Author Topic: Čredni nagon  (Read 4843 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
Čredni nagon
« on: June 02, 2020, 03:59:20 PM »
Te dni je Covid-19 preglasil dogodek iz Amerike, kjer je belopolti policist vzel življenje temnopoltemu civilistu.

Naj začnem z izjavo, da nikakor ne podpiram tega, kar se je zgodilo. Ljudi ne vrednotim glede na barvo kože, narodnost, priimek, prevozno sredstvo, položaj in druge parametre. Vedno s pozitivnim pristopom in naivnostjo 6-letnika, ki vidi liziko, upam, da bo vsak pokazal neko dobro vsebino. To, kolikokrat sem bila razočarana oz. neprijetno presenečena, ni važno, ker vem, da bom še velikokrat in to vzamem v zakup in raje obdržim ta svoj vzorec delovanja.

Ampak to, kar se zdaj dogaja okrog tega ...!
To je zrcalo ubogega človeka v letu 2020.
Vsa socialna omrežja so preplavljena z raznimi citati, slikami raznobarvnih otrok, ki tiščijo glave skupaj, črnino namesto slike ...
Ob vsej tej evforiji sem se najprej vprašala, koliko je komu res mar in koliko gre samo za en trend, ki bo pozabljen ob naslednji mantri.

Saj je bilo isto ob epidemiji: Stay safe! Stay home! Maske, distanca. Hkrati pa v praksi popolnoma napačna raba.
Ali pa ob streljanju v Franciji, novembra, nekaj let nazaj - francoske zastave na vseh profilnih slikah ... Smo ogorčeni, sočustvujemo in smo solidarni. Res?

In oseba, ki zagovarja ekologijo, potem pa brez pomisleka poseže po plastenki z vodo, čeprav ima v pisarni kozarec in pipo, iz katere teče pitna voda (resnična zgodba).

Vseh so sama usta in tastature.
Kolikokrat pa so sami nepošteni, mečejo polena drugim pod noge, želijo škodovati? Opravljajo, nadirajo, žalijo, hujskajo. So hinavci, izvajajo fizično ali psihično nasilje. Kje je tista ozaveščenost takrat?

Zakaj je nestrinjanje treba izražati z uničevalnimi protesti (če se vrnem na najbolj "in" temo tega tedna)? Kdo je tu dober in kdo slab? Kaj se sme in kaj ne?
V Bibliji piše "Zob za zob, oko za oko." Kar ne govori o maščevalnosti. To se da interpretirati na način, da se ne sme vračati v hujši obliki, kot je bilo povzročeno. Kam pa to pelje ...

Pa saj je nekaj pozitivnega ob tem, ne bom rekla, da je vse brez pomena. Človeška mentaliteta se spreminja. Ne pravim, da bi morali iti mimo teh dogodkov. Problem je, ker so samo teorija. Nek krik mode.

Ne morem mimo razmišljanja o teh čredah zombijev, ki ponavljajo neka gesla, običaje ... In nimajo popolnoma nobene sebi lastne vsebine. Ni originalnosti. Mogoče smo na ta način uresničili kloniranje, brez genske znanosti.
Pravijo, da dober učenec preseže svojega učitelja. Ustvarjalnost je velik pokazatelj inteligence. Je faza, ko človek več ne ponavlja, ampak znanje nadgradi z neko inovacijo. Ta je potem podlaga za naslednjega, ki spet nekaj doda ... In naslednjega ... In naslednjega ...
Morda pa že znamo vse in se je veriga ustavila. Če je tole končna postaja, smo tam, kamor Sonce nikoli ne posije.

No, pa sem že jaz "in". (V bistvu hočem pokazati, kako izgleda na kraju, ki ga omenjam v zadnjem stavku.)
« Last Edit: June 02, 2020, 04:02:23 PM by Maja »
9ZK 656

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
Re: Čredni nagon
« Reply #1 on: June 02, 2020, 06:50:56 PM »
Maja, v tem zapisu si pa čredo dobro nagonila.  ;)
V stilu tvoje prilepljene slike bom dodala, da se strinjam na kvadrat.  :D

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #2 on: June 02, 2020, 07:41:25 PM »
Dobro, da nisem med službenim časom tega videla, bi še kaj konkretno napisala.  :laugh: :laugh:

Torej, lepo po vrsti.

Ja, trenutno je res aktualna tema v ZDA ravno rasizem, ki je še prisoten vse naokoli ... Žal. Menim, da ni toliko ta čredni nagon, kolikor ljudje pač pozabijo na ekologijo ali rasizem ali karkoli. Par posameznikov je, ki vlečejo ta vlak naprej in potem res s črednim nagonom potegnejo še preostale poleg. Premalokrat smo res proaktivni in se zavzamemo za to, v kar verjamemo. Zakaj? Zato, ker je pač enostavno lažje storiti nekaj, kar morda ni okolju prijazno ali pa do človeka prijazno ali bilo kaj, kot pa da bi se zavzel zase in za svoje stališče.

Res je, na koncu VSE potihne, žal čisto vse. Ni toliko čredni nagon, kolikor, po mojem mnenju, to, da moraš izreči podporo, da ne izstopaš. Ker, če ne izrečeš podpore, potem te že grdo gledajo in si proti njim. Torej, moj osebni zaključek je ta, da ni toliko ta čredni nagon, kot je to, da boš pač sprejet, da ne bodo nate kazali s prstom, da ne bo mogle nihče reči, ti pa nisi izrekel podpore, kakšen pa si?!

Premalo je posameznikov, ki bi res se zavzemali za nekaj, kot recimo Greta, ki se je RES zavzela za nekaj, preveč je pa tistih, ki sledijo nečemu samo zato, da bi bili sprejeti. Morda se strinjajo z določenimi načeli, vseeno pa se ne bi želeli izpostavljati, da ne bi bili okarani ali da ne bi na njih pokazali s prstom. Jaz sama skušam slediti ekološkim načelom, če se LE da. Ne moreš vedno, seveda, bi se lahko izboljšala? Seveda, vse se da. Bi se lahko več potrudila? Seveda. Ne znese mi vedno, tudi meni ne, se pa trudim. Vsaj to je nekaj vredno.

In tudi jaz obsojam dogodek, ki se je zgodil, absolutno. Stojim za protestniki. 1000%. Ampak dokler družba sama ni pripravljena na spremembo, se le-ta ne bo morala zgoditi.
9ZK 674

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #3 on: June 20, 2020, 09:33:44 PM »
Ne vem če je pri tem ravno čredni nagon. Ampak to da se ljudje v večinoma poistovetijo s težkimi zgodbami, z malim človekom in če se javno izve za neko zgodbo je valda toliko več obsojanja, kot če ne bi bila javna.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #4 on: September 25, 2020, 08:18:10 AM »
Zadnji teden imamo pa kolesarstvo.  ::) ;) :laugh:
9ZK 656

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #5 on: September 25, 2020, 12:28:06 PM »
Kolesarstvo je že skoz, aja ti misliš tega za zmago. Haha. Jaz sem mislila unega ob petkih pred parlamentom  ;D ;D
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/