruglja, ki se debate ni udeležil nikoli, saj govorili smo o spolnosti in partnerstvu in ko je to on prebral mi je v mailu napisal, da nismo dovolj zreli.
Vse lepo, toda po tistem času sem bil na priporočilo Tatjane Malec in drugih rednih pisarjev na Pozitivkah poslan k psihiatru. In ker me ta vrsta medicine vključno s psihologijo zelo privlači sem se poleti k Ruglju tudi napotil. Hmm. Diagnoze mi ni postavil, saj ne izpolnjujem njegovih kriterijev diagnosticiranja, pač najprej bi moral prebrati obe njegovi knjigi, napisati življenjepis nakar bi se lahko naročil.
Morda ima name psihiatrija tudi poseben vpliv, saj v odraščajoči dobi smo imeli družinskega prijatelja psihijatra, ki je svojo doktorsko kariero nadaljeval in končal v Parizu. Pravzaprav je imel v vsakdanjih pogovorih ta človek posebne prijeme, ki so se ga bržkone držali iz ordinacije, toda kljub vsemu govorim o človeku, ki ga spoštujem, tačas pa penzijo uživa v Franciji.
In sedaj nazaj v Slovenijo. Pravzaprav so bili predvsem v starem režimu mnogi zdravi proglašeni kot bolniki, ki so jih nadalje šopali z Valiumom. In ravno v starem sistemu, naše stare države, katera bi danes slavila 63. rojstni dan smo imeli ene najboljših zdravnikov na svetu. Kot kaže so bili takrat psihijatri podvrženi partiji in UDBA-i, dandanes pač po večini verjamem farmacevtskim gigantom. Drži?
In nenazadnje. Če smo vsi zemljani neki bolniki, kje potemtakem stroka potegne črto med naravnim in pravim psihiatričnim bolnikom? To sicer najbolje ve Tatjana Malec in njena druščina
. Razen če se med nami kak doktor ne skriva. Tisti iz Francije po forumih zagotovo ne piše.
Andres
Hehe, dvomim, da ima Rugelj čas in voljo, da bi se posluževal spletnih forumov, ker menda dela od sedmih zjutraj in do dveh ponoči.

Imel je menda neko rubriko na med.over.si, ampak tudi tam je menda samo kopiral izseke in razne citate, ki so zajeti v njegovih knjigah, ne da bi se aktivno vključeval v debate. Rugelj je seveda zelo kontraverzen in njegovi uspehi zdravljenja kažejo uspehe predvsem področje alkoholizma. Tudi meščanska intelektualna srenja ga je že zdavnaj odpisala.
Naslednja stvar ,ki me moti, je ta, da resne duševne težave, kot so npr. razne psihoze, npr. shizofrenija, klinične depresije, bipolarna motnja itd-, niso drugače (o)zdravljive kot z zdravili, ker gre za kemično neravnovesje v možganih, ki je lahko tudi dednega izvora, zato so nekateri bolniki prisiljeni jemati zdravila praktično do smrti. Psihiater je pač strokovnjak na svojem področju, in pogosto je zmotno laično mišljenje, da predpisujejo zgolj zdravila kot za šalo, da se "losajo" bolnikov, ampak to ni tako enostavno, to on že presodi, v katerih primerih so potrebna.