Author Topic: Kje kdaj in kako se nabira zdravilna zelišča.  (Read 55523 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ArOla

• Novinec
  • *
  • ...kar od srca pride, se srčka prime...
Re: Kje kdaj in kako se nabira zdravilna zelišča.
« Reply #15 on: July 09, 2008, 09:05:32 PM »
pa da dodam nasvete, ki mi jih je povedala moja stara mama

Zelišča nabiramo takrat, ko vsebujejo največ učinkovitih snovi:
Pri cvetovih je to v začetko cvetenja, pri listih je to pred in med cvetenjem, korenine izkopljemo zgodaj spomladi ali jeseni, plodove pa pobiramo, ko so zreli.

Poleg čajov pa si lahko pripravimo tudi zeliščno kopel, mazilo, olje, sveži sok,..

Tako kot je že ArOla napisala je kopriva zelo zdravilna in poleg tega kar je naštela je dobra tudi za izločanje blata in je s tem priemrna za čiščenje telesa.

Ja no sem spregledala na hitro sem se razpisala ;D hvala... spoštujem to ;)
...nič ni tako dragoceno, kot tisti del tebe, ki je v drugih in tisti del drugih, ki je v tebi...

Offline ArOla

• Novinec
  • *
  • ...kar od srca pride, se srčka prime...
« Reply #16 on: July 09, 2008, 09:11:16 PM »
V mesecu juliju lahko nabiramo:
- ognjič,pelin, preslico, rman, sivko,šentjanževko, timijan, žajbel, konjsko grivo, kumino,
meliso, marjetico,arniko

hmm ognjič poznam, pelin, preslico, sivko, rman, šentjanževko, timijan, žajbel, kumino, meliso, marjetico in arniko prav talo vendar konjske grive pa ne lahko bi dale kakšne slikce gor Rea, če ti ni odveč za ostale... se ti ne zdi dobra idea vsak ravno neve za vsako zeliščno rožico... koliko jih pa zanima  to pa žal nevem :D

...nič ni tako dragoceno, kot tisti del tebe, ki je v drugih in tisti del drugih, ki je v tebi...

Offline Mojzes

• Uporabnik
  • **
« Reply #17 on: January 17, 2009, 02:33:39 PM »
se učim v temu, urim v iskanju, prepoznavanju na uč", opazit,videt in z vonjem poimenovat
let it be

Offline Patricija

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #18 on: January 20, 2009, 02:40:53 PM »
Ne vem če spada to v to temo...rada bi izvedela kateri naraven čaj je za razstrupljanje organizma?Slišala sem za koprivo, pa korenino ingverja...

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #19 on: November 13, 2009, 08:23:17 AM »
za razstrupljanje organizma je dober tudi peteršilj, preverjeno požene iz tebe vso nesnago.

Moja mami je pravi mali mojster na tole temo, je zdaj začela ta tematika še mene zanimat.  Vam še kdaj kaj več dopišem  :)
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
  • Tam kjer ni nič je vsega dovolj
« Reply #20 on: June 21, 2010, 11:37:33 AM »
Tudi jaz sem se začel zanimat za zelišča.
A kaj ko sem spet čakal, pa so mi že pokosili travnike za hišo  ::)

Sicer pa ima Dario Cortese vikend delavnico konec junija in julija na Razaziji. Okol 100€ je zadeva.
Mislim, da je to super uvod za nadebudnega zeliščarja, a sem čisto brez keša.

jbg

A najbolj priporočate knjigo od Jagodiča?

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #21 on: June 21, 2010, 11:43:15 AM »
Pa kakšne od ašiča tudi prav pridejo. Imaš recepte notri itd.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Daia*

• Mojster
  • La Vita č Bella...
« Reply #22 on: June 21, 2010, 11:49:56 AM »
Pri nabiranju zelišč je nadvse dobro, da upoštevamo lunin koledar (kdaj nabrat cvet, kdaj plod..) bo veliko več učinkov  ;) Preverjeno!

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #23 on: June 30, 2010, 07:02:19 PM »
Ena koristna stran:
http://www.heilkraeuter.de/

A po pravici povedano ne vem kako se naj zraven spravim k temu nabirnju zelišč.

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #24 on: July 01, 2010, 06:36:42 PM »

A po pravici povedano ne vem kako se naj zraven spravim k temu nabirnju zelišč.

