Author Topic: Knjige v branje  (Read 9814 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
Re: Knjige v branje
« Reply #15 on: May 29, 2015, 09:15:02 AM »
Priporočam v branje knjigo Po tihem zapeljani; Kenneth M. Adams.
Knjiga opisuje čustveno zlorabo otrok, pravzaprav čustveni incest, ko postane otrok objekt naklonjenosti, ljubezni in strasti enega od staršev.
Tukaj si eden izmed staršev naredi svojega lastnega otroka za svojega partnerja, ne v seksualnem smislu, ne gre za spolno zlorabo, ampak v čustvenem, gre za čustveno zlorabo.
Res vredno branja, se bi verjetno marsikdo našel notri, žal.... Še kako značilno za slovenske matere, ko si sina ali tudi hčerko nared za partnerja...Seveda vse poteka na zelo nezavednem nivoju, tako da je to pravzaprav zelo težko prepoznati, saj se otrok počuti občudovanega s strani tega starša, pomembnega, da se ta starš obrača nanj po pomoč, po nasvete....Gre pa v resnici za čustveno zlorabo.
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #16 on: May 29, 2015, 09:22:08 AM »
Sanjalka, po tvojem nasvetu imam knjigo že rezervirano. Pri nas doma je bil alkohol, sama sem bila precej samostojna in begala od doma. Bolj se mi zdi, da je mama bila v celoti nek "čustveni strelovod" za fotra, čeprav seveda, te odnose smo čutili vsi.

Sem pa zasledila tale dokumentarec, podobna fora. Mislim pa, da je vse skupaj začaran krog. Dedc, ki ne odigra svoje vloge...današnji čas, ko emancipacijo povzdigujemo v nepravem smislu...

http://www.rtvslo.si/kultura/film/je-po-fanta-res-treba-v-tujino/365914

Offline hannah

• Uporabnik
  • **
« Reply #17 on: May 29, 2015, 11:34:04 PM »
Rena, pravis da beres Proces prisotnosti. Kako se ti zdi?

Super tuper. Nekaj najboljšega zadnjega obdobja. Samo dihanje 10 tednov sprovest. Huh  :o :P ::) Moram priznat, da je zadnjem poskusu - komaj 6 tednov - zmagalo "dušno telo", kot pravi Brown  :D

Ka pa tebi?

Hvala za info! Nisem je se. Jo pa bom enkrat.  :)

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #18 on: May 30, 2015, 09:21:04 AM »

Hvala za info! Nisem je se. Jo pa bom enkrat.  :)

No takolelele je. Knjigo je najbolj smiselno prebrat, če se boš želela lotit procesa povezanega dihanja. Brez tega je pa sicer nekaj misli, ki jih ni slabo spregledat, vendar jih skrajšano lahko posredujem tudi jaz.  :-*

Offline hannah

• Uporabnik
  • **
« Reply #19 on: May 30, 2015, 08:00:20 PM »
Ja namen imam, vendar vprasanje kdaj bo prislo na vrsto. Zdaj nekaj drugega berem.
No, lepo prosim za kaksno misel  :)

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #20 on: May 31, 2015, 01:29:29 PM »
Proces prisotnosti - nekaj izpisanih misli:

- Zavedanje sedanjega trenutka - samo BITI. Ko samo SMO, hvaležni za tisto, kar nam je življenje prineslo, ko samo SMO brez posebnega vzroka. Ko mislimo, da živimo, smo v v resnici samo v varljivem duševnem stanju, ki mu pravimo "čas". Na "obstajati v času" smo se tako navadili, da se nam to zdi naravno stanje.

- Boljši jutri, preteklost... duševno smo neprestano v teh okvirih, v stanju "delanja". Kar je "življenje v času".

- Vibracija zvena", kar življenje v resnici je, ne more vstopiti v čas.

- Naši nezavedni odzivi temeljijo na nerazrešenem procesu, ki je  v nas. Med procesom zveznega dihanja (vdih in izdih brez premora - povezan) pa se bodo dvignila potlačena čustva: strah, jeza, žalost...Vendar je to potrebno zato, da bomo ponovno povezali s sabo potlačena čustva.

