Author Topic: Ljudske šege in običaji  (Read 15746 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline apemaya

• Veteran
Re: Ljudske šege in običaji
« Reply #15 on: February 16, 2008, 02:56:46 PM »
No, za novo leto me je srbel podplat, sedaj pa me ze od jutra nekaj spika v 4. prst na levi nogi. Pa nimam nobenega trna ali cesa drugega, samo na trenutke me spikne, kot bi me nekdo zbadal z iglico.

Jutri grem pa na pot. Ali imate kaksno vrazo za tole? :)

Offline tia

• Uporabnik
  • **
« Reply #16 on: February 26, 2008, 08:58:00 PM »

Zanima me, kakšne običaje imate vi ob poroki v vaših krajih?
  No za primer: v Pomurju na tistih tradicionalnih porokah še vedno ženina čaka "šrajnga", ko pride po nevesto in mora zanjo plačati, vključno s pričami in ostalimi povabljeni, preden dobi nevesto, mora na njenem dvorišču opraviti razna opravila, kot npr. "kalati" in žagati drva.
Sem pa opazila, da se za razliko od porok pred leti več nič ne "pobira" denarja. Očitno imata ženin pa nevesta dovolj denarja ;D  Spomnim se, da se je še nekaj let nazaj "pobiralo" za nevestin čevelj oziroma tudi podvezico, potem za  šopek, za muzikante, potem za kuharce, skratka večkrat na noč. No, danes še včasih  nevesto ukradejo:) Hudič je, še si priča, ker spet plačaš za njen odkup:)
« Last Edit: February 26, 2008, 09:00:35 PM by tia »

Offline Iza

• Uporabnik
  • **
    • KALI
« Reply #17 on: February 26, 2008, 11:05:02 PM »

Zanima me, kakšne običaje imate vi ob poroki v vaših krajih?
  No za primer: v Pomurju na tistih tradicionalnih porokah še vedno ženina čaka "šrajnga", ko pride po nevesto in mora zanjo plačati, vključno s pričami in ostalimi povabljeni, preden dobi nevesto, mora na njenem dvorišču opraviti razna opravila, kot npr. "kalati" in žagati drva.
Sem pa opazila, da se za razliko od porok pred leti več nič ne "pobira" denarja. Očitno imata ženin pa nevesta dovolj denarja ;D  Spomnim se, da se je še nekaj let nazaj "pobiralo" za nevestin čevelj oziroma tudi podvezico, potem za  šopek, za muzikante, potem za kuharce, skratka večkrat na noč. No, danes še včasih  nevesto ukradejo:) Hudič je, še si priča, ker spet plačaš za njen odkup:)

Na Gorenjskem so enaki običaji, le da se še zelo redko izvajajo  :(

Lep dan!

Iza
Live, love, laugh and be happy or at least have some fun!
http://www.kali.si/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=58
ThetaHealing™ Instructor