Author Topic: Toksičnost – izgovor ali priložnost za spremembo?  (Read 2340 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cvetka

• Sp.simbol
Re: Toksičnost – izgovor ali priložnost za spremembo?
« Reply #15 on: September 01, 2025, 09:24:10 PM »
Malo za premor med to zahtevno temo...Mene moji otroci (so stari 40+) večkrat spomnijo, kaj vse so morali jesti kot majhni otroci.  Kdo v teh časih je za kosilo makarone z drobtinicami, pa makarone z jabolki, da ne omenjam čežane s pire krompirjem. Dobim pripombo brrrrrr. Tudi tukaj so se merila spremenila.

Offline Maja

• Lipicanec
  • Freedom is my security.
« Reply #16 on: September 08, 2025, 10:48:11 AM »
Malo za premor med to zahtevno temo...Mene moji otroci (so stari 40+) večkrat spomnijo, kaj vse so morali jesti kot majhni otroci.  Kdo v teh časih je za kosilo makarone z drobtinicami, pa makarone z jabolki, da ne omenjam čežane s pire krompirjem. Dobim pripombo brrrrrr. Tudi tukaj so se merila spremenila.

Hja, zdaj je avokado.  :laugh: :laugh: :laugh:
9ZK 656

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #17 on: September 08, 2025, 10:59:41 AM »
Tu se moram dotakniti teorij, da si sami izberemo starše.
Teorija, sorodna tisti o posmrtnem življenju. Ta je pa predživljenjska.  :laugh:
Morda je res kaj na tem, nas bo razsvetlila Matilda - razen, če nas ne bo in bo samo tema, ampak potem tako ne bomo vedeli.  :laugh:

Dokazov o posmrtnem in predživljenjskim ni, gre za vero ali skepso, odvisno od opredelitve posameznika. Ko je nekaj tako nedokazljivo, lahko z enako pravico (in dolžnostjo!) v to verjamemo ali smo skrajno skeptični in do ideje kritični. Zame osebno dokaz ni neko "videnje" v meditaciji, pa če je šlo za tretje, četrto ali osmo ali sedeminsedemdeseto oko še tako velikega guruja. Zamislimo si lahko karkoli in se prepričamo, da je to res, to delamo vsak dan sproti, za vsako malenkost - s svojimi predstavami ustvarjamo svojo realnost, ki nima nujno veze z resničnostjo.

Kakor obstajajo, morda romantične, predstave o tem, da smo prišli z nekim namenom in nas nekje nekaj čaka - ali pa je skozi razvoj želje po duhovnosti tako že nujno misliti, da ne izpadeš bolj "za dol" kot "za gor"- je enako verjetno, da smo se tu znašli po naključju, kot produkt enega izmed najosnovnejših bioloških procesov, in se moramo skozi nekaj desetletni obstoj boriti z najrazličnejšimi težavami, ki jih prinaša ta čudoviti svet. Ob čemer ni nujno, da ima karkoli kakršenkoli smoter, da obstaja kakršnakoli lekcija in da smo si karkoli izbrali preden sta nas dva človeka pridelala.

Ne morem mimo vprašanja, ali so te ideje o "pred" in "potem" že tisočletja vcepljene med ljudi zgolj z namenom obvladovanja množice. Družba potrebuje red, da lahko obstaja. Enako je bila, po teoriji Otta Grossa, Jungovega študenta, menda ljudem vcepljena ideja o monogamiji. Skozi rodove te ideje dogmatizirajo in postanejo samoumevne in edine pravilne.
Ali pa so razlog zavedanje o minljivosti in težave s sprijaznjenjem z njo.

