Author Topic: Novorojenčki - kako, kdaj, zakaj...  (Read 38428 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Princes

• Mojster
Re: Novorojenčki - kako, kdaj, zakaj...
« Reply #15 on: May 09, 2009, 04:28:13 PM »
Princes,bi pa zdržala 3 tedne doma z otrokom? Če si,fajn.Jaz ne bi mogla.Pa kaj je lepše kot iti ven v naravo z vozičkom.
Naša stran SLO nima velikih šoping centrov  ;)tako,da mi ni treba vlačiti malo noter.Če pa že grem,grem pa brez nje.
Glede obiskov...Najbolj nadležni so tisti,ki ne znajo domov.Jaz sem imela vse obiske prijetne.5 min,samo,da so jo vidli in
domov.
Pa lep dan...

Draga Lily, takrat - 26 let nazaj je bilo tako zapovedano pri nas. Po navodilih babice. To smo morale upoštevati vse takrat :). Po 3 tednih je smel šele dojenček ven, žal.
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;

DZK 151

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #16 on: May 09, 2009, 08:15:08 PM »
Veš Princeska, da mi vsakič ko napišeš kaj takega ponovno klikne, da nisi stara 20 kot jih zgledaš :D
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline Princes

• Mojster
« Reply #17 on: May 09, 2009, 08:33:05 PM »
Veš Princeska, da mi vsakič ko napišeš kaj takega ponovno klikne, da nisi stara 20 kot jih zgledaš :D

Hvala za kompliment Tejka :-*, pošteno sem se nasmejala ob tem.
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

DZK 151

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #18 on: May 09, 2009, 09:05:07 PM »
Draga Lily, takrat - 26 let nazaj je bilo tako zapovedano pri nas. Po navodilih babice. To smo morale upoštevati vse takrat :). Po 3 tednih je smel šele dojenček ven, žal.

Nisem hotela izpasti napadalno.Upam,da nisi narobe razumela  :-\ V državi,ki je meni blizu še zmeraj velja pravilo 6 tednov nikamor ven z dojenčkov.Je
pa definitivno na osnovi religije in običajev.Na lastni koži sem probala le del tega.Odločila sem se,da upoštevam običaj.Ne znam ti opisati koliko sem trpela,
ker otroka nisem imela pri sebi 1h (šlo je za krst).Anyway...
Komentarji mamic so me prepričali,da je težko zdržati doma vseh teh 6 tednov.
Pa lep pozdrav!
lily

Offline Princes

• Mojster
« Reply #19 on: May 09, 2009, 09:21:37 PM »

Nisem hotela izpasti napadalno.Upam,da nisi narobe razumela  :-\ V državi,ki je meni blizu še zmeraj velja pravilo 6 tednov nikamor ven z dojenčkov.Je
pa definitivno na osnovi religije in običajev.Na lastni koži sem probala le del tega.Odločila sem se,da upoštevam običaj.Ne znam ti opisati koliko sem trpela,
ker otroka nisem imela pri sebi 1h (šlo je za krst).Anyway...
Komentarji mamic so me prepričali,da je težko zdržati doma vseh teh 6 tednov.
Pa lep pozdrav!

Draga Lily :), nič nisi izpadla napadalno....sem razumela :) Logično, da je težko biti zaprt v hiši 6 tednov .....prava muka....tudi 3 tedne je bilo, ampak vse narediš v dobri veri, da je to dobro zate in za otroka.

Ni mi pa poznan ta običaj oz. ne vem kje se to dogaja. Ker smo tu anonimni, bi lahko kaj več napisala. Saj nam tako odpiraš pogled še na drugo kulturo. Zanimivo je vedeti, vsaj zame.

Veš, bolj kot sem starejša, bolj mi je jasno, da določeni običaji imajo korenine daleč v zgodovini in težko jih je izkoreniniti, še posebej, če je to npr. muslimanski svet ali židovski. Mogoče še kdo...... Ne vem.

V naši kulturi smo bolj fleksibilni oz. saj tako se mi zdi in naj bi počeli le najboljše za mater in otroka. Sama živim v takem okolju, kjer čutim svobodo in neomejenost. Ko se z določeno dogmo oz.  ideologijo nisem več strinjala, sem enostavno prešla na pot svobode in mojih lastnih izbir. Ampak spet povem, kjer je to "zakon" enostavno ne moreš nič, razen, če zbežiš od tam.

