Tea, prosim, a je kakšno pravilo, koliko dni pred " uradnim " datumom retro Merkurja je le ta v senci? Gledam, da je od 26.12. do 14.1. 2010 Rx merkur
, pa lunin mrk na 10 stop. raka 31.12.letos. To bo pa pestri deceember 
Hvala 
No, pa sem šla tudi jaz pogledat. Joj, pa res je december v znamenju retro.
Merkur se bo v senco spravil s tisto stopinjo, ko gre potem v januarju spet direktno: torej s 5° - kjer je že 6. decembra
Po mojih izkušnjaš deluje v tem času kar na precej ljudi močneje, kot bi bil v dejanskem retro.
Mars se obrne 20. decembra, sama bi ga štela za R, vsaj dokler je v stacionarnem položaju, torej na stopinji, kjer se obrne R - tj. 19°- tam stoji od 9. decembra dalje
Mrki:
Lunin mrk imamo 31. decembra - če mrk pade na osebno karto, potem je treba vzeti kar zadnjo polno luno, torej 2. december
Če pa ni tako, potem zadnjo lunino meno, torej krajec - 24. decembra kot orbis delovanja
Sončni mrk je 15. januarja.
Sončni mrk je treba jemati nekoliko širše kot lunin; lunin se namreč večinoma dogaja kot notranji čustveni svet in spremembe v njem, Sončni pa gre le za fizične in zunanje stvari. Če pade na osebne planete je njegovo delovanje vsaj 6 mesecev /prej in kasneje/ .... vsekakor pa december, januar in februar niso primerni meseci, da bi karkoli na novo začenjali.