Jutro.
Sicer se ne bom zapletala v debate, kdo ima prav in kdo ne ter ali je bolj "prav" bit tradicionalen ali odprt za vse novo ...
Mislim, da mentaliteta našega naroda še zdaleč ni pripravljena sprejet stvari, kot so bile te, o katerih se je odločalo na zadnjem referendumu. Tudi rezultat je to kristalno jasno pokazal. Včeraj sem ujela diskusije o izidu in smešno je, da se še po tem, ko je jasno odločeno, prah ne poleže - kot, da bi radi zdaj vseeno kar nekaj izsilili. Vsaj tak vtis sem dobila. Moj vtis, nima veze.
Sploh je pa v Sloveniji še mnogo drugih, bolj perečih, bolj pomembnih (no, spet odvisno od interesne skupine, izvzemimo tiste, ki jim je tematika tega referenduma v prvem planu) problematik, ki resno vplivajo na kakovost življenja naših sodržavljanov - tu govorim o potrebah, ki so po hierarhiji nižje, veliko nižje od potrebe po samoaktualizaciji. Mogoče, če bi vsi imeli za jest, za bivat, za plačat položnice, varnost itd., bi bil tudi rezultat malenkost drugačen.
Uporabila bom vulgarizem, ampak ne sovražno, samo, da karikiram, kaj se dogaja.
Imamo veliko političnih in gospodarskih težav za rešit, se pa odločamo, če se bodo pedri lahko poročali. Absurd.
Kaj je za vsem tem?
Zakaj se ne odločamo npr. o tem, da bi zmanjšali davke, bili bolj racionalni pri porabi javnih sredstev, omogočali mladim prihodnost ... Policija stavka že dober mesec - se pa požvižgajo nanje. Skrbijo za našo varnost (nižja potreba po hierarhiji), pa so tako nepomembni ... Hja, je že močan lobi pri koritu.
Simbolizem?: Vedno nastavljamo svojo rit, da nas nategnejo. Ali pa hoče Slovenija na hitro, na instant način, doseči neko enakopravnost z drugimi državami, ki imajo dotično problematiko iz referenduma že urejeno. Bližnjice se ne izplačajo. Nimamo še urejenih temeljev (gospodarsko in socialno področje), ne moremo ciljat na nekaj, kar je svetlobna leta v prihodnosti. No, lahko, ampak je obsojeno na propad, kot smo videli predvčerajšnjim.
Ali pa mediji odvračajo pozornost od drugih tem? Avtobusi in vlaki z begunci še vedno vozijo čez državo in (npr. na Jesenicah - preverjeno) skačejo dol ... Mogoče se je narod preveč angažiral v smeri, ki tudi kakšnemu lobiju ni bila všeč, in so dali drugo kost za glodat.
Nismo pripravljeni. Tako je. Spreminjat na hitro se ne da ničesar. Vsak narod ima svoje karakteristike, zaradi katerih je drugačen in poseben. Spoštujmo to. Ni treba vedno bit kot drugi, včasih je potrebno ostat zvest sam sebi. Ni treba, da smo ovce, da bomo bolj spoštovani in sprejeti v tujih očeh. Samozavestno stanje za svojim mnenjem daje mogoče celo boljši vtis?
Ne bom več razpravljala o tem, ker so mnenja deljena in tudi interpretacije napisanega lahko različne. Kdor me pozna, ve, da nisem negativno nastrojena. Tu sem, ker mi je všeč, ker se rada družim z vami in ne bom se v določenih temah zapenjala in ustvarjala napetosti.
Amen.
Mimogrede, imejmo lep dan.