Author Topic: AGRESIJA IN ASTROLOGIJA  (Read 8307 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
AGRESIJA IN ASTROLOGIJA
« on: October 06, 2010, 11:54:41 AM »
Agresija in astrologija

Oven začetnik in pionir

Egoizem, jeza, bes, nasilje in agresija so besede, ki jih astrologi povezujemo predvsem in najbolj z planetom Marsom ter delno tudi z znamenjem Ovna.

Znamenje Ovna začenja ciklus astroloških znamenj, drugače rečeno je prvo znamenje zodiaka. Povezujemo ga s primarno energijo, ki je potrebna za zagon, za rojstvo neke stvari, to je osnovna, še ne predelana energija, ki sili na ven in hoče nekaj narediti. Močna sila, ki vleče naprej je zelo instinktivna in nima posluha za to , kaj se dogaja zunaj nje. Človek je na razvojni stopnji Ovna zelo primaren, zelo aktiven, drzen, instinktiven, vendar ne premišljen, ne potrpežljiv, brez posluha za najbližje in brez posluha za okolico, močno čuti svoje želje, svojo voljo in rabi to doseči.

Ker je raven Ovna tako zelo primarna, Ovni ne izgubljajo časa ne z dvomom in ne s sočutjem, preprosto gredo naprej in ustvarjajo svoje življenje po svoji volji. Delujejo po principu močnejšega.

Egoizem

Posledica te silne energije je tako imenovani egoizem. Zaradi močnega zavedanja sebe, svojih želja in potreb, ter nesposobnosti vživljati se v čustva, potrebe in želje drugih je sklepanje, da so Ovni egoistični, v bistvu realno. Oven je vedno sam sebi prvi in najpomembnejši. Kar mu pomaga, da se lažje izrazi tako pri športu, zaradi prirojene tekmovalnosti, kot pri poslu, vendar pa povzroča težave v medčloveških odnosih. Ljudje imajo Ovne radi zaradi njegovega entuziazma in velike energije, poguma iti naprej, vendar pa težje prenašajo njihovo samovoljnost in pomanjkanje čuta za druge.

Jeza

Jeza je eno od primarnih čustev, ki se rodi, ko imamo občutek, da nas kdo ovira, napada, torej ko imamo občutek, da se moramo braniti. Je hkrati tudi eno zahtevnejših čustev, ki ga človek težje obvladuje. Po eni strani je tendenca pri ljudeh s poudarjenim Marsom, pa tudi sicer pri Ovnih, da čustva jeze usmerjajo na druge in na ta način sproščajo napetost, ki jo jeza ustvarja v nas. Po drugi strani, ljudje s šibkim in blokiranim Marsom, jezo zadržujejo in usmerjajo navznoter. Kar je ravno tako škodljivo. Idealno bi bilo, da bi na miren način, z notranjo močjo in prepričanjem vase postavili svoje meje, odločno pokazali, kaj želijo in kaj ne (kar Ovni v osnovi dobro obvladajo), toda brez notranjega razburjenja in odvečnega adrenalina (tega se pa morajo še naučiti). Mogoče bi celo navzven odigrali jezo, vendar brez pretiranega notranjega, osebnega razburjanja, z zaupanjem vase in v svojo notranjo moč.

Družba, ki izhaja iz pretežno katoliškega verovanja, je v veliki meri zadušila izražanje jeze, izražanje svoje volje in pretirano poveličevala altruizem. Vse to je povzročilo še večji pritisk in še bolj okrnilo zdravo izražanje jeze, sprotno postavljanje meja in predvsem tisti notranji zdravi občutek, kdaj je potrebno nekaj storiti za svojo varnost. Človek, ki ima v sebi veliko Marsove energije, je torej bolj jezljive narave, je lahko potencialno agresiven, nasilen, če tlači in blokira svojo jezo.

Bes

Bes je potencirano čustvo jeze, ki je zaradi svoje moči še težje obvladljiv in še veliko bolj razdiralen. V astrologiji so občasni napadi besa povezani z osebnim in/ali kotnim Marsom, v negativnem aspektu z Uranom. Človek se razjezi v trenutku, nepričakovano, nenadno in eksplodira in ponavadi še sam ne ve točno, od kod ta odziv.

Najmočnejši aspekt besa pa je aspekt med Marsom in Plutonom, kajti tu se jeza poveže z intenzivnim Plutonom, ki ga človek težko obvladuje. Jeza je močna, pretirana in neobvladljiva. Tak človek se – sploh fant – že v otroštvu pretepa, bori. Najboljši način, da se oseba nauči obvladovati to silno intenzivno energijo, je ta, da se predvsem močno fizično angažira, da je torej športno aktivna. Najprimernejši so borilni športi pa tudi drugi intenzivni športi, ki zahtevajo tudi vztrajnost. Šport je na splošno najboljši način za pozitiven izraz zahtevnih čustev. Drugi način je intenzivno in zahtevno fizično delo. Seveda pa je za zdravo ravnovesje v telesu potrebno tudi seksualno sproščanje.

