Sedaj je čas Hokkaido buč iz katerih lahko pripravimo slastne in okusne jedi. Pa tudi Teine muflone. Jaz sem v glavnem čist nora na te buče...
Hokaido buče vsebujejo veliko telesu koristnih snovi, kot so kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, železo, veliko vitaminov skupine B (B1, B2, B6), hkrati pa tudi veliko karotenoidov, ki imajo močan antioksidativni učinek. Poleg tega naj bi buče krepile telesne sluznice, delovale protivnetno, lajšale želodčne in prebavne težave ter močno pripomogle k razkisanju ter razstrupitvi telesa. Buče spodbujajo delovanje jeter in ledvic, ter pospešujejo presnovo maščob, s čimer prispevajo k preprečevanju bolezni srca in ožilja. Hokaido buča pa je nenazadnje tudi oranžne barve, simbol življenja, veselja in pozitivne energije, ki se z zaužitjem, preko izgleda in okusa, prelije tudi v nas same. Menda je ni močnejše protidepresivne hrane, kot je oranžna.
Meni najljubše jedi iz buč:
NJOKI
Bučo opereš, narežeš na večje kose ter skuhaš v manjši količini vode. Ko se buča zmehča, jo z vilico zmečkaš, dodaš moko (jaz najraje uporabljam kamutovo ali pa pirino polnovredno moko), sol, olje ali pa margarino (jaz dam olivno olje, ker mi tudi rastlinska margarina lih ni). Po potrebi dodaš še vodo (lahko tisto v kateri se je kuhala buča)da dobiš srednje trdo maso. Z žlico, ki jo prej pomočimo v mrzlo vodo dajemo maso v vrelo, slano vodo. Njoki so kuhani, ko se dvignejo na površino vode.
Zraven njokov zelo dobro paše »tenstan« ohrovt, pa kakšna fina omakica iz gobic. Pa dober tek.
ZAVITKI IZ HOKAIDO BUČE
Pripraviš vlečeno testo. Saj ga vsi znamo iz moke, mlačne slano-kisle vode in olja.
Nadev:
Bučo opreš in naribaš (ni je potrebno lupit), ji dodaš z vilico zdrobljen beli tofu (lahko dodaš 1/3 dimljenega tofuja, ki pa ima izrazit okus v nadevu), olivno olje, sol, pa malo sojine omake ter začimbe: ščepec mlete kumine, mletega koriandra, kajenski poper ali katerokoli drugo začimbo ali pa sploh nič od tega, razen soli. Jaz ne dajem drugih začimb, ker s tem nadev izgubi okus po buči. Fajn pa je, da je kar slan nadev, pa spet ne pretiravat.
Testo razvlečeš na krpi ali peki papirju. Pri uporabi polnovrednih mok je lahko to problem, zato daš testo med dvema peki papirjema in testo zvaljaš. Čim manj kompliciranja…Na testo razporediš nadev, zaviješ ter premažeš zavitek z mešanico olja in sojine omake. Pečeš cca 1 uro na 180°C.
Za sladko varianto pa namesto vseh zgoraj omenjenih začimb (ščepec soli je potreben) dodaš sladila. Jaz najraje uporabljam javorjev ali pa agavin sirup, lahko je tudi sladkor, a lih belega ne bi dala. Pri sladki varianti ne bi uporabljala dimljenega tofuja. Varianta pa je tudi, da en del buče zamenjaš z naribanim jabolkami. Od začimb pa lahko dodamo mleti koriander, kardamom, ingver ali cimet ampak v majhnih količinah.
PEČENA BUČA
Bučo narežeš na cca 1 cm debele podolgovate kose. V ponev daš maščobo (jaz največkrat uporabljam kokosov maslo ali pa sezamovo olje) ter kose buče in pečeš, da se zmehčajo. Pred koncemše malo posoliš. Zelo enostavno in fino.
Namigi:
- kremna juha iz buče. Pripraviš jo kot vse kremne juhe, samo da pač uporabiš pire iz buče.
- pri pripravi palačink lahko dodaš bučin pire. Pečeš pa manjše in bolj debele palačinke, ker so bolj krhke.
- tudi pri pripravi klasičnih mafinov, keksov lahko uporabiš en del bučnega pireja
Pa še par recepto iz delavnice o bučah, ki jo je vodila Mateja Reš. Napisala je tudi knjigo o bučah (mislim, da je naslov knjige Čarobni svet buč). V njej je veliko dobrih receptov.
BUČNI KRUH (iz pečice)
30 dag pirine moke
30 dag krušne ali bele pšenične moke
2 žlici bučnega olja
200 g bučnega pireja
1 dl mlačne vode
1 žlička sladkorja ali medu ali agavinega sirupa
20 g kvasa
10 dag bučnih pešk
V moko vlijemo mlačno slano vodo, dodamo kvasec, in olje. Pregnetemo. Gnetemo toliko časa, da testo odstopi od sklede. Testo naj bo srednje mehko. Pustimo vzhajati 30 minut oz. tako dolgo, da naraste v dvojno količino. Vmešamo peške in položimo v pekač obložen s papirjem za peko. Pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 200 °C. Na dno pečice položimo posodo z vodo, da bo izparevala in ohranjala mehko skorjo. Pečemo 20 minut in nato znižamo na 170 stopinj in pečemo še približno 20-30 minut (odvisno od velikosti modela in moči pečice). Pečeno pustimo v izklopljeni pečici še pet minut. Ohlajamo na rešetki.
OREHOVO PECIVO Z BUČAMI
250g bučnega mesa
150 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
150 g moke
100 g mletih orehov
4 jajca
1 žlička pecilnega praška
Bučno meso drobno naribamo.
Jajca in sladkor penasto vmešamo. Med mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom, orehe in bučno meso.
Maso vlijemo v namaščen podolgovat model in pečemo eno uro pri 180 C.
SADNO BUČNI SLADOLED (ni lih obdobje sladoledov, a se bo mogoče prilegelza kakšno crkljanje v dvoje )
Sestavine:
250 g zamrznjenega sadja (banane, jagodičevje, breskve....)
250 g kock zmrznjenega bučnega pireja
5 žlic sladila (sladkor, fruktoza, med, javorov ali agavin sirup,…)
1 dl sladke smetane
1/2 limone
Zamrznjeno sadje, naj bo z izjemo jagodičevja razrezano na koščke. Ko pripravljamo sadje in bučni pire za zamrzovanje, pripravimo več ustreznih zavojčkov, da bomo to okusno sladico večkrat pripravili. Pripravljeno sadje in bučne kocke stresemo v vrč sekljalnika (uporaben je multipraktik,…) in dodamo sladilo. Sekljalnik vključimo na največjo hitrost in sekljamo toliko časa, da se sadje spremeni v kašo. Med delovanjem sekljalnika dodamo še limonin sok in smetano. Dodamo toliko smetane, da je sladoled primerno gost. Sladoled naložimo v lončke ali v kornete. Namig: Če želimo, da je sladoled še manj kaloričen, ga pripravimo z jogurtom, kefirjem ali naravnim sadnim sokom.
Dodatek buč pripravljen sladoled naredi kremast. Okus sadja povsem prevlada nad okusom buče. Pripravljen sladoled je naraven, zdrav in okusen.
Če nimamo ustrezno močnega mešalnika, pripravimo svež bučni pire, ohladimo in dodamo drobno sesekljano sadje, sladilo, limonin sok in stepeno sladko smetano. Vse dobro premešamo in postavimo v zamrzovalnik. Med ohlajevanjem sladoled večkrat premešamo, da preprečimo nastanek kristalov.
Pa dober tek