Author Topic: Knjige v branje  (Read 9818 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
Knjige v branje
« on: November 12, 2014, 12:25:10 PM »
Bi odprli novo temo, kjer bi si izmenjavali naslove knjig, ki jih priporočamo v branje in mogoče tudi kakšen komentar, diskusijo...

Evo, priporočam v branje knjigo Sapiens, Yuval Noah Harari.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
Re: Knjige v branje
« Reply #1 on: November 12, 2014, 01:37:43 PM »
Bi odprli novo temo, kjer bi si izmenjavali naslove knjig, ki jih priporočamo v branje in mogoče tudi kakšen komentar, diskusijo...

Evo, priporočam v branje knjigo Sapiens, Yuval Noah Harari.

Jeaaaaaaaaaaaa. Sem fanica....ljubiteljica...oboževalka knjig. Medtem ko strokovne berem zaradi znanja, so leposlovne zame čisti presežek.

Sanjalka...kratek opis vsebine ne bi bil slab. Pa saj, Petdeset odtenkov sive ni treba opredeljevat  :P Šalim se, je še nisem prebrala, enkrat pa jo bom. Menda ima 500 strani. Na morju recimo...  ;)

Trenutno sem pri Paasilini, finskem pisatelji, ki humorno opisuje sonarodnjake, ki jih spremlja depresija, alkohol, problemi. Tega je menda pri njih kar precej. Od njega sem več knjig, čeprav, na prvo "oko" malo nenavaden način pisanja, kot, saj ne more biti res. Trenutno berem njegov: Očarljivi skupinski samomor. Tema: ja, skupinski samomor vseh depresivnih ljudi, dva samomorilca se slučajno najdeta ob istem času v osamljenem skednju, en drugega reši in nato organizirata skupino ... hahaha  :laugh:

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #2 on: November 12, 2014, 02:13:24 PM »
Knjiga Sapiens govori o razvoju človeka skozi evolucijo, kako smo se razvijali.
Harari se je rodil v Izraelu in doktoriral na Oxfordu, zdaj pa dela kot profesor zgodovine na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, kjer se ukvarja s svetovno zgodovino, srednjim vekom in zgodovino vojne.
Piše na tak poljuden način, da je razumljivo vsakemu bralcu.
Zmrazi me, ko na tak otipljiv način pojasni kako smo takorekoč najbolj morilska vrsta vseh živih bitij na tem planetu.
Kamorkoli je stopila sapiensova noga, tam je izumrla večina živalske vrste.
Kako vzrejamo živali za prehranjevanje, kaj vse nam je slabega prinesla kmetijska revolucija, kako smo naredili pre-hiter skok v evoluciji in se nanj nismo prilagodili niti sami,niti ostale živalske vrste. Kako nihče ne ve zakaj se je ta preskok naredil tako hitro, saj je za spremembo dnk celice potrebnih več milijonov let, pri sapiensu je do te spremembe prišlo v 100000 letih...
Kako je glede na evolucijski uspeh pomembno, da se neka dnk celica čimvečkrat kopira, množi, vendar številčnost neke dnk celice ne pomeni tudi, da je bitje s to dnk celico srečno...npr. človek je najštevilčnejše bitje na tem planetu, potem so to goveda,piščanci, pujsi...vendar vse te vrste so več ali manj nesrečne, saj so vzrejane za delo, suženjstvo(človek) in za prehrano(govedo,piščanci,pujsi)
Knjigo še berem, tako da komentarji še sledijo ;)
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #3 on: November 12, 2014, 03:03:16 PM »
Vidiš ti, kako se ob svojem času zgodijo premiki in povezave. Sem ravno na netu našla tole:

Mislim grozno. Pa saj ne vidim prvič takih filmov. Sama jem meso, vem, da je to proti načelom nekaterih, vendar v zadnjem času vsaj nabavljam ekološko meso, od živali, ki jih gojijo na prostem in z njimi humano ravnajo. Do bridkega konca  :-X vem, ampak zaenkrat še nisem dozorela za čisto brez mesa, čeprav zmanjšujem. Kupujem tudi ekološko in lokalno pridelano zelenjavo ter jo seveda tudi sama gojim. Vsaj nekaj je.

Brala sem tudi knjige Toma Križnarja. Tudi on govori o tem, kako je beli človek prinesel uničenje drugim narodom. Če pogledamo, kako nepridobitno so stoletja živeli Pigmejci, Havajci, Indijanci...potem pa beli človek in puf... No, tudi v Severnem delu Afrike so si podrejali druge črnce v vojnah.

Še prejšnji teden sem prebrala Volčji totem.

http://www.mladina.si/50797/jiang-rong-volcji-totem/

Kitajci so se želeli naselit v Mongoliji. In kako so v trenutku porušili naravno ravnovesje, v katerem so stoletja v skladu z naravo živeli in jo čuvali nomadi...

No toliko. Hkrati o knjigah in hkrati o temi, o kateri bereš tudi ti. :-*

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #4 on: November 12, 2014, 04:22:52 PM »

Mislim grozno. Pa saj ne vidim prvič takih filmov. Sama jem meso, vem, da je to proti načelom nekaterih, vendar v zadnjem času vsaj nabavljam ekološko meso, od živali, ki jih gojijo na prostem in z njimi humano ravnajo. Do bridkega konca  :-X vem, ampak zaenkrat še nisem dozorela za čisto brez mesa, čeprav zmanjšujem. Kupujem tudi ekološko in lokalno pridelano zelenjavo ter jo seveda tudi sama gojim. Vsaj nekaj je.

