V zahodnih družbah ljudje ne prenašajo tega, da jim "ni fajn". Zato razpadajo zakonske zveze. Vesna Vuk Godina ugotavlja, da so ženske bolj nezadovoljne z možmi kot možje z njimi
Družine razpadajo, vse več ljudi je samskih, zelo redki so v partnerstvu zadovoljni, ugotavljajo strokovnjaki za medsebojne odnose. Kaj se nam dogaja? Znanost se je vključila v reševanje problemov, čakalnice pri terapevtih so polne, učinki pa jalovi. Socialna in kulturna antropologinja Vesna Vuk Godina, ki je kot gostja Večera v živo o partnerstvu v današnji družbi predavala v dvorani Narodnega doma v Mariboru, pove, da zdravljenje ljudi, kot ga ponujajo, niti ne more delovati, ker je najprej treba razumeti problem, šele nato izvesti poteze.
Zahodne družbe so posebne, eden od aspektov je, da so v njih zakon, vzgoja in še nekatere reči, ki so jih prej v vseh družbah suvereno obvladovali, postali problematični. "V partnerstvo ljudje usmerjajo ogromno energije in denarja, da bi uspevala, a nam glede na investirano to najmanj uspeva," detektira problem in spomni, da pred sto leti niso imeli teh težav. "Naše stare mame so se poročile, bile petdeset, šestdeset, sedemdeset let ali celo več poročene, pa niso imele boljših partnerjev, kot jih imajo ženske zdaj, celo manj so se pogovarjali s svojimi ženami in manj prispevali k vzgoji otrok. Danes so, od zunaj gledano, moški celo bolj primerni za partnerstvo. Vendar so pred sto leti imeli dosmrtna partnerstva, danes je normalno imeti serijo partnerstev. Vsi so nezadovoljni, ker to ni to, kar bi hoteli imeti. In pri tem nezadovoljstvu prednjačimo ženske. V glavnem smo ženske tiste, ki uničujemo partnerstva."
Kaj pomeni, če moški ženski reče, da jo ima rad?
"Moški so, zgleda, relativno enostaven spol, 'občasno se date dol z njim in on je pridkan'. To je bil nasvet moje stare matere, bila je dvakrat poročena, prvič po odločitvi očeta, drugi mož je bil njena izbira. Govorila je, da možje niso za to, da se žene z njimi pogovarjajo. Danes pa se žene pogovarjajo z njimi. 'A ti mene razumeš? Me sploh razumeš, kaj sem ti povedala? A ti razumeš, da si me čustveno izdal?' sprašujejo moža. On pa nič ne razume, ker on nezavedno stoji na nekem drugem mestu, tega niti ne more razumeti."Če moški ženski reče, da jo ima najbolj rad od vseh in da hoče, da bi prav ona bila njegova, ženska ob tem zaključi, da ima moškega, ki bo celo življenje stal ob njej. Tedaj se lahko sprosti, lahko se zredi, lahko je celulitična, lahko sitnari. vendar on s tem, ko je rekel, da sprejema, da bo ona njegova ženska, ni rekel, da se lahko zredi, da je lahko celulitična, da lahko sitnari. Slovenski moški redko reče, jaz te ljubim, on reče, jaz te imam rad, a ta izraz uporabi tudi za govejo juho. On zahteva, da ima, kot bi rekel doktor Rugelj, absolutni monopol nad uporabo njene vagine. Ona pa meni, da se lahko zapusti, lahko hodi naokoli in podobno, a tega ji on ni rekel. Ženskam in moškim iste stvari, isti stavki različno pomenijo." Zato je nasvet terapevtov ob družinskih težavah, naj se partnerja pogovorita, povsem zgrešen. "Moja stara mama bi rekla, da tega nikakor ne delajte. Možu raje skuhajte govejo juho, če jo ima rad, potem se dajta dol in bo predel in bo priden. Ko bo nehal biti priden, postopek ponovite."
Ko moški to od nje slišijo na delavnicah, rečejo ženi: Tako, zdaj veva, kako je s tem, lahko greva domov. "Tudi oni torej tako vidijo stvari in vedo, da je bilo tako pred sto leti in je zdaj. Ženske pa tega ne vedo in ne prepoznajo. Seveda ne pravim, da so ženske samo za to, da kuhajo moškim, hočem pa reči, da če hočete moškega obvladovati, morate tako delati, ne pa se z njim pogovarjati. Seveda lahko tega tudi ne delate, a ste ali boste ničgamne."
Da so moški samo za to, da jim ženske kuhajo in da seksajo z njimi, je napačna interpretacija njenih tez, poudari Godina. Pove samo, kako so se teh zadev lotevale stare matere, ki so bile petdeset, šestdeset, sedemdeset let v zvezah, čeprav so imele manj razumevajoče može, kot so danes. "Zdaj večina ljudi ne gre narazen, ker bi se zgodilo kaj groznega, čeprav se tudi to dogaja, v večini primerov jima 'ni več fajn', ker to ni to, kar bi moralo biti. Ker to ni to, ne morem zapravljati svojega življenja s tabo, ker imam eno samo življenje, pravijo ženske. Edini način, da svoje življenje preživijo, je, da je to to, sklepa ženska, zato zamenja partnerja, najde novega. Za novega se ji najprej zdi, da je to to, potem ni več prepričana, čez tri tedne je spet prepričana, da je, čez dva meseca gresta narazen. Tako zahodnjaki živijo serijsko monogamijo." Ljubezen v času osamljenosti, ki jo je napisal Paul Verhaeghe, je knjiga o tem, ki jo priporoča Godina. Avtor je psihoanalitik, moški in je prišel do podobnih ugotovitev kot ona, njene ugotovitve se potrjujejo. In Slavoj Žižek je v svoji doktorski disertaciji tudi pisal, da moški sebi ne more vladati, ker ima kos telesa, ki njemu vlada. Zato moški niso svobodni. Ženska lahko vlada moškemu falusu in moški to vedo in si to želijo. "Problem je v tem, da ženske tega ne vedo, če pa že vedo, ne vedo, kako. To je cena dobrega partnerstva - kar se moških tiče. Kar zadeva ženske, pa je bolj zakomplicirano," komentira Vesna Vuk Godina.