Author Topic: Harmonija zaznav  (Read 11877 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
Re: Harmonija zaznav
« Reply #30 on: December 02, 2019, 10:53:19 AM »
Bom uporabila kar copy-paste in kopirala poste semle, da ne bo treba vsega še enkrat opisovat.
Bom pa seveda še kaj napisala.

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #31 on: December 02, 2019, 10:54:03 AM »
Quote from: Rena on October 14, 2019, 08:07:59 PM
Quote from: Pika on October 09, 2019, 10:29:36 PM

Pika, jz sem te določila za sinestetika  ;)

https://www.viva.si/%C4%8Clanki-o-boleznih-drugo/14744/Sinestezija-igra-%C4%8Dutov

Renica draga, ja, si me našla, imam sinestezijo.  :-*
Enako moj brat in enako moja hči, že nekaj let pa sanjarim, da bi v zvoke, otip in vonj obarvala svoj doktorat.
Pred mnogimi leti npr. nisem vedela, da za to zadevo obstaja celo strokoven izraz.
O tem sem npr. kot študentka govorila s svojimi profesorji, o tej moji "multisenzoričnosti", niso poznali, jaz sem pač razlagala npr. kakšnega okusa je moj vzorec.  :D Zdelo se jim je nadvse zanimivo.
Pojav je najpogostejši med glasbeniki in je relativno redek.
Zaradi te posebnosti sem npr. vsrkavala snov za izpit bistveno hitreje od kolegov; ker so se mi je med učenjem aktiviralo toliko čutov, da sem se na izpitu spomnila npr. zvena ali barve neke kemijske formule ali imena in mi je to pomagalo, da sem se podatkov hitreje spomnila.

Čeprav tisti ples sabelj, ki sem ga zadnjič omenjala, s tem nima zveze. To je še dodatno zraven. :laugh: Preobčutljivost na dražljaje, ki pa je včasih izrazitejša, včasih šibkejša.
Sinestezija je pa prisotna stalno (pojenja s staranjem), zato si ti vedno lepo oranžna, z vmesnimi rdeče-rjavkastimi odtenki.  :-*

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #32 on: December 02, 2019, 10:55:47 AM »
Quote from: sanjalka on October 16, 2019, 08:57:21 AM
Quote from: Pika on October 15, 2019, 04:09:12 PM
Quote from: sanjalka on October 15, 2019, 01:06:34 PM
Pika še jaz skledim ;D
V kakšnih barvah vidiš mene?

Sanjalka draga,
pri tebi pa se vse dogaja v blagem valovanju. Barve so v modro-zelenkastih tonih, vtis je nekako pšeničen.
Videz je tak, kot bi se širok snop ravnih, gostih las, pomešanih z dolgimi žitnimi stebli, vodoravno potegnil skozi zrak.
Odtenki modre in zelene so drugačni kot npr. pri Maji, že zato, ker potekajo v drugačni smeri in skoznje prosevajo pšenični odtenki.
Material je podoben svili, otip je gladek. Prevladuje en val, v katerem je zaznati neko silhueto ženskega obraza, ki gleda v levo. Izraz je umirjen, okus ima blag nasmeh.
Zanimivo pa, da ko pomislim na tvoje pravo ime, se snop rahlo nakodra in vanj se zlije nekaj rdečih odtenkov, ki jih doprinese črka "Š". :)

Pika :-*
V resnici imam takšne lase kot si jih opisala, in res so raho nakodrani, v katere se zlije nekaj rečih odtenkov  ;)
In veš kaj je še zanimivo, da se navadno postavim ali vsedem tako, da gledam v levo :o Ne vem sicer zakaj, ampak to sem že opazila pri sebi.
Dobro zaznavaš energije in jih znaš očitno tudi zelo dobro interpretirati ;)
Hvala :-* :-* :-*

