Author Topic: "Popolno telo še pred poletjem" - manipulacija in diskriminacija  (Read 15781 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
Že dolgo nismo na novo odprli nobene diskusije. Pa se mi že toliko časa "lušta". Sem čakala na pravo temo in končno sem jo našla.  ;D

Pomlad je tu, bliža se poletje in kot vsako leto, ko se bliža ta čas, ko bomo oblečeni malo manj, se v vseh medijih pojavi nešteto oglasov za anticelulitne in shujševalne kremice in raznorazne postopke za odstranjevanja ne tako lepih telesnih značilnosti. In seveda kup nasvetov za oblikovanje postave, ki so ponavadi precej daleč od tega, kar bi res prineslo rezultate.

Zadnjič je prišla mami do mene, ko sem se mučila v svojem domačem fitnesu in me je pohvalila, češ, da se res trudim in da so rezultati neverjetni. Ponavadi me skritizira, da se preveč mučim, da se bom poškodovala, zadnje čase mi pa da tudi kakšen kompliment. In sva govorili o rezultatih, ki jih prinaša moja vadba. Sem se pohecala, da je to to, ne pa razne kremice in ne vem, kaj vse še. Nakar pravi ona, da včasih tega itak ni bilo. Nobenega celulita. Da je to problem sedanjega časa.
Hmmm, odgovorila sem, da je najbrž bilo, le ljudje so se oblačili bolj, pač ni bilo tako sproščeno, kot je sedaj (če se tako izrazim). Glavni problem je pa obstreljevanje žensk s slabimi občutki, s tem, kako so zaveljene, kaj jih kje dol maha, kje imajo pomarančno kožo ...
Časopisi so polni člankov z naslovi a la: "Čudežna dieta", "Kako izgubiti x kg do poletja", "Katere kopalke poudarijo vaše atribute", "Katera oblačila skrijejo vaše pomanjkljivosti", "Adijo, celulit" ...

Cilj vse ga je pa itak prodati čimveč neuporabnih pripomočkov za dosega takih in drugačnih ciljev. Vse je sam marketing, pridobivanje denarja, ki ga obupana ženska, z že tako prazno denarnico, zmeče, da bi ustrezala določenim (nedosegljivim?) standardom.

Moški je bolj redko oblegan. Sploh je? Na kaj bi se mu lahko obesili, da bi mu vzbudili slabo vest, da bi potrošil nekaj denarja za kakšen čudežni pripomoček? Pa so dejansko v povprečju moški bolj "popolni" od žensk, ali so samo manj občutljivi na manipulacijo?

Povejte, kako vi gledate na to problematiko? Se obremenjujete s svojim izgledom ali ne? Se vas dotakne to napadanje medijev?
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
Re: "Popolno telo še pred poletjem" - manipulacija in diskriminacija
« Reply #1 on: April 03, 2012, 07:52:39 AM »
Mislim, da je enostaven odgovor,zakaj se moških toliko ne dotakne-ker jih je manj in je pač zanj večje povpraševanje.
Že tako jih je manj in od tega je verjetno večji procent istospolno usmerjenih kot pri ženskah. Tako smo ženske same sebi postale tekmice in tekmujemo za tisto malo moških. Jah, industrija to pač zna spretno izkuristiti.
Drugače pa vse pohvale za pridno vadbo ;)
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #2 on: April 03, 2012, 10:09:33 AM »
Dejstvo je, da se nas "obleganje medijev" dotakne. Saj to je psihološko doteran marketing. Starejša kot sem, bolj vidim, kolikokrat so me "nahecali" z razno raznimi prehranskimi dodatki, kremicami itd... Nisem imuna na te lepotne standarde, ampak povečini uspevam, da na to gledam bolj z zdravim razumom. Zase se trudim, premagujem sicer že celo življenje nekaj odvečnih kg, a se skušam stimulirat s tem, da si rečem, da moram to narediti za boljše počutje in zdravje. Glih zadnjič sva se s sodelavko pogovarjali o tem. Kako so včasih ženske sprejele, da so pač rodile, da so v meni. In jim je bilo logično, da je narava pač narava,  da se telo spreminja in seveda skasira nekaj kg več. Druga plat pa je, da se telo lahko dodatno oblikuje, da lahko s primerno hrano in vadbo upočasnimo proces, ampak to zahteva spet dodaten angažma. Vprašanje je, čemu vse lahko v 24 urah damo prednost in koliko energije imamo za kaj.

