Author Topic: Mladi in spolnost  (Read 46282 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
Re: Mladi in spolnost
« Reply #15 on: June 30, 2011, 11:57:05 PM »
Jernej. Midva kot vidim sva kar na podobni liniji.  Tudi jaz nisem šprical, pil nisem nikoli, drogiral se nisem, a vendarle si pred menoj, saj nenazadnje jaz žal kadim.

Tejka.  Ne verjamem, da gre vsak skozi to iz citata, ki ga je Jernej podal.  No, zaliže se resda vsak otrok prej ali slej, verjamem pred  18. letom, ne pa v rani mladosti, v kar se šteje še 12 let. 
Gre pa seveda brez drog, brez alkohola, četudi s seksom, vendar tistim kjer se dela z glavo.  Pri nas doma o vsem napisanem govorimo, že zelo dolgo, saj čutim se odgovornega.  Celo filme o narkomanih skupaj gledamo in kadar zasledim kaj o herpesu na spolovilih in ostalih spolnih bolezni jima kajpak pokažem. Tudi sem že sinu ponudil, da bi šel z menoj med narkomane klošarje in se potem lahko odloči kam bo šla njegova pot. Hotelo je, da sva tistikrat na cesti videla dva narkomana, ki sta pršila v zrak z gasilnim aparatom in sem mu kar takoj ponudil,  da se jima lahko pridruži.  To ni pozabil in se pogosto spomniva za nazaj.   Sicer sem že takrat domneval, da ta dogodek sin lahko pozabi, zato pa sva ponavljala tolikokrat ta isti dogodek. 
Hčerki bom bržkone našel kaj o abortusu, še najbolje bo video in ga bova gledala.   No za narkomane ju bom pa tudi kaj še dodatnega našponal. Recimo, da morajo vedno WC papir in dodatne gate s seboj nositi, ker jim lahko uide, saj nikoli ne vedo kaj v žilo dobijo.

Bi pa bilo zaželjeno, če bi moja hčerka naslednjih nekaj let dobivala same take, ki jim pride na ženski dotik, torej v gate.  :)

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #16 on: July 01, 2011, 02:00:45 AM »
Kot je rekla Tejka... To so otroske ljubezni. Zacetek spoznanja, da sta na svetu dva spola, hehe. Saj so pri teh letih ze vsi nekaj zaljubljeni (no, mogoce z izjemo kaksnega Miha, Toneta, Francija, ... , Jerneja). Kaj lepega si bosta napisala, se mogoce videla in se na pol metra razdalje  pogovarjala o solskem urniku, na koncu bo pa itak eden blazno prizadet, ko mu bo drugi dal kosarico.
« Last Edit: July 01, 2011, 02:02:34 AM by Maja »
9ZK 656

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #17 on: July 01, 2011, 08:33:06 AM »
Tako nekako ja. Moj Tomaž pravi, da je edini v razredu, ki še nima punce in po dolgi debati sem ugotovila, da je pravzaprav nima nihče, saj so to le platonske "veze". Držanje za roke je največ kar se dogaja.

Meni se zdijo to normalni koraki odraščanja. Tudi špricanje šole, poskušanje alkohola, cigaret... Seveda so izjeme, ki se tega vzdržijo in ne eksperimentirajo, so pa tudi taki, ki v to pregloboko zabredejo. So tisti, ki so zgodnji in seveda nekateri pozni... Tako to je.

Če bodo hoteli oslarije počet bodo že našli način. Ali z mojo vednostjo ali pa kje za vogalom na skrivaj. Torej rajši vem kaj se dogaja ;)
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #18 on: July 01, 2011, 09:08:55 AM »
Ja zdej vprašanje, kako točno se Andresova hčerka in njen fant obnašata. Lahko da so res otroške ljubezni, kolikor pa jaz poznam skandinavske narode, so veliko bolj odprte sorte in verjetno tudi prej začnejo z vsem.

Andres, drugače pa imaš zelo dober način, vsaj po mojem mnenju. Da iz prve roke pokažeš, kaj se lahko zgodi, če se otrok odloči za eno pot. Jaz drog nisem nikoli probavala, kadila tudi nisem, alkohol je bil pa prisoten redkokdaj, na žurkah ponavadi se je kaj našlo. Je pa res, da doma mi nikoli ni NOBEN nič rekel, sem mogla vse sama poštudirat, kako in kaj. Bi mi definitivno bilo veliko lažje, če bi doma imeli odprt odnos in bi odkrito kdo kaj rekel in pokazal, pa tega ni bilo. Pri meni se to še ni tolko poznalo, šele ko je sestra pričela s svojim pijanskim in razuzdanim pohodom, se je pokazalo.