Me veseli, Sanjalka. :-*
Bi pa poudarila, da tukaj ne gre za zaznavanje energij. Vsaj mislim, da ne. Gre za občutke, ki se aktivirajo pri tem, ko npr. preberem neko ime, vidim neko obliko in slišim zvok.
Nekdo drug s sinestezijo bo lahko isti zvok videl popolnoma drugače. Ravno zato, ker to nima veze s samim zvokom, temveč z osebo, ki zaznava.
Tako npr. jaz "ponedeljek" vidim v rdečih, moj brat pa v čisto drugih tonih.
Ker pa gre za aktivacijo več čutov, ne izključujem možnosti, da se na koncu "končna tvorba" pri dveh sinestetikih sestavi v soroden rezultat, ki mogoče celo ima nekaj veze z resničnostjo, v smislu, da neka oseba dejansko poseduje lastnosti, ki jih je zaznal sinestetik.
Spet pa, na primer, te zaznave niso plod domišljije. Gre za način delovanja možganov, pri katerem se aktivira več čutov in je zato podatek o nečem kompleksnejši.
Bogata domišljija je posledica te multisenzoričnosti, ne pa razlog zanjo.
Da bi si drznila preko teh zaznav "soditi" oz. delati zaključke o človeku, mi ne pride na kraj pameti.
Vzemimo ta "zadetek" v povezavi s tvojimi lasmi za splet naključij, vsaj zaenkrat. :)

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #33 on: December 02, 2019, 10:56:23 AM »
Quote from: sasa on October 16, 2019, 09:34:57 AM
Pika, kakšno barvo pa mene vidiš?  :P

Saška draga, ko mi jezik kažeš, je najbrž vse drugače. :laugh:

Pri tebi pa gradniki migajo. Vidim grozdasto tvorbo svežih, oranžno rumenih in svetlo zemeljskih (bež) okroglih bitij, ki so po vtisu nekje med grozdnimi jagodami in svetlobnimi odsevi med krošnjami dreves. Migajo, plešejo eden čez drugega in so živahni. Malenkost se stegujejo eden čez drugega, kot bi vsak zase vsaj malo želel biti spredaj, stalno je prisotna ta dinamika igre. Ni tekme, je povezanost. Vse je igra. Med njimi je večji gradnik, ki je temnejše barve in ima okus po zrelem ringloju, tudi na otip je tak. Je bolj umirjen in nekako na zgornji poziciji tega skupka. Prevladuje rumena barva, tudi zlata je vmes. Zvok je svetel. Ime vsebuje nekaj zelene, načeloma pa je v toplih barvah. Če se še malo osredotočim na tvoje ime v povezavi s pisanjem, se v notranjosti tvorbe izriše silhueta ženske v zlati obleki, ampak zelo abstraktno. Smer gibanja je centralna, krožni gibi, hitri premiki.
Jezik v bistvu ne spremeni kaj dosti, pripomore pa malo k hitrosti gibanja. :D

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #34 on: December 02, 2019, 10:56:53 AM »
Quote from: sanjalka on October 16, 2019, 11:06:43 AM
Pika in hvala, da to deliš z nami :-*
Meni je zelo zanimivo to doživljanje več čutov hkrati, to je res poseben talent.
Verjetno ima to tudi tvoja hči.

Z veseljem, Sanjalka.
Tudi hči ima to, ja. Ker gre za deden pojav.
In moj brat. Z njim sva se sploh veliko zabavala okoli tega, v otroštvu.
Je tako, kot si napisala. Možgani delujejo pri sinestetikih drugače in med seboj so povezani drugi deli možganov, tudi z drugačnimi povezavami.
Enkrat sem omenila, da se spomnim (spomina) na bivanje v maternici. Če bi opisala to bivanje, ki je "brez asociativnega spomina", gre za sinestetično doživetje. Obstajala so prijetna in neprijetna občutja, ki jih je bilo težko povezati z realnim svetom. Barve, ki sem jih "videla", so bile drugačne "kromatične" lestvice kot barve, ki jih zaznavamo v resničnosti oz. so se pojavljale v nekih "rjavo-rumenih" tonih, svetlejših in temnejših, večinoma je šlo za tople odtenke. Ne vem, ali je povezano z bitjem maminega srca, ampak obstajal je ritem. Velikosti elementov tvorb so se spreminjale vzporedno s tem, ali so bili občutki prijetni ali neprijetni. Ko ni bilo prijetno, so bili elementi večji, zvok močnejši, bobneč, ritem konkretnejši in "grozeč". Bilo je več "rjave" barve in elementi so dobili nekakšne bule. Ko je bilo prijetno, so bile tudi oblike bolj božajoče, zvoki mehkejši, vse je bilo bolj prefinjeno, tudi barvno bolj usklajeno in bližje pravim barvam, harmonija, skratka.
Verjetno sem zaradi vsega skupaj tako zgodaj spregovorila in vse ostalo, ker so bili možgani toliko razviti, da so imeli samo za "nadomestiti sinestetične občutke "predbivanja" z občutki "bivanja" oz. so jih začeli "samo" izpopolnjevati". Bili so drugače pripravljeni za učenje, ker so imeli več "nastavkov", saj so se le-ti zaradi sposobnosti sinestezije oblikovali že v času pred rojstvom.