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #3 on: April 03, 2012, 02:20:41 PM »
Dejstvo je, da se nas "obleganje medijev" dotakne. Saj to je psihološko doteran marketing. Starejša kot sem, bolj vidim, kolikokrat so me "nahecali" z razno raznimi prehranskimi dodatki, kremicami itd... Nisem imuna na te lepotne standarde, ampak povečini uspevam, da na to gledam bolj z zdravim razumom. Zase se trudim, premagujem sicer že celo življenje nekaj odvečnih kg, a se skušam stimulirat s tem, da si rečem, da moram to narediti za boljše počutje in zdravje. Glih zadnjič sva se s sodelavko pogovarjali o tem. Kako so včasih ženske sprejele, da so pač rodile, da so v meni. In jim je bilo logično, da je narava pač narava,  da se telo spreminja in seveda skasira nekaj kg več. Druga plat pa je, da se telo lahko dodatno oblikuje, da lahko s primerno hrano in vadbo upočasnimo proces, ampak to zahteva spet dodaten angažma. Vprašanje je, čemu vse lahko v 24 urah damo prednost in koliko energije imamo za kaj.

Meni se čist ne da s tem ukvarjat. Res ne.
Rada kuham, rada jem - vse - gurmanska Luna v Biku hihi, rada kolesarim, igram tenis, splezam na hrib in jadram, pa še kaj bi se našlo - skratka uživam tudi z z mojimi mišelinkami okrog riti
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #4 on: April 03, 2012, 02:34:48 PM »

Rada kuham, rada jem - vse - gurmanska Luna v Biku hihi, rada kolesarim, igram tenis, splezam na hrib in jadram, pa še kaj bi se našlo - skratka uživam tudi z z mojimi mišelinkami okrog riti

Prav imaš  :D. Meni se je zadnjič sodelavka smejala. Sem zamišljeno gledala in govorila, da bi bila bolj suha, zravn pa veselo mlatla sendvič  :P

Offline Tea

• Moderator
  • Lipicanec
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
« Reply #5 on: April 03, 2012, 03:11:54 PM »

Prav imaš  :D. Meni se je zadnjič sodelavka smejala. Sem zamišljeno gledala in govorila, da bi bila bolj suha, zravn pa veselo mlatla sendvič  :P

ja itak  :P
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #6 on: April 03, 2012, 04:32:46 PM »
Pa se vam zdi, da je danes veliko huje, kot je bilo včasih? Že, če pogledamo, kaj je včasih veljalo za lepotni ideal in kaj danes ...
9ZK 656

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #7 on: April 03, 2012, 06:32:50 PM »

Hvala enako, da bi jedla neke preparate in nadomestke hrane zato, da bi imela boljši telo, pa kaj si nor. Ni ga čez futer  ;D
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #8 on: April 03, 2012, 06:39:23 PM »
Zadnjič sem brala članek, kako bi sodobna Boticellijeva Venera izgledala. V preteklosti je za ideal veljala konkretna ženska, ženska z oblinami, ne pa ekstremno suha ženska z velikimi joškami. Dejstvo je, da je marketing naredil svoje in da se ženske vse preveč obremenjujejo s postavo. Pa ne samo to, kolikokrat sem doživela, da so mi moški za mizo rekli, kaj preveč ješ piškotov, se boš zredila, jaz pa nonšalantno nazaj, mi je res vseeno.

Ja, esm tudi sama imela težave s samopodobo, da sem predebela, najhujšo krizo sem imela, ko sem na začetku srednje šole morala na hormonsko terapijo in sem se v enem mesecu zredila za 10kg. Pa da ne bo pomote, šla sem iz 49kg na 59, kar je bil pa vseeno šok za moje telo. Vsak dan sem pazila, kaj sem jedla, gibala sem se vsak dan, trenirala sem naviaški ples, ampak kilogramskega buma nisem morala preprečit. Da ne omenjam, kakšen je bil odziv vseh ljudi okoli mene, češ da kaj sem se zredila, kaj je z mano itd. Ja, je bolelo, in to ne malo. Ampak z leti, ko sem se naučila sama sebe imeti rada in ko sem ugotovila, da sem popolna takšna, kakršna sem, mi je veliko boljše v življenju. Ja, si želim, da bi imela malo bolj raven trebuh, pa veste kaj, sem prelena za te zadeve. Slaščice imam preveč rada, čeprav sem se naučila prelisičiti svoje telo in rajši pojem posušene murve, ki so ravno tako sladke, kot pa da jem piškote. Ko ga že pojem, ga pojem brez slabe vesti, da bo to vplivalo na mojo postavo. Če bo, se s tem ne ubadam, ker sem popolna točno takšna, kakršna sem.