Agresija

Več stvari je, ki povzročijo, da se ljudje znesemo (verbalno, fizično) nad sočlovekom. Glavno med njimi je pomanjkanje sočutja, pomanjkanje posluha za sočloveka. Drugo je seveda izrazito čustvo jeze in želja, da sprostimo to neprijetno čustvo iz sebe.
Ko se razjezimo, je dobro, da se vprašamo: “A je oseba, ki jo napadam, res tista, ki me ogroža? – Od kod izhaja jeza oziroma koliko je usklajena s situacijo, zaradi katere sem jezen/jezna?”

Seveda se Ovni s tem ne obremenjujejo, njihova reakcija je vedno v povezavi z danim trenutkom, že naslednji trenutek se z njo ne ubadajo več, temveč gredo naprej v nove trenutke. Čeprav je res, da so Ovni egocentrični in je tudi res, da nimajo občutka za druge in da se močno razjezijo, pa niso vsi Ovni nasilni.
Za to je potrebno v natalni karti (”horoskopu”) imeti vsaj kakšnega od spodnjih elementov:

a.) Pomanjkanje sočutja: Astrološko pomanjkanje sočutja vidimo v nezasedenosti vodnih znamenj (Rak, Škorpijon, Ribi), povedano z drugimi besedami – če ni noben planet (pri tem ne upoštevamo transaturnovcev) in nobena pomembna astrološka točka v teh znamenjih. Drugo, enako pomembno je, če se Luna nahaja v Kozorogu in/ali v negativnem aspektu ali konjunkciji s Saturnom. To ohladi čustva in zniža raven sočutja.

b.) Vročekrvnost: Strasti so močnejše, če so močno zasedena ognjena znamenja (Oven, Lev, Strelec). Če sta Mars in Sonce močno poudarjena. Plutonov aspekt z Marsom in/ali Soncem stvari še stopnjuje. Tudi Uranovi aspekti na Marsa vplivajo eksplozivno.

c.) Izvor jeze v negativnem doživljanju sebe: Blokirano Sonce prinaša občutek manjvrednosti in s tem občutljiv ego, le-ta pa se nato brani. Blokirana Luna pa prinaša nezdrave odzive.

d.) Potlačena jeza iz otroštva: To v astrološki karti nakazuje blokirana in/ali težje postavljena Luna (v 8. ali 12. hiši), Mars in Saturn v 4. hiši ali vladar četrte hiše blokiran. Človek se v bistvu ne odziva na realno trenutno situacijo, ampak se odzove otrok v njem.

e.) Premočna obramba: To je najbolj značilno za negativni aspekt med Marsom in Saturnom. To je na splošno eden od najtežjih aspektov. Govori o dvojem, in sicer ali je oseba pasivno agresivna, se boji vsake agresije, se boji izražati jezo in potem s svojim obnašanjem sproži, da drugi doživijo njeno jezo. Druga možnost pa je, da je oseba agresivna zaradi strahu. Vsi vemo, kako strah popači naše doživljanje situacije in lahko pripravi človeka, da se premočno in prekmalu brani. Ta aspekt govori o blokirani jezi, zato jeza pride na dan redkeje, toda takrat silovito, ostro in uničevalno.
Skupni imenovalec jeze in odločnosti

Prav pri Ovnih je najbolj vidno, kako je odločnost v bistvu sorodna jezi oziroma da imata ti lastnosti nekaj skupnega. Marsova energija je gonilna energija, s katero človek dosega svoje cilje. Vendar ko oseba na poti k cilju naleti na ovire, postane razdražena, kajti volja priti do cilja je s poudarjenim Marsom močnejša in temu primerna je tudi jeza ob srečanju z oviro. Tako je povsem jasno, da so ljudje, ki so notranje močnejši in ki imajo močnejšo voljo, tudi močneje razjezijo. S tem ko se oseba nauči obvladovati svojo jezo, lahko usmerja energijo, ki se ustvari z jezo, na bolj konstruktiven način.

Prisluhnimo jezi

Napačno bi bilo prepričanje, da so vsi Ovni nasilni, vendar pa je res, da bi se lahko naučili svojo moč izražati na tak način, da s tem ne bi negativno in razdiralno vplivali na druge ljudi. Jeza je čustvo, ki izhaja iz časov, ko je bila obramba nujno potrebna za preživetje. Vsi poznamo to čustvo, vsi se moramo ukvarjati z njim, mu dati besedo, da spregovori z nami in nam pove, kaj nam ni všeč. Vendar je vsaka jeza v prvi vrsti naša lastna in ustreza našemu doživljanju, torej je potrebno zrelo in odgovorno ravnanje z lastnimi čustvi.

