Author Topic: Potovanje planetov po hišah in s tem povezana dilema  (Read 4925 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
  • Tam kjer ni nič je vsega dovolj
Potovanje planetov po hišah in s tem povezana dilema
« on: March 04, 2011, 09:41:18 PM »
Splošno sprejeto dejstvo je, da se planeti, ki so na koncu hiše štejejo do določene mere že v naslednjo. Nekateri astrologi sicer to ne delajo, ampak to zdaj ne igra vloge za moje vprašanje.

Vzemimo torej mojo karto za primer:

Vidimo  :U na koncu 8. hiše in marsikdo bi to interpretiral v smislu, da se uranska energija v spodobni meri manifestira tudi na področjih 9. hiše.
Se strinjamo?

Planeti potujejo naprej, to je osnova vse te teorije. Ko so retrogradni pa pač temu ni tako, takrat se ne štejejo v naslednjo hišo.

No, tu pa zdaj pridemo do vzroka za odprtje te teme.
Ko namreč pomaknem svoj rojstni čas za 1 uro naprej, se Uran ne pomakne v 9. hišo ampak še globje v 8.
Planeti sicer potujejo v obratni smeri urinega kazalca skozi prostor (skozi znake) a v smeri urinega kazalca navidezno skozi hiše.

Torej, kdo mi lahko razloži, kako za vraga lahko štejemo planete v naslednjo hišo, če se v bistvu premikajo v drugo smer. Potem bi pravzaprav morali šteti planete na začetku neke hiše v prejšnjo, kot je recimo situacija z mojim  :So

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Potovanje planetov po hišah in s tem povezana dilema
« Reply #1 on: March 05, 2011, 07:08:34 AM »
Bojan, jaz tegale vprašanja prav dobro ne razumem

Planeti so pač tam, kjer so zapisani v efemeridah in se pomikajo po živalskem krogu in če spremenimo čas rojstva, so planeti še vedno tam kjer so.

Spremenijo se samo hiše, glede na čas rojstva. Le-ta pa je, kot tudi sam veš bistven element astrološke interpretacije.
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #2 on: March 05, 2011, 10:58:27 AM »
Govorim o hišah. Saj veš, da je sprejeta astrološka praksa, da se planet na koncu hiše deloma že šteje v naslednjo?

To bi potem po logiki pomenilo, da bomo planet, če pomaknemo čas rojstva naprej, tudi tam našli. A ga ne.

Primarna rotacija hiš je namreč v smeri urinega kazalca, sekundarna rotacija po znakih pa je v obratni smeri.

Saj sem objavil obe karti, kako ni razumljivo o čemer govorim... Uran na koncu 8. (torej deluje že v 9.), a če pomaknem čas rojstva naprej (2. karta) ga ne najdem v 9. ampak globje v 8.

Iščem logiko v tem...

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #3 on: March 05, 2011, 11:59:33 AM »
Saj

Samo ne vem točno, zakaj bi to povezoval. Hiše so eno, planeti drugo

www.Astro-Star.net

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #4 on: March 05, 2011, 12:16:37 PM »
Kaj bi pvoezoval, govorim o hišah in kam bi šteli planet na koncu ter zakaj.

Potem te bom tako vprašal.
A ti šteješ planet na koncu hiše v naslednjo?
In če ja, na osnovi čega? Kako si to razlagaš... saj razumeš kaj mislim, ne?

« Last Edit: March 05, 2011, 12:20:59 PM by Bojan The Bojan »

Offline Tejka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletn. Simbol
« Reply #5 on: March 05, 2011, 01:59:52 PM »
Če premakneš uro rojstva se premaknejo hiše. Planeti kot taki pa se "premikajo" s progresijami. In če imaš torej na koncu hiše planet je logično, da se bo s progresijami (verjetno že v času otroštva) premaknil v naslednjo hišo in se tako šteje v obe. Natalna seveda velja, veljajo pa tudi progresije... Upam, da sem ti uspela razložit, ker vem da prav mislim, samo tale moj  :Me :ri :kv :NE zna zadeve zamutit ;D
Sin bailar y crear no hay vida
Tranziti in progresije
Solarna

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #6 on: March 05, 2011, 02:18:24 PM »

Jaz štejem še posebno če je ozek orbis in če je osebni planet. Je pa odvisno tudi od retrogradnosti in personalizacije planeta.

Moj Mars npr. definitivno paše v obe hiše - tako peto, kot šesto. /pa je v progresijah R/

Moje sonce npr. tudi. V obeh primerih bi ti znala z življenjepisom vse opisat.