Ljudje imajo različne okuse. ŽE pri moških se lepo vidi, ko imajo eni radi velike eni pa male joške. Isto je pri ženskah. Eni imajo radi malo bolj rejene dečve, eni pa obešalnike. Dejstvo je, da ima vsak pri sebi svoje "ideale" za popolnost in vsega ne moremo posploševati. Ko pa bodo vsi končno dojeli, da so popolni točno taki, kakršni so, pa raznorazni marketinški triki ne bodo več imeli učinka. Tudi s psihološkega vidika ne.
9ZK 674

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #9 on: April 03, 2012, 07:58:22 PM »
Najbolj lepo in zdravo telo itak dobimo s prehranjevanjem s pravo hrano, t.i. čisto hrano. Torej nepredelano, nerafinirano hrano. Tisti, ki zivijo na nadomestkih obroka misleč, da si delajo uslugo, se motijo. Prava hrana ima vedno prednost, po potrebi se doda kakšen prehranski dodatek. Da bi pa živeli samo od tega pa no go.
9ZK 656

Offline Tita

• Uporabnik
  • **
« Reply #10 on: April 03, 2012, 09:14:45 PM »
Moški so tudi na udaru, ampak se ženske več pojavljajo v medijih - v reklami za kreme proti celulitu še nisem videla moškega.  :D In ženske se tudi bolj sekiramo glede tega, saj nam že od mladosti govorijo, da smo lepe in s tem mislijo na zunanjo lepoto, pri fantkih to redko slišiš. Zato imamo ženske ''lepoto'' že od malih nog v glavi in ušesih - takrat več ali manj zaradi družine.

Včasih je bolj obilna ženska veljala za standard lepote saj je bilo s tem povezano njeno materialno stanje - pomenilo je, da je dovolj bogata, da si lahko privošči veliko hrane. Saj včasih so bile bogate gospe tudi bledolične in jo to veljalo za cvet lepote, medtem ko so pa revni delali zunaj na soncu in je že barva kože določala tvoj status.

Kar se mene tiče, se malce obremenjujem s svojim telesom, ampak to le zato, ker se pač pri neki kilaži ne počutim več tako polne energije, lahkotne, imam občutek kot, da to nisem jaz. Gibati se je tudi treba, saj s tem spodbujamo kroženje krvi, dovajanje kisika, skrbimo za fizično kondicijo itd.
Moja astro karta:
http://shrani.si/?mojaastrok10kwh.gif

9zvezdni KI: 261

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #11 on: April 04, 2012, 08:06:49 AM »
Sama še vedno mislim, da nas zelo zavajajo z raznoraznimi reklamami. Moje mnenje je, da je najbolj zdravo jesti tisto kar ti paše in predvsem v tem uživati. Prehranjevanje je predvsem užitek in ne tekma s samim seboj, jaz gledam na prehranjevanje podobno kot na seks. V seksu uživamo, prav tako v hrani.
Če razmišljam malo bolj globalno, je na svetu res verjetno že preveč ljudi in seveda marketing spodbuja suhljate ženske, saj ne odražajo simbola plodnosti. Plodnost se odraža iz oblin (široki boki odražajo, da bo ženska lažje rodila, polne prsi so simbol za dobro dojenje,govorim simbolično) in moški hormoni se odzovejo na obline kot na plodno žensko, kateri bo lahko napravil otroka. Pri suhljatih ženskah takšnega učinka ni. In seveda svetovni marketing to dobro obvlada. Tako naj bi bila ženska sedaj narejena za užitek in ne več za rojevanje, saj nas je ja vendar preveč.
Spodbuja se tudi istospolnost, ravno tako iz teh razlogov. Pa da ne bo pomote, prav nič nimam proti istospolnim, jih spoštujem tako kot vse ostale, so tudi moji dobri prijatelji.
Samo na glas razmišljam svojo filozofijo, zakaj se je v zadnjem obdobju tako razširil marketing kakšna naj bi ženska bila in da se pravzaprav ne spodbuja več plodnosti in rojevanja, ampak ravno obratno.
No, saj na nek način se verjetno mora zmanjšati populacija ljudi na svetu.
Sama se rada rekreiram, se rada malo matram, pa ne preveč, kremo uporabljam za obraz in telo, jem pa rada vse, sem zeloooo sladkosneda in se slaščicam ne odrečem, imam pa to srečo, da moje telo ostaja podobno kot je bilo pred 20 leti.
Me zanima kako ostali gledate na to razmišljanje.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #12 on: April 04, 2012, 08:47:57 AM »
Ja, se strinjam s teboj. Lepotni idelai so zdaj čisto izven naravnih okvirjev. Ženske z ozkimi boki, brez oblik, metrosexualni moški z nežnimi obrazki.
Zanimivo je tvoje razmišljanje, da se ne spodbuja plodnosti. Kaj pa veš, mogoče gre pa za svetovno kampanjo proti rasti prebivalstva. Iak je že zdaj kriza. Dobiti službo, imeti otroke, to je izredno veliko breme tako za posameznika kot v končni fazi lahko tudi za državo - ni delovnih mest, vse več ljudi živi na podpori, kar pa stane. Nikoli se ne ve, kaj je v ozadju. Isto so npr. v Avstraliji razglasili belo polt za "modno", ker se je pojavljalo toliko kožnega raka.

