Samo ne vem a sem jaz trapasta samo meni se sploh ne zdi to velik pritisk, koliko je pa normalen
???
Tole sem našla na netu:
Mlad odrasel človek naj bi imel krvni tlak pod 120/80 milimetrov živega srebra (mmHg). To je sicer za odrasle ljudi optimalen tlak. Ugotovili so, da tlak, ki je višji, že povzroča okvare v ožilju. Višji ko je tlak, večjo okvaro povzroča.
Normalen krvni tlak je po zadnjih evropskih in slovenskih smernicah pod 130/85 mmHg. Visoko normalen krvi tlak je 130−139/85−89. Vse, kar je več, je že hipertenzija. 140/90 je meja za povišan krvni tlak, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija leta 1962 in še vedno velja ne glede na starost.
Razvrstitev arterijske hipertenzije glede na višino krvnega tlaka
sistolični krvni tlak diastolični krvni tlak (mmHg)
optimalni krvni tlak pod 120 pod 80
normalni krvni tlak pod 130 pod 85
visoko normalen krvni tlak 130 -139 85 -89
arterijska hipertenzija ≥140 ≥90
KAKŠNI SO SIMPTOMI?
Visok krvni tlak običajno ne povzroča slabega počutja. Nekateri ljudje navajajo glavobole, vendar le ob zelo visokih vrednostih krvnega tlaka, ob katerih se lahko pojavljajo tudi vrtoglavice, motnje vida ali krvavitve iz nosu. Arterijski hipertenziji pravijo tudi tiha ubijalka, saj lahko brez opozorilnih znakov vodi v srčno ali možgansko kap.
KAJ GA POVZROČA?
Čeprav je visok krvni tlak pogostejši pri moških, ga ne moremo pripisati enemu samemu vzroku.
Prispeva lahko katerikoli od naštetih dejavnikov:
• čezmerna telesna teža,
• uživanje velikih količin alkohola,
• stres,
• čezmerno uživanje soli,
• telesna nedejavnost,
• ledvična bolezen.
vir: Viva, lek
Se mi zdi, da je popoloma odvisno od človeka in njegovega običajnega pritiska. Moj je navadno okrog 110, mogoče je tvoj običajno višji in se čist dobro počutiš. Poznam eno, ki se ob 150 kt čist ok počuti in šele takrat funkcionira
Če si ga imela 200 oziroma ga imaš pogosto povišanega, ni zanemarljivo, Jane, zna biti pa precej nevarno za zdravje.