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #35 on: December 02, 2019, 09:07:12 PM »
Draga Pika.

Kaj zaznaš, če ti napišem: šiht - preveč preveč preveč... res hočem stran, naprej, a kam naj grem? Hvala  :-*

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
« Reply #36 on: December 03, 2019, 01:23:28 AM »
Kot mi je uspelo razbrati iz tega, Pika,  je videti, da ti vohaš barve in na podlagi tega potem prognoziraš in usklajuješ določeno osebo z videzom ali dogodkom.   Vsak ima nekaj, zato takšne hibe ali takšne osebnostne značilnosti ne gre zanemariti. 
Zate imam malo drugačno vprašanje. Kakšne barve bo leto 2020?  Kdo med nami je podobne ali iste barve?   

Če mi daš odgovor bo potem tisti, ki je iste barve kot  2020 lažje poslovno deloval. Če ima partnerja tudi to, oz. odvisno kakšne barve je partner.

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #37 on: December 03, 2019, 11:00:54 AM »
Kot mi je uspelo razbrati iz tega, Pika,  je videti, da ti vohaš barve in na podlagi tega potem prognoziraš in usklajuješ določeno osebo z videzom ali dogodkom.   Vsak ima nekaj, zato takšne hibe ali takšne osebnostne značilnosti ne gre zanemariti. 
Zate imam malo drugačno vprašanje. Kakšne barve bo leto 2020?  Kdo med nami je podobne ali iste barve?   

Če mi daš odgovor bo potem tisti, ki je iste barve kot  2020 lažje poslovno deloval. Če ima partnerja tudi to, oz. odvisno kakšne barve je partner.

Andres

Andres,
nekje sem napisala, da na podlagi sinestezije ne morem delati napovedi ali opisovati ljudi, ker ne gre za isto stvar, kot je npr. videnje avre ali kaj podobnega.
Lastnosti, ki jih zazna nek sinestetik, niso stvar "objekta", temveč stvar tistega, ki zaznava, torej s samim objektom nimajo nobene veze, vsaj mislim, da ne.
Isto besedo, napisano ali izgovorjeno, bi dva sinestetika videla popolnoma drugače.

Sinestezija je nevrološki pojav oz. posebnost, pri kateri se ob nekem čutu aktivirajo v možgani še drugi čuti.
Zato se npr. zgodi, da ob besedi "ponedeljek" jaz vidim rdečo barvo, nek drug sinestetik pa npr. belo. Pa gre v obeh primerih za ponedeljek.
Zato na osnovi tega ne moremo sklepati, da ponedeljek pri meni npr. napoveduje, da bo v ponedeljek mak na veliko cvetel, ker bo pri drugem sinestetiku pomenilo, da bo snežilo.

Se mi pa vseeno tvoje vprašanje zdi zanimivo. In Renino tudi.
Ok, pa poglejmo.
Številka 2020 je zame v nekih svetlo rdečih tonih in pulzira približno tako, kot bi izgovorila besedo "ringlo".
Številka mi grgra tekočino mareličnega (? lahko bi bil tudi kaki) okusa, izhajajo mehurčki v bledo rumeni barvi.
Vidim dojenčka, ki ne more popolnoma kontrolirati uživanja hrane in se mu po zaužitju sladke tekočine na ustih napihne svetleč mehurček.
Dojenček ima na glavi kapo, vidim ga pa samo nekje do prsnega koša, k sebi ga stiska starš. Ima velike oči.
Za razliko od številke 2019, ki je v bolj zelenih tonih z modrimi odtenki in potegnjenimi, umirjenimi linijami, je v 2020 več gibanja in igrivosti.

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #38 on: December 05, 2019, 12:10:43 PM »
Draga Pika.