Bila je na zdravilih, ki so izrecno prepovedovala alkohol. Za zaključek osnovne šole je zdravnica ji rekla, da lahko kakšen kozarček vina spije, no to se je pokazalo za ogromno napako, ker je potem to ona malo okol obrnila in se je začelo. Veselica na veselico, ven je hodila, prešpricala skoraj celi drugi letnik, grozila ji je izključitev, popravci, padec letnika itd itd. Še huje je bilo, ker če bi se ona napila malo preveč, bi lahko zapadla v komo zaradi zdravil, ki jih je jemala. Oba z očetom sta si zatiskala oči, nikoli ni noben nič ukrepal, posledica tega pa je bla, da je komaj zdelala drugi letnik, počilo je pa dokončno, ko se ga je napila, se dala (prvič) dol s fantom od moje najboljše kolegice, zase ni vedla, poleg tega je seksala brez kondoma, tako da je čez nekaj časa potem nastala panika, ker ji je zamujala menstruacija. Šele potem se mi zdi, da je doma dokončno počilo, sestra se je skregala z mano na smrt, tako da nisva govorili ne vem koliko časa, ker sem jaz seveda rekla, da naj pazi nase, kaj počne, da tako ne more, ona je to vidla kot najhujšo utajo kar jih je, pa smo bli tam. ::)

Pogovor je definitivno pomemben.
9ZK 674

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #19 on: July 01, 2011, 09:21:44 AM »
Priznam, da tudi sama nisem bila ravno ang: . Mogoče zato te zadeve drugače vidim. Moji mami se za kakšne zadeve tudi sanjalo ni kaj se dogaja, za določene oslarije (na primer kako sem se ga prvič napila) sem ji povedala šele leta kasneje, za druge pa še zdaj rajši ne bi ;D , pa ji je jasno, da me je metalo 100 na uro.

Se mi zdi pa hujša varianta pri znanki, ko so starši bili (in so še danes) prepričani, da je njihova deklica najbolj pridna in zlata, v resnici pa ... No ja pri oslarijah ji nisem segla niti do kolen.
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #20 on: July 01, 2011, 09:29:18 AM »
Priznam, da tudi sama nisem bila ravno ang: . Mogoče zato te zadeve drugače vidim. Moji mami se za kakšne zadeve tudi sanjalo ni kaj se dogaja, za določene oslarije (na primer kako sem se ga prvič napila) sem ji povedala šele leta kasneje, za druge pa še zdaj rajši ne bi ;D , pa ji je jasno, da me je metalo 100 na uro.

Se mi zdi pa hujša varianta pri znanki, ko so starši bili (in so še danes) prepričani, da je njihova deklica najbolj pridna in zlata, v resnici pa ... No ja pri oslarijah ji nisem segla niti do kolen.

Jap se strinjam, sama sem tudi eksperimentirala in vse živo probala (razen trdih drog), kaj pa češ drugega pri starših, ki so versko usmerjeni in TOTALNO konzervativni. Že samo če pogledaš naše natalke eni smo taki, drugi drugačni in tukaj vzgoja ne bo veliko pomagala, če bi bil moj foter pijanec ali pa duhovnik, bi jaz čez to enostavno pač morala iti. Kar bi mi pa pomagalo je to, da bi takrat vedela, da se lahko na svoje starše enostavno lahko zanesem KADARKOLI. Tega ni bilo. Nisem se mogla doma pogovorit o najstniških težavah, o neuslišani ljubezni, nisem mogla mame vprašat,če je pri seksu nekaj normalnega, nisem mogla povedat kaj me duši, kaj me mori itd. Če bi to lahko počela s svojimi starši imela ta neobremenjujoč pogovor bi bila veliko bolj samozavestna v tem obdobju in marsikatere neumnosti mogoče ne bi bilo.
Tako da Andres določenih stvari ne boš mogel spremeniti, delaj na tem, da si zaupata in pogovarjata, to je pomembno. Da bo lahko rekla čez 10 let, hvala da si bil tam, ko sem rabila vodstvo. In pač moj mož pravi, da je pri 12 letih že seksal, tako da eni prej drugi kasneje.
Punce smo pa hujše zato, ker se starši do nas obnašajo preveč zaščitniško in hočemo dokazat enakovrednost in v mladostniški ihti pač pretiravaš. Bodi strog oče, ampak pravičen stoj za svojimi besedami in ji zaupaj.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #21 on: August 20, 2011, 02:18:03 AM »
zdaj vsaj vem, kaj bom en dan povedal sinovoma, ko bosta v puberteti ;) imate še kako željo, da jima sporočim? XD
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #22 on: August 20, 2011, 03:27:12 PM »
Ah, zakaj bi pa morali starši sploh kaj govorit? Mladostnik, ki ima kaj v glavi, bo že sam vedel ali pa se bo pozanimal kako in kaj, kaj se sme, česa ne, kaj je (ne)varno.
Če pa v glavi nima nič, pa ne pomagajo ne pridege ne bule.  :D
9ZK 656

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #23 on: August 21, 2011, 11:30:09 PM »
Ah, zakaj bi pa morali starši sploh kaj govorit? Mladostnik, ki ima kaj v glavi, bo že sam vedel ali pa se bo pozanimal kako in kaj, kaj se sme, česa ne, kaj je (ne)varno.

vseeno bi mu rad razložil par vrednot in lastnih izkušenj. Kaj je bolje in kaj slabše. pa naj se itak sam odloči. Vsekakor bi raje, da posluša moje mnenje in pogovor, kot da se uči od "debilov" ;)
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #24 on: August 22, 2011, 02:07:02 AM »

