Metoda "desetih korakov" za popotovanje k sebi (Louise L. Hay - Moč je v tebi)
Prvi korak
Prenehajte se kritizirati. Imejmo se radi takšne, kot smo. Četudi kdaj storimo napako. A pomote ni. Je samo učenje. Napake so zato, da se iz njih naučimi, kar se naučiti moramo. Ko se bo situacija ponovila, mi pa bomo nanjo reagirali drugače, kot prejšnjikrat, bomo vedeli: napaka nas je naučila. Hvala zanjo!
Drugi korak
Nehajte se plašiti. Starši so nas strašili, v šoli so nas strašili, sami sebe strašimo kar naprej. Prenehajmo s tem! Zaupajmo, da JE vse dobro in da se bo vedno vse dobro končalo. Pa naj se zgodi karkoli. Sprejmimo življenje in zahvalimo se mu!
Tretji korak
Bodite prijazni in blagi in potrpežljivi s sabo. Saj gre, je že bolje, kot je bilo. In vse bolje in bolje nam bo šlo. Veliko časa imamo na razpolago za to, kar je pomembno. Ko bomo zapustili planet, ne bomo odnesli s sabo ne svojega razmerja s partnerjem, ne avtomobila ali bančnega računa, ne službe. Odnesli bomo le sposobnost ljubiti. Sami sebe in druge. Za to pa si je vredno vzeti čas in biti nežen in potrpežljiv s seboj.
Četrti korak
Bodite prijazni do svojega uma. Torej se odločite za pozitivno mišljenje. Vizualizirajte in meditirajte. Ne govorite grdih besed, ne širite slabih novic. Louise je celo nehala brati časopis in gledati dnevnik, kar toplo priporoča tudi svojim klientom. Da se ne bi širile negativne podobe in ne bi imeli priročnega izgovora, kako je svet grd in zato tudi mi slabi.
Peti korak
Pohvalite se. Za majhne in velike reči. Za majhne spremembe in prve korake. Bodite radostni, ker ste zmogli. In hvaležni, da vam je uspelo.
Šesti korak
Stojte si ob strani. Ne skrijte se v svojo žalost in ne pestujte obupa. Obrnite se na bližnje, na prijatelje. Veliko je skupin za samopomoč, obrnite se nanje, da boste pri osebni rasti imeli podporo.
Sedmi korak
Ljubite svoje negativnosti. Smeh je pol zdravja, je znan pregovor. Smejte se tudi na svoj račun. S prijaznim humorjem obravnavajte svoje pomanjkljivosti in lažje vam bo. Pa še drugim ob vas, ko bodo videli, da se znate šaliti na svoj račun.
Osmi korak
Skrbite za svoje telo. Povej mi, kaj ješ, in povedal ti bom, kako si, bi lahko rekli. Kajti pomembno je kakšno hrano uživamo. Kdor se nauči poslušati svoje telo, bo najbolje vedel, kaj mu ustreza. Zlato pravilo je: čimveč zelenjave in sadja. In veliko gibanja na svežem zraku. Pa brez alkoholnih pijač in mamil.
Deveti korak
Delajte z ogledalom. Louise Hay se je veliko naučila, ko je sedela pred njim. Pomagalo ji je sproščati jezo, ko je tistemu v ogledalu povedala, kar mu gre. Tistemu, na katerega se je jezila. Sama sebi pa je blago prigovarjala in se naučila pohvale. Z ogledalom je bila lahko to, kar je. V takšnem razpoloženju, v kakršnem je bila. Z ogledalom se lahko pogovarjamo popolnoma iskreno in brez zavor. Prav tak odkrit pogovor pa je zdravilen. Najlepše ogledalo so oči drugega. Obraz moje ljube, oči dragega, očetov pogled, materin nasmeh, hčerino razumevanje in prijateljev topel stisk roke.
A nekateri bližnjih nimajo. Ali pa so daleč. Ogledalo pa je vedno pri roki. Ozrimo se vanj.
Deseti korak
Ljubite se v sedanjem trenutku. Zdajle, ta hip. Kajti kar je bilo, je bilo. Kaj še pride, ne vemo, in na tisto zdaj ne moremo odločilno vplivati. Ta trenutek pa je lahko tak, kot želim. Zdaj sem lahko ljubeča do sebe, zdajle lahko darujem kaj drugemu, prav ta hip se lahko umirim in neham dirjati okrog, sedaj lahko odpustim svojemu bližnjemu in ga objamem, namesto, da kuham mulo......Smo gospodarji sedanjosti, saj lahko izbiramo in se odločamo. Vsak trenutek. Življenje je naše!
Radostite se tega, da ste živi in tu. Edini človek ste, s katerim boste skupaj do smrti. Dokler niste voljni ljubiti svojega notranjega otroka, je drugim precej težko ljubiti vas. Sprejmite se brezpogojno in z odprtim srcem. Kot pravi tista hebrejska beseda... Šalom....BITI CEL.