Brala sem tudi knjige Toma Križnarja. Tudi on govori o tem, kako je beli človek prinesel uničenje drugim narodom. Če pogledamo, kako nepridobitno so stoletja živeli Pigmejci, Havajci, Indijanci...potem pa beli človek in puf... No, tudi v Severnem delu Afrike so si podrejali druge črnce v vojnah.

Še prejšnji teden sem prebrala Volčji totem.

http://www.mladina.si/50797/jiang-rong-volcji-totem/

Kitajci so se želeli naselit v Mongoliji. In kako so v trenutku porušili naravno ravnovesje, v katerem so stoletja v skladu z naravo živeli in jo čuvali nomadi...

No toliko. Hkrati o knjigah in hkrati o temi, o kateri bereš tudi ti. :-*

prilagam link:

http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/sapiens-je-veliko-vplivnejsi-od-svojih-prednikov-pa-je-tudi-srecnejsi/347094

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #5 on: May 25, 2015, 08:38:34 PM »
Prebrala knjigi Ne, oci ne ter Materina roka, Dusan Rutar.
Obe govorita o izpovedi klientke, kako jo je spolno, psihicno in fizicno zlorabljal oce....
Knjigo je napisal njen psihoanalitik, priporocam vsem, ki se kakorkoli ukvarjate s psihoanalizo....

Offline vidka

• Grupa Biokibernetika
  • Mojster
« Reply #6 on: May 27, 2015, 05:15:37 PM »
dobreste da imate cas za branje,.. kje so tisti casi :) jih prav pogresam...

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #7 on: May 27, 2015, 05:46:35 PM »
dobreste da imate cas za branje,.. kje so tisti casi :) jih prav pogresam...

Malo hitreje beri  ;D. Joke  :laugh:

Jz sem že tako zverzirana, da kr preletavam cele vrstice. No v romanih, kjer se lahko povzame le bistvo zgodbe. Drugo so strokovne knjige. Najdem pa čas za branje še vedno, pa če je tsunami ali potres  :D. Šala, da ne bo spet kaj R Merkur zagalamil.  :D

Sem si zadnje čase prav načrtno vzela čas, da sem prebrala knjigo mojega učitelja reikija, Matjaža Zepana, potem še Integrirano osebnost Tadeja Pretnerja, trenutno obdelujem Proces prisotnosti in še ena čaka v vrsti. Namreč, vse te knjige sem imela že doma, pa so kar čakale in čakale...Dost sem rekla, zdaj pa je čas dozorel, da jih "pohrustam"  :D

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #8 on: May 27, 2015, 05:53:25 PM »
Vidka, branje je meni dusna hrana, to je meni umik vase...
Poleg vzgoje 3-eh otrok (2 najstnika), 2-eh sluzb, intenzivnega partnerskega odnosa, bolnih starsev, jaaaaaa ravno zato rabim brati, da se nafilam ;D

Offline vidka

• Grupa Biokibernetika
  • Mojster
« Reply #9 on: May 27, 2015, 07:45:33 PM »
to se jaz sicer strinjam... samo ko pridem domov inje potrebno se ucenje za fax, je tako pozna ura da samo se dol padem.Pa je zelja se po branju, pa po sportu, pa pohajanju,pa enostavno ima dan premalo ur.
Samo da gredo malo izpiti mimo, pa pride tudimeni v roke kaksna knjiga :)

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #10 on: May 27, 2015, 08:12:33 PM »
to se jaz sicer strinjam... samo ko pridem domov inje potrebno se ucenje za fax, je tako pozna ura da samo se dol padem.Pa je zelja se po branju, pa po sportu, pa pohajanju,pa enostavno ima dan premalo ur.
Samo da gredo malo izpiti mimo, pa pride tudimeni v roke kaksna knjiga :)

Saj potem beres, samo verjetno res ne v svoje zadovoljstvo ::)
Saj bo Vidka :-*

Offline hannah

• Uporabnik
  • **
« Reply #11 on: May 27, 2015, 10:45:50 PM »
Rena, pravis da beres Proces prisotnosti. Kako se ti zdi?

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #12 on: May 28, 2015, 06:55:58 AM »
Rena, pravis da beres Proces prisotnosti. Kako se ti zdi?

Super tuper. Nekaj najboljšega zadnjega obdobja. Samo dihanje 10 tednov sprovest. Huh  :o :P ::) Moram priznat, da je zadnjem poskusu - komaj 6 tednov - zmagalo "dušno telo", kot pravi Brown  :D

Ka pa tebi?

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #13 on: May 28, 2015, 09:24:43 AM »
Ajaaaa, sedaj vem, o kateri knjigi govorite. Jaz sem jo v angleščini brala in potem slovenskih itak ne vem.
9ZK 674

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #14 on: May 28, 2015, 09:56:52 AM »
Ajaaaa, sedaj vem, o kateri knjigi govorite. Jaz sem jo v angleščini brala in potem slovenskih itak ne vem.
A Proces prisotnosti si v ANJ brala? Dobra si. Jz še H. Potterja, ki sem ga prej v SLO prebrala, nisem zdržala brat več kot 20 listov  :D, kaj šele kaj strokovnega.

Ampak babe, rečete kar hočete, jz sem "požrla" vse H. Potterje, potem Štoparski vodnik po vesolju, Severni sij (Njegova temna tvar) in krasna slovenska knjiga, prvi del trilogije Anor Kath - Pota magov. To so vse take, na meji, ali so otroške ali odrasle, pa še hkrati so fantazija. Itak smo pa vse malo čarovniške, kajne in takšna literatura paše  ;D