Poll

kaj menite

za
4 (66.7%)
da in ne
2 (33.3%)

Total Members Voted: 5

Author Topic: Mati Družina  (Read 11989 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laomin

• Uporabnik
  • **
Mati Družina
« on: October 04, 2006, 04:57:36 PM »
Da se odpre kanal za dobre energije!

Se še kdo strinja,da je osnova vstop v odraslost družina,šele kasneje šola,družba itd.!
Sam imam zaenkrat eno izjemo-otroci,ki morajo odraščat v domovih,ustanovah alikje drugje.

Offline laomin

• Uporabnik
  • **
Re: Mati Družina
« Reply #1 on: October 04, 2006, 05:00:06 PM »

sem se zgleda nadgradil ,ker mi ta angleščina dela težave.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #2 on: October 04, 2006, 05:09:24 PM »
Jaz se strinjam. Mislim, da otroka oblikujemo do 3. leta starosti, potem samo še dodajamo.
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #3 on: November 03, 2006, 02:32:39 PM »
Otrok je odrasla oseba, ki še ne pozna sveta v celoti. Pač naučiti ga moramo vse hipokrizije, zlobe, dobrote in altruizma, ki na njem vlada.
Odločitev, ali ga bomo naučili, da bo tudi sam tak, ali da to samo prepozna in se temu izogne ali pridruži, je na vsakem posamezniku ;)

Koliko bomo pa prepustili otroku svobodno voljo, da izbere?
spremeni sebe in boš druga oseba. Očisti svoje smeti in boš to kar si.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #4 on: November 03, 2006, 03:48:59 PM »
Lord, sem vesela, da si med nami  :D
www.Astro-Star.net

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #5 on: November 03, 2006, 05:41:13 PM »
Hvala Tea, Tudi jaz sem vesel, da sem spet med vami.
Sem prav pogrešal en forum, kjer lahko grenim življenje ljudem z mojimi filozofijami hahahahaha!

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #6 on: November 03, 2006, 08:44:36 PM »
Veš, da sem postala odvisna od tvoje grenčice. Pravijo, da je zdrava  ;D
www.Astro-Star.net

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #7 on: November 06, 2006, 12:44:42 PM »
Veš, da sem postala odvisna od tvoje grenčice. Pravijo, da je zdrava  ;D

odvaja..... ;)  ;D

Offline bilka

• Mojster
« Reply #8 on: November 08, 2006, 01:12:58 PM »
Jaz se strinjam. Mislim, da otroka oblikujemo do 3. leta starosti, potem samo še dodajamo.
to še kako drži. do tretjega leta se namreč izoblikuje otrok kot osebnost. v tem času potekajo procesi separacije in individuacije in s pozitivnimi izkušnjami v tem času otrok dobiva občutke lastne vrednosti, samozaupanja, varnosti in zaupanja v svet. nevroze, ki se pri posameznikih razvijajo kasneje, imajo svoj izvor prav v tem obdobju. in seveda je pol vse, kar do treh let dobimo, osnova za nadaljni razvoj posameznika.

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #9 on: November 10, 2006, 01:12:54 PM »
V zgodnjem otroštvu se otrok sprašuje, kako ta svet deluje. Starši mu rečemo "ne smeš tikat noža" medtem ko ga sami veselo uporabljajo. TO je banalen primer za povedat, da se otroka zatira. Ti ne smeš, jaz pa lahko. Otrok razume "jaz sem nekaj manjvreden kot ti". Mi bomo gledali filem, otrok pa spat! S tem smo spet neka nepravična diktatura brez da bi se tega zavedali. Zakaj mi lahko in on ne? Eni pravijo, da ne more vstat zjutraj, da mu manjka spanca, ja ja... dejansko je res. Vendar to je samo en od primerov, kako si ne vzamemo čas, da bi se z otrokom pogovorili. Kako bi poiskali eno rešitev na problem "tudi otrok bi gledal filem!". Enostavno moja velja in konec.

Povejte, kako otrok bo to, ko odrase?
Odgovor je preprost. Pojdite na ulico in vsak ki ga boste srečali je tak.

"Naš pa ni tak"...

Zame je družina in demokracija to, da se najde rešitev, ki bi ustrezala vsem. VSI morajo biti srečni. Ok. Otrok bo hodil zgodaj spat, filme pa bomo gledali prej vsi skupaj. Obstajajo videoteke, Internet itd. Samo stvar iznajdljivosti. Kaj ste s tem sporočili otroku? "Spoštujemo te kot odraslo in odgovorno osebo. Skrbimo za tvoj spanec, da se boš pravilno razvil in ne želimo te prikrajšat vsega kar tudi sami dobimo"

Kaj se nauči?
"Starši me spoštujejo. Če jih bom potreboval bom vedel, da mi želijo samo dobro (za razliko od tistih, ki otrokom prepovejo) in jih bom lahko vprašal za nasvet. Ne bodo me nadrli (ker nisem manjvreden) ampak mi bodo pomagali in svetovali. Moji strarši so pa res face! Vedno se lahko zanašam na njih, tudi ko kaj zgrešim, mi povedo, kaj sem naredil narobe."