Draga Lily :-*, vse dobro ti želim, predvsem pa želim, da se počutiš povsem svobodna pri pisanju na tem forumu. Smo tople duše, razumemo raznolikost in ne omejujemo nobenega z lastnim mišljenjem......prosim, ti kar piši :-* Z veseljem bomo prebrali. ang: ang: ang:

DZK 151

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #20 on: May 09, 2009, 10:01:24 PM »
Princes,
običaj je povezan z Pravoslavno cerkvijo-Makedonija.Mati ne sme z otrokom ven 40 dni po porodu.Ne sme v cerkev,ne sme biti pri krstu,
ker "ni čista".Mogoče se malo grozno sliši... ;) ;) Pravkar sva z možem debatirala o tem in pravi,da nič od tega ni slučajno.
Kot ni slučajno "ne imeti odnosov 6 tednov",pa vsi vemo zakaj je ta prepoved dobra.Jaz sem imela na izbiro,ker je bilo malo več kot
40 dni,ker pa otrok ni rojen v MKD,so me hoteli prepričati naj grem zraven.Ker pa rada spoštujem tuje običaje sem se odločila,da ostanem doma.
Priznam,da je bilo hudo.Še posebno ker je cerkev 100m od hiše in sem slišala mojo punčko jokati,ampak smo preživeli  ;) Ni pa to zakon.Vse spada pod
"če želiš".Ljudje so le veliki pristaši lastnih,starih običajev.Pri nas na žalost tega ni več ali zelo malo.
Ne vem,kako bi preživela 40 dni doma,vem da bi,ampak z muko.Moja je rojena konec junija in sva po 3 dneh že pohajali zunaj na zraku.
Mislim,da je pašalo obema  :D :D :D
Pred 26 leti sem pa jaz imela 2 leti tako,da bolj malo vem kako je bilo  :D :D
Odprta za nadaljna vprašanja...
Lily
lily

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #21 on: May 09, 2009, 11:07:01 PM »
Bravo, Nensi!

Mene vedno stisne pri srcu, ko gledam mlade mamice, ki CELE dopoldneve sedijo z vozički v kafičih in klepetajo. Porodniški je čas za mamo in dojenčka ter njuno druženje.

Oh jaz se pa ravno tega dela najbolj veselim, one day.  ::)
To se mi je vedno zdelo fancy smensi.  ;D
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #22 on: May 10, 2009, 09:06:08 AM »
Azra,je fensi šmensi do takrat,ko mamice začnejo med sabo tekmovati katera ima bolj težkega,velikega,lepše
oblečenega in v oh in sploh dragem vozičku otroka   :P :P Jaz sem imela srečo  ;) ;) ;)
lily

Offline Princes

• Mojster
« Reply #23 on: May 10, 2009, 09:16:32 AM »
Princes,
običaj je povezan z Pravoslavno cerkvijo-Makedonija.Mati ne sme z otrokom ven 40 dni po porodu.Ne sme v cerkev,ne sme biti pri krstu,
ker "ni čista".Mogoče se malo grozno sliši... ;) ;) Pravkar sva z možem debatirala o tem in pravi,da nič od tega ni slučajno.
Kot ni slučajno "ne imeti odnosov 6 tednov",pa vsi vemo zakaj je ta prepoved dobra.Jaz sem imela na izbiro,ker je bilo malo več kot
40 dni,ker pa otrok ni rojen v MKD,so me hoteli prepričati naj grem zraven.Ker pa rada spoštujem tuje običaje sem se odločila,da ostanem doma.
Priznam,da je bilo hudo.Še posebno ker je cerkev 100m od hiše in sem slišala mojo punčko jokati,ampak smo preživeli  ;) Ni pa to zakon.Vse spada pod
"če želiš".Ljudje so le veliki pristaši lastnih,starih običajev.Pri nas na žalost tega ni več ali zelo malo.
Ne vem,kako bi preživela 40 dni doma,vem da bi,ampak z muko.Moja je rojena konec junija in sva po 3 dneh že pohajali zunaj na zraku.
Mislim,da je pašalo obema  :D :D :D
Pred 26 leti sem pa jaz imela 2 leti tako,da bolj malo vem kako je bilo  :D :D
Odprta za nadaljna vprašanja...
Lily

Liliy, hvala. Me veseli, da si mi opisala, od kod ta običaj.

