Author Topic: Poklic v natalni karti, MC v znamenjih - 1. DEL  (Read 8560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
Poklic v natalni karti, MC v znamenjih - 1. DEL
« on: August 13, 2024, 08:23:32 AM »
Poklic je v natalni karti nakazan predvsem z 10. hišo in vrhom neba (Medium Coeli), 2. hišo (denar, prihodki) in 6. hišo (službovanje). Ni enak poklicanosti, ki je stvar 1. hiše (jaza), 12. hiši (prostovoljstvo, karma, ljubezen, ki se ne pogojuje z materialni). Poklicanost ni poklic, je pa poklic lahko v določeni meri tudi poklicanost. Najbolj izpolnjeno živimo, če usklajujemo oba vidika, torej tako tistega, ki nam prinaša notranje zadovoljstvo, ne pa vedno tudi financ, kot tudi tistega, kjer »proizvajamo materialno« in zagotavljamo družbi doprinos z dejanskimi sredstvi.Kadar karierno svetujemo, je nujno pogledati tudi 1. hišo, ker nakazuje tisto, kar nam je ob rojstvu bližnje ali tuje, kakšni smo se rodili po naravi. Nekdo, ki ima vladarja 1. hiše v ekstrovertiranem znamenju (Ogenj ali Zrak), bo po delovanju bolj zunanje usmerjen, kot pa drugi, ki ima na ASC bolj introvertirano znamenje (Voda ali Zemlja). Če je pokazatelj v introvertiranem znamenju, dispozitor (gl. vladarstva) pa v ekstrovertiranem ali zbombardiran od aspektov »resnejših« planetov (Saturn, Pluton), gre za nekoga, ki bo »potisnjen« v interakcijo, sodelovanje z drugimi, čeprav se temu po naravi sicer raje umika. Če imamo obratno sliko, torej, da imamo ekstrovertirani ASC in introvertirani dispozitor, bo osebi ljub bolj posreden, blag način komunikacije; če je izrazito slab, ji morda ne bo »dovoljeno«, da bi javno in jasno izrazila svoje misli, ali se bo tega (kritike, reakcije drugih), celo bala (jo bo pa življenje paradoksalno vleklo v situacije, kjer se bo s tem morala soočati). Planeti v 1. hiši, če so, prav tako dajejo jasnejšo sliko, kaj oseba prinaša s seboj. Če je tam Luna, bo oseba srce in podobo »nosila na pladnju«, bo subjektivno vpeta v svet, nagnjena k skrbi in/ali služenju, če so aspekti takšni, celo nagnjena k temu, da »živi skozi druge« (Kozorog, Devica, Saturn, Neptun). Če je tam Neptun, bo oseba skozi življenje s podobo menjala tudi poklice, bo zelo prilagodljiva, nemalokrat imela eno ali več (ne)dokončanih izobrazb, z dobrimi aspekti z Venero lahko celo nagnjena k umetnostim. Če je tam Uran, oseba nosi v sebi nekaj, kar šokira, je lahko zelo vizualno izstopajoča (toliko bolj, če je konjunkcija – npr. nenavadna višina, barva las, pomanjkljivosti), ima zelo, recimo temu, ambivalenten nastop in je težko pri miru. Če ima dober aspekt z Neptunom/Plutonom (sekstil, trigon) ter po možnosti povezavo z 8. hišo, gre lahko za (dobrega) astrologa ali neke vrste družbenega revolucionarja. Tudi Mars in Merkur v 1. hiši po(u)darjata nemir, hitre prste, nagnjenost k »gostemu« izražanju – če je Merkur močno podprt s strani Jupitra, Sonca ali Neptuna, imamo dostikrat pisatelja, nekoga, ki se sam s seboj (svojo domišljijo) preživlja. Zemeljski MC (Bik) s kontaktom Merkurja in Lune namiguje na učitelja, vzgojitelja. Povezava Mars-Merkur-Uran je pogosta pri znanstvenikih, in na drugi strani, električarjih. Venera v domcilih in 1. hiši izdaja človeka, ki dela z rokami, je dober rokodelec (z Marsom, Soncem), kipar (Venera, Neptun) ali glasbenik (nujen močan podpis Neptuna in Plutona, ponavadi je vmes tudi Luna).
« Last Edit: August 13, 2024, 08:25:06 AM by Jane »
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
Re: Poklic v natalni karti, MC v znamenjih - 1. DEL
« Reply #1 on: August 13, 2024, 08:24:28 AM »
Način, kako opravljamo delo, je nakazan z vrhom neba (MC v znamenju). Spodaj prilagam opise:
MC v Ovnu označuje človeka, ki se poklicno veliko »giblje«. Je zagnan, neustrašen, rad daje iniciativo in mu ni tuje tudi tveganje. Težko bo sedel na enem mestu ali samo na enem projektu, če mu postane dolgčas ali kje čuti, da ne more »rasti«, bo brez premisleka menjal okolje. Dobra pozicija za vojake, pilote, športnike, trenerje, (filmske) igralce in stavničarje.