Z dvomom o vsem se lahko ukvarjajo najbolj pogumne glave. Misel na to, da ne obstaja nič dlje (ali pred) od prsti, mesa in krvi, zna biti strašljiva.
« Last Edit: September 08, 2025, 03:27:19 PM by Maja »
9ZK 656

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #18 on: September 11, 2025, 12:27:07 PM »
Ok, razumem tvojo poanto in ji v nekem aspektu dam prav. Pa vendar. Mar ni potem astrologija, branje kart, intuicija tudi v tem košu? Torej, ker ne more biti znanstveno dokazano, potem ni resnično? Ker samo mi polagamo vero v te stvari, ta stvar potem deluje?
9ZK 674

Offline Maja

• Lipicanec
« Reply #19 on: September 11, 2025, 01:20:53 PM »
Ja, vse je isto. Sem vedno pri vsem skeptična, dopuščam pa. Dokončno se bom opredelila, ko bom dobila dokaz. Kar je pa lahko tudi nikoli.
9ZK 656

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #20 on: September 11, 2025, 07:31:07 PM »
V potencialu je vse mozno...od nas pa je odvisno kaj v tej "nicelni" tocki izberemo...ker to potem tudi zivimo...
Razmisjam o Jungovi misli, da stvari, situacije, dogodki sami po sebi nic ne pomenijo, samo so, samo obstajajo, pomen jim damo mi z nasim pogledom, dozivijanjem...
Torej kaj je ta svet? Iluzija? Projekcija nash izbir, odlocitev?
Imamo 5 cutov...tiste katere smo z evolucijo razvili, da smo preziveli...
Kaj vse se obstaja kar ne vidimo, ker pac skozi evolucijo za prezivetje nismo rabili videti, kar pa se ne pomeni, da tisto kar ne vidimo, tudi ne obstaja?
Zdaj sem malo zasla iz teme toksicnosti..
Sem razmisljala, da so v zgodovini otroke rojevali za svojo delovno silo, da so delali na kmetiji doma...sedaj pa jih (od industrijske revolucije naprej), rojevamo za delovno silo druzbe…
Ampak da jih pripeljemo do tam, jih moramo sami vzdrzevati, prezivljati, vzgajati...druzba oz korporacije, ki jih potem uporabijo kot delovno silo v resnici nic ne prispevajo..
In drugo razmisljanje...danes vsi govorimo o individualnosti, kako je treba puslusati sebe
A na cigav racun? Pomembno nam je, da sem jaz ok, kako se pa drugi pri tem pocuti, pa nas ne zanima vec, radi recemo njegov problem... oz ga zelo radi hitro oznacimo za toksicnega...
Se bojim, da postajamo druzba egocentrikov brez posluha za drugega...
Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline cvetka

• Sp.simbol
« Reply #21 on: September 11, 2025, 07:33:46 PM »
Dragi moji razpravljalki, jaz v astrologijo ne dvomim (več). Za letošnje leto sem prejela toliko astro signalov, da se okoli mene suče nevarnost, da o tem res ne smem dvomiti. Težko je seveda točno opredeliti  nevarnost (ali srečo), mi je pa zadosti, da zaznam, da se nekaj pripravlja.
Srečno na vseh poteh🍀🥰😘

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #22 on: September 11, 2025, 07:45:23 PM »
Cvetka tudi meni so se ob dolocenih tranzitih zgodili zelo pomembni dogodki.
Npr ob tranzitu p lune na 29 tehtnice v eksaktnem kvadratu s t plutonom na 29 kozoroga mi je umrla mami. Ob eksaktnem t uranu na dsc zacela razhod z bivsim mozem in zacela odnos s sedanjim mozem.
Izpostavila sem taksna 2 res klasicna tranzita.
Mislim, da tole sicer ne pase v temo toksicnost :)

Ko se človeku utrne želja, je vse stvarstvo usmerjeno k temu, da se ta želja izpolni.