Kaj zaznaš, če ti napišem: šiht - preveč preveč preveč... res hočem stran, naprej, a kam naj grem? Hvala  :-*

Renica draga,
bom poskusila obarvati.
Ampak še enkrat ponavljam, da na osnovi tega ni možno delati zaključkov o sami situaciji.
Mogoče lahko pa sproži kakšno koristno asociacijo, ampak to bo potem stvar tvoje percepcije, ne moje. ;)

Že sama beseda "šiht" ima svojo barvo, vonj in okus in ti so vedno enaki.
Bom skopirala prvi del tvojega vprašanja in celoto skušala sinestetizirati. :D
"šiht - preveč preveč preveč... res hočem stran"
V glavnem...
ŠIHT je svetlo rdeč in ima belkaste detajle, je sunkovit in zveni vetrovno. Veter je bel in loputa z vrati.
PREVEČ je ravno tako rdeč, vendar temnejši, ima rjave pike in svetlo rdečo zadnjico, verjetno zaradi črke "Č". Zadnjica strelja češnje. Celota žveči čokoladne bonbone z lešniki, kar ropota sočen zvok.
RES ima bele zobe in je raztegnjen v širok nasmeh. Skozi špranjo med zobmi gleda afganistanski hrt in to z levim očesom. Celotna tvorba je horizontalna.
HOČEM je barve megle, iz katere se napihuje rdeč trebuh v belo oblečenega kuharja.
STRAN vleče na zeleno, je pa v osnovi tudi modra in rjava. Zanimivo, da se barva spremeni, če pomen od STRAN (kot stran v knjigi) obrnem K STRAN (v smislu odmika, ko greš stran). V knjigi je več rjave in nekaj rdeče, v odmiku pa več zelene).

A kam naj grem?
A je temno moder, včasih črn.
KAM je tudi moder.
GREM je rjav.
Vprašaj je rdeč.

Lahko iz tega kaj potegneš?

Offline Rena

• Sple. Simbol
  • Harmonija, izpolnjenost, ljubezen - hvala vesolje
« Reply #39 on: December 05, 2019, 06:32:08 PM »
Oj Pika, še dobro, da nisem napisala treh vrstic ali več  :D

No, vsekakor zelo zanimiv tale zaznavni opis besed in razpoloženja.

Šiht je prav takšen kot si opisala. ;D
Za "preveč" je opis prav tako super. Nekaj hrusta tudi mene in zraven sočno cmoka, svetlo rdeča zadnjica me pa asociira na opice, čeprav so te bolj roza tam odzad  :P
Afganistanski hrt bo vsak čas koga ugriznil.
Hočem je dober, ker vidi kuharja. Ker včasih razmišljam o "zdravi malci to go"  :)
Odmik v zeleno je odmik k srcu (barva čakre) in odmik k naravi.
Modro je modro, če se zaneseš na svojo modrost. Grem je rjavo, kot hodim po tleh in se končno prizemljim. Le vprašaj je še butasto iritirajoče rdeč, ker špika in bode, kdaj bo res akcija.

Ja super, evo, ti s sinestezijo, jz s svojimi občutki in asociacijami, pa je odgovor tule.

Hvala, fajn tole izpade.  :-*

Offline Andres

• Administrator
  • Naša kri
  • Ne čistim več vodnega kamna. Lotevam se brisanja.
    • Nenavadno
« Reply #40 on: December 06, 2019, 01:03:40 AM »

Andres

Andres,
nekje sem napisala, da na podlagi sinestezije ne morem delati napovedi ali opisovati ljudi, ker ne gre za isto stvar, kot je npr. videnje avre ali kaj podobnega.
Lastnosti, ki jih zazna nek sinestetik, niso stvar "objekta", temveč stvar tistega, ki zaznava, torej s samim objektom nimajo nobene veze, vsaj mislim, da ne.
Isto besedo, napisano ali izgovorjeno, bi dva sinestetika videla popolnoma drugače.

Sinestezija je nevrološki pojav oz. posebnost, pri kateri se ob nekem čutu aktivirajo v možgani še drugi čuti.
Zato se npr. zgodi, da ob besedi "ponedeljek" jaz vidim rdečo barvo, nek drug sinestetik pa npr. belo. Pa gre v obeh primerih za ponedeljek.
Zato na osnovi tega ne moremo sklepati, da ponedeljek pri meni npr. napoveduje, da bo v ponedeljek mak na veliko cvetel, ker bo pri drugem sinestetiku pomenilo, da bo snežilo.