MC v Biku označuje človeka, ki bolj kot raznolikost ceni varnost delovnega mesta. Po karierni lestvici leze počasi in zanesljivo, tveganja ne mara. Velikokrat se ustali v eni sami panogi in tam preživi večino življenja. Je suveren in obvlada, kar zna, težave pa mu lahko predstavlja usvajanje novega znanja, nagnjen je k temu, da kje »občepi« in izgubi zmožnost prilagajanja. Rad dela po svojem tempu, z občutkom in počasi, skoraj nujno pa ostane zvezan s praktiko, postranskimi hobiji kot so kuharija, vrtnarjenje – marsikaj od tega lahko spravi v poklic. Pogost je tudi pri kmetih, mizarjih, oblikovalcih, (osnovnošolskih ali specializiranih) učiteljih, nižjih uslužbencih (bančnih, upravnih) itd.

MC v Dvojčkih označuje osebo, ki veliko komunicira, je po naravi veliko v družbi, tudi, če ne dela v poklicih, kjer bi imela opravka z drugimi ljudmi, je nek posrednik informacij, Poudarjen je tudi intelekt, ta oseba v javnost daje svoje »možgane«. Pogosta pozicija pri trgovcih, pisateljih, novinarjih, učiteljih (srednješolskih in univerzitetnih), PR-jevcih, knjižničarjih.MC v Raku označuje osebo, ki poklicno skrbi za druge ali za njihovo zaščito in dobrobit. Velikokrat delajo v poklicih, vezanih na človekovo intimo – v bolnišnicah (kot zdravniki, psihologi ali zdravstveno osebje), v zavodih, neprofitnih društvih, centrih za socialno delo ali priseljevanje. Ne bi bilo ustrezno reči, da so te osebe nujno dobre in sočutne, kot bi lahko sklepali, pa vendar jih privlači delo, kjer vplivajo na drugega. Pogosto je prisotna intenzivna, celo pretirana skrb za dom, dom je pribežališče.   

MC v Levu označuje karizmatično in kreativno osebo, ki ji je služba hkrati tudi »oder«, na katerem je treba in pomembno narediti vtis. Oseba bo svoje Sonce živela še bolj javno in potencirano, misija Sonca se bo skladala s poklicem. Pogosta pozicija pri otroških vzgojiteljih,  gledališčnikih, plesalcih, profesorjih ali javnih govorcih (gurujih), tudi politikih in bogataših po sreči (loterija).

MC v Devici označuje preudarno osebo, ki poklic doseže s trdim delom bolj kot talentom. Samo po sebi to mesto ni ambiciozno, se zadovolji biti del skupine, a pogosto doseže uspeh prav zato, ker svoje vrednosti ne pogojuje z javnim vrednotenjem in ni nastopaška. Natančno delo, pozornost do detajlov, garanje, je to, kar jo ločuje od drugih. Pogosta za osebe, ki delajo rutinsko, a zato preverjeno (dobro) in zanesljivo, vsaj tisto, za kar se specializirajo. Pogosta je pri veterinarjih, administratorjih, inženirjih, statistikih, revizorjih in zdravstvenih delavcih (posebej kirurgih)

MC v Tehtnici označuje osebo, ki poklicno usklajuje želje drugih in ustvarja harmonijo. Čeprav je nagnjena k umetnosti in jo občuduje, ta večkrat ni njen poklic, je pa zato toliko boljši posrednik med zasebnim in javnostjo (kot prodajalec, hostesa, kustos, skrbnik strank). Dobro se znajde tudi v diplomaciji, ker je njen nastop sam po sebi umirjen, prijeten.

MC v Škorpijonu označuje osebo, ki najraje dela »za kulisami«. Znajde se skoraj povsod, do vsakega dela pa pristopi z raziskovalno intenzivnostjo, ki je druga znamenja ne premorejo, ta oseba iz poklica lahko naredi »doktorat«. Stalna nadgradnja in spoštovanje je to, kar je osebi najpomembnejše. Ker je naravno diskretna, pogosto dela tudi v službah, ki terjajo posebno zaupanje, npr. protokol, varnost, finance. Pozicija je pogosta pri bančnikih, zdravnikih, poslovnežih raznih vrst, farmacevtih ter delujočih v protokolu in varnosti.

MC v Strelcu označuje osebo, ki je po naravi radovedna in uživa v pridobivanju različnih znanj, je predvidoma bolj mentalna kot praktična, čeravno ji je pomembno, da se uči prek svojih izkušenj. Delo je pogosto povezano s tujino ali potovanji: to je dobra pozicija za turistične vodiče, filozofe, prevajalce, založnike,  učitelje. Pogosta je tudi pri pravnikih (Jupiter vlada pravu).

MC v Kozorogu označuje osebo, ki ji ambicija in disciplina nista tuji. Rada ima varnost, biti del strukture, zato se pogosto udejstvuje v organizacijah, ne toliko samostojno. Pri delu ji je pomembna metoda, resnost, urejenost in stalnost, rada se opira na pravila, ki ji točno narekujejo ravnanje, in kar jo pogostokrat ponese na najvišjo stopničko v poklicu. Službo nerada menja in tako kot Bik velikokrat ostane na istem področju vse življenje. Dobra pozicija za politike, (višje) državne uradnike, inženirje, finančnike – blizu jim je, kar je vezano na tradicijo.

MC v Vodnarju označuje izvirno osebo, ki je pogosto vizionarska, se na nek način ukvarja z raziskovanjem, inovacijo, je kreativna na znanstvenem nivoju (IT-jevec, znanstvenik, laborant kemije ali farmacije) Deluje lahko samostojno ali v ekipi, ji je pa pomembno, da stremi k določenemu (skupnemu) cilju. Čeprav komunikacije praviloma ne obvlada najbolje, je velikokrat humanitarna; če ne deluje na raziskovalnem nivoju, večinoma dela v inštitucijah, kjer se zavzema za dobrobit drugih in pozitivni napredek (svetovalni delavec).

MC v Ribah označuje osebo, ki je zelo občutljiva za potrebe drugih, empatična. Pogosto jo privlačijo poklici, kjer je zahtevana pomoč šibkejšim, kot npr. socialno delo, zdravstvena nega, psihologija, pa tudi umetniški poklici, kjer lahko izraža globoko čustveno naravo in kreativnost. (glasbenik, pesnik). Delovno okolje mora biti sproščeno, umirjeno, »dajati prostor« - ko je osebi preveč dražljajev, se velikokrat umakne v svoj svet in sanjarjenje. Vlada tudi poklicem, ki so povezani z morjem (mornarstvo).Vladar MC-ja nam pove, kakšna bo poklicna pot, kakšne energije bodo prisotne pri javnem delovanju, medtem ko vladar MC-ja in njegovi aspekti izdajajo dejanski poklic osebe, to, s čimer se ukvarja. V drugem delu bomo iz natalnih kart pogledali par primerov, ki vam bodo v pomoč pri kasnejšem določanju poklicne usmeritve in poklica osebe na svojih primerih.
« Last Edit: August 13, 2024, 08:26:57 AM by Jane »
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #2 on: August 13, 2024, 08:25:45 AM »
Evo vsi Vestini posti so sedaj tukaj. Razdeljeni na dva dela. Da se ne matramo in ne kompliciramo.

Moja astro karta

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #3 on: August 13, 2024, 08:40:02 AM »
Pri meni je MC v vodnarju, sem si želela biti IT-jevec pa nisem haha. Je pa pri meni trenutno bolj izražena druga hiša s čim si služim denar. Vladar luna v biku, ki gre v dvanajsto hišo. Računovodja, ki dela od doma :D Bila sem tudi računovodja v hotelu (12 hiša), računovodja v javnem zavodu (12 hiša). Bom pa počasi povezala še šesto hišo in deseto, študiram naturopatijo. Sem proti koncu drugega letnika, imam še eno leto + diploma. Vzporedno študiram še medicinsko astrologijo. Tako da bom naturopat v povezavi z medicinsko astrologijo (mc vodnar), svetovala bom glede prehrane, vitaminov (luna v biku), kako so do tega pripeljali naši podzavestni vzorci (12 hiša), naša karma, naše delovanje in kako pripravit telo, da bo tudi naša duša bolje delovala.

Moja astro karta

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #4 on: August 13, 2024, 08:53:35 AM »
Hvala za prispevek in trud ob objavljanju.

Zase lahko rečem, da drži, se pa tudi vse konča pri spoštovanju. Zgodbo kaj hitro zaključim, ko se s strani oseb, ki bi morale biti avtoriteta (ne samo statusna) in zgled, pojavi napačna obravnava, nespoštovanje truda in poveličevanje bedakov.

Vidim pa, da imam potencial za električarja.  :laugh:
« Last Edit: August 13, 2024, 09:05:57 AM by Maja »
9ZK 656

Offline sasa

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #5 on: August 13, 2024, 08:59:16 AM »
Jaz sem se nasmejala opisu planetov v prvi hiši.  ;D ;D ;D Predvsem Uran in Neptun, ki še kako držita. Pa tudi sicer sem v službi dejansko oseba, ki vse povezuje.
9ZK 674

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #6 on: August 13, 2024, 09:03:38 AM »
Jaz sem se nasmejala opisu planetov v prvi hiši.  ;D ;D ;D Predvsem Uran in Neptun, ki še kako držita. Pa tudi sicer sem v službi dejansko oseba, ki vse povezuje.

jaz imam merkurja v prvi hiši, ne vem kaj je mislila pod hitri prsti a da krademo hahaha.

Moja astro karta

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #7 on: August 13, 2024, 10:00:50 AM »

jaz imam merkurja v prvi hiši, ne vem kaj je mislila pod hitri prsti a da krademo hahaha.

To bi bili lepljivi. Hitro govoriš, pišeš in razmišljaš 😁

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #8 on: August 13, 2024, 10:12:03 AM »
To je pa res ja :)

Moja astro karta

Offline sasa

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #9 on: August 13, 2024, 11:00:19 AM »
to pa vsekakor lahko potrdim, ja.  :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
9ZK 674

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #10 on: August 13, 2024, 11:10:38 AM »
Hvala za ves trud, da se je uspelo objaviti prispevek.  :-*
Zaenkrat se kar najdem, tudi rokoborba med introvertom in ekstrovertom gre kar lepo skozi, nekako imam tudi jaz Merkurjev AC, zanimivo pa, da hitreje pišem kot govorim.
Tudi se kar ujema, da se ne želim prav dosti izpostavljati, pa me situacije kar same "silijo" v to, da se bodisi moram bodisi me drugi izpostavijo.
Se kar ujema, bi se pa našla tudi v drugih zapisih postavitev.

MC v Dvojčkih se načeloma ujema, nisem pa veliko v družbi; vladar gre pač v 8., introvertirano hišo. Sem pa posrednik informacij, ja.

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #11 on: August 13, 2024, 01:52:02 PM »
Jane, MC v Raku bo treba še raz-deliti.
(obsesivno-kompulzivni Sonce kvadrat Pluton in Pluton kvadrat Merkur se javlja).  ;)
« Last Edit: August 13, 2024, 02:29:07 PM by Vesta »

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #12 on: August 13, 2024, 02:00:50 PM »
O? A tile trije so krivi?  :o
Sicer je obsesija mojih kompulzij precej mile oblike, jo obvladujem jaz in ne ona mene.  :D

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #13 on: August 13, 2024, 02:34:42 PM »
O? A tile trije so krivi?  :o
Sicer je obsesija mojih kompulzij precej mile oblike, jo obvladujem jaz in ne ona mene.  :D

Merkur konjunkcija Kiron v Plutonski bajti in Sonce opozicija Pluton je tudi kar fin recept :D
Ne, ne, saj ne gre v pretiravanje, ampak strukturna neurejenost in slovnične napake me pa vedno, kot bi rekel tovariš Mlakar, "spravijo na obrate".

Offline Vesta

• Mojster
« Reply #14 on: August 13, 2024, 02:50:16 PM »
Pri meni je MC v vodnarju, sem si želela biti IT-jevec pa nisem haha. Je pa pri meni trenutno bolj izražena druga hiša s čim si služim denar. Vladar luna v biku, ki gre v dvanajsto hišo. Računovodja, ki dela od doma :D Bila sem tudi računovodja v hotelu (12 hiša), računovodja v javnem zavodu (12 hiša). Bom pa počasi povezala še šesto hišo in deseto, študiram naturopatijo. Sem proti koncu drugega letnika, imam še eno leto + diploma. Vzporedno študiram še medicinsko astrologijo. Tako da bom naturopat v povezavi z medicinsko astrologijo (mc vodnar), svetovala bom glede prehrane, vitaminov (luna v biku), kako so do tega pripeljali naši podzavestni vzorci (12 hiša), naša karma, naše delovanje in kako pripravit telo, da bo tudi naša duša bolje delovala.

Mimogrede, šele zdaj sem se spomnila, ne vem, zakaj mi je šlo iz glave - tudi astrologija bi šla pod MC v Vodnarju!