To je plutonska dinamika v negativni obliki, torej čustvene manipulacije, podtikanja, moč-nemoč, pasivna agresija...
To so pravzaprav najhuje zlorabe, saj človek niti s prstom pokazati ne more na teavo, kot npr pri fizičnem nasilju.
Tako se ne more niti braniti, ker ta oseba na drugi strani uporabi potem igro rtve in pasivne agresije (umik,"tihi dnevi", ignoriranje...)
To so pravzaprav ljudje z mejno osebnostno motnjo.
Tukaj se lepo vidi negativni odraz plutonske dinamike, po vsej verjetnosti gre za osebo z mejno osebnostno motnjo (MOM).
Na drugi strani si pa ti, ki si takno osebo na nek način "ustvarila" v svojem ivljenju z namenom nekaj prepoznati, se nekaj naučiti.
Dostikrat sem videla, da zelo poteni in dobronamerni (beri z vidika drube-naivni) ljudje naletijo na res motene oz zlobne ljudi, torej na svoje popolno nasprotje.
In seveda velja tudi obratno 
Torej prepoznati, da ivljenje ni samo lepo, da ljudje niso samo dobri in da se je potrebno naučiti strogo distancirati od taknih ljudi,
jim odločno postaviti dovolj trdno mejo, katere ne bodo mogli prestopati.
Največkrat pomaga, da se od taknih ljudi odmaknemo. Oni se ne bodo spremenili, ker se ne morejo.
Mogoče res v redkih primerih, ko se zavedjo, da imajo teave in poičejo strokovno pomoč.
Mi NE moremo biti njihovi reitelji.
A tudi tem potenim, dobrim ljudem je potrebno pomagati, da prepoznajo zlo v drugem in se mu znajo umakniti, iti stran od tega, jim postaviti mejo.
Zato zelo pohvalno, da se o tem pogovarja s svojo hčerko. Mora vedeti, da vsi ljudje al niso dobri.
To je sicer teko spoznanje, ker padejo neke iluzije, da je svet samo lep in vsi ljudje dobri.
In e nekaj je potrebno vedeti, da takni manipulatorski ljudje prav "zavohajo" te potene in se nalepijo na njih.
Sanjalka, hvala ti.

Ja, je tako, kot si napisala in sem prišla tudi sama do zaključka, da gre (vsaj šlo je) za MOM. Sem v preteklosti analizirala še naprej in mislim, da gre tudi za NOM (narcistično osebnostno motnjo). Je pa zanimivo pri teh ljudeh (vsaj otrocih, zdaj delam še primerjavo s hčerino sošolko), da ko se od njih distanciraš in vidijo, da nobena orodja ne bodo učinkovala, da bi te privlekli nazaj, pricapljajo k tebi sami in to kot najbolj pohlevne ovčice, velikokrat čisto sesuti in skesani (in tukaj ne gre več za zaigrano zlomljenost, skesani so pa itak zaradi sebe in ne zaradi tebe, saj so ob svojo hrano).
Hčerki želim odpreti oči v to smer, da bi sama prepoznala oz. razumela, kako so ti osebki v resnici v sebi šibki in kako velika nemoč se skriva za njihovim megalomanskim obnašanjem.
In ja, kot si napisala, NE MOREMO jim pomagati.
Ko bi le moja Luna v Raku lahko v mladosti to sprejela.
No hči ima Luno v Kozorogu, torej čisto nasprotje. Z zanimanjem (kar ne pomeni, da z navdušenjem... recimo, da imam antene močno napete) opazujem, kako se odziva na sorodne situacije.
Večkrat se vprašam, zakaj nas teh stvari niso učili pri psihologiji. Prepoznavati take situacije, tipe osebnosti. Namesto s piflanjem nas bi lahko začeli opremljati z orodji, prepotrebnimi za življenje.