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #23 on: September 12, 2025, 09:53:39 AM »
Jaz pa mislim, da si moramo tudi malo naliti čistega vina in se vprašati tudi kaj smo mi storili, da je nek odnos takšen kakršen je. Večina ljudi misli, da so oni nezmotljivi, da samo oni vedo kaj je prav in kaj ne. In če imamo naprimer nek odnos in nam druga stran razlaga, da smo za njih toksični. Ali ne bi bilo mogoče prav, da naredimo en vpogled vase in premislimo kaj smo naredili narobe, da se oseba počuti kot se? Vedno energija teče dvosmerno in izkušnje so me pripeljale do tega, da ni vedno samo ena stran tista, ki ima prav. Lahko, da so naši nameni najboljši in vidimo širšo sliko in želimo nekomu dobro, ampak če se on zaradi naših opazk, naših mnenj počuti slabo in ga to spravlja v stisko, potem je na nas, da mu verjamemo ko reče, prosim nehaj, ker mi to ni OK. Mogoče se vam to zdi brezveze in drama ampak ta oseba ne more pomagati, da se ob nečem slabo počuti. Na nas je da, s tem prenehamo in najdemo nek drug način. Temu se reče spoštovanje meje druge osebe.

Če smo pa na drugi strani, kjer so naše meje konstantno kršene in nam govorijo, da smo dramatični, bomo seveda drugo stran označili kot toksično in z njo imeli čim manj stika. Ker nas spravlja v stisko. Pa čeprav je tista oseba mama in nam želi samo dobro. Po drugi strani je pa moja odgovornost kot žrtve na tem, da ugotovim tudi zakaj se me te stvari dotaknejo in kaj lahko jaz naredim, da se bom počutil boljše in me to ne bo več spravljalo ob živce. Je pa vsekakor pravilno, da se v času stiske in dokler nismo sposobni postaviti meje, od osebe, ki naših meja ne spoštuje umaknemo.

Tudi mislim, da je prav, da smo kot družba prišli tako daleč, da se zavedamo, da so določena vedenja nesprejemljiva. In kaj potem če si moja mama, oče...moram sebe zatret in umirat na obroke, ker te moram spoštovati? Prav, je da se upiramo odnosom, ki nas ubijajo. Zdaj smo šli iz tiste skrajnosti, ko smo bili pretirano tiho (naša generacija) in potem trpeli vse možne travme v drugo skrajnost, kjer smo takoj v napadu in drugega označimo za škodljivega, ampak ne pomislimo tudi kaj smo sami prispevali k temu... Verjamem pa, da bo naslednja generacija oba ta principa uravnovesila, ker se vedno vse uravnovesi.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta
https://www.flickr.com/photos/201233298@N04/53922692074/in/dateposted-public/

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #24 on: September 12, 2025, 01:19:29 PM »
Jane, saj to je point…ko nam nekaj ni dobro odrezemo, zamenjamo…to je sedaj trend na vseh podrocjih zivljenja… zelo tezko vzdrzimo kaksno frustracijo….torej ce mi nekdo ne pase, se ob njem pocutim neugodno, ja potem ga pac odrezem in grem stran od njega…ga nocem vec videti, ker ne vzdrzim lastne frustracije svojih negativnih obcutkov…in kdo bi se rad ukvarjal z njimi….kdo je potem zrtev?
tisti, ki pritiska na moje obcutljive tocke… ali ta, ki ne vzdrzi frustracije in vpogleda vase?
In meja, ki je spostljivo postavljena, ne sme posegati v tvojo mejo…
Obe strani imata svojo mejo, ne samo ena…
Ravno danes je zelo dober clanek na to temo v kolumni Onaplus.

https://onaplus.delo.si/kolumne/lucija-mulej-ljubezen-pravih-mam-polni-romane-pa-tudi-cakalnice-psihoterapevtov/

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #25 on: September 12, 2025, 02:59:44 PM »
Ja ampak se stalno vrtimo o tem, da je nekdo nekoga prehitro odrezal, pa ga je res? Jaz pravim, da je vedno dvosmerno, da bi moral tudi tisti na drugi strani pogledati malo v svoja dejanja in se odločiti ali je bilo nekaj prav kar je naredil ali ne. Če mu nekdo reče, da se ob nečem počuti nelagodno, bi bilo fer, da njegove meje spoštuje in neha. Veš kaj hočem rečt? Ne pa, da je potem presenečen ker je odrezan.