- Kot otroci smo najprej stvari zaznavali energijsko. Od trenutka, ko poimenujemo prve predmete, začnemo oblikovati zaznavno osebnost in pozabimo prejšnje energijsko izkustvo sveta. S tem pa začnemo stopati v svet časa, naučijo nas, da živimo v duševnih in telesnih okoliščinah, zatiramo resnična čustva, da bi bili "dopadljivi in sprejemljivi" našim bližnjim in družbi, v kateri živimo...

- Zakaj dihanje? Ker nas to vodi v zavedanje sedanjega trenutka. Dihamo lahko edino v sedanjosti...

Offline hannah

• Uporabnik
  • **
« Reply #21 on: May 31, 2015, 04:10:13 PM »
Najlepsa hvala!  :)

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #22 on: July 14, 2015, 01:37:49 PM »
dobreste da imate cas za branje,.. kje so tisti casi :) jih prav pogresam...

Malo hitreje beri  ;D . Joke  :laugh:

Jz sem že tako zverzirana, da kr preletavam cele vrstice. No v romanih, kjer se lahko povzame le bistvo zgodbe. Drugo so strokovne knjige. Najdem pa čas za branje še vedno, pa če je tsunami ali potres  :D . Šala, da ne bo spet kaj R Merkur zagalamil.  :D

Sem si zadnje čase prav načrtno vzela čas, da sem prebrala knjigo mojega učitelja reikija, Matjaža Zepana, potem še Integrirano osebnost Tadeja Pretnerja, trenutno obdelujem Proces prisotnosti in še ena čaka v vrsti. Namreč, vse te knjige sem imela že doma, pa so kar čakale in čakale...Dost sem rekla, zdaj pa je čas dozorel, da jih "pohrustam"  :D

Rena, kakšna se ti je zdela knjiga od Pretnerja?
9ZK 674

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #23 on: July 14, 2015, 04:07:44 PM »

Rena, kakšna se ti je zdela knjiga od Pretnerja?

Poučna  :D Kar nekaj koristnih nasvetov in znanja, fajn, ker me te teme zanimajo.

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #24 on: July 14, 2015, 04:13:40 PM »
Trenutno berem leposlovje: Ultrablues. O pripravah in teku treh kompanjonov, znanih Slovencev, na ultramaraton.

Na čakanju: Tadej Pretner, Celostna bioterapija.

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #25 on: July 15, 2015, 06:12:22 PM »
No, evo, po kar nekaj iskanja je Pretnerjeva knjiga pri meni. Gre z menoj na morje.  8)  Potem imam pa še Jorge Bucay - Ti povem še eno zgodbo.
9ZK 674

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #26 on: July 21, 2015, 01:27:06 PM »
Prebrala Pretnerja. Lušna knjiga, pove par res lepih zadevc. Sicer se ne strinjam z vsem tistim početjem in mudrami in tako dalje, da ti pa za razmišljat, predvsem tisto o našem omejenem umu. Vesela sem, da sem jo prebrala.
9ZK 674

Offline Rena

• Sple. Simbol
« Reply #27 on: July 21, 2015, 01:52:58 PM »
Prebrala Pretnerja. Lušna knjiga, pove par res lepih zadevc. Sicer se ne strinjam z vsem tistim početjem in mudrami in tako dalje, da ti pa za razmišljat, predvsem tisto o našem omejenem umu. Vesela sem, da sem jo prebrala.

V bistvu je v knjigi toliko enih tehnik in tega, da itak ne moreš vsega počet. O mudrah sem poslušala in vadila tudi na predavanjih, a jih tudi ne uporabljam. Dejstvo pa je, da so lahko dopolnilna tehnika k drugim tehnikam. Recimo, da s palcem zapreš "zrak, ogenj, zemljo" ali pa s stikom dveh prstov te prvine spodbujaš. Povezava je tudi z ayurvedo ali TKM, pa znanje o meridianih in veliko čem in je smiselno, da se potem samo temu področju posvečaš. Mudre se tudi težko naučim sama, ker sem uiber slaba v zrcaljenju. In ko jih gledam na fotkah, si skoraj prste zvijem, pa katerih še ne znam spravit skupaj  :D ;D

Naj se pohvalim, da sem dobila fotokopirano knjigo Jung i tarot in je na čakalni listi  ;D