In ker sem se rodila pač ob uri, kot sem se - se ne ubadam, kaj bi bilo, če bi se eno uro kasneje.  ;)

Na osnovi tega, ker pri planetih upoštevamo tudi v aspektih neke orbise. In logično je, da aplikativni aspekt mojega Marsa, ali Sonca konjunkcije na 6 ali 9 hišo

Sem pa dostikrat v praksi nekak ugotovila, da smo se vsaj moj letnik ipd.... rojevali nekako kakšno minuto prej, ne kasneje ..... zaokroženo je bilo na 5 minut pri času rojstva. Babice pač niso upoštevale natančnosti ure, tako kot danes.
Najbrž je tudi logično, najprej je poskrbela za otroka, ko je bilo opavljeno je pogledala na uro in vpisala podatek......

Tako da te zadeve je treba precej individualno obravnavat. Najbolje pa je, da se lotiš kart in ljudi, ki jih poznaš in z njimi razčleniš to zadevo. Moje analize so pokazale da to drži, tvoje mogoče ne bodo, če imaš mlajše karte - ali pa boš imel energetsko drugačne stranke.

« Last Edit: March 05, 2011, 02:21:06 PM by Tea »
www.Astro-Star.net

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #7 on: March 05, 2011, 09:11:45 PM »
Če premakneš uro rojstva se premaknejo hiše. Planeti kot taki pa se "premikajo" s progresijami. In če imaš torej na koncu hiše planet je logično, da se bo s progresijami (verjetno že v času otroštva) premaknil v naslednjo hišo in se tako šteje v obe. Natalna seveda velja, veljajo pa tudi progresije... Upam, da sem ti uspela razložit, ker vem da prav mislim, samo tale moj  :Me :ri :kv :NE zna zadeve zamutit ;D
Ja ne tejka, se ne premakne v naslednjo hišo, v tem je ravno fora. Poglej pri sebi, kam se planeti premaknejo, če daš uro rojstva naprej.
Poleg tega pa ne govorim tukaj o progresijah, ampak o ujetem trenutko v natalni karti.

Tea, saj jaz se ne ukvarjam s tem vprašanjem ker bi me mučilo kaj okoli moje karte, ampak iz čisto analitičnega vidika.

Edino razlago za zdaj, zakaj štejemo planet v naslednjo hišo, je, da je primarna smer potavanja planetov v zodiaku sekundarna (kot potujejo po znakih), in ker se energija lahko v danem trenutku premika le v eno smer je verjetno le ta v naslednjo hišo.
Čeprav bi ga primarna rotacija postavila globje v svojo in ne v naslednjo hišo.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #8 on: March 06, 2011, 05:43:26 AM »
Jaz sicer astronomsko nisem tako dobro podkovana, da bi lahko o tem predavala, zadeve pa razumem takole

Hiše predstavljajo lego nebesnih teles /planetov/, v dvanajstih hišah dnevnega cikla, ki ga določa vrtenje Zemlje OKROG SVOJE OSI
za to potrebujemo zemljepisno širino in dolžino in uro rojstva. Hiše namreč gledamo iz vidika kraja rojstva na ekliptiko.

Lega planetov pa je izračunana na podlagi nebesnega ozadja /zodiak/ Planet bo v tistem položaju ne glede ali smo rojeni v Ameriki, Aziji, ali Evropi .......

Torej hiše povedo, kje se znajdejo planeti, glede na dnevno vrtenje zemlje okrog svoje osi. In seveda je bilo prav okoli tega, kater sistem hiš uporabit, da bi bil najbolj verodostojen že veliko govora.
No Placidusov sistem je uporabljen največ in je utemeljen prav na ČASOVNI DELITVI HIŠ.

Hišam se nekateri astrologi tudi preprosto ognejo. Npr. Erbentin jih je nadomestil z midpointi.

Kakorkoli. Tudi sama sem kar nekaj proučevala. In katerokoli tehniko sem že jemala v študijskih letih, temeljne zadeve so se postavile vedno na pravo ali enako mesto z drugimi tehnikami.

Planeti na kotnih točkah so itak močni oz. kotni. Na ostalih prehodih hiš - pa je že v osnovi rečeno, da se hiše med seboj povezujejo in jih imenujemo tudi povezovalne hiše, nimajo tako močnega ločnega potenciala.

Hiše so torej samo svet /oder/  -  ki pa ne more biti strogo ločen drug od drugega  - druga pesem je z znamenji in planeti, ki so osebnega arhetipskega pomena.

www.Astro-Star.net

Offline Bojan The Bojan

• Uporabnik
  • **
« Reply #9 on: March 10, 2011, 10:29:10 AM »
Ja, saj mi je kapnilo nekaj zdaj. Sem imel nekoliko napačno perspektivo.

Sicer pa bom malo kozmobiologijo proučeval, s tem, da so koti že pomembni, kot sama praviš in bom to obdražal v obziru.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #10 on: March 10, 2011, 11:14:56 AM »
Super Bojan

Ta tema tudi mene zanima in jo uporabljam, kolikor se da tudi v svoji praksi.
www.Astro-Star.net