NAPAČNA UPORABA BESEDE JAZ
V knjigi je zelo dobro opisano, kako se od majhnega učimo napačne uporabe besede jaz.
Ko je otrok majhen, se nauči, da zaporedje glasov, ki ga proizvajata njegova starša, pomeni njegovo ime. S tem otrok prične to besedo enačiti s tem, kdo on je. V tej fazi veliko otrok sebe naslavlja v tretji osebi. "Luka je lačen." Kmalu otrok spozna besedo jaz in jo prične enačiti s svojim imenom, ki ga je že pred tem pričeli enačiti s tem, kdo on sploh je. Nato pridejo še druge misli, ki se spojijo s prvotno jaz mislijo. Naslednji korak je beseda moje, ki se uporablja za označitev stvari, ki so nekako del "jaza". To je identifikacija s predmeti, kar pomeni, da izumljajo stvari oz. bolje rečeno misli, ki predstavljajo stvari s pridihom lastništva, to pa povzroči, da stvari dobijo identiteto. Ko se "moja" igrača polomi ali mi je odvzeta, se pojavi veliko trpljenje. Ne zato, ker bi igrača imela dejansko vrednost - otrok bo kmalu izgubil interes ali pa jo bo nadomestil z drugo - temveč zaradi besede "moja". Igrača je postala del otrokovega razvijajočega se "jaza", razvijajoče se osebnosti.
In ko otrok odrašča, izvorna misel "jaz" privablja druge misli: identificira se s spolom, lastnino, čutnim telesom, nacionalnostjo, raso, religijo, poklicem. Ostale stvari, s katerimi se "jaz" identificira, so vloge - matere, očeta, moža, žene in tako dalje - pridobljeno znanje ali mnenja, ugajanjem, prav tako pa tudi s stvarmi, ki so se "mi" zgodila v preteklosti, spomin, ki se nadalje identificira z mojim dojemanjem sebe kot "jaz in moja zgodba". To so samo nekatere oblike, ki jih ljudje uporabljajo za oblikovanje svojega jaza. Na koncu niso nič več kot misli, ki jih drži skupaj dejstvo, da je v vse vložen občutek njih samih. Mentalni konstrukt je običajno to, kar imate v mislih, ko rečete jaz. Da smo bolj natančni: večino časa niste vi tisti, ki govorite, ko rečete jaz, temveč nek del mentalnega konstrukta, ego. Ko se boste končno prebudili, boste še vedno uporabljali besedo jaz, toda tokrat bo ta beseda prišla iz veliko bolj globljega dela znotraj vas.