Andres po obnasanju sodec je tukaj ogromno bete. Ne vem ce so tri osebe v celi firmi s katerimi bi lahko normalno komuniciral.
Saj se vprasam ko bo naslednjic isto tako zaljenje... Se lahko vmesam? Lahko kaj recem? Ali je bolje da sem tiho? Ker ce bom kaj rekla se verjetno ve kaj je moja usoda tam.
Ampak se ti zdi poteptano clovesko dostojanstvo.
Poslovni bonton? Ga ni.
Spostivanje v kakrsnikoli obliki? Ga ni.
In kar je najbolj zanimivo nihce ne upa nic reci nazaj. Vsi so tiho. Riti...
Ojej Vidka, taka situacija mi je pa kar poznana - sočustvujem s tabo oz. z dekletom, ki dela s tabo. Sem bila enkrat v preteklosti tudi sama v podobni firmi, kjer se je s strani šefice izvajal mobing nad zaposlenimi. Vsak mesec je imela nekoga na tapeti in nekega dne sem tudi jaz prišla na vrsto. Ene trikrat sem bila tiho - bolj zaradi šoka ali pa da ne bi še bolj poslabšala situacije, ko je bila šefica že tako tok nasikana. Ampak potem sem pa videla, da če nič ne rečeš, dobi občutek, da ima še večjo moč nad tabo in da tako ne more iti naprej. Ko se je četrtič začela zadirat, sem ji pa kar povedala svoje, v skuliranem vendar odločnem tonu, da ji ne dovolim, da se tako obnaša do mene in če ji ni kaj prav oz. se ji zdi, da sem kaj naredila narobe, naj mi to pove na normalen način, kar bo imelo tudi večji efekt name, pa da bi se glede na to da je nadrejena, lahko bolj profesionalno obnašala in da bi morala biti za zgled drugim, ne pa da se zadira na zaposlene, kot kakšen barbar. Od takrat sem imela mir pred njo. Nikoli več se ni vtaknila vame in ko sem šla iz firme, me je na koncu še prosila, naj ostanem, da jim kao manjka takšnih delavcev, kot sem jaz (pa magari samo za 4 ure). Valda nisem ostala. Vmes oz. preden sem šla, si je vzela za žrtveno jagnje sodelavca in se zdirala nanj, pa sem mu tudi rekla, naj se ji ne pusti maltretirat in naj se postavi zase. Ker mislim, da je ključ ravno v tem, da se postaviš zase. Bi ti rekla, da tisti punci - tvoji sodelavki svetuješ enako. Ker če se boš ti ali kdo drug namesto nje, bo imala šefica še manj spoštovanja do nje in še tebe bo imela na piki. Saj vem, da je to včasih težko, nekateri si pač ne upajo, ker se bojijo, da bodo ostali brez službe, ampak če potegneš črto - ni vredno, da prenašaš takšno poniževanje in da zboliš na živcih, po vrhu vsega pa še za tak majhen denar. Res je, da službe ravno ne rastejo po drevesih, ampak česa podobnega se pa tudi ne sme pustit, da se dogaja, ker smo s tem, ko nadrejenim pustimo takšno početje, avtomatsko sami odgovorni za to, da se še naprej dogaja. Jaz bi jo sigurno prijavila, če bi me zaradi tega, ker sem se postavila zase, odpustila. Kar opogumljaj jo, naj se postavi zase. Če bo dobila nogo, je pa še zmeraj boljše to, kot pa da prenaša maltretiranje v nedogled (in če smo iskreni, bi verjetno glede na to, da jo ima šefica za nesposobno, tako ali tako prej ali slej dobila odpoved).
Z lepimi željami....