Lepo bodi :)

DZK 151

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #24 on: May 10, 2009, 09:48:31 AM »
Princes anytime  :D :D :D
Lep sončen dan !!
lily

Offline Azra

• Spl. simbol
  • "The devil made me do it ..."
« Reply #25 on: May 10, 2009, 12:52:40 PM »
Azra,je fensi šmensi do takrat,ko mamice začnejo med sabo tekmovati katera ima bolj težkega,velikega,lepše
oblečenega in v oh in sploh dragem vozičku otroka   :P :P Jaz sem imela srečo  ;) ;) ;)

A tako to gre  ???
Jaz nisem kaj prida tekmovalna, tako da bo verjetno zame dovolj coffee turneja.  ang:
http://img687.imageshack.us/img687/1953/mojakarta.gif
V pravljici junak ubije zmaja in se poroci s princeso. V realnosti ne ubije nikogar in se poroci z zmajem.

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #26 on: May 10, 2009, 06:17:25 PM »

če si izbirčna in se obdaš s kvaliteto, se ti s takim primitivnizmom in revnostjo duha v svoji bližini ni potrebno ukvarjati - je sploh ni; imaš izbrane prijatelje, osebe, ki se spoštujete obojestransko ;) če se pa družiš in " povezuješ " z ženskami, ki so pač takrat kot ti rodile in imate iste priljubljene teme - otrok,potem mi je pa čisto logično, da o kakšnem nivoju ne moreš govoriti in še manj ga pričakovati  :D kakšen je danes svet itak vidimo vsak dan  ;)

Offline Sandra_

• Novinec
  • *
« Reply #27 on: May 10, 2009, 09:01:57 PM »
Taja,jaz sem imela srečo in jo še imam,da so mamice,ki so rodile v istem roku kot jaz same fajn  ;) ;)
Nič kaj tekmovalne in obsedene z vozički za 700/800 eur ( :o :o :o :o)in trgovinami.Največkrat debatiramo o čisto navadnih temah.
Se pa dobivamo enkrat na mesec točno na istem mestu.Priznam,da me masovno vozičkanje ne pritegne,niti sedenje po cel dan
v kafičih...
Pozdravček!
lily

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #28 on: May 10, 2009, 09:50:32 PM »
superca Lily, si ena izmed srečnic, ki vedo kako in kaj  ;) veliko jih poznam, ki delujejo kot sem opisala - posedajo po kafičih " samo, da prođe dan ", a to je njihova stvar in izbira...kot je tudi naša izbira, katere vrednote nam nekaj pomenijo,  da tračariš in mlatiš prazno slamo ( zraven pa vzameš še dete,če je že tu ), ali pa se družiš s sebi ljubimi, pa naj imajo ti otroke ali ne  ;)

veliko prijetnih uric s svojim otrokom, družino, prijatelji in sama s sabo ti želim Lily  ;)

Offline Gaia

• Splet. Simbol
  • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.
    • www.theta.si
« Reply #29 on: May 10, 2009, 10:17:55 PM »
superca Lily, si ena izmed srečnic, ki vedo kako in kaj  ;) veliko jih poznam, ki delujejo kot sem opisala - posedajo po kafičih " samo, da prođe dan ", a to je njihova stvar in izbira...kot je tudi naša izbira, katere vrednote nam nekaj pomenijo,  da tračariš in mlatiš prazno slamo ( zraven pa vzameš še dete,če je že tu ), ali pa se družiš s sebi ljubimi, pa naj imajo ti otroke ali ne  ;)

Jaz poznam celo take brezposelne mamice, ki so posedale po kafičih po cel dan, medtem ko so otroke dale v vrtec in potem šle v vrtec po kosilo, da se jim še s tem ni bilo potrebno ukvarjati. Hudo! Ampak če naša država podpira takšne stvari se vedno najdejo ljudje, ki izkoriščajo tovrstne luknje v zakonu, živijo kot matere samohranilke, vlečejo vse ugodnosti, in ugotovijo, da se jim to veliko bolj splača kot hoditi v službo, ker itak na ta način iztžijo več kot bi, če bi delale. Vsak ima svoje vrednote, kot si rekla in v svetu posameznika je vse v redu.
Praktik Reconnective Healinga® in Reconnectiona®
Mojstrica ThetaHealinga® s Certifikatom Znanosti
Angelska terapevtka®, Medij
www.theta.si
DZK 519
http://www.shrani.si/f/1S/bz/4g4xuymc/karta-gaia.gif
http://www.shrani.si/f/1g/TD/3qcGvQgv/karta-vlado.gif