Ja, prehranjevanje je osnovna fiziološka potreba - kot sex. Se da dobro primerjati, se strinjam. Ampak zloraba hrane se ne tretira tako kot zloraba sexa. Da je kdo sexoholik - kakšno ogorčenje, moralna nesprejemljivost ... Koliko ljudi je pa odvisnikov od hrane (ali od velikih količin ali od določene vrste hrane) pa se nad tem nihče ne zgraža. In tega je mnogo več, kot osvisnikov od sexa, npr. Bi upala trdit, da ima 90% ljudi večje ali manjše motnje v prehranjevanju.

9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #13 on: April 04, 2012, 09:09:05 AM »
Freud bi rekel, da je do motnje prehranjevanja v odrasli dobi prišlo zaradi nepravilnega dojenja v 1 letu starosti-oralni fazi.

ORALNA FAZA: Libido se usmerja na področje ust. Dojenčku prinašajo zadovoljstvo oralni dražljaji: sesanje, hranjenje, požiranje, grizenje. Značilna je simbioza med materjo in otrokom: tesna medsebojna povezanost in odvisnost. Otrok deluje po načelu ugodja,  zahteva takojšnjo zadovoljitev potreb (id).

Se strinjam, da je veliko motenj prehranjevanja, je tudi veliko odvisnosti od seksa, samo da ta ni takoj vidna navzven in se o njej ne govori na glas,sem pa prepričana, da je veliko odvisnosti oz. motenj tudi v seksu.
Ja, moje mnenje je, da gre za svetovno kampanjo proti zmanjšanju prebivalstva, pa saj nas je res preveč.
Mogoče pa še vedno bolje tako, kot da bi bile  vojne, raznorazne bolezni, ki bi naenkrat pomorile več ljudi. To se mi zdi vseeno bolj humano zmanjšanje prebivalstva ;D Bomo imeli pač lepe, metroseksualne moške ;)
Dejstvo pa je, da nas je preveč, kaj čemo :)

Offline Tita

• Uporabnik
  • **
« Reply #14 on: April 04, 2012, 07:07:56 PM »
Ja, se strinjam s teboj. Lepotni idelai so zdaj čisto izven naravnih okvirjev. Ženske z ozkimi boki, brez oblik, metrosexualni moški z nežnimi obrazki.

Tu se ravno ne bi morala strinjati s tabo, saj so postave različne in ima nekdo pač nasploh ozke boke (to sem jaz) in bi imela ''široke'' boke le v primeru, če bi se zredila za ene 8 kg, ampak to bi bila potem le maščoba, te kilograme bi lahko dobila le z neprimernim prehranjevanjem (mastna, redilna hrana) in neaktivnostjo. Meni je narava dala tako postavo, tako kot je nekomu dala malce bolj nežen obraz, nekomu širša ramena, nekomu širše boke itd.
Moja astro karta:
http://shrani.si/?mojaastrok10kwh.gif

9zvezdni KI: 261