Ugotoviti moramo, kdaj je bil naš odziv pravilen in v sozvočju s situacijo. Vendar hkrati si moramo priznati, kdaj je bila naša jeza usmerjena na napačnega človeka in je bila le sproščanje negativne energije, ki se je nabrala v nas. Najpomembnejše pa je, da najdemo dovolj poguma in ugotovimo, kaj je glavni vzrok, da se na določene ponavljajoče se situacije vedno odzovemo premočno, s pretirano jezo.

Jeze se ne da potlačiti – oziroma vsaj ne brez posledic -, saj ima veliko moč, toda niti ni tako zelo pomembno, da jo utišamo. Veliko pomembneje je, da ji prisluhnemo in ugotovimo, do kod izhaja.

VIR: http://www.utrinek.si/agresija-in-astrologija

Offline Jernej

• Mojster
Re: AGRESIJA IN ASTROLOGIJA
« Reply #1 on: October 06, 2010, 01:21:36 PM »
In kako točno bi bil nek planet blokiran? Obstaja kak praktičen primer?

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
  • Tam kjer ni nič je vsega dovolj
« Reply #2 on: October 07, 2010, 10:02:04 AM »
"slabi" aspekti in pozicija, morda  :kon :Sa :PL

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #3 on: October 07, 2010, 11:30:19 AM »
Hvala Bojan za tole poslano, se mi zdi zelo dobro napisano, zelo dobro opisano znamenje  :ov oz.  :Ma.
Imam priliko izkušati to  :ov energijo :-\
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #4 on: October 07, 2010, 11:38:15 AM »
taji grejo zasluge za to, ne meni.

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #5 on: October 07, 2010, 11:49:44 AM »
Hvala Bojan za tole poslano, se mi zdi zelo dobro napisano, zelo dobro opisano znamenje  :ov oz.  :Ma.
Imam priliko izkušati to  :ov energijo :-\

Ajoj, Taja oprosti, ne vem kako sem pa to zamešala :D :D
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #6 on: October 07, 2010, 12:02:36 PM »
Hvala, Taja!
Sem oven in po karti baje kar izrazit, ampak se lahko poistovetim z zelo majhnim procentom napisanega. Mogoče bo še udarilo ven.  ;)
Hči ima luno v kozorogu in je eno najbolj sočutnih bitij, kar jih poznam.
Očitno vse skupaj dobro blažijo drugi planeti in njihovi aspekti.  :)

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #7 on: October 07, 2010, 12:11:24 PM »
Je pa res, da zastavljene cilje, v katere verjamem, zasledujem odločno in me na poti do njih težko kaj ustavi. Pri tem ne hodim čez druge ljudi, čeprav v svoji zatopljenosti v cilj včasih malo pozabim na svet okoli sebe.  ;)

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #8 on: October 07, 2010, 12:26:11 PM »

a.) Pomanjkanje sočutja: Astrološko pomanjkanje sočutja vidimo v nezasedenosti vodnih znamenj (Rak, Škorpijon, Ribi), povedano z drugimi besedami – če ni noben planet (pri tem ne upoštevamo transaturnovcev) in nobena pomembna astrološka točka v teh znamenjih. Drugo, enako pomembno je, če se Luna nahaja v Kozorogu in/ali v negativnem aspektu ali konjunkciji s Saturnom. To ohladi čustva in zniža raven sočutja.
S tem se ne strinjam.  :Sk je vodno znamenje a vsekakor ni med sočutnimi. Je empatično znamenje, a ne sočutno.
 :de  :te bi jaz postavil visoko med sočutne, poleg  :rak
 :Lu :ko ni "nesočutna" je le zadžana pri izražanju tega. Ta pozicija rada in intenzivno skrbi za druge, a iz neke materinske oz. "nadzoriške" pozicije.

b.) Vročekrvnost: Strasti so močnejše, če so močno zasedena ognjena znamenja (Oven, Lev, Strelec). Če sta Mars in Sonce močno poudarjena. Plutonov aspekt z Marsom in/ali Soncem stvari še stopnjuje. Tudi Uranovi aspekti na Marsa vplivajo eksplozivno.
:st spet ne smatram za strasntnega ali vročekrvnega, bi pa dal sem ravno  :Sk

Sem oven in po karti baje kar izrazit, ampak se lahko poistovetim z zelo majhnim procentom napisanega. Mogoče bo še udarilo ven.  ;)
Ker  :Ve :B ne mara impulzivnosti, tudi  :Ma je tam, to pa je najbolj ziheraško in strateško orientirano znamenje.Pa še  :Lu imaš v  :rak
Hči ima luno v kozorogu in je eno najbolj sočutnih bitij, kar jih poznam.
Po moje je to rezultat  :Me :kon :Ve :rak