Bistvo je, da nam otrok ni suženj ampak enakovreden.

Offline lipicanka

• Novinec
  • *
  • zivljenje je preprosto
« Reply #10 on: November 12, 2006, 06:10:08 PM »
lordek imas prav,malo starsev je tasnih.
otrokom moras biti prijatelj in hkrati star.
ne skrivaj se za kalupi,sprejmizivljenje tako kot je ,ne skusajbiti nekdo ki nisi,predvsem neigraj.....bodi kar si,in ljubezen bo sledila sama od sebe

Offline Selena

• Novinec
  • *
« Reply #11 on: November 16, 2006, 08:59:27 AM »
Ojej! Spet bom osamljena...v svojem mnenju.

Naj čimbolj na kratko povem, da te vrste vzgoja (permisivna) ne bo delovala na dolgi rok. Sicer se zelo lepo sliši, a v praksi to izgleda malo drugače. Svojega otroka ne moreš vzgajati, če mu nisi avtoriteta. Avtoriteta pa si mu s svojim zgledom. Če on verjame vate. S tem želim povedati, da sicer drži to o dogovarjanju, razlaganju, kompromisih, itd,... A to deluje, ko je otrok star tri, štiri, pet let, ko pa zraste v najstnika, pa ne. Ker ne bo zadovoljen s tem, da mu boš rekel, da je nekaj dobro ali ni dobro za njegovo zdravje. Dol mu takrat visi zdravje!
Jaz osebno verjamem v to, da je otroku treba postaviti neke meje. Tudi kasneje bo v življenju naletel na red in pravila, katerih ne bo mogel spreminjati, pa če mu bodo všeč ali ne. On te bo sicer ves čas preizkušal, tipal, do kam lahko gre...

Treba je stati za svojimi odločitvami. Nimamo vedno prav in če ga polomimo, moramo tudi znati reči oprosti. Namen naše vzgoje mora biti ravno v tem, da se bo otrok enkrat "odcepil" od nas in zaživel samostojno življenje. Verjamem pa, vsaj upam, da je tako, da si vsak želi za svojega otroka najboljše in da vsak dela tako, kot se mu najbolj zdi prav. In kot se razlikujemo ljudje med sabo, tako se razlikujejo tudi načini vzgoje. Pa saj si še strokovnjaki niso enotni med sabo.
Za tiste, ki se nagibate k vzgoji otrok, kjer je vse dovoljeno, pa bo zanimivo branje Otroci Summerhilla (nekaj takega).
Če človeka nekaj sili leteti, se nikoli ne bo plazil.

Offline bilka

• Mojster
« Reply #12 on: November 20, 2006, 02:44:58 PM »
Selena, naz se vsekakor strinjam s tabo. permisivna vzgoja nikakor ni dobra za otroka. otrok rabi meje. vedeti mora, do kod lahko gre. on mora preizkušati in postavljene meje mu bodo dajale občutek varnosti.  ne glede na stopnjo permisivnosti pa je zelo pomembno, da je vzgoja zmeraj dosledna.

Offline Selena

• Novinec
  • *
« Reply #13 on: November 20, 2006, 07:37:28 PM »
Tudi jaz mislim tako. Težko vzgajaš otroka tako, da se z njim vse fino dogovarjaš in sklepaš kompromise. Namreč kaj kmalu bo sam ugotovil, da zunanji svet ni vedno pripravljen na pogajanja. Pravzaprav bo moral upoštevati pravila in zakone, ne glede na to , ali mu bodo všeč ali ne.
Če človeka nekaj sili leteti, se nikoli ne bo plazil.

Offline lordwolf

• Uporabnik
  • **
    • homepage
« Reply #14 on: November 21, 2006, 11:03:26 PM »
Selena, naz se vsekakor strinjam s tabo. permisivna vzgoja nikakor ni dobra za otroka. otrok rabi meje. vedeti mora, do kod lahko gre. on mora preizkušati in postavljene meje mu bodo dajale občutek varnosti.  ne glede na stopnjo permisivnosti pa je zelo pomembno, da je vzgoja zmeraj dosledna.

Problem je ravno v tem: KAJ so meje? KAKO jih vsiljevat?

Če se jih bo držal, ker se nas boji, potem smo Zajebali po celi črti. Prej ali slej bo močnejši in to bo za nas slabše. Če bi bilo namesto besede "močnejši" postavljena "modrejši" potem bi nam bilo lepo, tudi če bi nas presegel, kar ne velja za moč....