Da mladostnik sploh ima kaj v glavi se je potrebno z njim predvsem pogovarjati in ga usmerjati, ter mu povedati tudi o slabih straneh družbe, ter ostalih mladostnikov.  Konkretno sem nocoj povedal svoji hčerki i neki punci, ki je pri  13. letih domov pripeljala fanta in sta se tako pred starši lizala v dnevni sobi.  Torej sta vsaj pri teh letih tudi seksala, mogoče celo v sosednji sobi kjer spita starša, tega ne vem.   
Skratka, to ni vzor, ki bi ga morala imeti moja hčerka, zato pa sem ji tudi povedal in kajpak večerni sestanek je bil za nama.   

Sem pa že pred časom prebral tudi Sasin post, vendar mi ni uspelo odgovoriti.   Ne morem soditi, ker nisem oče tvoje sestre in posledično tebe, vendar  več pogovora bi predvsem tvoji sestri izredno koristilo. 

Tačas moja hčerka ne omenja več tistega fanta, ki je bil aktualen pred nekaj meseci, kar me veseli. No, to mi pomaga, da se osredotičim na druge probleme, ki bodo nastali. 

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #25 on: August 22, 2011, 06:24:25 AM »
Hja, sej zdej se je moja sestra končno umirila. Njena najhujša leta so za njo. Sčasoma je tudi sama vidla, da ji tista družba ne koristi nič več. Dobila je fanta, ki zelo dobro vpliva nanjo. Je pa pri njej tako, karkoli ji boš hotel tupit v njeno glavo, ne bo šlo, dokler pri njej ne naredi cin cin cin. Najbolje je pustit vse pri miru in to je to. Je šla skoz trdo šolo, ker je sedaj skorajda skregana z vso prejšnjo družbo. Mislim, da je to zanjo več kot dovolj dobro spoznanje, kaj je in kaj ni počela prav.
9ZK 674

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #26 on: August 22, 2011, 12:46:15 PM »

Da mladostnik sploh ima kaj v glavi se je potrebno z njim predvsem pogovarjati in ga usmerjati, ter mu povedati tudi o slabih straneh družbe, ter ostalih mladostnikov.  Konkretno sem nocoj povedal svoji hčerki i neki punci, ki je pri  13. letih domov pripeljala fanta in sta se tako pred starši lizala v dnevni sobi.  Torej sta vsaj pri teh letih tudi seksala, mogoče celo v sosednji sobi kjer spita starša, tega ne vem.   
Skratka, to ni vzor, ki bi ga morala imeti moja hčerka, zato pa sem ji tudi povedal in kajpak večerni sestanek je bil za nama.   

Sem pa že pred časom prebral tudi Sasin post, vendar mi ni uspelo odgovoriti.   Ne morem soditi, ker nisem oče tvoje sestre in posledično tebe, vendar  več pogovora bi predvsem tvoji sestri izredno koristilo. 

Tačas moja hčerka ne omenja več tistega fanta, ki je bil aktualen pred nekaj meseci, kar me veseli. No, to mi pomaga, da se osredotičim na druge probleme, ki bodo nastali. 

Andres

Meni ni nikoli nihče pridigal, preprosto sem sama vedela, kaj je primerno in kaj ne. Pa ne samo glede spolnosti, tudi npr. glede šole. Najstnik se mora samo zavedati, katera dejanja mu škodijo, katera koristijo. Ne pa da namerno dobiva slabe ocene, hodi v slabo družbo samo zato, da bi staršem nagajal. Tak nima nobenega spoštovanja ne do sebe ne do očeta ima matere. In najbrž v življenju ne bo imel spoštovanja do nikogar, razen do lastne riti.
9ZK 656

Offline filip67

• Trenutno v uvajanju
  • *
    • Žganjekuha Žan
« Reply #27 on: July 20, 2012, 11:17:57 AM »
Tudi meni ni nihče nikoli pridigal, tako ali tako pa so bili takrat povsem drugačni časi.....

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
    • Nenavadno
« Reply #28 on: July 21, 2012, 04:30:34 AM »
Maja. Vsak mladostnik nima kaj v glavi.
Sleherni mladostnik ima drugačno družinsko okolje.
Sleherni mladostnik je drugačen
Sleherni mladostnik posledično drugače, torej je to razlog, da nekatere zanese, druge pač ne. 
Torej. Kljub vsemu sem mnenja, da se je treba z njmi pogovarjati. 

No, pridige, ki sta se Filip in Maja izrazila, ni držal tudi meni nihče. Veljam pač za bolj miselnega kot ne, le takega pa me poznajo že odkar sem bil majhen otrok.  Toda vsak otrok ni tisti ki ne zaide. 

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #29 on: July 21, 2012, 06:58:11 AM »
Se strinjam z Andresem v celoti  :) Vsak je drugačen in pri vsakem moraš imeti drugačen pristop. Je pa res da sem mnenja, da pretirana pridiga ne koristi nikomur.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/