Author Topic: Kuharski recepti in nasveti  (Read 207565 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #195 on: March 21, 2007, 07:59:35 PM »
   

 Krasno,domače,enostavno. Pokukajte v primorsko kuhinjo.



  http://www.primorske.si/pn/article_wide.aspx?pDesc=268,1,42&content=htdocs/kuhinja/kuhinja

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #196 on: April 18, 2007, 03:56:02 PM »
 

  Zdaj ko smo vsi več ali manj na vrtu,bi vas spomnil,

 da si delček rezervirajte za dišavnice in začimbe.

 Pravite ,da nimate vrta? Nič zato ,tudi cvetlični lonček

ali korito je dobro.

Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #197 on: April 18, 2007, 07:08:24 PM »

živjo laomin,

se navdušujem za dišavnice oz.začimbe samo kaj ko mi nič ne uspeva.
Z baziliko,odkrivam,so same težave.Enako majaron,timian .....

Lahko ponudiš kakšen nasvet tudi v zvezi s tem?

Sem za korita oz.korito ,v katerem bi imela več začimb hkrati.

Offline tia

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 622
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #198 on: April 28, 2007, 10:34:05 AM »


  pa letos ni pametno pozabit zalivat, drugače ne bo nič zraslo in bo treba v mecator po tiste začimbe v lončkih :o :D

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #199 on: May 02, 2007, 01:08:36 PM »



 Takole bo najpametneje. Korito mora imeti obvezno odcedno dno,ali pa na dno daj samo pesek.

Večina začimb ali dišavnic je mediteranskih. Zalivanje zelo siromašno,veliko svetlobe in ne prepiha.

Že v starih časih so mešali z vrtno zemljo ,ali pa vsaj s kako krtino.Ne samo zemlje za lončnice.

Pa uspešno rast želim.

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #200 on: May 18, 2007, 09:41:22 AM »
 :)

 Vsak kaviar,mora biti na hladnem,če delaš še drugačne  kanapeje,narediš te s kaviarjem nazadnje.Najboljši je toast kruh in ga z obodi ali kozarcem narežeš,ali preprosto počez in so trikotniki. Obvezno namaži z  maslom.

Kaviar naložiš ne predebelo in z nožem poravnaš.

Zelo paše zraven limonca,katero natanko narežeš in narediš male trikotničke.Na sredino lahko daš listič peteršilj in naj daš limonco.

Možno pa je tudi da na maslo daš rukolo in nato kaviar(za probat,je stvar ukusa).

Da bodo pa vsi kanapeji lepi jih ko so končani okrasite z masleno  čipko.Kako - maslo močno mešate,da se zmehča in naredite vrečko z ozko odprtino in precikcakate ali poljubno obliko - ne smete pa prekriti vsebine ,ter postavite na hladno,da malo  otrdi.


Če je pa črni (taboljši kaviar) ,pa v dekoracijo pritaknite kaj rdečega.

Pa dober  tek  in izvirne ideje zraven.                                   :P

Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #201 on: May 18, 2007, 03:51:51 PM »

moja bazilika postaja problematična.Kupila sem jo v lončku,velikosti cca 15 cm in delam z njo zares nežno oz.previdno :D Stoji na kamenčkih.Zalivam spodaj,na kamenčke.
Na soncu se je sesuvala,omedlevala tako,da sem jo dala v senco oz.na
jutranje sonce,ki kasneje prehaja v senco.

Sedaj so pričeli listki rjaveti,raste in razvija pa zelo pohvalno.
Danes sem se z njo pogovorila  ;) in močno upam,da bo pogovor zalegel.
V primeru,da bo trmarila dalje in mi kazala svojo rjavo plat listkov,kaj mi je storiti?
Zakaj sploh postajajo lilstki rjavi?

Hvala za nasvet.

Offline laomin

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 443
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #202 on: May 18, 2007, 07:08:47 PM »


Listke lepo obtrgaj in manj zalivaj.Lahko pa je že med korensko grudo kaka bolezen.

Ko pa bo nastavila za cvetenje pa te nastavke  potrgaj in začela bo rasti v širino.

No ja ,drugače pa po novo,da bo lahko več pesta.

Offline Anima

  • Uporabnik
  • **
  • Posts: 952
  • nevarnost je povezana s količino energije
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #203 on: May 18, 2007, 08:43:52 PM »

tale je že tretja 'nova'  ;D
Rjavi listki me motijo.Morda je preveč zalita.Bom probala manj zalivati.
Hvala L.

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #204 on: July 04, 2007, 10:15:31 AM »
Ker sem šele na novo pečena primorka, imam kaj malo izkušenj z zelišči. Nasadila sem origano in mi je začel cveteti. Najbrž bi ga morala porezati in posmukati listke že prej.

Kdo ima izkušnje s sušenjem in kako naj to naredim. Predvsem pa kako naj ga porežem, da mi bo rasel še naprej.
 :D Hvala
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Princes

  • Mojster
  • ***
  • Posts: 1391
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #205 on: July 29, 2007, 01:24:43 PM »
Tea, sama sem origano porezala pred cvetenjem (mislim, da ga mirne duše režeš tudi ko cveti)  in to poganjke tako, da je lahko iz spodnjih delov rastline pognalo nazaj. Majhne šopke sem zvezala in jih obesila navzdol v garaži, ker drugje nima kje (važno je da je prostor suh in zračen brez neposredne sočne svetlobe). Ker je bilo takrat zelo vroče in suho se je posušil zelo na hitro. Nekaj sem ga sušila tudi v električnem sušilniku, vendar je bolje naravno sušiti.

Gledala sem, da sem ga porezala v urah med 10 in 12,  kdaj je luna v vodnem znemenju za list in rastoča luna.

Več ali manj velja to za vsa zelišča.
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;



DZK 151

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #206 on: July 30, 2007, 03:26:47 PM »
Hvala Princes.  ;D

Sem ga porezala, dala sušit v bombažno vrečo na teraso v senčko. Nasajeni origano pridno poganja naprej, hočejo pa cveteti že novi poganjki. Hm, mogoče bo to tole vroče vreme.  :D
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Princes

  • Mojster
  • ***
  • Posts: 1391
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #207 on: July 30, 2007, 08:37:07 PM »
Tea, jaz bi odtrgala cvetove. To počnem pri baziliki, velikolistni, ki raste v vrtu. Potem ona pridno odganja nove poganjke.
"Prava modrost pride, ko spoznamo, kako malo razumemo o življenju, o sebi in svetu okoli nas" - SOKRAT

Usui reiki mojster-učitelj; Theta Practitioner™; astrologija;



DZK 151

Offline Tea

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 22833
  • Sonček je
    • www.Astro-star.net
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #208 on: July 31, 2007, 06:22:07 AM »
Hvala za nasvet Princes. Bom tako naredila.

Želim ti lep dan  ;D
www.Astro-Star.net
ASTROLOŠKE ANALIZE, VEDEŽEVANJE, TEČAJI VEDEŽEVANJA IN ASTROLOGIJE

http://shrani.si/f/g/Y6/4RTQBfUR/tea.gif

Offline Jane

  • Moderator
  • Lipicanec
  • *****
  • Posts: 15014
Re: Kuharski recepti in nasveti
« Reply #209 on: August 26, 2007, 10:06:04 AM »
Pri nas bodo danes za kosilo bučke na naslednji način:

Bučke narežemo po dolgem in jih položimo v temu primeren pekač. Skupaj zmešamo sladko smetano, jajce in malo paradižnikove omake. To polijemo preko bučk, čez posipamo veliko naribanega sira in dober tek.
Poleg se prileže krompirjev pire.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/