Druga stran pa ja, mora tudi pri sebi kaj podelati. In zato pravim, da če njegovo trenutno duševno stanje zahteva da se od nekoga odmakne, naj se. Ne pomeni, da bo vedno odmaknjen, ko bo pri sebi podelal.
Karmična astrologija, Natalna astrologija, Horarna astrologija, Medicinska astrologija, Naturopatija.

Moja astro karta

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #26 on: September 12, 2025, 03:00:21 PM »
Članka pa žal ne morem v celoti prebrati, ker je zaklenjen. Maš ti dostop do njega?

Moja astro karta

Offline sanjalka

• Grupa Biokibernetika
  • Spletni Simbol
« Reply #27 on: September 12, 2025, 03:04:40 PM »
Vedno gre v obe smeri… sem hotela sano poudariti, da je lahko taksno vedenje tudi izogibalno, da so vedno vse drugi krivi, skratka vloga zrtve…
Lahko se npr. 100x opravicis, upostevas vse meje, hodis po prstih, da ja ne bos kaj zafrknil, a ta oseba bo vsakic znova lahko potegnila iz naftalina nekaj kar si naredil narobe npr 20 let nazaj in to uporabljala za svoje orozje…
A ves kdo je res tukaj zrtev in kdo je tukaj toksicen?

Ps
Kaksne dobre ure oddaje mojih postov, zgleda bo nekaj na tem :)

Offline Jane

• Moderator
  • Lipicanec
« Reply #28 on: September 15, 2025, 07:53:51 AM »
Ja ampak tukaj bi tudi ti recimo imela vso pravico ustaviti kontakt s to osebo, ker je toksična. Ker moraš vedeti, da včasih ravno tisti, ki so toksični naredijo največ težav in skačeš po jajcih okrog njih, oni pa tebe označijo za nekaj najhujšega kar je šlo po tej zemlji. Torej ji enostavno reči ne dovolim, da se tako pogovarjaš/vedeš do mene. Če ne nehaš, pač bova komunicirali minimalno kolikor to zahtevajo družinske obveznosti in to je to. Pri sebi pa tudi razmisliti, zakaj me ta stvar toliko prizadane. Ali o sebi mislim, da sem to kar mi ta oseba govori, pa mi samo projecira. Ali sem mogoče res storila kakšno napako?

Moja astro karta

Offline sasa

• Grupa Biokibernetika
  • Lipicanec
« Reply #29 on: September 15, 2025, 09:14:19 AM »
Ja, se strinjam z Jane. Vedno gre v OBE smeri. Tako tisti, ki je odrezan, kot tisti, ki odreže. Obe imata svoje frustracije in pravilno bi bilo, da se oba zazreta vase in preverita pri sebi, kaj so njuni triggerji in se ob tem pogovorita in morda premostita meje. Pa NUJNO z nekom nevtralnim, ker sama sta preveč vpletena čustveno v situacijo, da bi sploh lahko objektivno pogledala na situacijo. Ja, eno je, da se odreže, ker se nam ne da ukvarjati s frustracijami, seveda. Pa tudi, tisti, ki je odrezan - ali ima pravico soditi in "terjati" ali pa bolje rečeno pričakovati od osebe, ki je naredila rez, da se bo soočila s svojimi frustracijami in statusom žrtve? Ne. Vsakdo si izbira svojo pot in prav je, da to tudi spoštujemo. Morda oseba, ki je odrezala nekoga, še ni dovolj zrela, da bi se lahko soočila s svojimi frustracijami in jih presegla. Moramo pustiti to svobodo odločanja.
9ZK 674