Nenavadno. Ne govorimo le o vesoljcih. To je svet. Nenavaden kajpak. > Angelski svet

POMEN VIDENJA DOLOČENE ŽIVALI by Gaja

<< < (35/82) > >>

sasa:

--- Quote from: Tea on September 07, 2010, 08:42:22 AM ---
--- Quote from: jane on September 07, 2010, 08:34:59 AM ---Kako se reče tistim polžem, ki pridejo ven po dežju, brez hišic, pa niso deževniki, ampak tisti ta rjavi debeli, ki zgledajo ko pijavke?
Včeraj sem stala sredi travnika in kar naenkrat okrog mene cel kup teh polžev, me je streslo, tak čuden filing mi je bil brrrrr še zdaj se stresem ko pomislim  :o

--- End quote ---

to je pož Lazar  :D

--- End quote ---

nikoli nisem vedla kaj je razlika med slepcem in lazarjem....

Jane:
Lazar kaksno ime hehe, a so od mrtvih vstali? Ja no nic kaj prijetni niso za videt.

taja6:

--- Quote from: sasa on September 07, 2010, 09:03:43 AM ---
--- Quote from: jane on September 07, 2010, 08:34:59 AM ---Kako se reče tistim polžem, ki pridejo ven po dežju, brez hišic, pa niso deževniki, ampak tisti ta rjavi debeli, ki zgledajo ko pijavke?
Včeraj sem stala sredi travnika in kar naenkrat okrog mene cel kup teh polžev, me je streslo, tak čuden filing mi je bil brrrrr še zdaj se stresem ko pomislim  :o

--- End quote ---

--- End quote ---

--- End quote ---

ja saj sta oba kriva za to zmedo, oba tipata  ;D

Tejka:

--- Quote from: sasa on September 07, 2010, 09:03:43 AM ---

--- End quote ---

--- End quote ---

--- End quote ---

Slepec je kači podoben kuščar, zraste nekje do pol metra, Lazar pa je dejansko polž brez hišice, ki meri največ 15cm. ;) Meni se zdi že na videz ogromna razlika ;D :D

Tea:
Ja, o tem sem se učila v 4 razredu osnovne šole. Jejhata polnih 40 let nazaj  ;D

Polž lazar, Arion spp.

Status: aktiven od aprila do novembra, čez zimo se skrije v talne luknje
Velikost: do 15 cm
Posebnost: naš največji polž brez hišice
Značilna barva: v glavnem črna, pojavlja pa se tudi v sivi barvi
Značilna oblika: podolgovato telo debeline 1,5 do 2 cm
Značilno vedenje: v deževnem vremenu počasi lazi po gozdnih tleh, ko pa nastopi sušno obdobje si poišče zavetje pod listjem, lubjem ter v nižje ležečih drevesnih luknjah in duplih
Razširjenost: splošna
Habitat: mešani gozdovi, gozdni obronki, logi, vlažna obrežja rek in potokov
Gnezdišče: jajčeca odlaga v zgornjo plast zemlje pod listjem
Jajca: belo rumenkasta jajčeca velikosti 4 x 5 mm
Leglo: eno leglo v katerem je od 100 do 150 jajčec. Jajčeca leže v drugi polovici poletja, 10 mm dolgi mladiči sive barve, pa se izvalijo naslednjo pomlad.
Prehrana: različno zeleno listje in travinje, gobe, mrhovina, v nizkih duplih nekaj dni stari mladiči sinic
Plenilci: jež, močerad, krastača, žabe, krt, cikovt, kos
Ogroženost: zaenkrat ni videti ogrožen

Sicer pa Saša, ne skrbi, menda sta oba še iz časov dinozavrov.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version