Dogodki. Splošno in trenutno vroče. > Svet v lepši ali slabši obliki
Coronavirus
Žarek:
Teoretično izven svojega bivališča ni mogoče, da bi si roke umila vsakič, ko primeš karkoli, kar ni v tvojem stanovanju, kaj šele praktično. Sploh pa ne v poslovnih sferah. Pa niti v drugih pogledih ne. Že, ko greš na bencinsko se najprej dotakneš ročke za gorivo. Potem se dotakneš denarnice, denarja. Kljuke na avtu, ključev in tako dalje. Za kaj takega bi morala uporabljati še rokavice. Pa še to ne bi bilo dovolj. Ampak fajn je, da se trudiš, to je super, ker zagotovo imaš manj možnost okužbe kot ostali.
Glavni fail ni tisto, kar ti trdiš. Sfalili smo tam, kjer sem jaz napisal. Karantenske odločbe so se izdajale ves čas. Stikom pa so MORALI prenehati slediti, ker jim niso mogli več slediti. Zakaj? Ker so ukrepi bili prepozno sprejeti. Zakaj? Ker so takrat okužbe že bile razširjene, omejitev pa ni bilo. Ljudje so se množično okužili in nastala je prava bomba in od tistega trenutka ni bilo mogoče več slediti stikov. Ni mogoče, tako da tvoji študentje pa brezposleni pa ne vem kdo še takoj odpadejo. Praktično je vse drugače kot si eni mislite. Tu se pač vidi tvoje pomanjkanje informacij kako to poteka. Teoretično lahko na svetu narediš vse. Praktično pa ne,a ne. Že pri prvem valu so imeli težave s sledenjem in je bilo okuženih takrat nič v primerjavi s tem, koliko jih je bilo na začetku drugega vala. Tudi javno je bilo povedano, da stikom več ni mogoče slediti, ker so okužbe razširjene povsod in ljudje ne vedo kje sploh so se okužili. To ni tak preprosto, kot eni mislite. So ljudje, ki so v parih urah po Sloveniji bili v stiku z več sto ljudmi. Tak da praktično je to nekaj drugo kot pa teoretično razmišljanje. Vsi smo vedeli kaj bo, ampak dopustovanje in vse ste imeli, zdaj pa imejte pač te ukrepe in katerim ne paše pač naj druge krivijo, kako so oni krivi, medtem ko sami sodijo v isto skupino. Hehehehehe
Jane:
Žarek jasno mi je ne stikom ne morejo slediti, ker nimajo dovolj kapacitet za sledenje. Ravno tako kot jaz ne morem narediti 300 bilanca, ampak jih lahko samo 150. Zato, se pa v takih primerih išče rešitev. Vedno se bo kakšen stik kje izgubil. Samo poglej kako je bilo pri Kitajcih, okužene takoj v karanteno brez možnosti izhoda. Vse njegove stike v karanteno, brez možnosti izhoda. A razumeš razliko? Jaz ne trdim, da mora tistih 5 bogih ljudi, ki to dela prevzeti iskanje stikov še za ostalih 2000 ljudi. Vendar, če je na Kitajskem to lahko počela vojska, lahko to počne tudi pri nas. Pri nas edino česar se ne zmore je birokracija in uveljavljanje človekih pravic na vsakem koraku. Ko se gre za življenje in smrt, je v času nalezljivih bolezni jasno, da se bo pač ena zadeva podredila drugi.
Je že res, da nismo Kitajci. In da bi marsikdo svoje stike zamolčal, pa vendar bi vseeno lahko večino stikov polovili in vsaj občutno zmanjšali trenutno številko. Zato so se Čehi odločili recimo za množično testiranje.
Pa za tvoj info, dopusta nisem imela. Sploh pa ne na Hrvaškem letos, se zavedam svoje odgovornosti in kot bivša zaposlena v javnem sektorju, prekleto dobro vem kaj pomeni slovenska birokracija in pomanjkanje financ za zaposlitev novega kadra. In predvsem kako je enim vse status quo in se ne želijo premakniti iz cone udobja.
Ukrepi gore/dole....dejstvo je, da bi morale biti meje zaprte čez poletje in da se turizem ne bi smel dogajati. Dejstvo je tudi, da imamo preveč sezonskih delavcev po Sloveniji, ki so izsilili odprtje meja da gredo lahko do svojih družin, kar je bil spet en fail. Potem seveda to, da recimo vsi tisti ki so na vizah še vedno prihajajo v Slovenujo brez karanten, brez testiranj, ker rečejo da so v tranzitu, pride sem za 12 ur okuži par folka in gre nazaj. Žal to ne gre. Ali VSI negativen test ali pa pač nobeden, tako bi moralo bit v trenutno situaciji. Pa če se komu to zdi fašistično ali ne. Smo država z največjo umrljivostjo, mi se pa obnašamo ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine...cmon.
Aja pa še replika glede umivanja rok. Glej grem na benzinsko primer tankam....ko stopim v poslovalnico si razkužim roke, plačam denarnico pospravim, grem ven si razkužim roke. V avtu razkužim volan in kljuke. Ko pridem domov si roke umijem in razkužim kljuko, ki sem jo prijela. Sicer pa glede na to da se ne vozim nikamor, grem tankat enkrat na dva meseca :D Ne vem jaz s tem nimam težav in mi je to samoumevno, sem se pa morala fejst kontrolirat da mi je to prišlo v kri. Otrok pa pač ne vozim s seboj, ampak gremo le v gmajno, na hrib in na sprehod.
Jane:
Sicer pa odličen članek. In s to birokiracijo se kot računovodja za 100 strank ukvarjam VSAK dan. Zato imam lahko o tem svoje mnenje in stojim za to. Da je neizdaja karantenskih odločb totalen fail. Totalen.
https://www.mladina.si/203145/odklenjeno-kaj-je-slo-narobe-in-zakaj-ukrepi-v-sloveniji-ne-delujejo/?fbclid=IwAR11VZ04IPPNbP3HNuqUJhG0tuxdJO42gNLM63cxnJTod8tuWvjSe0-F-vU
Žarek:
Ne moremo primerjati Kitajske z nami, ker med tema državama ni nobene primerjave. Tam je bilo več okužb in smrti kot je navedenih in že zaradi režima je bilo vse drugače. Glede sledenja stikov pa bom rekel, da še vedno misliš, da je vse tako preprosto in te torej prepuščam dalje tvojemu mišljenju. Se pa strinjam z določenimi deli tvojega zapisa, da.
Maja:
--- Quote from: Žarek on December 11, 2020, 11:30:07 AM ---Ne moremo primerjati Kitajske z nami, ker med tema državama ni nobene primerjave.
--- End quote ---
Mi imamo 5G. ;D ;D ;D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version