Da spet osvežimo malce tole našo temo prehrane..
Maša ali Iza, za vaju vem, da sta specialistki na tem področju..zdaj ravno delam neke spremembe v prehranjevanju pa me zanima katera hrana je jin in katera jang, ter koliko naj bi se uživalo katere?? Če me spomin ne vara, mi je Iza enkrat rekla, naj bi uživali predvsem jang hrano..Kakorkoli bom vesela, če mi malo razsvetlite obzorje na tem področju.

Večina hrane, ki se jo uživa v današnjih časih je jin in to ni ok. Za večino bolezni je vzrok presežek jina v telesu, prav to porušeno ravnovesje jin - jang.
Kot pravi Azra je res, da jin hrana hladi in zato naj bi jo uživali poleti, jang pa greje in takšno hrano naj bi jedli pozimi ampak tudi poleti je potrebno poskrbeti za gretje notranjih organov. Jaz sem letos poleti imela kar težave (napihnjenost, slabo počutje,...ma jaz rečem temu neko čudno stanje

), ker sem uživala velike količine paradižnikov in kumar. Najprej nisem lih uštekala kaj se dogaja,

a ko sem se najedla hokaido buče, ki je zelo jang, mi je bilo vse jasno. Presežek jina. Vsi razhudniki (paradižnik, paprika, krompir, malancani) so zelo jin, prav tako kumare, saj so polne vode, zato naj bi jih jedli samo v času sezone.
Vsa prehrana iz bele moke, večina vrstv mesa, pa mlečni izdelki, neobdelan tofu, južno sadje,...to je vse jin. Tofu, če ga mal popečeš in dodaš tamari je že bolj jang.
Umeboška res ni lih okusna

, a je ena izmed najbolj jang živil. Res jo priporočam, da jo vključite v prehrano. Lahko jo kar tako jeste ali pa jo po malo dajete v jedi, tako, da se je niti ne okusi. Jaz ponavadi pred uživanjem kakšnih sladkarij, jedi iz bele moke,...vedno pojem malo umeboške tko, da moje telo vse skupaj lažje presnovi in se zato tudi ne počutim tko bad. Res pa je, da pri prehodu iz klasične hrane na mal bolj uravnoteženo prehrano človek ponavadi tega ne tako občuti, telo pa ja in nam je prav hvaležno.
Lej, kar se tiče jin jang ti priporočam knjigo Kuharica za dušo in telo. Ica je v njej lepo razdelila hrano glede na energije in po mojih izkušnjah kar drži.
Drugač pa, uporabit intuicijo in poslušat telo, vse nam pove in hvaležno nam bo.

Objem
