Zakaj ne bi spet malo obudili te teme?

Če doma nimate jajc, priporočam uporabiti zmleta lanena (ali chia) semena in sicer v razmerju ene večje čajne žličke semen na dve in pol žlički vode. Počakamo 5-10 minut, da dobi vezljivo konsistenco. Taka količina zadošča za 1 jajce.
Jajca lahko zamenjate tudi z sodo bikarbono, zmešano z navadnim kisom (razmerje 1:1 v žličkah)
Če pri kuhanju testenin, pri pitah, pride precej smetanasto, je dobro količino kisle/sladke smetane razpoloviti in nadomestiti z grškim jogurtom, ki da lahkost okusa.
Belo meso in ribe vedno zalivamo z belim vinom (Traminec, Beli pinot), rdeče z rdečim (tukaj posebej pazimo, da je takšen z manj tanina, najbolj varno je uporabiti Merlot)
Namesto smetane se za smetani podobne omake lahko uporabi predhodno namočen beli fižol, ki nima intenzivnega okusa.
Meso se odlično panira tudi z mešanico mlete paprike in zmletih koruznih kosmičev.
Kadar po vrhu sladic želimo preliv iz mlete čokolade, to izboljšamo z enim ščepcem soli in tremi sladkorja (lahko tudi manj). Čokoladi zelo soroden je rožič.