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #9 on: October 07, 2010, 01:04:06 PM »
Moj partner ima 6 znamenj v  :ov in  :Lu:ko >:D

Offline taja6

• Splet. Simbol
  • »Zapri oči. Zaljubi se. Ostani tam.« ~ Rumi
« Reply #10 on: October 07, 2010, 02:47:42 PM »

tudi moj mož ima 6 planetov v  :ov:Lu:Sk:Ma v    :st
Je zelo sočuten, empatičen ( navsezadnje ima te planete v  :ov v vodnarjevi hiši - humanizem ) in bi rad cel svet rešil in vsakemu pomagal. Jaz ga malo na realna tla postavljam tudi glede tega, ker gre mnogokrat sebi v škodo in tudi ljudje to zelo izkoriščajo ( pa on to dobro ve ).

sama imam ASC in  :Ve:Le:Ma v   :st, v 4. hiši  :Ma ( "Človek se v bistvu ne odziva na realno trenutno situacijo, ampak se odzove otrok v njem - potlačena jeza iz otroštva " - bi rekla, da res, saj  agresivno odreagiram, ko me nekdo želi omejevati ali me postavi pred dejstvo ), ki je v  :kv:PL, pa lahko rečem, da moža glede vročekrvnosti šišam, no v impulzivnosti pa res ne (  :de  pač)

določeno dozo egoizma mi svekakor da že ASC V  :Le in  :So v 1 hiški

se spoznavamo, učimo in delamo v smeri, da delujemo čim bolj pozitivno, vsak dan posebej  ;)
vse te zadeve je pač potrebno najprej ozavestiti, preden se jih lotiš

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #11 on: October 07, 2010, 04:54:50 PM »

tudi moj mož ima 6 planetov v  :ov:Lu:Sk:Ma v    :st
Je zelo sočuten, empatičen ( navsezadnje ima te planete v  :ov v vodnarjevi hiši - humanizem ) in bi rad cel svet rešil in vsakemu pomagal. Jaz ga malo na realna tla postavljam tudi glede tega, ker gre mnogokrat sebi v škodo in tudi ljudje to zelo izkoriščajo ( pa on to dobro ve ).
Moj partner ima vseh 6 planetov v 6. hiši,mislim da zna zelo dobro organizirati- :ov vsakodnevno delo-6.hiša

sama imam ASC in  :Ve:Le,
kako pa doživljaš to  :Ve v :Le v 12. hiši

:Ma v   :st, v 4. hiši  :Ma ( "Človek se v bistvu ne odziva na realno trenutno situacijo, ampak se odzove otrok v njem - potlačena jeza iz otroštva " - bi rekla, da res, saj  agresivno odreagiram, ko me nekdo želi omejevati ali me postavi pred dejstvo ), ki je v  :kv:PL, pa lahko rečem, da moža glede vročekrvnosti šišam, no v impulzivnosti pa res ne (  :de  pač)
:Ma :kv :PL se strinjam glede potlačene jeze, verjetno zna biti bes kdaj zelo hud. Si športnica?

določeno dozo egoizma mi svekakor da že ASC V  :Le in  :So v 1 hiški
verjetno zelo žariš, ko prideš v prvi stik z ljudmi ang:

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #12 on: October 08, 2010, 07:15:08 AM »

Kako pa to doživljaš Sanjalka, vse v kvadratu
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #13 on: October 08, 2010, 07:51:31 AM »

Precej tako, kot je napisano v članku, ki ga je posredovala Taja.
Včasih imam občutek, kot da je en majhen otrok, ki začne cepetati, če ni vse po njegovo oz izbruhne ognjevita jeza.
Mislim, da se ob njemu učim potrpežljivosti na m2 :)
Me pa zanima tvoj pogled na tako postavitev.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #14 on: October 08, 2010, 08:09:26 AM »

Precej tako, kot je napisano v članku, ki ga je posredovala Taja.
Včasih imam občutek, kot da je en majhen otrok, ki začne cepetati, če ni vse po njegovo oz izbruhne ognjevita jeza.
Mislim, da se ob njemu učim potrpežljivosti na m2 :)
Me pa zanima tvoj pogled na tako postavitev.

Verjetno z njim predeluješ svoj T kvadrat  :Lu :Ve :Sa - navzven miroljubna oseba, not pa se kuha, in to notranjo destruktivnost doživljaš preko njegovega ogledala.
Ko boš oddelala tole, menda več ne boš rabila takega pritiska v svojem življenju in na svojo ženskost, čustva, varnost ipd.....
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif