Obljuba dela dolg. Nova tema. Maja je vprašala:
Moj pr'jatu je malo bolj kmečke pameti, realist, bolj ta lev' (ampak se ne zavzema za LGBTQYHMTSVOP+%&$ in ne tolerira nelegalnih migracij) in bi ga zanimalo, kako se v meditaciji to VIDI.
Lahko bi govorili o kakšnih metodah in pravilih meditacije.
Za nekoga je meditacija staje umirjenosti, kjer pusti teči misli - ali so ti prebliski oz. videnja te misli, ki prihajajo?
Kako se loči misli v meditaciji od misli v nemeditaciji? Recimo, za nekoga, ki ves svoj čas nekaj melje (namerno ali nenamerno) v ozadju?
Torej kaj naj bi bila meditacija in kako vemo kaj so naše misli in kaj so prebliski? Za vsakoga je meditacija drugačna osebna izkušnja. Nekaj kar jaz doživljam, ne pomeni da bo tudi nekdo drug, zato ker ta nekdo drug, drugače zaznava svet okoli sebe, drugače doživlja tudi svojo intuicijo. Kako pa veste, da je nekaj intuicija, preprosto čutite, nekdo dobi preblisk, nekdo slutnjo, nekomu telo pokaže, nekdo vidi sliko v glavi, nekdo sanja.... in isto je pri meditaciji. Tako, da vsaka meditacija je prava, ker jo vsak doživlja po svoje.
Ravno tako ne moreš govoriti naprimer nekomu, ki moli kako mora pravilno molit. To je stvar med njim in bogom.
Težave, ki se pojavljajo med meditacijo so te, da začnemo vmes razmišljati o xy stvareh. Nič narobe s tem, ker se nam to dogaja vsem. Začneš meditirat in naslednjo minuto razmišljaš a bi prebelil kuhinjo ta teden

Tukaj je samo praksa, praksa. In načrtno preusmerjanje misli med meditacijo. Ni to lahko in jaz sem rabila par mesecev intezivnega dela med pridobivanjem licence za učitelja meditacije, da sem bila 20 minut prisotna tukaj in zdaj. Ne bo pa nič narobe, če se vam to dogaja, samo spomnite se da meditirate in preusmerite misli nazaj.
Kako boste vedeli a so vaše misli pravilne ali ne? Saj izhajajo iz vas...iz vaše podzavesti... kako ne bodo pravilne? Če jih ne sprejemate, ne sprejemate sebe na nek način. Zaradi mene tudi če temu rečete domišljija, ampak več informacij, ki jih boste dobili čez meditacije in se vam bo potrdilo čez življenje, več zaupanja boste imeli vase. Nekdo bo čez meditacijo iskal povezavo z božanskim, nekdo drug povezavo s sabo, nekdo tretji umiritev stresa in občutkov tesnobe, četrti bo iskal informacije o svojih vzorcih. Zato ne morete pričakovati, da boste videli in razumeli bistvo vesolja takoj. Niti ni možno.
Najprej je treba osvojiti prakso in meditirati vsak dan, tudi če samo 10 minut. Drugi korak naučiti se biti v meditaciji in preusmeriti misli, če se pojavijo. 3 korak ne kontrolirati postopka meditacije. To pomeni da ne forsiramo kaj želimo videti in kaj želimo doseči, ampak samo pustimo, da se meditacija odvija kot se. To lahko prinese da 5 krat ne boste videli/slišali nič. V 6 to boste pa začutili informacijo, ki bo prava za vas. 4 korak da postaneš pozoren na vsako stvar v meditaciji. Te je zabolelo kje, si občutil kakšno zadevo kje na telesu, sem slišal kak zvok, sem se spomnil kakšnega dogodka. Nič ni naključno in treba se je naučiti prepoznati kako nam telo in mi sami sebi nekaj sporočamo.
Meni osebno meditacija pomeni, da svoj um izpraznem, da se znebim jeze, skrbi, strahov in tesnobe. Kar mi res izredno pomaga, če redno meditiram.
Ne vem, če ste za, lahko začnemo jeseni s kakšnimi meditacijami. Lahko posnamem kakšno, jo objavim pa vsak dela v miru svojega doma, pa napiše kakšne težave je imel pri tem.