Se mi pa vseeno tvoje vprašanje zdi zanimivo. In Renino tudi.
Ok, pa poglejmo.
Številka 2020 je zame v nekih svetlo rdečih tonih in pulzira približno tako, kot bi izgovorila besedo "ringlo".
Številka mi grgra tekočino mareličnega (? lahko bi bil tudi kaki) okusa, izhajajo mehurčki v bledo rumeni barvi.
Vidim dojenčka, ki ne more popolnoma kontrolirati uživanja hrane in se mu po zaužitju sladke tekočine na ustih napihne svetleč mehurček.
Dojenček ima na glavi kapo, vidim ga pa samo nekje do prsnega koša, k sebi ga stiska starš. Ima velike oči.
Za razliko od številke 2019, ki je v bolj zelenih tonih z modrimi odtenki in potegnjenimi, umirjenimi linijami, je v 2020 več gibanja in igrivosti.

Lepa razlaga Pika. Bom tej temi redno sledil, čeprav se mi istočasno tu in tam postavijo kakšna vprašanje in kontroverznosti. 

Andres
Moja astro karta

9ZK število 858

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #41 on: December 06, 2019, 09:31:00 AM »
Super, Andres.
Ti kar postavi vprašanje. Bo zanimivo.
Jaz sicer še vedno močno dvomim v to, da sinestezija deluje kot neka intuicija, ki je lahko v pomoč npr. pri "oceni" ali doživljanju dejanskega karakterja, lastnosti nekega človeka. Mislim, da gre za čisto drugo zadevo.
Sinestezija je sicer zelo dobra kvaliteta, saj je v pomoč pri marsikateri intelektualni dejavnosti, na primer prispeva k boljšemu spominu, tudi jezikovnih spretnostih, matematiki, da glasbe sploh ne omenjam, ker se mi zdi v tej smeri še posebej učinkovita.

Po drugi strani pa se spomnim otroštva, ko so bile vse MOJCE "enake".
Preden je deklica ali ženska povedala svoje ime, sem vedela, da je Mojca, ker je imela na "pogled" pač barvo, vonj, okus in obliko Mojce.
Zakaj je bila ravno Mojca tako barvita, ne vem. So bile pa te punce, ki so bile "mojcaste" tako v imenu kot v "sinestetskih impulzih", precej uspešne v šoli in tudi v drugih dejavnostih in kasneje v življenju.
No, tukaj se mi seveda postavlja vprašanje, ali sinestetični občutki imajo kaj veze z neko "otipljivo" realnostjo. V primeru MOJCE bi to šlo.

Offline cvetka

• Sp.simbol
« Reply #42 on: December 06, 2019, 10:21:40 AM »
Daaaaan.
Tole od imena Mojca pa moram pokomentirat. Sem imela gimnazisko sošolko Mojco, res je bila uspešna in še sedaj je. Malo žalostno je pa to, da se je na njeno uspešno delo pripopalo toliko "njenih" oseb.
Pa ne nazadnje tudi to, da je bila Iza Login ob rojstvu imenovana Mojca  :-* :-* :-*

Offline Škratinja Nagaya

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #43 on: December 06, 2019, 10:41:14 AM »
Daaaaan.
Tole od imena Mojca pa moram pokomentirat. Sem imela gimnazisko sošolko Mojco, res je bila uspešna in še sedaj je. Malo žalostno je pa to, da se je na njeno uspešno delo pripopalo toliko "njenih" oseb.
Pa ne nazadnje tudi to, da je bila Iza Login ob rojstvu imenovana Mojca  :-* :-* :-*

Zanimivo. Verjetno je bila tvoja Mojca tudi sicer mojcasta.
Iza... ja, bi šlo. Predvsem njen glas in način, kako se usede na stol. Kar nekaj sinestetičnih pulzacij se ujema z Mojcami mojega otroštva. Je pa njena telesna višina in konstitucija malo ušla izpod mojcastih okvirjev, tudi se njena pojava obrne s frontalne v levo, verjetno ostale, bolj mojcaste Mojce, zato niso tako pošastno bogate, ker se jim zarotira samo brada. :D