Tukaj lahko nadaljujemo z debato s prvega dela, ki se nahaja na tej povezavi:
http://www.nenavadno.com/forum/index.php/topic,737.0.htmlTemo bom začela s člankom, ki sem ga dobila po elektronski pošti in bi ga rada delila z vami.
Nekaj najboljših prehranskih nasvetov za dolgo in zdravo življenje:Uživaj čimbolj naravno hrano.
Pretežni del hrane naj bo surov in tudi pri vsakem obroku skušaj
pojesti vsaj nekaj surovega.
Izbiraj v glavnem hrano, ki je bila pridelana na ekološki način. Kar
je dobro za planet, je dobro tudi zate.
Pri hrani, katere ne zaužiješ surove, naj bo toplotna obdelava kratka.
Hrana naj bo, če se le da, lokalna in sezonska.
Hrana naj bo tudi čimbolj barvita in pestra (raznolika). Vključi
čimveč različnih živil in ne jej vsak dan enako.
Zaužij le tri obroke na dan, v razmaku 4-5 ur (Kadar nisi lačen, pa le
enega ali dva). Malice in prigrizki niso potrebni. Ne jej iz navade,
ker je recimo napočila določena ura ali ker nekdo misli, da bi ti
moral jesti.
Zadnji obrok zaužij vsaj tri ure pred spanjem.
Enkrat na teden ali vsaj na 10 dni si privošči enodnevni post.
Večerjaj ob 18h in nato spet čez 24 ur, vmes pa nič, razen vode,
zelenega čaja ali bistre juhe. Tako kratko čiščenje je veliko
učinovitejše od dolgih, večtedenskih postov, ki jih zagotovo ne zmore
vsak, in presenetijivo uspešno "resetira" telesne sisteme.
Zmanjšaj delež praznih ogljikovih hidratov (OH) ali jih v celoti
ukini. Morda niste vedeli, da najmanjša predpisana dnevna količina OH
SPLOH NE OBSTAJA. To pomeni, da lahko v celoti živimo brez njih, saj
telo tako maščobe kot beljakovine zlahka pretvori v OH, kadar je to
sploh potrebno. Zelenjava seveda niso prazni OH, tako da je delež
zelenjave treba odločno povečati, saj jo večina izmed nas poje
premalo. Kriva je tudi uradna doktrina, ki omejuje maščobe in potem
zelenjava seveda ni okusna. Zdaj ko veste, da je treba uživati veliko
zdravih maščob in tudi zadostno mero zdravih beljakovin, si lahko
zelenjavo pripravite z maslom, olivnim oljem, mesno omako, zrezkom,
jajci itd., in nenadoma ugovor o njeni pustosti in nezanimivosti
odpade. Vedno naj bo del zelenjave tudi surov.
Nekaj zlatih pravil zdrave prehrane:Spij dovolj vode (za hidracijo pomagajo še zeleni čaj, zeliščni čaji
in naravna juha - ne iz vrečke). Pred jedjo in med obrokom pa ne pij
(oz. največ 1 dl), da ne razredčiš prebavnih sokov.
Privošči svojemu telesu kakovostno gorivo - hrana ne sme biti gnila,
plesniva ali oksidirana (žarka). Namen hrane je, da telo oskrbi z
zdravilnimi snovmi, če pa je hrana kakorkoli kompromitirana, pa telesu
škodi in bi bilo bolje, da je sploh ne bi zaužili. Hrana je
kompromitirana tudi, če je procesirana, pasterizirana, obsevana,
Vključi v svoj jedilnik divjo hrano - nekaj, kar nabereš sam in te ne
stane nič!. Skoraj vsak plevel ali divje rastoča rastlina na travnikih
in v gozdovih je užitna in ima presenetljivo visoko hranilno vrednost.
Na spletu ali v knjigah (pri nas ima dve odlični knjigi na to temo
Dario Cortese) najdeš več informacijo tem, katere divje rastline so
užitne in kako jih pripraviti. Nauči se prepoznavati in poiskati te
rastline ... nauči pa tudi svoje otroke.
Vsak teden pojej kaj novega. Naši predniki pred 40.000 leti so zaužili
skoraj 900 različnih živil na leto, mi pa v povprečju le okoli 30, kar
je žalostno premalo. Pa še teh 30 je že čisto osiromašenih potrebnih
hranil.
Zagotovi telesu veliko zdravih maščob, kar vključuje tudi nasičene
maščobe, kot sta maslo in kokosovo maslo, saj nasičene maščobe krepijo
imunski sistem, dajejo energijo srcu (ki se najraje hrani z
maščobami), skrbijo za potrebno uravnovešenost hormonov, vitalnost,
elastičnost itd.
Kuhaj le na nasičeni maščobi, ker ta ne oksidira. Hladno stiskanih olj
nikoli ne segrevaj, primerna so le za solate ali za dodatek na hrano,
ko je ta že pripravljena. Nikoli ne uživaj trans maščob (margarine in
izdelkov, ki jo vsebujejo) ter procesiranih, industrijsko pridobljenih
belih rastlinskih olj (sončnično, sojino, repično, koruzno itd.), saj
s takimi maščobami vnašaš v telo SMRT. Ta olja uničujejo možgane,
povzročajo raka, skrajšujejo življenje, starajo kožo in zaradi vnetij,
ki jih povzročajo, sčasoma onemogočijo normalno delovanje notranjih
organov in celic nasploh. Brez zdravih, normalno delujočih celic pa ne
more biti zdravja.
Pojej manj sadja in več zelenjave. Sadje je še vedno boljše kot
procesirana umetna hrana, vendar pa ni tako zelo zdravo, kot nekateri
mislijo. Današnje sadje namreč ni več naravno, je produkt več
stoletnega križanja, ki je povečalo predvsem njegovo velikost, ne pa
tudi njegovo hranilno vrednost. Današnje sadje je v glavnem
koncentriran škrob in sladkor.
Pogosto si privošči naravno fermentirano hrano - neprekuhano kislo
mleko, kefir, kombučo, kislo zelje, jabolčni kis ...
Med obrokom se skoncentriraj le na hrano. Ne glej televizije, ne beri
in se ne pogovarjaj.
Ne jej, ko si razburjen in v hudem stresu, ali ko nimaš niti toliko
časa, da bi sedel in brez naglice pojedel, ker od takega obroka ne boš
imel nič in bo to samo še dodatna obremenitev za telo. Obremenitve pa
se akumulirajo oziroma se na dolgi rok seštevajo. Za sprostitev lahko
pred obrokom opraviš nekajminutno vajo globokega, upočasnjenega in
skoncentriranega dihanja. Vdihuj skozi nos, izdihuj pa skozi usta. Pri
izdihu si lahko pomagaš z glasnim "Haaaaaaaaa ...", za kar je že več
študij pokazalo, da učinkovito sprošča napetost in vrača notranji mir.
Potem pa se lahko pomirjen in sproščen posvetiš hrani.