Preprosto: greš v naravco, hodiš, se sklanjaš in trgaš :). Za koprive se priporoča rokavica. Izogibaš se obcestnim krajem, ki ne samo, da so prašni, lahko so tudi polulani od psov ali celo kakšnih osebkov. Nabrano odneseš domov, posušiš v senčki ali na soncu. Nato skuhaš čajček, sediš na gugalnem stolu in v miru popiješ, sam ali v dobri družbi  :D

Za polnočno nabiranje priporočam družbo s priročno svetilko. Edino, sprašujem se, da nemara umetna svetloba ne zmoti tega čudežnega vpliva lune.

Nabiranja v dežju ne priporočam. Ob dežju lahko vseeno greš na teren z dežnikom ali dežnim plaščem in si ogledaš, kako se zdravilne rastline obnašajo v takšnem vremenu. Ali nemara zaprejo cvetove in se malce sklonijo med travce ali pa se dežju še bolj pogumno nastavijo in na polno uživajo. Vsekakor ti to obnašanje pokaže tudi, ali te bo rastlinica navdahnila s pogumom in neposrednostjo ali pa z diskretnostjo, milino in nežnostjo :)

Toliko zaenkrat, lahko pa še kaj dorečemo  ;) :D

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #25 on: July 01, 2010, 06:43:27 PM »
Zdaj pa zares  :D

Zdravilne rastline sem začela nabirat s knjigo: Zdravje iz Božje lekarne, Marie Treben. Ni treba velikega kompliciranja, je pa začetek. Knjiga te popelje do preprostih rastlin, ki jih večinoma vsi poznamo in nas tudi vodi čez celo sezono. Od čemaža, lapuha, koprive, plešca, šentjanževke, kamilice, regrata, ognjiča, žajblja, rmana, materine dušice in še in še.

So tudi navodila za kombinacije za razne bolezni, za čaje, kopeli in mazila ter švedsko grenčico.

Če pijemo čaje, se menda priporoča kombinacija največ 3 različnih rastlin, v knjigi morda nasvet kombinacije več zelišč, to je verjetno pa bolj zaradi zdravljenja.

Sama nabiram: bezeg, lapuh, koprivo, na vrtu imam žajbelj, meliso, meto, pa še kaj se najde.

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #26 on: July 01, 2010, 11:05:50 PM »
Ja... res je infromation overload.

Hvala za nasvete  :)

btw. kaj lahko zdaj berem oz. v bližnji prihodnosti?
« Last Edit: July 01, 2010, 11:08:58 PM by Bojan The Bojan »

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #27 on: July 01, 2010, 11:43:00 PM »
Bom poskusila poiskat kaj primernega. Sama pač naberem spomladi koprive in bezeg, potem pa na vrtu meliso, meto, žajbelj.

Malo sem listala, ker sama nabiram bolj to, kar sem naštela in ziher uporabljam, ostalega pa ne. Tako na hitro sedaj: šentjanževka, zdravilni jeglič. Če greš na morje poleti, je zelo dobro nabrat žajbelj tam, nabirala sem ga v Puli in na Pagu. Idejo imam tudi za bezeg, ko bo dozorel, ga lahko še vedno posušiš. Menda je zelo fajn posušit tudi črni ribez. To je res tak na hitro odgovor,moram še preučit. Nekje v tem  času sem na Uršlji tudi že nabirala plahtico ali hribsko reso. Odvisno je pravzaprav, za kateri namen želiš. Recimo resa je dobra za ženske zadeve.

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #28 on: July 02, 2010, 10:30:41 AM »
Namen... mene najbolj zeliščna žganja mikajo, tu pa je taka kombinacija zelišč, da glava peče.
Pa standarden nabor za čajčke bi bil tudi fajn.

Bom poiskal to knjigo in pregledam, fajn je, če je res po sezonah napisano oz. se da to lepo razbrati.

Sicer pa mi je uspelo Orehovec narest, to mi je glavno  8)
Ravnokar pa sam česnovo tinkturo spacal.
Oboje sicer prvič, tak da je element presenečenja prisoten.  :)

Offline Daia*

• Mojster
  • La Vita č Bella...
« Reply #29 on: July 08, 2010, 12:11:22 AM »
Fin je tud domac jägermaister..vendar je treba nabirat zelisca in cvetice od marca pa do jeseni...vsak mesec doloceno rastlino, ce rabis recept, javi  ;)

Pri nas delamo pa medico, borovnicevec in ce slucajno delate sirup iz smrekovih vrsickov..ko ga odlijete, na vrsicke oblite s tem sirupom nalijte snopsa..res zanimiv okus in neobicajna pijaca. Sama sem to enkrat poskusila in je blo ljudem ful dobro, drugje pa se nisem tega zasledila. Pa sama nimam rada takih pijac..voda pa breskov sok sta zakon  :D :D