Offline Puya

• Trenutno v uvajanju
  • *
« Reply #28 on: September 16, 2015, 09:39:44 AM »
Pozdravljeni, prodajam duhovne knjige, cena po dogovoru. Imam pa tudi veliko romanov, če bi koga zanimalo. Več na zs. Lp

-   Eileen Caddy, Odpiranje notranjih vrat
-   Elen Van Lysebeth, Pranajama dinamika dihanja
-   Mantak Chia, Taoistična pot transformacije stresa v vitalnost,
                      Tao ljubezni – dve knjigi
                      Moški orgazem brez meja
                      Fuzija petih elementov 1
-   Izrael Regardije, Drvo života
-   Phyllis Krystal, Odstranjevanje vezi, ki omejujejo
-   Eckhart Tolle, Zdaj
-   Micheline Schwarze, Čigung
-   Colette Baron Reid, Zemljevid
-   Ž. M. Slavinski, Simboli hermetizma
                          Talismanska magija
                          Kratka enciklopedija parapsihologije i hermetizma
                          Psihonauti unutrašnjih svetova
                          Njihov onostrani život
                          Psihotronika
-   Osho, Hsin, hsin, ming
           Otrok nove dobe
           Meditacija, umetnost ekstaze
           Tantra duhovnost in seks
-   Univerzalni život, Liječenje snagom pozitivnog mišljenja
-   Josef Kirschner, Umetnost manipuliranja
                                  Obramba pred manipuliranjem
-   M. Scott Peck, Ljubezen in duhovna rast
-   Gerard Edde, ABC akupresure
-   Bernie Siegel, Življenje, ljubezen in zdravje
-   Airgi, Seksolog v postelji
-   David W. Rowland, Prisluhni svojemu telesu
-   Shakti Gawain, Ustvarjalna vizualizacija
-   Stephen Thomas Chang, Popolni sistem samozdravljenja
-   Vianna Stibal, Nadaljevalni theta healing
-   Jasmina Puljo, Yoga   
-   Šri Aurobindo, Integralna Joga
-   A.P. Kezele, Tajne indijske astrologije
-   Gustave Mathieu, Izboljšajmo svoje spanje
                             Ni zdravja brez vitaminov
-   Florence Scovel Shinn, Igra življenja in kako jo igrati
-   Charley Cohen, Premagajmo bolečine v hrbtu
-   Evald Flisar, Čarovnikov vajenec
                     Lov na lovca
-   Earl Mindell, Vitaminska biblija
-   Džuna, Moč mojih rok
-   Boris Farkaš, Radiestezija u primjeni
-   Rudi Kerševan, Gledam modro, vidim plavo
-   Allan Pease, Govorica telesa
-   Bernarda Pavko, Marija Magdalena, Potovanje v svetost ženske
-       J.M. Pietri, Kako doseči, da bi drugi delali to, kar želimo
-       Kurt Tepperwein, Visoka šola hipnoze

Offline spletna ptica

• Trenutno v uvajanju
  • *
  • Dobrodošli na forumu Spletni simbol.
« Reply #29 on: February 04, 2016, 12:24:17 PM »
Recimo knjiga o bhakti jogi, nekaj delčkov, kjer govori o ljubezni v praksi:

Ponazoritev ljubezni

Ljubezen lahko ponazorimo s trikotnikom. Prvi od teh kotov je ljubezen nič ne vprašuje. Ne berači … Beračeva ljubezen sploh ni ljubezen. Prvi pokazatelj ljubezni je to, da ljubezen nič ne vprašuje, medtem pa vse daje. To je resnično duhovno čaščenje, čaščenje skozi ljubezen.

Nekdaj je živel stari indijski cesar, ki je na svojem lovu po gozdu srečal veličastnega modreca. Ta modrec ga je tako očaral, da ga je povabil, naj se kasneje oglasi pri njemu v prestolnici, da ga bo obdaroval. Sprva je modrec povabilo zavrnil. A ker je cesar še naprej vztrajal, je modrec končno privolil. Ko je slednji prispel do palače, so ga popeljali h cesarju, ki mu je, ko ga je zagledal, dejal: "Malce se usedi in počakaj, da končam svojo molitev." In cesar je molil: "Gospod, daj mi več premoženja, več posesti in zdravja ter več otrok." Ko je to zaslišal, je modrec vstal in odšel iz prostora. Cesar pa je na glas rekel: "Nisi še prejel mojih daril!" In modrec je odgovoril: "Jaz ne prosim pri beračih. Ves ta čas si molil za več posesti, več denarja, za to in ono. A mi sploh lahko kaj daš? Najprej poskrbi za svoje lastne potrebe!"

Ljubezen nikoli ne prosi; ona vedno daje … Ko gre mladenič k svoji dragi na obisk, ni med njima nobenega poslovnega odnosa; njun odnos je poln ljubezni in ljubezen ni berač. Na takšen način lahko razumemo tudi, da začetek resničnega duhovnega čaščenja ni nobeno beračenje. Ko smo s tem: "Bog, daj mi to, daj mi ono," zaključili, se lahko začné religija.

Drugi vogal trikotnika ljubezni pové, da ljubezen ne pozna nobenega strahú. Lahko me razrežete na koščke, a jaz vas bom še vedno imel rad. Recimo, da katera izmed vas, mater, bolj slabotnih mater, zagleda tigra, kako je sredi ulice napadel vašega otroka. Vi, kaj boste naredili: zoperstavili se boste tigru. Enkrat prej, ko ste se na tej isti ulici znašli pred psom, ste raje pobegnili stran. A ko gre za vašega otroka, boste zgrabili tigra za gobec in vašega otroka odvlekli stran. Ljubezen ne pozna strahú. Premaga vso zlň. Strah pred Bogom pomeni začetek religije, medtem ko je ljubezen do Bogá njen zaključek. In prav vsi strahovi morajo izginiti.

In tretji vogal trikotnika ljubezni spregovori o tem, da je ljubezen cilj. Nikoli ne more biti sredstvo za nekaj. Človek, ki pravi: "Rad te imam zaradi té in óne stvarí", vas sploh ne mara. Ljubezen nikoli ni sredstvo; temveč mora vedno biti samo cilj. In kaj je cilj in namen ljubezni? Imeti rad Bogá, to je vse. Zakaj bi nekdo imel rad Bogá? Vprašati se "zakaj" je nesmiselno, ker ne gré za sredstvo. Ko ima nekdo lahko rad, je to zanj odrešitev, je to popolno, so to nebesa. Ali obstoji še kaj več kot tó? Kaj drugega bi sploh lahko bil cilj? Ali imate lahko kaj več kot ljubezen?

Ne govorim o tem, kar vsakomur izmed nas pomeni ljubezen. Majhna sladkobna ljubezen je sicer lahko zelo ljubka. Moški se zaljubi v žensko in ona bi zanj umrla. Obstoji kar nekaj možnosti, da bo John po petih minutah Jane obrcal in ona njega. To je materializem in sploh ne ljubezen. Če lahko John zares ljubi Jane, bo takšen trenutek popoln. Njegovo resnično bistvo je potem ljubezen; kot takšno je znotraj sebe popolno. John bo pridobil vse moči joge že samo s tem, da bo ljubil Jane, čeravno prav nič ne ve o duhovnosti, psihologiji ali teologiji. Verjamem, da če lahko moški in ženska resnično ljubita, lahko tako pridobita vse moči, ki jih pridobijo jogiji iz ljubezni do Bogá.

Če imate lahko resnično radi svojo ženo, imate vso religijo svetá. Potem imate v sebi vso skrivnost religije in joge. Toda ali imate lahko zares radi? To je pravo vprašanje. Sicer lahko porečete: "Rad te imam … O, Mary, umrl bi zate!" A če boste videli, kako se Mary poljublja z drugim, ji boste hoteli prerezati vrat. In če bo Mary opazila, da se John pogovarja z drugim dekletom, tisto noč ne bo mogla zatisniti oči ter bo potem Johnu zelo zagrenila življenje. A to ni ljubezen, temveč gre za trgovino in prodajo med spoloma.

To so tri skupne točke, trije koti, ki sestavljajo trikotnik ljubezni. Brez ljubezni od filozofije ostanejo le suhe kosti, psihologija postane zgolj neke vrste teorija in delo le muka. A če je prisotna ljubezen, potem filozofija postane poezija, psihologija místika in delo najlepši del ustvarjanja.

(Povzeto po slovenskem prevodu knjige Bhakti joga – joga ljubezni in predanosti (Svami Vivekananda)).